STRATOVARIUS – “Enigma: Intermission II”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Δεκεμβρίου 2018

 

 

Οι Stratovarius. Το συγκρότημα-ηγέτης (κάποτε) του ευρωπαϊκού power metal. Πέρασαν πολλά, έβγαλαν ΤΑ έπη των επών, “Twilight Time”, “Visions”, “Infinite”, “Episode”, με το “Elements Pt.1” να είναι το τελευταίο πραγματικά σπουδαίο άλμπουμ τους. Μετά ήρθε λίγο η κατηφόρα, ο Timo Tolkki έφυγε, ο Jari Kainulainen επίσης, μία από τα ίδια και ο Jörg Michael κι έτσι έμεινε ο Jens Johansson με τον έταιρο Timo στα φωνητικά να οδηγούν τους Φινλανδούς. Και η αλήθεια είναι ότι με δίσκους σαν τα “Elysium”, “Nemesis” και “Eternal”, o μύθος των Stratovarius συντηρείτο πολύ καλά. Και τώρα, 3 χρόνια και 3 μήνες μετά, οι αγαπημένοι Stratos επιστρέφουν με τη συνέχεια του “Intermission” του 2001, εκείνης της (ας πούμε) συλλογής.

 

Στο “Enigma: Intermission II”, οι Φινλανδοί επιστρέφουν με κάτι αντίστοιχο. 3 ολοκαίνουργια κομμάτια, 9 bonus από παλαιότερες σπάνιες εκδόσεις και 4 σε ορχηστρική μορφή. Να τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν. Τα καλά νέα είναι ότι τα 3 νέα τραγούδια στέκουν σε καλό επίπεδο, με το “Burn Me Down” να ξεχωρίζει, σαν μια σύνθεση των Iivo Kaipainen και Matias Kupiainen. Εξαιρετικό κομμάτι το συγκεκριμένο, με τον Kotipelto σε άψογη κατάσταση. Το “Enigma” είναι επίσης πολύ καλό, δυναμικό και με ρεφρέν που σου μένει, αν και χάνει λίγο σε σχέση με το προαναφερθέν. Το δε “Oblivion” είναι σχετικά μέτριο, αλλά όχι και τελείως για πέταμα. Περνάμε στα υπόλοιπα 9, τα οποία είναι bonus κομμάτια που τα βρίσκουμε σε περιορισμένες εκδόσεις των όσων κυκλοφόρησαν οι Stratovarius από το “Polaris” και μετά.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα “Hunter” και “Fireborn” βρίσκονται σε όλες τις περιορισμένες εκδόσεις του “Nemesis”, τα “Kill It With Fire”, “Second Sight”, “Giants”, “Castaway” είναι bonus που κυκλοφορούν πρώτη φορά στην Ευρώπη και τα “Hallowed”, “Last Shore”, “Old Man And The Sea” είναι σπάνια bonus που κυκλοφορούν πρώτη φορά σε CD στη συγκεκριμένη έκδοση. Κρίνοντας τα συγκεκριμένα κομμάτια καθαρά μουσικά, με πιάνει απογοήτευση. Στα αυτιά μου είναι παντελώς αδιάφορα, με χειρότερο το “Kill It With Fire” και σχετικά μέτριο το “Old Man And The Sea”. Τελειώνοντας, έχουμε 4 ορχηστρικές εκδόσεις του 2018 των “Winter Skies”, “Fantasy”, “Shine In The Dark” και “Unbreakable”, oι οποίες είναι πραγματικά εκπληκτικές, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και μη σας πω ότι ακούγονται καλύτερες από τις αυθεντικές πρώτες.

 

Εν τέλει, μιλάμε για μια κυκλοφορία που αφορά καθαρά τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς των Stratovarius και μόνο. Το στοιχείο στο οποίο πρέπει να δώσει βάση κανείς είναι τα 3 νέα κομμάτια που ευτυχώς στέκονται και παραστέκονται με άνεση κάτω από το βαρύ όνομα των Φινλανδών. Οι φανατικοί που θέλουν να έχουν τα άπαντα στη δισκοθήκη τους, το πήραν ήδη. Γνώμη μου είναι ότι όποιος έχει τις περιορισμένες εκδόσεις της δισκογραφίας των Stratovarius της περιόδου 2009-2015 (και ΔΕΝ τους προσκυνάει κιόλας μανιωδώς για να θέλει ό,τι έχουν κυκλοφορήσει, όπως ο γράφων) καλό είναι να περιμένει τον καινούργιο τους δίσκο για να επενδύσει. Η κυκλοφορία αυτή είναι ειδική και απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, άρα ειδική θα είναι και η…

 

 


Βαθμολογία: 50/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Μιχάλης Τσολάκος

Comments