THE GREAT OLD ONES – “EOD: A Tale Of Dark Legacy”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 ΦΕβρουαρίου 2017

 

Τα δύο προηγούμενα άλμπουμ των Γάλλων The Great Old Ones ήταν μια αποκάλυψη στην underground σκηνή του black metal, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση με τη μουσική τους ικανότητα. Το να προσπαθείς να συλλάβεις την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα βιβλία του H.P. Lovecraft σε μουσικό επίπεδο, δεν είναι και ότι πιο απλό μπορείς να επιχειρήσεις, καθώς εύκολα μπορείς να αποτύχεις παταγωδώς, εστιάζοντας σε λάθος στοιχεία.

 

Αυτοί οι Γάλλοι όμως είχαν βρει την χρυσή τομή, και σε συνδυασμό με το στιχουργικό concept μας είχαν προσφέρει δύο αριστουργηματικά τερατουργήματα. Το καινούργιο άλμπουμ δε διαφέρει σε σύλληψη, ιδέες και concept από τα δύο προηγούμενα. Και πλέον έχει και το μειονέκτημα της έλλειψης του αιφνιδιασμού. Γι αυτό, ίσως οι πολύ φανατικοί του συγκροτήματος παρατηρήσουν μια ελαφριά στασιμότητα και επανάληψη. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όμως, καθώς το καινούργιο άλμπουμ είναι πιο μεγαλεπήβολο και πομπώδες από τους προκατόχους του.

 

Για την ακρίβεια μάλιστα, είναι τόσο φιλόδοξο και δουλεμένο στις λεπτομέρειες, που η ακρόαση αποκτά κινηματογραφικές διαστάσεις, δίνοντας την εντύπωση πως προσπάθησαν να γράψουν ένα ακόμα πιο μεγαλεπίβολο soundtrack με βάση το έργο του Lovecraft. Υπάρχουν βέβαια κάποια σημεία που αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, αλλά δεν παύει να παραμένει μια εκπληκτική δουλειά. Αλλά, αν έχετε εντρυφήσει ήδη στις προηγούμενες δουλειές τους, δεν θα εκπλαγείτε ιδιαίτερα, καθώς το επίπεδο του άλμπουμ δε ξεπερνάει την προηγούμενη δουλειά τους, "Tekeli-li".

 

Ακριβώς όμως επειδή εκείνο το άλμπουμ ήταν ένα εκπληκτικό άλμπουμ πέρα από κάθε προσδοκία, προφανώς αυτό σημαίνει ότι και αυτό το άλμπουμ διατηρεί τα ίδια υψηλότατα επίπεδα σε όλους τους τομείς. Απλά, δεν έχει υπέρ του το στοιχείο του αιφνιδιασμού που είχε προκαλέσει το προηγούμενο. Ένα τελευταίο στοιχείο που πιθανών να διχάσει, είναι κάποια 'κομπρεσσαρισμένα' στοιχεία στην παραγωγή, με τον ήχο να φαίνεται λίγο παραπάνω γυαλισμένος από όσο χρειάζεται.


Βαθμολογία: 82/100

 

Για το Rock Overdose,

Σταύρος Πισσάνος

 

 

 

 

 

 

 


Comments