Αφιέρωμα: ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

 

 

"Θα έρθει ο καιρός που ο ήλιος θα ανατείλει
Μέσα από ηδονικούς κήπους οπίου και ορχιδέων
Λευκοί άγγελοι θα με φιλούν και
εγώ θα ανατριχιάζω και θα κλαίω"

 

 

 

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

 

 

Οι ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ κατέχουν 2 πρωτιές (και ίσως μια 3η)στην Ελληνική ΡΟΚ σκηνή!

 

Η μια είναι ότι, είναι οι πρώτοι που είχαν υπογράψει σε πολυεθνική εταιρεία ("Τον Απρίλιο του 1986 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο "Μυστικοί Κήποι" στην EMI Columbia")!

 

Η δεύτερη είναι ότι, είναι πρώτοι από την Ελληνική Ροκ σκηνή, που έχει παιχτεί βιντεο-κλιπ τους ("ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ") στο MTV. (‘’Τον Αύγουστο του 1988 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του γκρουπ με τίτλο "Ηχώ Του Πόθου" από την ΕΜΙ.Tο κομμάτι "Κοιτάζοντας Πίσω" γυρίστηκε σε video clip από το ΜTV στην Αθήνα και άρχισε να μεταδίδεται από το κανάλι κάνοντας γνωστό το συγκρότημα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό)!

 

Η τρίτη είναι ίσως, ότι αποτελούν ένα από τα μακροβιότερα σε ζωή,συγκροτήματα στην Ελλάδα (αν και είχαν για ένα μεγάλο διάστημα ,απουσία από την ενεργό δράση).

 

Την ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ παρακολουθώ την δράση της από τα πρώτα βήματα τους,είχα μάλιστα πάει να τους δώ μόλις είχαν βγάλει τον πρώτο τους δίσκο, σε ένα club στην Αθήνα (νομίζω το club 22,στην Βουλιαγμένης), με τραίνο από Θεσσαλονίκη - Αθήνα!

 

Έκτοτε τους ξαναείδα live στη Θεσσαλονίκη στο φεστιβάλ ‘’ΚΑΛΟΓΡΑΙΏΝ’’, μαζί με άλλα σημαντικά ονόματα της εποχής!

 

Με τους ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ είχα την χαρά να συνευρεθούμε μαζί με την μπάντα μου (ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΡΟΧΙΑ) στην ίδια συλλογή της WIPE OUT RECORDS,το "ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΤΑΝΙ" (1994). Το κομμάτι με το οποίο συμμετείχαν,ήταν το ίδιο με αυτό, που τους έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο, το MTV,το "ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ" δλδ! Εδώ όμως σε άλλη εκτέλεση, με τα (πίσω) φωνητικά του MIKE ΠΟΥΓΟΥΝΑΣ (FLOWERS OF ROMANCE,NEXUS,NEW ZERO GOD).

 

Έκτοτε παρακολουθούσα την όλη πορεία του γκρουπ, μέσω δισκογραφίας τους και εν μέσω του τύπου (συνεντεύξεις,κριτικές,παρουσιάσεις συναυλιών,video clips κτλ).
Πολύ αργότερα, στην επάνοδό τους το 2017, θα έρθω σε επαφή, μέσω προφίλ στο facebook με τον Θοδωρή Δημητρίου και αφού ανταλλάξαμε θερμούς χαιρετισμούς και φιλοφρονήσεις για τις μπάντες μας, ο ένας στον άλλον, κρατάμε μια συνεχή επαφή με μηνύματα και συνομιλίες (messenger), κυρίως για την πορεία του γκρουπ του!

 

Όταν αποφάσισα να κάνω αυτό το αφιέρωμα (το οποίο θα το συνοδέψει και ηχητικό, στην εκπομπή μου της Κυριακής 7 Φλεβάρη στο Rock Overdose Web Radio 1-4μμ), ο Θοδωρής Δημητρίου ανταποκρίθηκε στην ζήτηση της βοήθειας του, στέλνοντας μου υλικό για την εκπομπή και το άρθρο μου και τον ευχαριστώ άλλη μια φορά και από εδώ!

 

Εύχομαι η συνέχεια τους να είναι το ίδιο λαμπρή, όσο και το παρελθόν τους, κάτι το οποίο απέδειξαν άλλωστε με την επάνοδο τους, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές για το τελευταίο άλμπουμ τους "Σαν Τον Ήλιο", ενώ στα live τους συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και αποδεικνύουν για άλλη μία φορά, την αξία τους ως συναυλιακή μπάντα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία τους και την δισκογραφία θα βρείτε πιο κάτω:

 

 

H Λευκή Συμφωνία δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1984 στην Αθήνα με ιδρυτικά μέλη τους Θοδωρή Δημητρίου (φωνή,στίχοι), Τάκη Μπαρμπαγάλα (κιθάρα), Διογένη Χατζηστεφανίδη (μπάσο) και Σπύρο Χαρίση (ντράμς).

 

 

Τον Απρίλιο του 1986 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο "Μυστικοί Κήποι" στην EMI Columbia. Tον Οκτώβριο του 1987 έδωσαν δύο συναυλίες στα clubs KGB και Celeste στην Βαρκελώνη και συμμετείχαν στον δίσκο συλλογή Βiennal 87 που κυκλοφόρησε σε Ισπανία,Γαλλία και Ιταλία από την IPS.

 

 

Τον Αύγουστο του 1988 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του γκρούπ με τίτλο "Ηχώ Του Πόθου" από την ΕΜΙ. Tο κομμάτι "Κοιτάζοντας Πίσω" γυρίστηκε σε video clip από το ΜTV στην Αθήνα και άρχισε να μεταδίδεται από το κανάλι κάνοντας γνωστό το συγκρότημα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Η Λευκή Συμφωνία είναι το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που video clip του μεταδόθηκε από το MTV.

 

 

Από το 1990 και για τρία χρόνια εμφανίζονται σε clubs της Γερμανίας έχοντας σαν έδρα το Βερολίνο. Το 1993 κυκλοφόρησαν το 12" βινύλιο maxi single "Θα Είμαι Εκεί" και το ομώνυμο τρίτο άλμπουμ "Λευκή Συμφωνία" από τη Warner. Το "Θα Είμαι Εκεί"  γυρίστηκε σε video clip με σκηνοθέτη τον Νίκο Νικολαίδη και διευθυντή φωτογραφίας τον Ντίνο Κατσουρίδη.

 

Στις 7 Μαϊου 1993 αυτοκτόνησε στα εικοσιεφτά του χρόνια ο ντράμμερ τους Σπύρος Χαρίσης.

 

 

Τον Ιούνιο του 1993 συμμετέχουν στον 1ο Ροκ Μαραθώνιο στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα μαζί με τους THE CULT και METALLICA.

 

Το 1994 επανακυκλοφόρησε από τη Warner το πρώτο τους άλμπουμ "Μυστικοί Κήποι" με την προσθήκη τριών live και δύο demo κομματιών.

 

 

Mε τους Σωτήρη Καστάνη (κιθάρα) και Γιάννη Βεναρδή (ντράμς) νέα μέλη στη σύνθεσή τους ηχογραφούν το τέταρτο άλμπουμ τους "Λευκή Συμφωνία ΙV – Χρώματα" που κυκλοφορεί από την FM Records το 1996 και περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα.

 

Η Λευκή Συμφωνία εμφανίστηκε στη σκηνή του Piraeus 117 Academy στην Αθήνα το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017.

 

Ακολούθησε η περιοδεία "Το Φεγγάρι Αιμορραγεί Τour 2018" την Άνοιξη του 2018 και η χρονιά έκλεισε με την συναυλία στο Gagarin 205 στις 7 Δεκεμβρίου του 2018 όπου το συγκρότημα παρουσίασε 5 καινούργια τραγούδια από τον επερχόμενο  νέο δίσκο.
Η επόμενη χρονιά ξεκινά με την εμφάνισή τους στο Eightball Club στη Θεσσαλονίκη στις 5 Ιανουαρίου και συνεχίζεται με live σε πολλές ακόμη πόλεις στην Ελλάδα.

 

Toν Ιανουάριο του 2019 επανακυκλοφορούν από τις Labyrinth Οf Thoughts Records και  Τhe Lab Records τα albums "Μυστικοί Κήποι" του 1986 και "Χρώματα" του 1996 για πρώτη φορά σε έγχρωμο βινύλιο, με πολλές ακυκλοφόρητες συνθέσεις, νέο mastering και artwork.

 

 

To συγκρότημα γιορτάζει την επανακυκλοφορία των δύο αυτών δίσκων με μία συναυλία – γιορτή στο An Club, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου,παίζοντας κομμάτια αποκλειστικά από τα δύο άλμπουμ, αλλά και ακυκλοφόρητα που ακούγονται για πρώτη φορά.
Με τον Κώστα Μιχαλό στην θέση του Σωτήρη Καστάνη στην κιθάρα η Λευκή Συμφωνία εμφανίζεται στις 30 Μαρτίου 2019 στο Κύτταρο Club και αμέσως το συγκρότημα ξεκινά τις ηχογραφήσεις του νέου πέμπτου album και ταυτόχρονα  νέα περιοδεία στην Ελλάδα και εμφανίσεις σε φεστιβάλ.

 

Το πρώτο single με τίτλο "Μέχρι Τον Θάνατο" και το επίσημο video του τραγουδιού κυκλοφορεί στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019. Στις 30.1.2020 κυκλοφορεί το δεύτερο ομώνυμο του νέου album single με τίτλο "Σαν Τον Ήλιο" και το επίσημο video για το τραγούδι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΛΕΥΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ:

Θοδωρής ∆ημητρίου (φωνή)

Κώστας Μιχαλός (κιθάρα)

∆ιογένης Χατζηστεφανίδης (μπάσο)

Βαγγέλης Τσιμπλάκης (ντράμς)

 

 

H Λευκή Συμφωνία, επιστρέφει στη δισκογραφία με το νέο album "Σαν Τον Ήλιο".

Το album περιέχει 10 νέες συνθέσεις:

Mέχρι Tον Θάνατο
Με Μία Κραυγή
Μαύρο Φως
Όνειρο Μέσα Σε Όνειρο
Σβήσε Τα Ίχνη
Σαν Τον Ήλιο
Χρόνια Σιωπηλά
Μήνυμα
Δάκρυ
Εκεί Που Ο Άνεμος Ρωτάει Για Εσένα

 

 

Οι στίχοι είναι του Θοδωρή Δημητρίου.

To τραγούδι "Σαν Τον Ήλιο" είναι βασισμένο στο ποίημα "Δεν Έφθασα Ψηλά" του Ρώμου Φιλύρα.

Το "Όνειρο Μέσα Σε Όνειρο" αποτελεί μελοποίηση του ποιήματος του Edgar Allan Poe.

Η μουσική είναι των Θοδωρή Δημητρίου και Διογένη Χατζηστεφανίδη.

Η μουσική στα "Mέχρι Tον Θάνατο" και "Μήνυμα" είναι του Θοδωρή Δημητρίου.

Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών έχουν γίνει από το γκρουπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα καινούρια κομμάτια υπηρετούν απόλυτα το dark wave – post punk ύφος της μπάντας με έναν σαφώς προσωπικό και σύγχρονο τρόπο.

 

Το γκρουπ ενσωματώνει στη μουσική του ατμοσφαρικά,μελαγχολικά ηχοτοπία με ψυχεδελικά και progressive χρώματα.

 

Τα 2 singles που έχουν ήδη κυκλοφορήσει ("Μέχρι Τον Θάνατο" & "Σαν Τον Ήλιο") έχουν την καθολική αποδοχή του κοινού και ο νέος δίσκος αναμένεται εδώ και μήνες με μεγάλη προσμονή. Μία κυκλοφορία που στέκεται επάξια δίπλα στους καθοριστικούς για την ελληνική ανεξάρτητη σκηνή προηγούμενους δίσκους του group και ανοίγει τον κύκλο της νέας δισκογραφικής παρουσίας της μπάντας τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή μουσική πραγματικότητα.

 

Ηχογράφηση, μίξη, mastering: Έκτορας Τσολάκης
Φωτογραφίες του γκρουπ: Kανέλλα Κλιματσίδα
Εξώφυλλο,Αrtwork: Μelanie Merges Dimitriou
Κυκλοφόρησε από τις Labyrinth of Thoughts records & The Lab records στις 27 Μαρτίου σε 3 εκδόσεις:
200 αντίτυπα σε ασημένιο βινύλιο
300 αντίτυπα σε μαύρο βινύλιο
200 αντίτυπα σε digipack cd

Όλες οι εκδόσεις συνοδεύονται από εκτενή ένθετα με στίχους στα ελληνικά και αγγλικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Νίκος Τρυψάνης 

 

Comments