AMKEN στο RockOverdose: “Η μπάντα είναι αποκλειστική προτεραιότητα στην ζωή μας.”

Λίγο πριν το album release show τους οι Έλληνες thrashers Amken απαντούν στις ερωτήσεις μας σχετικά με το εξαιρετικό δεύτερο album τους "Passive Aggression" αλλά και την μέχρι στιγμής πορεία τους η οποία δείχνει να είναι στα καλύτερά της! 

 

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Temple Athens, με special Guests τους Abyssus και τους Shadowmass υπόσχονται μία βραδιά ακραίου metal υψηλών standards.

 

Διαβάστε τις απαντήσεις του drummer Χάρη Ζαμπούκου στις ερωτήσεις του Άγγελου Κατσούρα παρακάτω.

 

 

Don't miss: AMKEN “Passive Aggression” LIVE Opening acts: Shadowmass, Abyssus @ Temple, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 – Αθήνα


 

 

RockOverdose: Αρχικά να εκφράσουμε κι από’ δω τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για το “Passive Aggression”. Πάντα  πίστευα σε σας αλλά πιστεύω ότι ούτε ο πιο αισιόδοξος δεν περίμενε τέτοιο δίσκο. Πως νιώθετε που επιτέλους κυκλοφόρησε και ποια η ανταπόκριση του εκτός Ελλάδος μέχρι στιγμής;

 

AMKEN: Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που κυκλοφορήσαμε το 2ο μας δίσκο. Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση είναι πάρα πολύ καλή και μιας και βρισκόμαστε πλέον στην οικογένεια της Massacre έχουν ανοίξει πολλοί περισσότεροι ‘’ορίζοντες’’ για τους AMKEN.

 

 

RockOverdose: Αυτό που απασχόλησε περισσότερο την περίοδο πριν την κυκλοφορία του ήταν το ερώτημα «τι κάνουν τόσα χρόνια οι Amken;», καθώς πέρασαν 5 χρόνια από το “Theater Of The Absurd”. Θα θέλαμε να μάθουμε τι συνέβη μέσα στο μεσοδιάστημα αυτό στις τάξεις της μπάντας γενικότερα.

 

AMKEN: Ό,τι συνέβη και σε όλους τους υπόλοιπους...ΠΑΝΔΗΜΙΑ (γέλια) ! Πραγματικά ετοιμάζαμε πολλά πράγματα λίγο πριν από την έξαρση της πανδημίας (τουρ, καινούργιο δίσκο κτλ) αλλά όπως όλοι ξέρουν όλα «πάγωσαν» και έπρεπε να βρεθεί το κατάλληλο timing έτσι ώστε όλα να γίνουν με τον σωστό τρόπο.

 

 

RockOverdose: Κυκλοφορεί λοιπόν το πρώτο δείγμα του δίσκου και ξαφνικά βλέπουμε τον Γιάννη στα φωνητικά αντί του Βάνια, μια αλλαγή που δεν μας ξένισε αλλά έδωσε ένα νέο τόνο στη μουσική της μπάντας. Πως προέκυψε αυτή η απόφαση γενικότερα;

 

AMKEN: Ήταν μια απόφαση που σκεφτόμασταν για καιρό και ο κύριος λόγος είναι ότι θέλαμε να δώσουμε νέα πνοή στην μπάντα. Ο Βάνιας τραγουδάει ακόμα απλά ο Γιάννης είναι ο frontman. To ποιος είναι ο τραγουδιστής, είναι πολύ σημαντικό για το πρόσωπο μιας μπάντας και μια αλλαγή όπως αυτή γεννά πάντα απορίες, όμως στην τελική δεν έχει καμία σημασία παρά μόνο η μουσική και το αποτέλεσμα.

 

 

RockOverdose: Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά τέσσερα βίντεο κλιπ για τον δίσκο! Τα μισά κομμάτια δηλαδή! Αυτό προσωπικά μου δείχνει ότι έχετε την μπάντα ως αποκλειστική προτεραιότητα στη ζωή σας και τα δίνετε όλα για αυτήν. Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα και πόσο ρίσκο ή επιτυχές είναι να δώσετε τόση νέα μουσική πριν αυτή κυκλοφορήσει επίσημα;

 

AMKEN: Είναι αλήθεια, η μπάντα είναι αποκλειστική προτεραιότητα στην ζωή μας. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο όσο περισσότερο υλικό γίνεται μετά το μεγάλο διάστημα απουσίας μας και νομίζω ότι το καταφέραμε. Νομίζω οτι η απήχηση μας δικαίωσε παρά το ρίσκο του να κυκλοφορήσουμε τόσο πολύ υλικό πριν την κυκλοφορία.

 

 

RockOverdose: Ο ήχος του δίσκου είναι το κάτι άλλο πραγματικά, μα και η απόδοση σας έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Δεν περίμενα και τίποτα διαφορετικό από τη στιγμή που δουλέψατε με τον Φώτη αλλά θα θέλαμε να μας πείτε πως κύλησαν οι ηχογραφήσεις, τι συμβουλές σας έδωσε, αν υπήρξαν κομμάτια που έμειναν εκτός και πως πήρατε την απόφαση για πιο τσιτωμένο υλικό γενικότερα.

 

AMKEN: Με τον Φώτη δουλέψαμε πραγματικά πάρα πολύ σε αυτόν τον δίσκο και τα sessions ήταν πάρα πολύ μεγάλα σε σημείο να ξενυχτάμε μέχρι το πρωί. Η βασικότερη συμβουλή που μας έδωσε είναι να βγάζουμε ο ένας στον άλλο τον καλύτερο του εαυτό. Από την παραγωγή στην ηχογράφηση και μετά στην μίξη θέλαμε να βγάλουμε όσο καλύτερο υλικό γίνεται όσο γραφικό και αν ακούγεται εξ ου και η σχετικά μικρή διάρκεια του δίσκου. ‘’Πετάξαμε’’ πάρα πολύ υλικό το οποίο όμως δεν θα χρησιμοποιήσουμε σε επόμενα άλμπουμ.

 

 

RockOverdose: Ο δίσκος δε θα κρύψω ότι μου βγάζει μια αύρα μεγαλοσύνης της προ/μετά “Arise” εποχής των Sepultura, από άποψη επιβλητικότητας και όγκου. Επίσης ακούω αρκετά πιο νέες μπάντες σε κάποια περάσματα, όπως οι Power Trip/Enforced. Είχατε κάποια συγκεκριμένη επιρροή γενικά για το “Passive Aggression”;

 

AMKEN: Ο καθένας έβαλε τις επιρροές του στον δίσκο προφανώς όταν όμως δουλέψαμε τον δίσκο με τον Γιάννη η αλήθεια είναι ότι θέλαμε κάτι πιο άμεσο, πιο ώριμο και πιο ‘’in your face’’ ας το πούμε και με βάση αυτό κινηθήκαμε για αυτό υπάρχουν και ομοιότητες με τις μπάντες που προανέφερες.

 

 

RockOverdose: «Παθητική επίθεση» λοιπόν, μου βγάζει κάτι σαν καταπίεση που συσσωρεύεται και μετά ξεσπάει προς πάσα κατεύθυνση ανεξέλεγκτα. Τι σας οδήγησε σε ένα τέτοιο τίτλο, είναι σημείο των καιρών και όσων ζούμε; Από πού αντλήσατε έμπνευση για το στιχουργικό κομμάτι;

 

AMKEN: Ακριβώς, οι καιροί που ζούμε ήταν το βασικότερο σημείο έμπνευσης για όλο τον δίσκο. Οι στίχοι μας είναι κοινωνικοπολιτικοί και κατά βάση αλληγορικοί. Είναι το βήμα μας για να φωνάξουμε για το τι πάει στραβά σε αυτόν τον κόσμο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι όταν μας ρωτάνε για τους στίχους μας διότι σπάνια τους προσέχει κανείς πλέον.

 

 

RockOverdose: Παρότι η βάση σας είναι το thrash, ο δίσκος γενικά είναι βαρύτερος και σε διαφορετικό τέμπο. Είναι κάτι σαν σημάδι στο που θέλετε να κινηθείτε μελλοντικά ή απλά ήταν κάτι που χρειαζόταν ειδικά για το “Passive Aggression”; Πως βλέπετε την εξέλιξη του είδους αλλά και του μεταλλικού ήχου γενικότερα;

 

AMKEN: Εκείνη την περίοδο ήταν αυτό που νιώθαμε περισσότερο ‘’μουσικά’’. Στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στον ήχο σίγουρα καθώς έχουμε φύγει πλέον από το καθαρό old school thrash metal. Προσωπικά θεωρώ πως οι μπάντες έχουν πολλά να δώσουν στο είδος ακόμα και θα έχουμε μεγάλη εξέλιξη στο είδος το προσεχές μέλλον.

 

 

RockOverdose: Σύντομα πρόκειται να κάνετε τη δική σας συναυλία παρουσιάζοντας τον δίσκο. Τι να περιμένουν όσοι θα βρεθούν εκεί και πόσο ισχυρό για σας είναι το κίνητρο της μεγάλης αποδοχής του δίσκου; Έξτρα ερώτημα: Τα παλιά σας τραγούδια θα τα τραγουδάει κανονικά ο Βάνιας ή θα έχουμε κι εδώ αλλαγή;

 

AMKEN: Νομίζω ο στόχος της αποδοχής του δίσκου έχει επιτευχθεί επομένως αυτό το live είναι ένα μεγάλο party για εμάς προκειμένου να ευχαριστήσουμε τον κόσμο μας που μας στηρίζει όλο αυτόν τον καιρό. Όσο για το αν θα τραγουδάει ο Βάνιας τα παλιά κομμάτια είναι μια έκπληξη που δεν θέλω να σας την χαλάσω (γέλια) . Που ξέρεις μπορεί στο μέλλον να τα τραγουδάω και εγώ (γέλια).

 

 

RockOverdose: Αφήνουμε για το τέλος ότι θέλετε να προσθέσετε σε ότι αφορά τα μελλοντικά σας σχέδια. Τι θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο που πρέπει να εστιάσετε και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να το καταφέρετε; Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και σας ευχόμαστε ολόψυχα ότι καλύτερο για τη συνέχεια!

 

AMKEN: Θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι να διατηρήσουμε το θετικό κλίμα που έχουμε μεταξύ μας σαν μπάντα και να γράφουμε όσο το δυνατό περισσότερη και καλύτερη μουσική. Σας ευχαριστώ όλους για αυτήν την συνέντευξη και σας περιμένουμε όλους το Σάββατο στο Temple να τα κατεδαφίσουμε όλα!

 

 


https://www.facebook.com/AmkenOfficial

https://www.instagram.com/amkenofficial
Contact: [email protected]

 

 

Για το RockOverdose,

Άγγελος Κατσούρας

 

 

main photo: Chris Walmsley

Comments