Aφιέρωμα JAG PANZER: Στιγμές της metal ιστορίας

 

Όταν μιλάμε για τους Jag Panzer, φανερώνεται μπροστά μας ολόκληρη η ιστορία του heavy metal. Δεν ξέφυγαν ποτέ από τα όρια του underground αλλά δεν παύουν να είναι πραγματικά μεγάλοι. Σχηματίστηκαν στο Colorado το 1981 από τους Harry Conklin, Mark Briody, John Tetley και Rick Hilyard. Στην αρχή ονομάστηκαν Tyrant, σύντομα όμως ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός συγκροτήματος από την California με το ίδιο ακριβώς όνομα. Επηρεασμένοι από ένα βιβλίο με θέμα το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα ένα γερμανικό άρμα μάχης ονόματι Jagdpanzer, αλλάζουν το όνομά τους στο πιο εύηχο Jag Panzer, ο τραγουδιστής Harry Conklin υιοθετεί το Tyrant σαν παρατσούκλι και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μια ιστορία, της οποίας θα θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές.

 

Κυκλοφορούν το “Tyrants”, ένα ΕΡ με πέντε συνθέσεις, γύρω στο 1983. Αγνό heavy metal, με τον Mark Briody να κεντάει στις κιθάρες και τη μεγαλειώδη φωνάρα του Conklin να δένει με το μουσικό τους ύφος, αλλά και την εμφάνισή τους, καθώς τα δερμάτινα και τα περικάρπια με καρφιά κυριαρχούν. To “Battle Zones” λατρεύεται, αλλά το “Metal Melts The Ice” είναι ο πρώτος τεράστιος ύμνος των Αμερικάνων. Μία σύνθεση αρκετά γρήγορη, με ρεφρέν που το θυμάσαι μέχρι…σήμερα.

https://www.youtube.com/watch?v=ozjZSgwXUFc

 

1984 και οι Jag Panzer στρατολογούν τον, άγνωστο τότε, Joey Tafolla, συντοπίτη τους από την California. Κάνουν αχτύπητο δίδυμο με τον Briody, αναλαμβάνουν και τα δεύτερα backing φωνητικά και το κολοσσιαίο “Ample Destruction” είναι πλέον γεγονός. “Warfare” για τους νιούφηδες, “Licensed To Kill”, “Symphony Of Terror”, “Generally Hostile”, “Reign Of The Tyrants”, “The Watching” και “The Crucifix” είναι συνθέσεις που οι φανατικοί τις έχουν σε μεγάλη εκτίμηση. ΠΡΟΣΟΧΗ τώρα, προτιμήστε να επενδύσετε σε οποιαδήποτε επανέκδοση περιέχει τα κομμάτια του “Tyrants” EP, καθώς και τα “Black Sunday”, “Eyes of the Night” και “Fallen Angel”.

 

 

Προσπερνάμε για ευνόητους λόγους το “Dissident Alliance” και εστιάζουμε στο “The Fourth Judgement” του 1997, με τον απόλυτο συναυλιακό ύμνο “Shadow Thief”. Παρατηρείται στροφή σε epic/ power metal ήχους, αλλά τα κομμάτια δεν παύουν να είναι αρκετά heavy. Μην αγνοήσετε όμως και το “Tyranny”, μια σύνθεση που συνυπογράφουν οι Briody και Conklin.

 

 

Το 1998 αποχωρεί ο Tafolla και τη θέση του παίρνει ο Chris Broderick, ο οποίος συμμετέχει στο “The Age Of Mastery”. Σε πρώτο πλάνο έχουμε τα “Iron Eagle”, “Chain Of Command” και το ομώνυμο, ενώ ακολουθούν τα “Burning Heart”, “Take This Pain Away”, “Viper”, “Sworn To Silence” και “Lustfull And Free”. Power/ heavy μονοπάτια, με τον Tyrant σε εξαιρετικές ερμηνείες.

 

 

Με το έμπα της νέας χιλιετίας, οι Jag Panzer κυκλοφορούν ό,τι πιο φιλόδοξο επιχείρησαν ποτέ, έναν θεματικό δίσκο, βασισμένο στην γνωστή τραγωδία “Macbeth” του William Shakespeare. Το “Thane To The Throne”, όπως και ονομάστηκε, ακολουθεί ηχητικά τον προκάτοχό του και σαν γνήσιο concept άλμπουμ ακούγεται μονορούφι, αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάτι, αυτά είναι τα “Thane Of Cawdor”, “King At A Price”, “Three Voices Of Fate” και “Tragedy Of Macbeth”.

 

Thane To The Throne album cover

 

To “Mechanized Warfare” κυκλοφόρησε το 2001 κι αποτελεί τον έκτο επίσημο πλήρη δίσκο της μπάντας. Είναι πιο progressive και heavy από το προηγούμενο άλμπουμ, έχοντας τα “Take To The Sky”, “Power Surge”, “Frozen In Fear”, “All Things Renewed”, “Unworthy” και “The Silent” ως πολύ καλές συνθέσεις.

 

Mechanized Warfare album cover

 

Τρία χρόνια μετά, οι Αμερικάνοι προχωρούν σε δύο κυκλοφορίες την ίδια χρονιά. Πρώτα με το “Chain Of Command”, το οποίο στην πραγματικότητα είχε ηχογραφηθεί το 1987, αλλά δεν είχε βγει στην αγορά ποτέ πιο πριν. Εν τέλει, η Century Media το κυκλοφόρησε σε μόλις 5.000 κόπιες στις 21 Ιουνίου 2004, έχοντας μεταξύ άλλων και το “She Waits”. Aργότερα, στις 19 Οκτωβρίου, κυκλοφορεί το “Casting The Stones”, περιέχοντας τα “Tempest”, “Feast Or Famine”, το οποίο μοιάζει μουσικά με το “Mechanized Warfare”, όντας και ο τελευταίος δίσκος με τον Chris Broderick στην κιθάρα.

 

 

Έχουμε φτάσει στο 2011 και η επιστροφή των Jag Panzer ‎γίνεται με το “The Scourge Of The Light”, το οποίο φτάνει μέχρι το νο. 117 στο Billboard New Artist Chart, αποτελώντας το πιο επιτυχημένο άλμπουμ τους μέχρι τότε. Τη θέση του Broderick έχει πάρει ο Christian Lasegue, ο δίσκος είναι ευθύ metal, περιέχοντας τα “Burn”, “Let It Out”, “Condemned To Fight”, “Union”, “Overlord”, “Cycles”.

 

The Scourge Of The Light album cover

 

Το τελευταίο τους άλμπουμ, “The Deviant Chord”, κυκλοφόρησε επισήμως στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, όντας μια μίξη heavy και power metal και με τον Tafolla ξανά στις κιθάρες. Για πλήρη ανάλυση, σας παραπέμπω στα γραφόμενα των Σάββα Σαββαόγλου και The Shadowcaster εδώ (https://rockoverdose.gr/portfolio-view/jag-panzer-deviant-chord/).

Οι Jag Panzer πρωτοεμφανίστηκαν στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου 2003 στο Gagarin 205, ακολούθως το 2005 στο Underworld, το 2014 στο Κύτταρο, ενώ η τελευταία τους εμφάνιση χρονολογείται στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 στα πλαίσια του Metal Rites (ξανά στο Κύτταρο), παίζοντας ένα χορταστικότατο set 18 κομματιών. Οι Αμερικάνοι είναι και πάλι εδώ, κι όχι μόνο δισκογραφικά, αλλά και συναυλιακά, όπου όσοι τους βλέπουν επιβεβαιώνουν πως βρίσκονται στην ίσως καλύτερη φόρμα τους, γεγονός που καλούμαστε να διαπιστώσουμε και στην μεγάλη επιστροφή τους στην χώρα μας, την Παρασκευή 24/5 στο Temple της Αθήνας και το Σάββατο 25/5 στο Σουϊτα Art Cafe στα Τρίκαλα!

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Mιχάλης Τσολάκος

Comments