SOEN – “Lotus”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Φεβρουαρίου 2019

 

 

 

 

 

 

 

Έχοντα κάνει αρκετά βλέμματα να κοιτούν προς το μέρος τους , ίσως για λάθος λόγους (παίζει ο Martin από τους Opeth, παίζουν σαν τους Tool, κτλ)  οι Soen μας είχαν προειδοποιήσει όταν κυκλοφορούσαν το “Lykaia” ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε την επιφάνεια και να αρχίσουμε λίγο να βλέπουμε την ουσία.

 

Ουσία που οι Soen έχουν και με το παραπάνω, σε όλες τους τις δισκογραφικές δουλειές. Ήρθε λοιπόν η ώρα για αυτούς να τους να κάνουν το δικό τους step-up. Δίνοντας μας το “Lotus”, δεν μας προσφέρουν μόνο ένα δίσκο που θα μας κάνει να λησμονήσουμε το δισκογραφικό τους παρελθόν αλλά θα μας κάνει να το εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο.

 

Πολύ απλά στο “Lotus” οι Soen έχουν “φιλτράρει” την μουσική τους προσέγγιση με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα δίσκο με προσωπικότητα, ποικιλία και ισορροπία. Η μουσική τους εξέλιξη στο “Lotus” έχει κάνει άλματα, με μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση το συγκρότημα από τν Σουηδία κάνει κατάθεση μουσικών συναισθημάτων που θα αγγίξουν όποιον τολμήσει να δοκιμάσει από αυτόν το καρπό. Χωρίς να υπάρχουν στεγανά αλλά μόνο μια αίσθηση ελευθερίας οι Soen ξεπερνούν κάθε προσδοκία φτιάχνοντας ένα δίσκο που θα συζητιέται για πάρα πολλά χρόνια και σίγουρα από εδώ και πέρα θα κάνει το έργο τους  πάρα πολύ δύσκολο. Το αν μπορούν να κάνουν το παραπάνω βήμα θα φανεί στο πως θα μπορέσουν να διαχειριστούν σωστά το μουσικό μεγαλείο που δημιούργησαν.

 

Με μια παραγωγή αψεγάδιαστη (από τους David Castillo και Inaki Marconi) που αφήνει τον απαιτούμενο χώρο για να μπορούν τα όργανα να αναπνέουν, που όμως δεν θα λειτουργούσε αν το ίδιο το συγκρότημα δεν ήταν ικανό να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί. Χωρίς φλυαρίες τα μέλη των Soen ντύνουν το κάθε τραγούδι με τα απολύτως απαραίτητα δημιουργώντας ένα σύνολο πλήρως ισορροπημένο δίνοντας στον Joel Ekelof την δυνατότητα να μπορέσει να ερμηνεύσει το κάθε τραγούδι μοναδικά, χαρίζοντας μας φοβερές φωνητικές μελωδίες.

 

Έχω πολλά χρόνια να νιώσω έτσι με μια κυκλοφορία που κινείται σε αυτό που λέμε Progressive Metal. Σε δίσκους σαν το “Lotus” βρίσκουμε την πραγματική εξήγηση στο τι σημαίνει τελικά ο όρος Progressive Metal και σίγουρα μπαίνει δίπλα στις μεγάλες κυκλοφορίες του χώρου, χωρίς να λέω υπερβολές θα με θυμηθείτε σε μερικά χρόνια από τώρα . Οι Soen βρήκαν το εαυτό τους και μας δείχνουν πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν.

 

Το “Lotus” είναι ένας δίσκος που θα πρέπει να τον ακούσετε χθες…


Βαθμολογία: 90/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κωνσταντίνος Μπενάς

Comments