DEATHCRAEFT – “On Human Devolution”

Συντάκτης: Ζήσης Πετκανάς

 

Είναι κάποια σχήματα, που με τον πρώτο δίσκο τους σε πιάνουν απ' τα μούτρα! Λες και περίμεναν χρόνια να ζυμωθεί το υλικό, για να κυκλοφορήσουν κάτι ασύλληπτα δυνατό! Λες και κάθε δευτερόλεπτο του δίσκου το δούλευαν και το ξαναδούλευαν άπειρες ώρες μέχρι να καταλήξουν.

 

Υπάρχουν δίσκοι, που δεν έχουν τίποτα περιττό. Δίσκοι που σε κρατάνε από την αρχή ως το τέλος σε εγρήγορση και όταν τελειώσουν σου αφήνουν την αίσθηση του πρωτόγνωρου, αλλά ταυτόχρονα και του οικείου.

 

Οι Γιαννιώτες Deathcraeft με τον πρώτο τους δίσκο “On Human Devolution” είναι μια τέτοια περίπτωση. Με την πρώτη τους κυκλοφορία ρίχνουν γροθιά στα μούτρα του ακραίου ήχου και κινούνται με άγριες διαθέσεις.

 

Το "On Human Devolution" μοιάζει με μια απόκρυφη βίβλο, ένα βιβλίο που ασχολείται με το μεταφυσικό ή τη μαγεία, κάτι απόκοσμο και παγωμένο, αλλά ταυτόχρονα θελκτικό.

 

Τα occult/ritual περάσματα δε λείπουν και στον ήχο τους, αλλά το κυρίως πιάτο είναι ένα ασύλληπτης μανίας thrash/death ολοκαύτωμα από το οποίο δεν λείπουν τα black metal και τα συμφωνικά περάσματα.

 

Παραμένουν ακραίοι και "μαύροι" σε όλη τη διάρκεια του δίσκου και ενώ έχουν αναφορές στο death metal όπως το γνωρίσαμε κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δε λείπουν οι αναφορές στον παλιό ελληνικό death metal ήχο, γεγονός που σαφώς θα εκτιμηθεί από τους απανταχού λάτρεις της ελληνικής σκηνής.

 

Τα riffs είναι ώριμα και δείχνουν τη μουσική παιδεία του σχήματος. Τα φωνητικα αβυσσαλέα και επιθετικά, με πλούσιο ηχόχρωμα. Το rhythm section είναι σφιχτοδεμένο, με εξαιρετική δουλειά στα τύμπανα, που χρωματίζουν όταν και όσο απαιτείται.

 

Μια ακόμη πρωτοτυπία του σχήματος είναι να παρουσιάσει την αισθητική του H.P.Lovecraft και της μυθολογίας Κθούλου που -κακά τα ψέματα, είναι πολυφορεμένη- με ένα δικό του τρόπο, μπλέκοντάς τη με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και όταν αγοράσετε το άλπουμ που -όπως μαθαίνω- μόλις κυκλοφόρησε, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους στίχους.

 

Το single "Spreading Lies" είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι, αλλά πιστέψτε με πρέπει να ακούσει κανείς όλο το δίσκο, διαβάζοντας τους στίχους, όπως τον παλιό καλό καιρό, για να μπει στον κόσμο των Deathcraeft, έναν κόσμο μαγικό και πολλά υποσχόμενο τόσο για τον ακροατή, όσο και για το μέλλον των ίδιων. Επενδύστε άφοβα!

 

 

Βαθμολογία: 78/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς



 

Comments