INSANITY CULT – “As My End Unfolds…”

insanity-cult

 

Σήμερα θα στρέψουμε το βλέμμα μας στο παρελθόν και συγκεκριμένα στα τέλη Απριλίου 2015, όταν το αθηναϊκό Black Metal συγκρότημα, Insanity Cult, κυκλοφόρησε τον πρώτο τους δίσκο, με τίτλο As My End Unfolds…”. Ο λόγος αυτού του ταξιδιού στο παρελθόν, έγκειται στο γεγονός ότι σύντομα ο δίσκος θα κυκλοφορήσει κανονικά, από την Razed Soul Productions, ενώ σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει και ο δεύτερος δίσκος τους. Να θυμίσω εδώ, ότι οι Αθηναίοι σχηματίστηκαν πριν 5 χρόνια, ενώ το 2014 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP, ονόματι Insanity Be my Kvlt”.

 

Στα του άλμπουμ τώρα και στη μουσική που οι Insanity Cult παίζουν, για την οποία κάποιος μπορεί να πάρει μία ιδέα, κοιτώντας το εξώφυλλο και διαβάζοντας τον άκρως πεσιμιστικό τίτλο. Αν παρόλα αυτά, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο, δεν χρειάζεται να πάει μακριά: φτάνει να ακούσει το εισαγωγικό κομμάτι, με τις αργές μελωδίες ακουστικής κιθάρας και τους ήχους καταιγίδας στο βάθος, και τα πρώτα δευτερόλεπτα του “Through Sorrow I Breath”, το οποίο μάλιστα διαρκεί 9 λεπτά, οπότε είναι άκρως αντιπροσωπευτικό της γενικότερης μουσικής του άλμπουμ. Και τι θα ακούσει ακριβώς; Στενάχωρη και καταθλιπτική μουσική και μία σκοτεινή ατμόσφαιρα απόγνωσης, που γίνεται ακόμα πιο έντονη από τη σχεδόν συνεχή χρήση φωναχτών φωνητικών και κραυγών.

 

Οι ταχύτητες του δίσκου ποικίλουν, κυμαινόμενες από αργές, mid-tempo και γρήγορα Black Metal ξεσπάσματα. Οι αργές στιγμές του άλμπουμ δεν θα έλεγα ότι μπορούν να θεωρηθούν καθαρά Doom, καθώς η ένταση στα όργανά, αλλά και στα φωνητικά, είναι τέτοια που μάλλον θα έλεγα ότι μιλάμε για αργό Black, παρά για Doom. Πάντως, όπως και να ‘χει, είναι σε αυτά τα σημεία που η κατάθλιψη και η απόγνωση εξαπλώνονται σαν αρρώστια, ενώ όταν μπαίνουν στο παιχνίδι και οι σκοτεινές και παγωμένες μελωδίες, νιώθεις όλη τη χαρά και την ελπίδα να φεύγουν μακριά σου και να μένεις μόνος σε ένα ζοφερό και παγερό κόσμο.

 

Η σκοτεινιά και η παγωμάρα, όμως, δεν παρουσιάζονται μόνο στα πιο low-tempo σημεία, αλλά και σε εκείνα τα γρήγορα, καθώς οι Αθηναίοι παραμένουν πιστοί στο ύφος του Ελληνικού Black Metal, το οποίο κατά κύριο λόγο δεν έχει πολλές μελωδίες, αλλά είναι ωμό και straightforward. Τέλος πολύ ωραία είναι τα σημεία όπου ο Sacrilegious χρησιμοποιεί καθαρά φωνητικά για να αποδώσει κάποιους στίχους, σημεία στα οποία περισσότερο απαγγέλει παρά τραγουδάει, και η φωνή του είναι πραγματικά σου μεταφέρει το σπαραγμό και την απόγνωση που εκείνος νιώθει εκείνη τη στιγμή.

 

Το As my End Unfolds…” είναι γενικά μια πολύ καλή πρώτη προσπάθεια, με τους Insanity Cult να θέτουν με ξεκάθαρο τρόπο την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν. Δεν επαναπροσδιόρισαν φυσικά το συγκεκριμένο μουσικό είδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έκαναν μια πολύ καλή δουλειά, που θα ικανοποιήσει εκείνους που θέλουν το Black Metal τους ωμό και καταθλιπτικό. Εν αναμονή, λοιπόν, της δεύτερης δουλειάς τους…


Βαθμολογία: 70/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

Comments