Όσοι ανατριχιάζουν ακούγοντας μουσική είναι πιο ανοιχτοί στην ομορφιά της ζωής,πιο ανήσυχα πνεύματα & έχουν πιο δημιουργική φαντασία!

 

 Έρευνες έδειξαν ότι όσοι ανατριχιάζουν όταν ακούν μουσική, είναι πιο ανοιχτοί στην ομορφιά της ζωής, εκείνοι που επηρεάζονται από τη μουσική, πιο ανήσυχα πνεύματα και έχουν πιο δημιουργική φαντασία.

 

 

Εκείνοι που έχουν νιώσει αυτό το “ρίγος” ή “ανατρίχιασμα” κατά τη διάρκεια ακρόασης κάποιου τραγουδιού, είναι εκείνοι που έχουν πιο δυνατή διανοητική περιέργεια, είναι πιο συναισθηματικοί και πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες. Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο E.W.U (Eastern Washington University).

 

Το φαινόμενο αυτό λέγεται αλλιώς και «Ανοιχτότητα Στην Εμπειρία». Σε ένα άρθρο, ο κοινωνικός ψυχολόγος Mitchell Colver, λέει πως όσοι έχουν τη δυνατότητα να πάθουν κάτι τέτοιο είναι εκείνοι που έχουν ‘περίεργη φαντασία, εκτιμούν την ομορφιά, σε γενικό επίπεδο και την ομορφιά της φύσης, εκείνοι που ψάχνουν νέες εμπειρίες και τις κυνηγάνε και τέλος αυτοί που βλέπουν μια αντανάκλαση κάποιων συναισθημάτων που έχουν υποστεί στη μουσική που ακούν’.

 

Αν και όλο αυτό είναι ακόμα σε στάδια επικύρωσης και αναζήτησης, πόλοι επιστήμονες λένε πως το ανατρίχιασμα είναι μια αντίδραση προσαρμογής σε κάποιο περιβάλλον. Όπως για παράδειγμα στην προϊστορική εποχή, αυτή η αντίδραση συνέβαινε για να δημιουργήσει ένα μικρό στρώμα θερμότητας όταν το περιβάλλον ήταν ψυχρό.

amatrixiazo

Στις μέρες μας, κάπου τα 2-3 του συνολικού πληθυσμού μπορούν να βιώσουν αυτό το “κύμα απρόοπτης ηδονής” στον κόσμο της μουσικής λόγο κάποιας υπέροχης μουσικής αρμονίας, αλλαγή στην ένταση της μουσικής, από κάποιο κλιματικό σόλο κλπ.

 

H ίδια έρευνα λέει ότι ένα τέτοιο συμβάν που προκαλείτε από μουσική είναι αποτέλεσμα, “της εις γνώσης κάποιου, «Ανοιχτότητας Στην Εμπειρία», έτσι μπορεί κάποιος να κάνει προβλέψεις για το πως θα εξελιχθεί η μουσική ή να φαντάζετε τη μουσική με εικόνες. Κάτι τέτοιο είναι μια διαδικασία ακρόασης μουσικής η οποία συνδικάζει το άκουσμα και το λεγόμενο ‘day dreaming’, (όταν κάποιος ονειροπολεί όσο είναι ξύπνιος).”

 

Τέλος λένε ότι : «Εκείνοι που βυθίζονται στη μουσική πνευματικά και σωματικά και δεν την αφήνουν απλά να ‘μπαίνει και να βγαίνει’, υπάρχει περίπτωση να υποστούν αυτό το ανατρίχιασμα πιο συχνά και πιο έντονα από άλλους.

 

 

Για το Rock Overdose,
Αντώνης Σαρμάς

 

 

 

Comments