MELVINS – 4 συν 1 δίσκοι για 4 δεκαετίες δημιουργικής τρέλας

Οι αφανείς διαμορφωτές του grunge, αλλά και αδιαμφισβήτητοι πρωτοπόροι του sludge, Melvins δισκογραφούν ασταμάτητα και σαρώνουν τις σκηνές παγκοσμίως τακτικότατα εδώ και σαράντα χρόνια. Δεν εφησυχάζουν ποτέ, για αυτό αν και πρωτοεμφανίστηκαν ως τρίο, αργότερα μετατράπηκαν σε κουαρτέτο, είτε με δύο ντράμερ, είτε με δύο μπασίστες. Από το 1984 το σχήμα περιστρέφεται σταθερά γύρω από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Buzz Osborne και τον ντράμερ Dale Crover. Το 2015 μπαίνει στις τάξεις τους ο μπασίστας των επίσης θρυλικών Redd Kross Steven McDonald, φέρνοντας φρέσκο αέρα κι ακόμα περισσότερη δόση δημιουργικής τρέλας, με το συγκρότημα να μπαίνει σε μια ακόμα φάση αναγέννησης.

 

Μelvins γιορτάζουν σαράντα χρόνια καριέρας με την 40th Anniversary Tour τους κι εμείς προετοιμαζόμαστε για την επερχόμενη εμφάνιση τους στην Αθήνα, αναδεικνύοντας ένα δίσκο για κάθεμια δεκαετία ύπαρξης της ιστορικής μπάντας από το Seattle.


“Ozma”

Ένα χρόνο μετά το “Gluey Porch Treatments” οι Melvins παίρνουν τη συνταγή του ντεμπούτο τους και την πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Οι συνθέσεις παραμένουν heavy μέχρι θανάτου, οι διάρκειες μικρές και ο ήχος ωμός, όμως το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται πολύ καλύτερο. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τη Lori Black -που στο μεταξύ αντικατέστησε τον Μatt Lukin- και το θορυβώδες μπάσο της ή τη μάλλον ανώτερη τραγουδοποιία, σε κάθε περίπτωση το “Ozma” είναι οι πρώιμοι Melvins στα καλύτερα τους.



“Houdini”

H επιλογή αναμενόμενη και οι λόγοι για αυτήν ακόμα πιο προφανείς, με τον grunge ήχο στο απόγειο του, οι Melvins υπογράφουν σε πολυεθνική και κυκλοφορούν τον πιο εμπορικό τους δίσκο. Ο Κurt Cobain αναλαμβάνει την παραγωγή -αν κι αυτό δεν πήγε τόσο καλά- ενώ το εμβληματικό πλέον εξώφυλλο είναι δημιουργία του θρυλικού Frank Kozik.

 

Mουσικά, το Houdini” δεν είναι και ό,τι πιο mainstream, με τους Melvins να εστιάζουν ναι μεν στον βαρύ, αν και ελαφρώς μελωδικότερο ήχο, που τους καθιέρωσε, αλλά να έχουν και αρκετές πιο γρήγορες και πιασάρικες στιγμές, διατηρώντας πάντα τον όγκο, που τους χαρακτηρίζει.



“(A) Senile Animal”

Για το δεκατοπέμπτο άλμπουμ τους οι Μelvins κάνουν την κίνηση ματ και από τρίο μετατρέπονται σε κουαρτέτο με την προσθήκη των Jarred Warren (μπάσο) και Coady Willis (τύμπανα) από τους Βig Business, αφού στο μεταξύ είχε αποχωρήσει ο Κevin Rutmanis. Εδώ οι Melvins ακούγονται πιο heavy από ποτέ, ενώ παράλληλα τα διπλά τύμπανα, ανοίγουν νέους ορίζοντες στον ήχο τους: Το συγκρότημα εισάγει πολυρυθμικά στοιχεία και ανοίγεται ακόμα και σε ακραιφνείς prog περιοχές, εξέλιξη που μας παραδίδει τον πιο ώριμο και καλύτερο Μelvins δίσκο για τα 00’s.



“A Walk With Love & Death”

O εικοστός δεύτερος δίσκος των Μelvins πιθανότατα αποτελεί την πιο φιλόδοξη προσπάθεια τους. Πρόκειται για ένα διπλό άλμπουμ, με τον πρώτο δίσκο “Love” να απαρτίζει το soundtrack για τη μικρού μήκους ταινία του Jesse Nieminen και το δεύτερο δίσκο “Death” να είναι μια “κανονική” κυκλοφορία που αποτελείται από εννέα αυτοτελείς συνθέσεις. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη παρουσία του Steven McDonald σε δίσκο, ως πλήρες μέλος της μπάντας.



“Bad Moon Rising”

Η τελευταία κυκλοφορία των Melvins είναι ένας sludge/stoner δυναμίτης. Έξι μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις, με τις κιθάρες του Buzz Osborne σε πρώτο πλάνο και το κολασμένο rhythm section των Dale Crover και Steven McDonald να σπρώχνει την ένταση στα άκρα, στον καλύτερο δίσκο τους εδώ και αρκετά χρόνια.



Υπενθυμίζουμε ότι οι Melvins θα εμφανιστούν τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στην Αθήνα. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Vodka Juniors και οι Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs.



 

Comments