ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (πρώην ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ, SUGAR) στο Rock Overdose:”Θέλουμε ο κόσμος να μας τοποθετήσει μουσικά όπου εκείνος πιστεύει ότι ανήκουμε”.

Το Rock Overdose είχε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Αντώνη Δημητρίου ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα για το παρελθόν του με τους ΕΝΔΕΛΕΧΙΑ, για τη μπάντα του SUGAR  και για τον δίσκο τους “Πεζόδρομος”καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

 

 

 

Rock Overdose: Αντώνη καταρχάς θα θέλαμε λίγα λόγια για την δημιουργία του “Πεζόδρομου”.

 

Αντώνης Δημητρίου: Ο “Πεζόδρομος” είναι ένα άλμπουμ το οποίο φτιάχτηκε με σκοπό να συγκεντρώσει μια δεκάδα από τραγούδια διαφορετικά μεταξύ τους, όπως διαφορετικά και ετερόκλητα είναι τα άτομα, τα συναισθήματα, οι παρέες, οι ήχοι, οι μουσικές, οι οσμές που συναντά κανείς περνώντας από τους σύγχρονους πεζόδρομους της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων. Αυτό ήταν κυρίως το εγχείρημα και από κει πάρθηκε και ο τίτλος του άλμπουμ που κάναμε μαζί με τους Sugar.

 

 

Rock Overdose: Είσαι ευχαριστημένος από το feedback που έχεις εισπράξει ως τώρα από κοινό και media;

 

Αντώνης Δημητρίου: Το feedback που έχουμε εισπράξει μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ ευχάριστο, πετύχαμε κιόλας κάποια καίρια πράγματα όπως για παράδειγμα να έχουμε μία πολύ σημαντική συμμετοχή στο άλμπουμ, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική δισκογραφία με την απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος συμμετέχει σε ένα τραγούδι, αλλά και άλλες εξίσου σημαντικές όπως του Λάκη Παπαδόπουλου, της Μικαέλας Δαρμάνη, της Selena.

 

To feedback γενικά ήταν πολύ ικανοποιητικό, στον κόσμο αρέσει το λιτό και το άμεσο που έχει ο “Πεζόδρομος” και αυτό το θεωρώ κυρίαρχο στοιχείο ενός δισκογραφικού προϊόντος.

 

 

 

Rock Overdose: Ποια ήταν η αφορμή που έδωσε το έναυσμα για την δημιουργία αυτού του νέου project;

 

Αντώνης Δημητρίου: Η αφορμή ήταν η συζήτηση και η συνεργασία στη συνέχεια με την Μικαέλα Δαρμάνη, η οποία με ρώτησε γιατί είχα κάνει για καιρό ανάπαυλα από την ενεργή δισκογραφία και στη συνέχεια χαριτολογώντας  λίγο μου λέει “γράψε κάτι για μένα”. Ξεκίνησε κάπως έτσι με ένα τραγούδι, μετά αυτά γίνανε τρία και σιγά – σιγά φτάσαμε σε μια δεκάδα τραγουδιών που κυκλοφόρησε αρχικά ψηφιακά κάτω από την ετικέτα του “Μετρονόμου” και την φροντίδα του Θανάση Σιλυβού. Σύντομα όλο αυτό κατέληξε σε ένα χειροπιαστό cd με τον τίτλο “Πεζόδρομος”.

 

 

Rock Overdose: Στο Δελτίο Τύπου διαβάζουμε ότι το project κινείται ευρύτερα στον εναλλακτικό ήχο αφήνοντας την υπόνοια ότι οι ταμπέλες κατά τη γνώμη σου δεν έχουν και πολύ νόημα. Η αλήθεια είναι ότι στον “Πεζόδρομο” εισπράττουμε ετερόκλητες επιρροές και στον songwriting και στην ενορχήστρωση. Θεωρείς ότι οι ταμπέλες παρότι έχουν δημιουργηθεί κατά κάποια έννοια για “να συνεννοούμαστε”, μπορούν να βλάψουν τελικά τον τρόπο που θέλει να επικοινωνήσει ένας δημιουργός τη δουλειά του;

 

Αντώνης Δημητρίου: Ακριβώς αυτή ήταν και η στόχευση του project, να ανήκει φυσικά στον εναλλακτικό χώρο, αλλά να μην κλειστεί μέσα σε κάποιες συγκεκριμένες ταμπέλες. Το γεγονός ότι τα κομμάτια είναι ετερόκλητα, έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι και εμάς μας χαρακτηρίζουν ετερόκλητες επιρροές και λόγω της ελληνικής μουσικής νεότερης και παλαιότερης που ακούμε, αλλά και της ευρύτερης ευρωπαϊκής και αμερικανικής μουσικής, οι οποίες είναι σε άλλη τάξη μεγέθους σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα και μπορούν σίγουρα να μας επηρεάσουν.

 

Οι ταμπέλες είναι θέμα χειρισμού στο αν θα βλάψουν ή όχι έναν καλλιτέχνη. Πιστεύω πως υπάρχουν ταμπέλες σήμερα που μπορούν να βλάψουν αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ, γιατί αυτό θα περικλείει πολλούς μουσικούς. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

 

 

Rock Overdose: Μοναξιά του songwriter ή μέλος συγκροτήματος; Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά σε κάθε μία συνθήκη;

 

Αντώνης Δημητρίου: Υπάρχουν και τα υπέρ και τα κατά σε κάθε μία συνθήκη στο να συνθέσεις. Έχει να κάνει και με την  εμπειρία και με την ηλικία και με τις αντοχές, στο κατά πόσο θα γράψεις κάτι ομαδικά ή μόνος σου.

 

Στη φάση που είμαι τώρα υπερίσχυσε το μοναχικό songwriting. Δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες αιτίες για αυτό. Το συγκεκριμένο υλικό δημιουργήθηκε σε στιγμές καλλιτεχνικής φόρτισης, οπότε κατά μια έννοια ήταν έτοιμο, δεν χρειάστηκαν επιπλέον προσθήκες. Δόθηκε περισσότερο έμφαση στην παραγωγή και την ατμόσφαιρα, οπότε δεν χρειάστηκε συνθετικά κάτι παραπάνω.

 

 

Rock Overdose: Στους Sugar μουσική και οι στίχοι ανήκουν σε σένα. Στο τελικό αποτέλεσμα όμως που ακούμε, πόσο έχουν συμβάλει τα μέλη της μπάντας; Αφήνεις χώρο στις ιδέες τους ή προτιμάς να λειτουργείς δημιουργικά με πιο αυστηρά προσωπικά κριτήρια;

 

Αντώνης Δημητρίου: Υπάρχουν μουσικά στοιχεία στους Sugar τα οποία ξεκινάνε από τις δικές μου συνθέσεις και περνάνε κάθε φορά από τα φίλτρα των μελών της μπάντας. Και ένα μέλος να αλλάξει σε ένα συγκρότημα, μπορεί να αλλάξει όλο το σύνολο του πράγματος που ακούγεται. Πιστεύω ότι με τους Sugar υπήρξε μια ισορροπία. Είναι κατά κάποιο τρόπο δικό μου δημιούργημα, αλλά όλο αυτό περνάει από συνεργάτες που έχουν τη δική τους φωνή και τη δική τους οπτική και είναι εξαιρετικοί σε αυτό που κάνουν.

 

 

 

Rock Overdose: Ο “Πεζόδρομος” έχει κυκλοφορήσει από ένα πραγματικά ιστορικό label, τον “Μετρονόμο”, που κυριολεκτικά κόντρα στην εποχή, επιμένει να εκδίδει σε φυσικό format και με πολύ φροντισμένο τρόπο ποιοτικές δουλειές της ελληνικής μουσικής σκηνής. Σε μια τρομερά δύσκολη εποχή για την δισκογραφία, πόσο σημαντικό είναι για έναν καλλιτέχνη να βρίσκει η δουλειά του τον δρόμο για τα δισκοπωλεία; Και τι προσδοκίες μπορεί να έχει σήμερα από κάτι τέτοιο;

 

Αντώνης Δημητρίου: Θεώρησα από την αρχή πολύ τιμητικό και ευχαριστούσα και από μέσα μου και ανοιχτά τον “Μετρονόμο” και τον Θανάση Σιλυβό για την αποδοχή της ιδέας του “Πεζόδρομου” αλλά και της δουλειάς μου ευρύτερα ως  Αντώνης Δημητρίου. Θεωρώ τιμή μου αυτή τη συνεργασία με το συγκεκριμένο label, όπου μπορεί κανείς να συναντήσει μεγαθήρια και του εκδοτικού και του δισκογραφικού χώρου.

 

Να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον Θανάση αλλά και τον κόσμο που αγκαλιάζει τέτοιες προσπάθειες, σε μια εποχή πολύ δύσκολη για να κρατηθεί η διαφορετικότητα αλλά και η ποιότητα.

 

 

Rock Overdose: Έχεις ζήσει με τους Ενδελέχεια την θρυλική -για αυτό που ονομάζουμε “ελληνικό ροκ”- δεκαετία του ‘90. Μίλησε μας λίγο για το πως βίωσες την συμμετοχή σου μέσα σε αυτή την ιστορική μπάντα.

 

Αντώνης Δημητρίου: Η εποχή με τους Ενδελέχεια όντως υπήρξε μια θρυλική εποχή, μια εποχή ικανοποίησης. Όταν όμως παρήλθε, αποφασίσαμε ότι οφείλουμε να το αποδεχτούμε σαν συγκρότημα και σαν άτομα ο καθένας ξεχωριστά, χωρίς προστριβές, έριδες και εντάσεις. Προτιμήσαμε να σταματήσουμε κάτι που θεωρούσαμε ουσιαστικά ότι είχε λήξει, παρά να συνεχίσουμε να υπάρχουμε χωρίς νόημα.

 

Δε ξέρω τι θα συνέβαινε αν ήμασταν σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη μεγαλύτερη μουσική σκηνή ή αν είχαμε κάνει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτό είναι θεωρητικό. Εμείς πάντως οφείλαμε μεταξύ μας όπως και με το κοινό μας να είμαστε πάντα σε ένα ποιοτικό επίπεδο. Και όταν νιώσαμε ότι πρέπει να τελειώσει , απλά τελείωσε...

 

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν κάποια συναυλιακά πλάνα για την περαιτέρω προώθηση του “Πεζόδρομου”; Πότε και που θα σας δούμε ζωντανά με τους Sugar;

 

Αντώνης Δημητρίου: Όσον αφορά το 2020, υπάρχουν κάποια πλάνα για παρουσιάσεις του υλικού, οι οποίες σκοπεύουν να είναι λίγες και στοχευμένες, είτε με τη μορφή κάποιας συνεργασίας με άλλους καλλιτέχνες, είτε μόνοι μας σαν Sugar. Δεν θέλουμε να “ενοχλήσουμε” με πολύ έντονη παρουσία τον κόσμο. Θέλουμε ο κόσμος να εκτιμήσει και να μας τοποθετήσει όπου εκείνος πιστεύει ότι ανήκουμε.

 

Στο πρόγραμμα θα έχουμε και κάποιες λίγες επιλεγμένες διασκευές, οι οποίες θα εκφράζουν το σύγχρονο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι, χωρίς να έχουμε σκοπό να γίνουμε “διασκεδαστές”. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση των Sugar.

 

 

Φωτογραφία: NondasEmmanouil

 

 

Rock Overdose: Αντώνη σε ευχαριστούμε πολύ! Κλείσε αυτή τη συνέντευξη όπως θέλεις…

 

Αντώνης Δημητρίου: Σας περιμένουμε στο επόμενο live όπου αυτό γίνει για να βρεθούμε από κοντά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

 

 

Comments