BARDSPEC – “Hydrogen”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Ιουλίου 2017

 

Γνωρίζαμε πως ο Ivar Bjørnson είναι πολυάσχολος, τελειομανής και μεγάλος λάτρης πολλών ειδών της μουσικής. Αυτήν την περίοδο μας βγήκε και εργασιομανής, καθώς λίγους μήνες πριν μας παραδώσει το νέο πολυαναμενόμενο άλμπουμ των Enslaved, μας παραδίδει μια ομολογουμένως εντελώς διαφορετική δουλειά από αυτά που μας έχει συνηθίσει, μιας και οι BardSpec πειραματίζονται με την ambient electronica. Γνωρίζοντας όμως την έλλειψη συνόρων και περιορισμών στις δουλειές του με τους Enslaved, ήμουν σίγουρος πως το ίδιο θα έπραττε και εδώ πέρα.

 

Και πραγματικά, θα ήταν έκπληξη οι μουσικές φόρμες του άλμπουμ να περιορίζονταν και να μην δανείζονταν πειραματισμούς από διαφορετικούς χώρους, παρέα με τη μουσική βάση που είχε επιλεχθεί. Και προφανώς, επειδή ο όρος ambient παραείναι αφηρημένος και επιδέχεται πολλών ερμηνειών, στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με αχανή ηχοτοπία τεμπέλικου ρυθμού, αλλά με μια προσπάθεια υπνωτιστική και ταξιδιάρικη μεν, αλλά σε εντελώς up-tempo και ευδιάθετο ρυθμό δε.

 

Όσων αφορά το εύρος των διαφορετικών ήχων που κατακλύζουν και διακρίνονται στη μορφή του ήχου, είναι τόσες πολλές και διαφορετικές που η αναφορά τους θα μπορούσε να μπερδέψει τον ακροατή, καθώς πιο εύκολο είναι να συλλάβει κάποιος στο αυτί το μίγμα και να το επεξεργαστεί με την ησυχία του (και εκεί φαίνεται πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στην ομογενοποίηση των ενορχηστρώσεων), παρά να κάτσω να εξηγώ τις διάφορες επιρροές, πχ. τις minimal techno φόρμες στο intro κομμάτι "Deposition", οι οποίες μάλιστα είναι τόσο διακριτικές, που σχεδόν δεν διακρίνονται από ένα απαίδευτο αυτί.

 

Κατανοώ πως αυτός ο δίσκος δεν έχει καμία σχέση με τα χωράφια του metal, παρά μόνο εξαιτίας του γεγονότος πως προέρχονται από έναν φτασμένο και αναγνωρισμένο metal μουσικό. Φαντάζομαι όμως πως, πέρα από την περιέργεια των οπαδών του, θα υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι ψάχνονται και με διαφορετικούς ήχους και ιδιώματα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα. Και όσοι αρέσκεστε στα πιο "ταξιδιάρικα" ακούσματα, τσεκάρετέ το οπωσδήποτε.


Βαθμολογία: 78/100

 

Για το Rock Overdose,

Σταύρος Πισσάνος

 

 

 

 

 

 

 


Comments