Ανταπόκριση: MELVINS, Vodka Juniors, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs @ Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθήνα (03/07/2023)

Ψάχνοντας για τις ανάγκες του σχετικού αφιερώματος, στις άπειρες δισκογραφικές δουλειές των Melvins σε αυτά τα 40 χρόνια πορείας, δυσκολεύτηκα πραγματικά να βρω κάποια έστω αδιάφορη ή χωρίς λόγο ύπαρξης. Οι άνθρωποι αποτελούν την επιτομή της ουσίας.  Η επί σκηνής τους παρουσία δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, πράγμα που διαπιστώσαμε εκ του σύνεγγυς την περασμένη Δευτέρα.

 

Χωρίς πολλά πολλά και υπό τους ήχους του “Take On Me” των a-ha, πάτησαν σκηνή γκαζωμένοι με το “Snake Appeal” και για περίπου μιάμιση ώρα απλά άφησαν τη μουσική τους να μιλήσει. Μουσική άσχημη, υπέρβαρη, φορτωμένη τόνους τσαντίλας και γενναίες δόσεις παράνοιας. 

 

 

Μας πήγαν κυριολεκτικά χωρίς ανάσα μέχρι το encore. Το κάθε riff τσιμεντόλιθος του Κing Buzzo διαδεχόταν το άλλο χωρίς διακοπή, το κάθε βάναυσο χτύπημα στα drums του Dale Crover, η κάθε τίγκα στη βρωμιά μπασογραμμή του θεούλη Steven McDonald, το κάθε κομμάτι το επόμενο χωρίς την παραμικρή παύση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο δεύτερο μισό του set ακούσαμε back to back “Your Blessened”, “A History Of Bad Men”, “Honey Bucket” & “Revolve”. Και για κερασάκι στην τούρτα πάρε και ένα πιο σκληρό, πιο ορμητικό, πιο “ό,τι θέλετε” από ποτέ “Night Goat”, με κλείσιμο-σφυροκόπημα από τα έγκατα της κολάσεως, δια xειρός Dale Crover.

 

 

Δεν έχω ξαναδεί σχήμα να μην απευθυνθεί στο κοινό ούτε δευτερόλεπτο για τόσο μεγάλο διάστημα και παράλληλα να είναι τόσο επικοινωνιακό. Μεγάλο παιχνίδι με τον κόσμο από τον Steven McDonald που με τις γκριμάτσες του, την κινησιολογία του και την όλη παρουσία του, αποτέλεσε τον κρυφό frontman της μπάντας, με τον Buzz Osbourne να αλωνίζει κι αυτός τη σκηνή από άκρη σε άκρη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που συναντήθηκαν και οι τρεις στο κέντρο και μας σφυροκοπούσαν συντονισμένα, με όγκο ασύλληπτο.

 

 

Οι πρώτες κουβέντες ακούστηκαν δια στόματος Dale Crover όταν το τρίο από τη Washington επανήλθε στη σκηνή για το encore. Άφου ευχαρίστησε το κοινό και τις μπάντες που μοιράστηκαν μαζί τους το bill, επανήλθε πίσω από τα τύμπανα και έδωσε το σύνθημα για τον Μέγα Ογκόλιθο που ακούει στο όνομα “Boris”. Όλα αργά, όλα στο τέρμα, όλα στα κόκκινα. Η κραυγή του Steven McDonald σηματοδοτεί την αποχώρηση του καθώς και του Dale Crover απο τη σκηνή, με τον Βuzzo να παραμένει μόνος για τα τελευταία κουπλέ και να βγάζει ζεστά τα κάστανα από τη φωτιά.

 

Με την εξαίρεση κάποιων ηχητικών προβλημάτων στα πρώτα κομμάτια, που διορθώθηκαν στη συνέχεια, η εμφάνιση τους ήταν αψεγάδιαστη και σε κάθε περίπτωση αντάξια των 14 ετών αναμονής.

 

 

Πολύ νωρίτερα, οι φίλοι των Μelvins είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά τους Bρετανούς Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs. Το ότι είναι μπαντάρα το ξέραμε ήδη. Δίσκοι όπως το “Viscerals” ή το φετινό “Land Of Sleeper” δε βγαίνουν κάθε μέρα. Το ότι δίνουν και φανταστικά live το περιμέναμε, απλά κανείς δεν περίμενε ΑΥΤΟ. Βγήκαν μαστουρωμένοι και με libido ανεβασμένη, δηλαδή μας κέρασαν θορυβώδεις stoner και ψυχεδελικούς ήχους πρώτης γραμμής. Ο δε ξυπόλυτος frontman τους με το αμάνικο και το short μαγιό αποτελεί ανίατη περίπτωση. Οι συνεχόμενες αγχώδεις κινήσεις του, οι αμίμητες φιγούρες του, οι αγκαλιές του με τα ηχεία, ανέβασαν επίπεδο μια ήδη κορυφαία εμφάνιση. 

 

 

Η “odd one out” επιλογή των Vodka Juniors, οι οποίοι παρεμβλήθηκαν μεταξύ των δύο προαναφερθέντων, μάλλον δεν είπαν απολύτως τίποτα στους φίλους των Μelvins, σίγουρα όμως είχαν πολλά να προσφέρουν στο δικό τους κοινό, που κατέλαβε τις πρώτες σειρές της Τεχνόπολης για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του μπάντα. Για περίπου μία ώρα ακούσαμε μελωδικό, αλλά συνάμα πολυσυλλεκτικό punk rock, είδαμε ένα Wall Of Death και μερικά circle pits, ρίξαμε μπόλικο τραγούδι κι ακόμα περισσότερο χορό. Από το εναρκτήριο “Fighting Giants”, που μας έμπασε κατευθείαν στο κλίμα, στο υμνικό “Battle Of Athens”, μέχρι το φτιαγμένο για να παίζεται ζωντανά “Walk With Me” και το δυναμικό κλείσιμο του “Last Chance”, οι Vodka Juniors υπήρξαν απολαυστικότατοι.

 

 

Setlist:

Snake Appeal

Zodiac

Copache

I Want  To Hold Your Hand

Hammering

Never Say You're Sorry

Evil New War God

Let It All Be

Blood Witch

Your Blessened

A History Of Bad Men

Honey Bucket

Revolve

Night Goat

Encore:

Boris

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Δημήτρης Σούρσος

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καταστρόφος (https://www.instagram.com/alexandros_kat/)

 

 

Comments