Andrea Ferro (LACUNA COIL) στο Rock Overdose: ‘Οι ΑC/DC θα έπρεπε τώρα πια να αποσυρθούν’

Oι Lacuna Coil είναι μια από τις πιο γνώστες και χαρισματικές heavy metal μπάντες της Ιταλίας, έχοντας ήδη χαράξει τον δικό τους δρόμο προς την επιτυχία. Πριν από λίγες μέρες το Rock Overdose είχε τη χαρά να συνομιλήσει με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος Andrea Ferro, ο οποίος μας είπε πολλά και διάφορα για τη μπάντα του, για τον καινούργιο τους δίσκο ‘Delirium’ αλλά και κάποια άλλα πράγματα που λογικά θα συζητηθούν

 

RockOverdose: Γεια σου Andrea και καλώς ήλθες στο Rock Overdose. Πως είσαι αυτές τις μέρες;

Andrea Ferro: Είμαι μια χαρά, ευχαριστώ. Βρίσκομαι στην Γερμανία, στην δισκογραφική εταιρία, για μερικές συνεντεύξεις σήμερα και αύριο, μαζί με την Christina καθώς βρισκόμαστε σε Ευρωπαϊκή δημοσιογραφική περιοδεία για την προώθηση του νέου μας album, “Delirium”.

 

Rock Overdose: Είσαστε απασχολημένοι αυτές τις μέρες δηλαδή και είμαι σίγουρος πως το απολαμβάνετε.

Andrea Ferro: Ναι, βεβαίως. Μας αρέσει να μιλάμε για την μουσική μας, οπότε περνάμε πάντοτε καλά, ακόμη και αν πολλές φορές κάνουμε τα ίδια πράγματα, ή τα επαναλαμβάνουμε. Έτσι είναι τα πράγματα και αγαπάμε να μιλάμε για τη μουσική μας και την μουσική γενικά, οπότε περνάμε καλά.

 

Rock Overdose: Βεβαίως, είναι κομμάτι της δουλειάς σας και της προώθησης. Πως πάνε τα πράγματα για τους Lacuna Coil στο 2016;

Andrea Ferro: Είμαστε μονίμως απασχολημένοι. Όπως είπα, προωθούμε τον νέο μας δίσκο, οργανώνουμε τις επερχόμενες περιοδείες και δουλεύουμε ώστε να ολοκληρώσουμε πολλά πράγματα για την προώθηση του δίσκου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι, αλλά με ένα καλό τρόπο, καθώς είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τους ανθρώπους που θα ακούσουν το νέο album και τα νέα τραγούδια. Είναι δηλαδή μια ενδιαφέρουσα περίοδος με πολύ δουλειά και τρέλα.

Lacuna Coil μεσα 4

Rock Overdose: Το “Delirium” είναι το όγδοο studio album του συγκροτήματος και κυκλοφορεί στις 27 Μαΐου. Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για αυτό;

Andrea Ferro: Αυτό το album είναι σαν ένα καινούριο κεφάλαιο για εμάς. Όχι μόνο γιατί το ηχογραφήσαμε με σχεδόν καινούριο line-up, μιας και εκτός από εμένα, την Christina και τον Marko, πλέον έχουμε και τον Ryan, τον νέο μας drummer που δούλεψε μαζί μας για πρώτη φορά στον δίσκο. Είναι δηλαδή ο πρώτος δίσκος που ηχογραφήσαμε σαν τετράδα και το vibe μεταξύ μας ήταν αρκετά διαφορετικό. Ειδικά ο Marko, ο μπασίστας μας που έγραψε όλα τα τραγούδια, ήταν ελεύθερος να κάνει ότι θέλει στην σύνθεση, οπότε και υπάρχει ποικιλία διαθέσεων στο album. Έχουμε πιο γρήγορα, βαριά και σκοτεινότερα τραγούδια, καθώς επίσης και κάποια πιο τρελά πράγματα. Ήμαστε δηλαδή πολύ ελεύθεροι κατά την σύνθεση και δοκιμάσαμε να πάμε σε μέρη διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Είναι ο 8ος μας δίσκος όπως είπες και έχουμε ήδη τον ήχο μας και το στυλ μας, οπότε και δοκιμάσαμε να βγούμε λίγο έξω από αυτόν και να τον κάνουμε πιο φρέσκο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ήχων και διαθέσεων στον καινούριο δίσκο και νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο θα εκπλήξει όποιον το ακούσει. Είναι λίγο πιο τρελό από το συνηθισμένο, αλλά επίσης και πιο πυκνό και βαρύ και σε ανώτερο επίπεδο. Έχει ακραία φωνητικά, μεγάλη ποικιλία ήχων και νομίζω πως είναι φρέσκο για μία μπάντα που βρίσκεται στον 8ο δίσκο της.

 

Rock Overdose: Οπότε θα είναι αρκετά διαφορετικό από τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας, αναλογιζόμενοι πως οι Lacuna Coil αποτελούν trademark για την σκηνή που ανήκουν.

Andrea Ferro: Κάποια τραγούδια προφανώς και θα θυμίζουν τους παλιούς Lacuna Coil, αλλά τα περισσότερα είναι φρέσκα. Κάναμε ένα άλμα και βγήκαμε έξω από τα κλασικά μας μοτίβα. Ακόμη έχει την αισθητική των Lacuna Coil, είναι σκοτεινό και εξακολουθεί να έχει τα βαριά μέρη και τα μελωδικά μέρη, αλλά νομίζω θα εκπλαγείτε όταν το ακούσετε. Είναι αρκετά διαφορετικό.

Lacuna Coil μεσα 6

Rock Overdose: Ποιο θα είναι το πρώτο single του album;

Andrea Ferro: Για πρώτο single θα κυκλοφορήσουμε ένα κομμάτι με το όνομα 'The Ηouse Of Shame' που είναι και το πρώτο τραγούδι του album και μάλλον και το πιο βαρύ του δίσκου. Για αυτό και μπορεί να εκπλήξει πολλούς. Ξεκινά με πολύ double bass και ακραία φωνητικά και θα είναι έκπληξη σίγουρα. Όπως είπα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία, οπότε μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ δυνατός, αλλά δεν θα είναι όλος ο δίσκος έτσι.

 

Rock Overdose: Οπότε το πρώτο single δεν θα είναι και αντιπροσωπευτικό ολόκληρου του album;

Andrea Ferro: Όχι και ναι, κατά κάποιο τρόπο. Κάποια τραγούδια θα ακούγονται σαν και αυτό, αλλά όχι όλα. Αλλά δεν είναι και το πιο εμπορικό κομμάτι. Θα είναι περισσότερο δυνατό, πολύ βαρύ και με ένα πολύ επικό chorus. Μία έκπληξη.

Rock Overdose: Και θα κάνετε και κάποιο video clip; Έχετε τέτοια σχέδια;

Andrea Ferro: Δεν γυρίσαμε κάποιο video ακόμη, αν και νομίζω ότι προς το τέλος του μήνα θα το κάνουμε. Ακόμη συζητάμε για αυτό και το πώς θα είναι. Για την ώρα έχουμε ένα lyric video έτοιμο, για την παρουσίαση του τραγουδιού. Μάλλον θα κάνουμε video clip για το επόμενο τραγούδι.

 

Rock Overdose: Ok. Ας πάμε λίγο στο παρελθόν των Lacuna Coil. Μπορείς να μας πεις με λίγες λέξεις πως συναντηθήκατε και ξεκινήσατε το συγκρότημα; Αν μπορείς να το χωρέσεις σε λίγες λέξεις; (γέλια)

Andrea Ferro: (γέλια). Τόσα πολλά χρόνια σε λίγες λέξεις! Λοιπόν, ξεκινήσαμε το συγκρότημα σαν φίλοι. Εγώ και ο Marco το ξεκινήσαμε, καθώς ήμαστε skaters και αράζαμε παρέα, και έπειτα έγινε όλο και πιο πολύ ένα πάθος, κάτι πιο σοβαρό. Οπότε και κοιτούσαμε μονίμως για μέλη, μεταξύ των φίλων μας, μεταξύ των γνωστών μας που ξέραμε ότι μπορούσαν να παίξουν αλλά και ανθρώπους που απλώς γουστάραμε να είμαστε κοντά τους. Δεν ψάξαμε δηλαδή για επαγγελματία μουσικό που δεν γνωρίζαμε, αλλά για ανθρώπους που ξέραμε και θέλαμε να περνάμε χρόνο μαζί και να χτίσουμε κάτι μαζί. Αυτός ήταν ο κεντρικός μας στόχος από την αρχή και ακόμη και τώρα, όταν χρειάζεται να διαλέξουμε κάποιο καινούριο μέλος, το οποίο προφανώς και πρέπει να μπορεί να παίξει τα τραγούδια, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να είναι κάποιος που μας αρέσει να έχουμε στις περιοδείες μας για αρκετούς μήνες και να περνάμε χρόνο μαζί. Αυτό είναι σημαντικό για μας. Η φιλία ήταν πάντοτε το κλειδί ώστε να χτίσουμε το συγκρότημα. Και αυτό είναι ίσως ένα από τα μυστικά που υπάρχουμε για τόσα πολλά χρονιά.

 

Lacuna Coil μεσα 3

Rock Overdose: Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο για ένα Ιταλικό συγκρότημα να έχει παγκόσμια επιτυχία;

Andrea Ferro: Ναι, νομίζω πως είναι. Δεν έχουμε πολλά συγκροτήματα που να πέτυχαν κάτι τέτοιο. Αν πάρεις την Αγγλία για παράδειγμα, ή την Γερμανία, έχουν πάντοτε συγκροτήματα που πετυχαίνουν παγκοσμίως, όπως οι Scorpions ή οι Kreator. Έχουν την Γερμανική Thrash σκηνή και έχουν επίσης και συγκροτήματα όπως οι Rammstein. Είναι πολύ έμπειροι στο να πετυχαίνει η heavy μουσική διεθνώς, ενώ η Ιταλία δεν το είχε ποτέ αυτό. Είμαστε πιο διάσημοι για την παραδοσιακή μουσική ή την μελωδική Ιταλική pop και δεν είναι συνηθισμένο μια metal μπάντα να πετυχαίνει διεθνώς. Στην δικιά μας περίπτωση, είμαστε από τους λίγους, ή οι μοναδικοί, που το πήγαν στο επόμενο επίπεδο. Νομίζω είναι λίγο πιο δύσκολο για μία Ιταλική μπάντα, ακόμη και τώρα που κάποιες μπάντες έχουν περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες να περιοδεύσουν από ότι στο παρελθόν.

 

Rock Overdose: Πιστεύετε πως το γεγονός ότι είστε female fronted μπάντα έχει σχέση με το ότι είστε διάσημοι;

Andrea Ferro: Ναι, αυτό βοηθάει το image μας. Πιστεύω ότι η Christina δείχνει ωραία αλλά τραγουδά και πολύ καλά. Οπότε το σημαντικό για εμένα είναι να στηρίζεται το image με ταλέντο. Θέλω να πω πως, ναι είναι πολύ όμορφη, αλλά αν είχε κακή φωνή, δεν νομίζω ότι θα είχαμε την ίδια επιτυχία. Είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να υποστηρίζεται και από άλλα πράγματα.

 

Rock Overdose: Το πλήρες πακέτο!

Andrea Ferro: Ακριβώς! Το πλήρες πακέτο. Αν έχει κάποιον που δείχνει πολύ όμορφα στο εξώφυλλο, κανείς δεν θα παραπονεθεί, ειδικά αν αυτός/ή μπορεί να ερμηνεύει.

 

Rock Overdose: Και ποια είναι τα σχέδια σας για περιοδεία και συναυλίες; Υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείτε την Ελλάδα κάποια στιγμή;

Andrea Ferro: Ναι. Η περιοδεία ξεκινά στο τέλος Απρίλη. Θα ξεκινήσουμε από την Ασία, τις Φιλιππίνες, την Κίνα και μετά θα πάμε Αμερική για 5 με 6 εβδομάδες για να προωθήσουμε τον δίσκο. Έπειτα, θα επιστρέψουμε Ευρώπη για κάποια από τα καλοκαιρινά φεστιβάλ και ελπίζω στην Ευρωπαϊκή μας περιοδεία, την οποία θα κάνουμε μετά, θα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Έχουμε καιρό να έρθουμε στην Ελλάδα και ελπίζουμε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουμε για κάποια συναυλία. Όποτε έχουμε έρθει, περνούσαμε πολύ καλά. Αγαπάμε την Ελλάδα. Αγαπάμε το φαί, αγαπάμε τους ανθρώπους, την διάθεση, τον καιρό. (γέλια). Έχω έρθει και για διακοπές. Δεν έχουμε κάποιο λόγο να μην έρθουμε και να δώσουμε παραστάσεις στην Ελλάδα.

 

Rock Overdose: Αλλά δεν υπάρχουν σχέδια αυτή τη στιγμή.

Andrea Ferro: Όχι, όχι ακόμη. Αλλά είναι νωρίς ακόμη. Για την ώρα κοιτάμε τις πρώτες ημερομηνίες που θα δώσουμε συναυλίες και μετά θα ασχοληθούμε με τις υπόλοιπες ημερομηνίες και χώρες που δεν θα έχουμε επισκεφθεί ακόμη.

 

Lacuna Coil φωτο μεσα 2

Rock Overdose: Ok. Ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα. Πάμε στις τελευταίες ερωτήσεις. Ποιος είναι το αγαπημένο σου metal album όλων των εποχών;

Andrea Ferro: Είναι δύσκολο να πω. Υπάρχουν τόσοι πολλοί, φοβεροί δίσκοι. Μπορώ να πω ότι όταν ξεκινήσαμε, ένα album που με επηρέασε πολύ ήταν το “Icon” των Paradise Lost. Ένα άλλο ήταν το “Bloody Kisses” των Type O Negative το οποίο κυκλοφόρησε τον ίδιο καιρό. Αυτά ήταν δύο πολύ σημαντικά album για μας όταν ξεκινούσαμε, που αποφασίσαμε να παίξουμε αυτόν τον τύπο μουσικής με τους Lacuna Coil. Ιδιαίτερα στις αρχές. Συνολικά, προφανώς και υπάρχουν πολλά φοβερά album όπως το “Master Of Puppets” των Metallica ή το “Reign In Blood” των Slayer. Κλασικά albums. Οι AC/DC με τα “Let There Be Rock”, “Back In Black” ή οι Iron Maiden. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε. Ακόμη και κάποια πιο μοντέρνα. Όπως κάποια albums των Korn είναι κλασικά για μένα, οι System Of A Down. Υπάρχουν τόσα πολλά φοβερά albums.

 

Lacuna Coil delirium δισκος

Rock Overdose: Μιας και ανέφερες τους AC/DC, ποια είναι η άποψη σου για τις φήμες που λένε πως ο Axl Rose θα είναι ο front man τους;

Andrea Ferro: Δεν ξέρω. Έχει τον τύπο της φωνής που θα ταίριαζε, αν και νομίζω πως θα ήταν καλύτερος μερικά χρόνια πριν. Τώρα, δεν ξέρω. Νομίζω πως τώρα περιμένεις τους AC/DC με τον Brian Johnson και όχι κάτι άλλο. Είναι μαζί με το συγκρότημα για τόσα χρόνια που είναι δύσκολο να αντικατασταθεί. Ίσως θα έπρεπε να αναλογιστούν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν. Αγαπώ τους AC/DC, είναι μία από τις αγαπημένες μου μπάντες. Ίσως το πρώτο μπλουζάκι που αγόρασα να ήταν AC/DC, με την πόζα του Angus. Είμαι πολύ συνδεδεμένος με αυτό το συγκρότημα. Το πρώτο μου βινύλιο ήταν το “Let There Be Rock”, αγαπώ αυτήν την μπάντα. Απλώς νομίζω ότι αν δεν μπορείς να το κάνεις πλέον, ίσως είναι καιρός να σταματήσεις.

 

Rock Overdose: Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για τους μουσικούς να σταματήσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν.

Andrea Ferro: Ναι, προφανώς και είναι. Βλέπω πως οι Rolling Stones ακόμη περιοδεύουν, αλλά νομίζω πως έχουν αρχίσει να πέφτουν τα κομμάτια. Δεν ξέρω. Είναι δύσκολη απόφαση. Ξέρω και μπορώ να φανταστώ πως είναι δύσκολο να πεις πως θα τα παρατήσεις. Θα δούμε. Μπορεί να αποδειχθεί ενδιαφέρον. Αλλά νομίζω πως οι AC/DC μου έδωσαν ήδη ότι χρειαζόμουν από αυτούς. Πάντοτε θα κρατώ σαν θησαυρούς όλα αυτά τα albums, σε όλη μου τη ζωή και δεν περιμένω να μου δώσουν κάτι καινούριο.

 

Rock Overdose: Είναι και για μένα μια από της αγαπημένες μου μπάντες.

Andrea Ferro: Ναι, και εγώ τους αγαπώ. Δεν έχω μόνο μία αγαπημένη μπάντα, αλλά οι AC/DC είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου κλασικές rock/metal μπάντες.

 

Rock Overdose: Ας επιστρέψουμε στους Lacuna Coil. Ποιο θα ήταν το προσωπικό σου μήνυμα στους οπαδούς σας στην Ελλάδα και επίσης σε όλους όσους θα διαβάσουν ή θα ακούσουν την συνέντευξη;

Andrea Ferro: Θα ήθελα να ακούσουν το καινούριο μας album, “Delirium”. Όπως είπα, θα είναι έκπληξη για πολλούς προφανώς και εύχομαι να επιστρέψουμε σύντομα να παίξουμε σε κάποιο φεστιβάλ ή να δώσουμε το δικό μας show. Ότι μπορούμε να κάνουμε, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε και να επιστρέψουμε. Πάντοτε περνούσαμε καλά στην Ελλάδα και νιώθω πως υπάρχει μια ξεχωριστή σχέση μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών. Είμαστε πολύ κοντά.

 

Rock Overdose: Και εμείς ανυπομονούμε. Οι Έλληνες οπαδοί αγαπούν το συγκρότημα και θα σας υποδεχτούν θερμά.

Andrea Ferro: Αυτό είναι αλήθεια. Δεν διαφωνούμε όταν λέμε πως οι Ιταλοί και οι Έλληνες έχουν μια παρόμοια συμπεριφορά όσων αφορά το κοινό και πάντοτε το απολαμβάνουμε όταν παίζουμε για κόσμο που αγαπά την μουσική. Ελπίζω να επιστρέψουμε σύντομα.

 

Lacuna Coil μεσα 5

Rock Overdose: Αλλά νέα που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας, προτού τελειώσουμε.

Andrea Ferro: Αυτήν την περίοδο δουλεύουμε πάνω στο video και στην περιοδεία που θα ξεκινήσουμε, οπότε αυτά είναι τα βασικά μας νέα. Επίσης έχουμε και έναν καινούριο κιθαρίστα, που θα δοκιμάσουμε για την περιοδεία, έναν Ιταλό. Έχουμε και μερικούς προσκεκλημένους στο καινούριο album, που παίζουν κάποιες από τις lead κιθάρες, μιας και ο Marco κατά κύριο λόγο ηχογραφεί τις ρυθμικές. Ένας από αυτούς είναι ο Myles Kennedy από τους Alter Bridge και ο άλλος είναι ο Mark Vollelunga από τους Nothing More, μια καινούρια μπάντα. Είναι και οι δύο φίλοι μας. Μας βοήθησαν και έκαναν εξαιρετική δουλειά. Θα υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις στην μουσική.

 

Rock Overdose: Πολύ ωραία. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Χάρηκα πολύ που τα είπαμε. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να καταλαβαίνω τα αγγλικά σου, μιας και είσαι Ιταλός.

Andrea Ferro: (γέλια.). Ευχαρίστησης μου. Και μην σε ανησυχεί. Σε ευχαριστώ πολύ. Ciao!

Hallway - Untold Stories#LacunaCoil

Δημοσιεύτηκε από Lacuna Coil στις Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Για το Rock Overdose,

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

Ερωτήσεις: Παύλος Γιαννακόπουλος-Ζήσης Πετκανάς

Απομαγνητοφώνηση: Σοφία Ντούσκα

Μετάφραση: Βασίλης Ξενόπουλος

Comments