Geoff Tate στο RockOverdose: Το να συνδέεσαι μουσικά με τον κόσμο είναι η υψηλότερη μορφή κοπλιμέντου

Το να κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση για έναν καλλιτέχνη όπως ο Geoff Tate, είναι πέρα για πέρα περιττό. Ο σπουδαίος τραγουδιστής επιστρέφει στην Ελλάδα, μετα τις εμφανίσεις του 2019 και 2022 φέρνοντας μαζί του το "The Big Rock Show" και o Απόστολος Πανταζόγλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζι του.

 

Αθήνα: https://web.facebook.com/events/1155845195870686

Θεσσαλονίκη: https://web.facebook.com/events/6529006090535602

 

 

Rockoverdose.gr: Καλησπέρα Geoff και καλώς ήρθες στο RockOverdose. Ελπίζω να είσαι καλά.

Geoff Tate: Είμαι μια χαρά. Δεν έχω παράπονο. Σήμερα είναι μία υπέροχη μέρα που έχουμε κενό. Τελειώσαμε την περιοδεία μας στο Ην. Βασίλειο χθες και τώρα ήρθα στη Γερμανία για την επόμενη εβδομάδα.

 

 

Rockoverdose.gr: Μια χαρά. Χθες ήσασταν στην Σκωτία σωστά;

Geoff Tate: Ναι δώσαμε το τελευταίο μας live στη Γλασκώβη.

 

 

Rockoverdose.gr: Πως ήταν μέχρι τώρα η περιοδεία “The Big Rock Show”;

Geoff Tate: Εξαιρετική. Έχουμε δώσει μερικά τρομερά live, με πολύ καλό κοινό και η μπάντα είναι σε πολύ καλή φόρμα. Και τώρα συνεχίζουμε να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο.

 

 

Rockoverdose.gr: Και έτσι τον επόμενο μήνα επιστρέφετε στην Ελλάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Geoff Tate: Ναι πραγματικά ανυπομονώ.

 

 

 

 

Rockoverdose.gr: Όπως και εμείς φυσικά. Στις προηγούμενες επισκέψεις σου στην Ελλάδα παίξατε ολόκληρο τοOperation:  Mindcrime” μαζί με μερικά hits την πρώτη φορά, και τη δεύτερη παίξατε τα Rage For Order” και “Empire στην ολότητα τους. Τι διαφορετικό έχει αυτή η περιοδεία.

Geoff Tate: Αυτή η περιοδεία είναι διαφορετική γιατί κάθε τραγούδι που παίζουμε ήταν single από τον εκάστοτε δίσκο. Singles από το “Operation  Mindcrime”, το “Empire”, το “Rage For Order”, το  “Tribe” και πάει λέγοντας. Είναι ένα διασκεδαστικό set για μένα γιατί δεν είναι ολόκληρος δίσκος. Είναι διαφορετικά τραγούδια και το καθένα έχει τη δικιά του ατμόσφαιρα που το περιβάλλει. Είναι πολύ rock, είναι πολύ δυνατό και πολύ in-your-face setlist.

 

 

Rockoverdose.gr: Φαντάζομαι ή διαφορά του να παίζεις έναν δίσκο στην ολότητα του είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι ενώ το να παίζεις διάφορα τραγούδια από την καριέρα σου είναι πιο χαλαρό και διασκεδαστικό όπως είπες.

Geoff Tate: Νομίζω ότι υπάρχει χώρος και για τις δύο προσεγγίσεις. Πραγματικά απολαμβάνω το να φέρνω το The Big Rock Show στον κόσμο.

 

 

Rockoverdose.gr: Πριν από 2 εβδομάδες ανακοίνωσες ότι θα περιοδεύσετε στις ΗΠΑ παίζοντας μία τελευταία φορά το δίσκο “Operation: Mindcrime”. Έφτασε η ώρα να κλείσει αυτό το κεφάλαιο;

Geoff Tate: Ναι νομίζω πως έχει φτάσει. Βέβαια αυτή η ανακοίνωση είναι μόνο για τις πρώτες συναυλίες που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο στην Αμερική. Αλλά με αυτή την περιοδεία θα πάμε σε όλο τον κόσμο. Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες ημερομηνίες. Αλλά σχεδιάζουμε να πάμε παντού. Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία.

 

 

Rockoverdose.gr: Εξαιρετικά. Θέλω πολύ να ξανακούσω ζωντανά αυτό το δίσκο. Όταν γράφατε το “Operation: Mindcrime” περιμένατε να έχει τέτοια επίδραση στον μουσικό κόσμο; Θεωρείται ένας από τους καλύτερους αν όχι ο καλύτερος concept δίσκος που υπάρχει.

Geoff Tate: Όχι τότε δεν ήξερα πως θα τον δεχτεί ο κόσμος. Απλά ήξερα πόσο πολύ μου άρεζε. Ήταν κάτι με το οποίο ήμουν παθιασμένος και ήμουν πολύ σίγουρος για τη μουσική. Το συγκρότημα δούλεψε πολύ σκληρά για να βγει αυτό το αποτέλεσμα.  Ήταν πολύ μεγάλο κατόρθωμα για εμάς. Μου πήρε 6 μήνες από τη ζωή μου για να γράψω, να ηχογραφήσω και να κυκλοφορήσουμε το δίσκο (γέλια).

 

 

 

 

Rockoverdose.gr: Το αποτέλεσμα όμως σίγουρα σας δικαίωσε. Είμαι σίγουρος ότι μετά από τόσα χρόνια πάρα πολύς κόσμος σου το έχει πει αυτό. Πως αισθάνεσαι γνωρίζοντας ότι η μουσική, τα τραγούδια και οι στίχοι σου, έχουν επηρεάσει τόσο πολύ κόσμο. Και δεν εννοώ μόνο μουσικούς αλλά και εμάς τους απλούς ακροατές. Για παράδειγμα σε μένα τα τραγούδια σου μιλάνε στην ψυχή μου και ως ένα μεγάλο βαθμό με έχουν διαμορφώσει σαν άτομο.

Geoff Tate: Σε ευχαριστώ πολύ για αυτό που λες. Νομίζω ότι όλο αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι ταπεινός. Είμαι πολύ ευγνώμον για το ενδιαφέρον και την επιρροή που είχε αυτός ο δίσκος στον κόσμο. Και ναι μου το λένε πολλοί αυτό το πράγμα όσο ταξιδεύω και γνωρίζω κόσμο. Και δεν το λένε μόνο για το Operation: Mindcrimeαλλά και για άλλους δίσκους που έχω κάνει ή και για συγκεκριμένα κομμάτια. Έχει πάντα πολύ ενδιαφέρον να ακούω πως αντιλαμβάνεται ο καθένας αυτό που κάνω.

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Είναι βασικά δύσκολο να το εξηγήσω (γέλια). Είναι δύσκολο για μένα να εξηγήσω πως αισθάνομαι με όλο αυτό. Νομίζω ότι η πιο σωστή λέξη είναι ταπεινός. Είμαι πολύ περήφανος και ικανοποιημένος που μπορώ να συνδέσω μουσικές ιδέες που είχα μαζί με άλλο κόσμο. Για μένα είναι η υψηλότερη μορφή κοπλιμέντου. Οπότε σε (σας) ευχαριστώ.

 

 

Rockoverdose.gr: Νομίζω ότι εμείς θα έπρεπε να σε ευχαριστούμε όμως! Το περασμένο καλοκαίρι πριν το “The Big Rock Show” έκανες κάποιες εμφανίσεις με τους Avantasia. Πως είναι να δουλεύεις με κάποιον σαν τον Tobias Sammet και να ανεβαίνεις στην σκηνή με όλους αυτούς τους εξαιρετικούς μουσικούς;

Geoff Tate: Πίστεψε με είναι πολύ ωραία. Περνάμε εξαιρετικά όλοι μαζί. Ξεκίνησα να δουλεύω μαζί τους το 2017 ή το 2018 (αδιάβαστο σε πιάνω κ. Tate. Ο πρώτος δίσκος των Avantasia που συμμετείχε ήταν το Ghostlights το 2016). Ξεκινήσαμε να ανταλλάζουμε μουσικές ιδέες. Από τότε έχω πάει σε πολλά festivals μαζί τους. Μάλιστα το 2019 έκανα μία πολύ μεγάλη περιοδεία μαζί τους. Μπόρεσα να γνωρίσω πολλούς μουσικούς και να κάνω παρέα με τους υπόλοιπους τραγουδιστές. Τους συμπάθησα όλους, κάτι το οποίο ακούγεται περίεργο, γιατί δεν συμπαθώ συχνά όσους γνωρίζω (γέλια). Αλλά στους Avantasia είναι όλοι εξαιρετικοί.

O Tobias ξέρει ακριβώς ποιους ανθρώπους θα φέρει για το εκάστοτε κομμάτι της μουσικής του. Είναι πολύ ταλαντούχος, πολύ δημιουργικός και ένας από τους πιο αστείους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Έχει τρομερό χιούμορ. Πραγματικά απολαμβάνω την παρέα του. Και περνάμε ωραία πίνοντας μαζί (γέλια).

 

 

Rockoverdose.gr: Φαντάζομαι ένα ποτήρι κρασί δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Geoff Tate: Όχι!

 

 

Rockoverdose.gr: Μιας που είπαμε για κρασιά, έχεις και εσύ δύο δικά σου σωστά;

Geoff Tate: Ναι πλέον μπορώ να πω ότι είμαι και παραγωγός κρασιού. Στη Γερμανία κάνουμε το δικό μας κρασί που ονομάζεται Insania”. Είναι το Pinot Gris που είναι λευκό και το Pinot Noir που είναι ερυθρό.

 

 

 

 

Rockoverdose.gr: Πως ασχολήθηκες με όλο αυτό. Ήταν κάτι που το ήθελες ή απλά έτυχε;

Geoff Tate: Όχι το ήθελα. Όταν ήμουν μικρός ήμουν Πρόσκοπος. Μπορούσες να πάρεις ένα μετάλλιο αν έφτιαχνες το δικό σου φαγητό ή αφέψημα. Εγώ έτυχε να διαβάζω ένα βιβλίο που είχε η γιαγιά μου στη βιβλιοθήκη της και περιέγραφε πως μπορούσες να φτιάξεις κρασιά από διάφορα πράγματα. Στην αυλή της είχε πάρα πολλά ραδίκια και κατέληξα να φτιάχνω κρασί από αυτά και να παίρνω το μετάλλιο. Από τότε με ενδιέφερε αυτό και ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο μπόρεσα και δοκίμασα εξαιρετικές ποικιλίες.

Γνώρισα κάποια άτομα που ενδιαφέρονταν να με βοηθήσουν να λανσάρω τη δικιά μου ετικέτα και έτσι ξεκινήσαμε και το 2007 κυκλοφορήσαμε το πρώτο Insania”. Οπότε ήδη ασχολούμαι αρκετά χρόνια με αυτό.

 

 

Rockoverdose.gr: Ανέφερες ότι ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο και μου δίνεις πάσα για την επόμενη ερώτηση. Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησες το “Backstage Pass Travel”, κάτι που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Πως σου ήρθε αυτή ιδέα, και θα έλεγες ότι είναι για φανατικούς οπαδούς του Geoff Tate που θέλουν να σε συναντήσουν ή για άτομα που τους αρέσει να ταξιδεύουν σε μικρά group και να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα;

Geoff Tate: Ξεκίνησε σαν κάτι πολύ μικρό με άτομα που κυρίως τους ενδιέφερε η μουσική μου και τους ενδιέφερε αυτό που έκανα και κατέληξε σε κάτι πολύ μεγάλο πλέον. Νομίζω έχουμε πλέον 9 διαφορετικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο και το κάθε group αποτελείται από 30 άτομα. Έρχονται από τόσα πολλά διαφορετικά μέρη. Είναι πολύ διασκεδαστικό. Και είναι για όλους. Για άτομα που τους αρέσει η μουσική, για άτομα που τους αρέσει η μουσική μου και επίσης για άτομα που δεν νιώθουν πολύ άνετα να ταξιδεύουν μόνοι τους ή για παράδειγμα δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα αλλά θέλουν να βιώσουν κάτι τέτοιο με κάποιον που γνωρίζει πως γίνεται. Νομίζω είναι το αίσθημα αυτοπεποίθησης που έχεις όταν ταξιδεύεις με κάποιον που έχει πάει ήδη εκεί και ξέρει που πρέπει να πας και τι πρέπει να κάνεις.

Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Πραγματικά προσέχουμε όποιον έρχεται μαζί μας. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πάνε στο αεροδρόμιο. Από εκεί και πέρα τα αναλαμβάνουμε όλα εμείς. Δε χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο.

 

 

 

 

Rockoverdose.gr: Ναι το έχω ψάξει είναι η αλήθεια. Ακολουθώ τη σελίδα “Backstage Pass Travel” στο Instagram και βλέπω όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα που κάνετε. Από ιδιωτικά live μέχρι επισκέψεις σε κελάρια και άλλα ιδιαίτερα μέρη.

Geoff Tate: Έτσι είναι ναι και έχουμε και μουσικούς που έρχονται μαζί μας. Υπάρχει μουσική συνεχώς. Έχουμε μουσικούς από Ιταλία, Ιρλανδία, Αμερική, Γαλλία, Βραζιλία. Από όπου θες. Είναι κάτι το πολύ όμορφο. Έχουμε μουσικές σχεδόν κάθε βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο κόσμος συμμετέχει. Σε ένα από τα ταξίδια μας στη Montana το καλοκαίρι, είχαμε τον John Moyer των Disturbed. Δούλεψε μαζί με ένα group και έγραψαν μαζί ένα κομμάτι. Το ηχογραφήσαμε στο κατάλυμα μας, πάνω στο βουνό. Η αλήθεια είναι ότι βγήκε πολύ καλό και ίσως το καθιερώσουμε. Ο κόσμος να γράφει κομμάτια με τον John.

 

 

Rockoverdose.gr: Γιατί όχι να γίνει και το θεματικό τραγούδι του “Backstage Pass Travel”;

Geoff Tate: Γιατί όχι. Ποτέ δε ξέρεις.

 

 

Rockoverdose.gr: Έχεις σκεφτεί να το κάνεις αυτό στην Ελλάδα;

Geoff Tate: Βασικά ναι. Σχεδιάζουμε ένα “Backstage Pass Travel ταξίδι στην Ελλάδα και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το κάνουμε το επόμενο καλοκαίρι.

 

 

Rockoverdose.gr: Έχετε πολλά μέρη να επισκεφτείτε εδώ.

Geoff Tate: Πάρα πολλά μέρη και πολύ λίγο χρόνο δυστυχώς (γέλια).

 

 

Rockoverdose.gr: Θα ήθελα να σε ρωτήσω για κάτι που έγινε πίσω στο 2000 όταν εσύ και ο Bruce Dickinson ανεβήκατε στη σκηνή μαζί με τον Rob Halford για το κομμάτι “The One You Love To Hate” το οποίο ήταν μία ιστορική στιγμή. Πρέπει να έχω δει το video στο YouTube πάνω από 1 εκατομμύριο φορές. Υπήρξε ποτέ κάποια συζήτηση να γίνει κάτι πιο μόνιμο και να κάνετε κάποιες συναυλίες μαζί;

Geoff Tate: Η αλήθεια είναι πως όχι αλλά περάσαμε πολύ καλά κάνοντας το. Απλά έτυχε να είμαστε στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή. Να πω την αλήθεια δεν είχα ακούσει πιο πριν το τραγούδι. Το έμαθα λίγα λεπτά πριν τη συναυλία (γέλια).

 

 

 

 

Rockoverdose.gr: Αλήθεια; Εντάξει στο video να ξέρεις δε φαίνεται τίποτα τέτοιο. Όλοι φαίνεστε πολύ άνετοι πάνω στη σκηνή.

Geoff Tate: Και οι 2 είναι υπέροχοι άνθρωποι. Έχω περιοδεύσει εκτεταμένα με τους Queensrÿche και με τους Iron Maiden και με τους Judas Priest όλα αυτά τα χρόνια.

 

 

Κάπου εκεί μας διακόπτουν ενημερώνοντας τον Tate ότι έχει άλλη συνέντευξη.

 

 

Geoff Tate: Συγνώμη αλλά σήμερα μου έχουν γεμίσει το πρόγραμμα με συνεντεύξεις.

 

 

Rockoverdose.gr: Σε αυτή την περίπτωση κλείνοντας θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς σου;

Geoff Tate: Ναι θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον τους στη μουσική μου. Ανυπομονώ να παίξω και πάλι στην Ελλάδα. Πάντα μου αρέσει να έρχομαι γιατί ειλικρινά το κοινό είναι απίστευτο. Όλοι φαίνεται να ξέρουν τη μουσική και τραγουδάνε τα κομμάτια. Λατρεύω να ακούω τον κόσμο να τραγουδάει τη μουσική μου. Είναι ένα φανταστικό συναίσθημα για έναν καλλιτέχνη. Ανυπομονώ να έρθω και να σας δω στις συναυλίες.

 

 

Rockoverdose.gr: Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου Geoff και θα τα πούμε στη Θεσσαλονίκη.

Geoff Tate: Ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Το εκτιμώ.

 

 

Για το RockOverdose

Απόστολος “Astaldo” Πανταζόγλου

 

Comments