RAM – “The Throne Within”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Σεπτέβριου 2019

 

 

 

 

 

 

Όταν κάποιος μου αναφέρει την λέξη “Gothenburg” πίστεψε με το πρώτο πράγμα που θα μου έρθει στο μυαλό είναι η τεράστια κληρονομιά που έχει η συγκεκριμένη πόλη στο μελωδικό Death Metal. Με μεγάλη σιγουριά σας λέω ότι εκεί που δεν πρόκειται να πάει είναι στο παραδοσιακό (το ορθόδοξο!!!) Heavy Metal. Με μια δεύτερη σκέψη όμως κακώς που δεν μου πηγαίνει εκεί το μυαλό, γιατί το μελωδικό Death Metal δημιουργήθηκε έχοντας σε μεγάλο βαθμό σαν βάση τον παραδοσιακό Heavy Metal ήχο.

 

Οι Ram δημιουργήθηκαν το 1999 και εμφανιστήκαν δισκογραφικά το 2003 με το Ep( “ Sudden Impact”) . Από εκεί και πέρα δεν σταμάτησαν να δουλεύουν και πλέον φτάσαμε να μιλάμε για το έκτο full-length τους με τίτλο “The Throne Within”. Φυσικά η πλήρης δισκογραφίας τους είναι γεμάτη με Split δίσκους. Γεγονός που δείχνει το πόσο πολύ δουλεύουν οι Ram πάνω στην μουσική τους.

 

Θεωρώ ότι μόνο και μόνο που ανήκουν στο δυναμικό της Metal Blade για αρκετά χρόνια τώρα (από το 2014) λέει πολλά από μόνο του. Όλοι γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο label είναι από τα μεγαλύτερα (και ιστορικότερα) και για να μπορέσει κάποιο συγκρότημα να ενταχθεί σε αυτό θα πρέπει να πληροί κάποιες (υψηλές) προϋποθέσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι την ουσία που είναι η μουσική, την δημιουργούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και όχι οι εταιρίες (όσες φορές έχει πάει να γίνει το ανάποδο δεν νομίζω ότι πέτυχε).

 

Έτσι γίνετε και με το “The Throne Within”, ένα δίσκο γεμάτο ατσάλι , ενέργεια και τραγούδια που δεν νομίζω να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν. Με οδηγό την αγάπη του συγκροτήματος για τα 80’s και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος την αγάπη του συγκροτήματος για τους Judas Priest (και λίγο Accept). Οι Ram δημιουργούν άλλο έναν δίσκο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος. Δεν θα πω από τους φίλους του ήχου διότι μιλάμε για παραδοσιακό Heavy Metal ,δεν γίνεται να μην ακούς , διαφορετικά μάλλον διαβάζεις λάθος σελίδα...

 

Με παραγωγή αντίστοιχη με τον ήχο του συγκροτήματος, το “The Throne Within” περιέχει τραγούδια που δεν έχουν κάτι περιττό μέσα τους παρά μόνο τα ουσιώδη. Με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σύνολο τραγουδιών με μεγάλη ομοιογένεια αλλά και το σημαντικότερο, τραγούδια που τα κάνεις δικά σου από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Με τρανό παράδειγμα τα “Blades of Betrayal” και “Spirit Reaper” . Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσει κάποιος τα τραγούδια και να μην τα τραγουδάει για την υπόλοιπη μέρα (και όχι δεν είχα την αντιμετώπιση που είχε ο πρωταγωνιστής του βίντεο για να τα γράψω αυτά!!). Πάνω κάτω αυτό συμβαίνει με όλα τα τραγούδια του “The Throne Within”. Πράγμα που κάνει τον δίσκο απολαυστικότατο. Νομίζω ότι άξια θα κερδίσει μια θέση με τους δίσκους που παίζουν στο αυτοκίνητο μου για να έχω ένα δυναμικό ξεκίνημα της μέρας μου.

 

Αν θα έπρεπε να βρω κάτι αρνητικό στο “The Throne Within” είναι ότι υπάρχουν κάποια τραγούδια που είναι λίγο πιο κάτω από τα υπόλοιπα, όχι ότι είναι άσχημα τραγούδια ή χαλάνε την ροή του δίσκου, απλά λίγο πιο αδύναμα. Αυτό τίποτα άλλο.

 

Οι Ram κατάφεραν και δημιούργησαν άλλο έναν δίσκο που θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό. Δείχνοντας ότι δεν πρέπει να σνομπάρουμε καινούργιες κυκλοφορίες ,μόνο και μόνο επειδή δεν προσπαθούν να ανακαλύψουν μέσα σε αυτές τα συγκροτήματα καινούργιες μουσικές προσεγγίσεις . Αντιθέτως κυκλοφορίες σαν το “The Throne Within” κρατούν την φλόγα ζωντανή ,δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους να μπορέσουν να καταλάβουν γιατί μια μουσική σαν το Heavy Metal είναι (και θα είναι) ακόμη εδώ ...

 

Τα πράγματα είναι απλά, ανοίξτε ένα παγωμένο μπυράκι και πατήστε το “Play”…

 


Βαθμολογία: 80/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κωνσταντίνος Μπενάς

Comments