Αφιέρωμα SOEN: To παιδί του Martin Lopez…

 

 

 

Οι Soen είναι ένα σύγχρονο progressive rock/metal σχήμα από τη Στοκχόλμη με επίσημο έτος ίδρυσης το 2004. Ήταν τότε που ο Martin Lopez (πρώην ντράμερ των Opeth), μαζί με τον Kim Platbarzdis ήθελαν να βάλουν μπρος τις μηχανές για ένα νέο συγκρότημα, αλλά για διάφορους λόγους το παρθενικό τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2012. Στο μεσοδιάστημα η μπάντα δεν ήταν ενεργή, αλλά έκτοτε κάνει μόνο βήματα μπροστά. Παρότι δεν έχουν συνταρακτικές αλλαγές μελών, χρέη μπασίστα έχει εκτελέσει και ο μεγάλος Steve DiGiorgio.

 

 

Οδηγός δισκογραφίας:

  • Cognitive (Spinefarm Records, 2012)

Το "Cognitive" διαφέρει από λοιπά και κοινά metal βαριά και παραφορτωμένα προοδευτικά αριστουργήματα ή μη. Ο δίσκος είναι γεμάτος όμορφες μελωδίες, groove-άτο μπάσο και φοβερά τεχνικές κιθάρες.

 

 

 

 

  • Tellurian (Spinefarm Records, 2014)

Συνοχή, έμπνευση, αρμονία και καλή συνεργασία. Προοδευτικό, μελωδικό και ιδιαίτερα συναισθηματικό.

 

 

 

  • Lykaia (UDR, 2017)

Οι Σουηδοί έφτασαν στο σημείο που έπρεπε να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Και το πετυχαίνουν με το "Lykaia".

 

 

  • Lotus (Silver Lining Music, 2019)

Οι Soen κυκλοφορούν την πιο ολοκληρωμένη δουλειά τους ως τώρα, πιστοποιώντας πως αποτελούν έναν εκ των πιο ενδιαφερόντων και ποιοτικών εκπροσώπων του progressive metal χώρου.

 

 

  • Imperial (Silver Lining Music, 2021)

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και η συνέπεια των Soen απέδειξε πως δικαίως σήμερα αποτελούν στυλοβάτη της νέας προοδευτικής σκηνής, συνδυάζοντας αρμονικά εδώ το progressive metal και το alternative rock.

 

 

 

Πέντε αγαπημένοι δίσκοι του Martin Lopez:

  1. Anathema - Weather Systems
  2. Pink Floyd - Dark Side Of The Moon
  3. Yanni - Live At The Acropolis
  4. Kent - Hagnesta Hill
  5. Primordial - The Gathering Wilderness

Οι prog metal ήρωες λοιπόν, επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα!

 

Το σουηδικό supergroup, που ανανέωσε τον ευρωπαϊκό ήχο και έχτισε τη φήμη του ως αψεγάδιαστο live act, βγαίνει ξανά στο δρόμο και θα συναντήσει τους Έλληνες οπαδούς του σε Principal Club Theater στην Θεσσαλονίκη στις 26 Μαΐου και στο Gagarin 205 Live Music Space στις 27 Μαΐου.

Έχοντας ως καύσιμο το καταπληκτικό, πρόσφατο άλμπουμ "Imperial", που συγκέντρωσε θετικές κριτικές και με δεδομένη τη φήμη που έχουν επάξια κερδίσει, τα ελληνικά shows αναμένεται να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή τη σχέση, με τις δύο αυτές συναυλίες να αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανέλθουμε όλοι, λίγο πιο κοντά στη συναυλιακή κανονικότητα που τόσο μας έλειψε.

 

Μαζί τους ο Νορβηγός πολυοργανίστας Michael Krumins των Green Carnation, για τoν οποίο η παγκόσμια μουσική είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα είδος, είναι τρόπος ζωής. Όχι μόνο περιοδεύει εκτενώς ως μουσικός, αλλά έχει ζήσει και δημιουργήσει στη Μοζαμβίκη, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αφρική, σε ένα νησί του Αιγαίου και πιο πρόσφατα στην Αθήνα. Μέρη, εμπειρίες, συναντήσεις με ανθρώπους, διαφορετικά τοπία, κουλτούρες και μουσικές γλώσσες, όλα ενώνονται και απηχούν στις πιο πρόσφατες μουσικές του προσπάθειες.

 

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Comments