Anneke Van Giersbergen στο RockOverdose: “Ανυπομονώ να περάσω περισσότερο χρόνο στη χώρα σας!”

Δεν είναι πολλές οι σχέσεις λατρείας μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη που να συναγωνίζονται αυτή των Ελλήνων μουσικόφιλων και της Anneke Van Giersbergen. Το επερχόμενο solo tour της Anneke Van Giersbergen περιλαμβάνει ένα γενναιόδωρο ελληνικό section με μια σειρά ιδιαίτερες εμφανίσεις, ξεκινώντας από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και την 9η Οκτωβρίου 2022.

Διαδοχικά σε Καβάλα, Καστοριά, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο θα μπουν πολλά ακόμα λιθαράκια σε αυτό το love affair που πεισματικά αρνείται να ξεθωριάσει. 

Στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας, το RockOverdose είχε την ευκαιρία να έχει μια σύντομη κουβέντα μαζί της. Διαβάστε παρακάτω τις ειλικρινείς απαντήσεις στις ερωτήσεις μας!

 

ANNEKE VAN GIERSBERGEN live in Greece tickets:

https://www.viva.gr/tickets/music/tour/anneke-van-giersbergen-live-in-greece/


 

 

 

RockOverdose: Αγαπητή Anneke, ελπίζουμε να είσαι καλά. Είναι μεγάλη χαρά να σε φιλοξενούμε για μία ακόμη φορά στο Rock Overdose. Θα θέλαμε να μάθουμε  πως είναι το 2022 μέχρι στιγμής για σένα;

 

 

 

Anneke Van Giersbergen:Ευχαριστώ, είμαι πολύ καλά. Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, επομένως ανησυχώ για το μέλλον, αλλά όσον αφορά την καριέρα μου το 2022 είναι μια πολύ καλή χρονιά για μένα. Μου αρέσει να παίζω live, γι' αυτό είμαι ευχαριστημένη με το φορτωμένο πρόγραμμά μου.

 

 

 

 

RockOverdose: Θα θέλαμε να μάθουμε τις σκέψεις σου για το τελευταίο album που κυκλοφόρησες, το “The Darkest Skies Are The Brightest”. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο προσωπικά έργα που έχεις κυκλοφορήσει ποτέ.

 

 

 

Anneke Van Giersbergen:Πράγματι, ο γάμος μου πέρασε από μια δύσκολη κατάσταση και μετέτρεψα όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου σε τραγούδια. Φοβόμουν ότι οι άνθρωποι θα ασχολούνταν περισσότερο με τον Covid παρά με το προσωπικό μου δράμα, αλλά αντ' αυτού πολλοί άνθρωποι ένιωσαν μια βαθιά σύνδεση με τη μουσική και τους στίχους.

 

 

 

 

RockOverdose: Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποιο ήταν το κίνητρο που σε έστρεψε στη μουσική αρχικά και τι σου δίνει κίνητρο πλέον να συνεχίσεις να δουλεύεις μέσω της τέχνης και να τη μεταδίδεις στον κόσμο;

 

 

 

Anneke Van Giersbergen: Πάντα ήξερα ότι θα γίνω ερμηνεύτρια. Είναι αυτό που κάνω καλύτερα και είναι αυτό που θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω όσο ζω. Ένιωσα τόσο ανεπαρκής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που δεν μπορούσα να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω καλύτερα: να τραγουδάω, να παίξω και να συνδέομαι με τον κόσμο. Ήταν σουρεαλιστικό.

 

 

 

 

 

 

RockOverdose: Δεδομένου ότι είσαι ένα από τα πιο θετικά και χαμογελαστά άτομα που μπορεί να συναντήσει κάποιος, θα μπορούσες να μας δώσεις  μια εκ των υστέρων εικόνα για το πώς πέρασες το χρόνο σου κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου της πανδημίας; Αισθάνθηκες ότι απομονώθηκες ίσως ή δεν το άφησες να  συμβεί και συγκεντρώθηκες σε αυτό που ήθελες να κάνεις;

 

 

Anneke Van Giersbergen:Ήταν περίεργα, αλλά δεν θέλω να παραπονεθώ, καθώς έχω δει τόσους πολλούς ανθρώπους να καταλήγουν σε χειρότερες καταστάσεις από εμένα. Πήρα μέρος σε ένα guest φωνητικό project για να έχω κάποιο εισόδημα και φρόντισα να απολαύσω τον χρόνο όσο μπορούσα με την οικογένειά μου. Ταξιδεύω συνεχώς, οπότε το να μπορώ να περάσω τόσο πολύ χρόνο στο σπίτι ήταν ξεχωριστό. Μετά από μερικές εβδομάδες αποφάσισα να επικεντρωθώ στο να τελειώσω το album μου, οπότε αυτό με κράτησε απασχολημένη.

 

 

 

 

RockOverdose: Χωρίς να χρειάζεσαι επαίνους, αλλά είναι η απόλυτη αλήθεια, ήσουν από τις πρώτες- αν όχι η πρώτη που ενέπνευσε χιλιάδες κορίτσια εκεί έξω να ακολουθήσουν το δρόμο σου, ειδικά στην πιο metal πλευρά της μουσικής. Πίστεψες ποτέ ότι θα ήσουν κάποια που τα περισσότερα κορίτσια θα ήθελαν να γίνουν μια μέρα; Σου προκάλεσε ποτέ άγχος ή περισσότερη ευθύνη στην καριέρα σου όλα αυτά τα χρόνια;

 

 

 

Anneke Van Giersbergen:Είμαι πολύ περήφανη για αυτό, αλλά ποτέ δεν ήταν συνειδητή απόφαση. Απλώς μου άρεσε να τραγουδάω δυνατά, ντυνόμουν εναλλακτικά, μου άρεσε η metal μουσική και οι The Gathering έψαχναν για τραγουδιστή. Όλα ήρθαν τόσο φυσικά και δεν είχαμε ιδέα ότι θα γινόταν αυτό που έγινε. Μετά από δύο album, οι The Gathering άρχισαν να εξελίσσονται ενώ ταυτόχρονα πολλές γυναίκες τραγουδίστριες ξεκίνησαν να φορούν φορέματα και κορσέδες, κάτι που δεν με ενδιέφερε. Υποθέτω ότι ξεκινήσαμε κάτι και μετά απομακρυνθήκαμε και από αυτό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πάντα κολακεύομαι όταν οι άνθρωποι αποτίουν φόρο τιμής, αλλά είμαι επίσης ενθουσιασμένη που ακούω νέες τραγουδίστριες, που κάνουν και καθαρά αλλά και brutal φωνητικά ταυτόχρονα, μου αρέσει η εξέλιξη.

 

 

 

RockOverdose: Έχουν περάσει 27 χρόνια από τότε που σε γνωρίσαμε και σίγουρα έχεις δει πολλές αλλαγές στη μουσική γενικότερα. Ποια θα επισήμανες ως τα πιο σημαντικά σημεία; Νιώθεις ότι χάθηκε μέρος του ρομαντισμού των προηγούμενων ετών ή οι άνθρωποι τείνουν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν;

 

 

 

Anneke Van Giersbergen:Όλα αλλάζουν συνεχώς και πιστεύω ότι είναι καλό. Δεν είμαι κάποια που της αρέσει να κοιτάζει πολύ πίσω. Ίσως κάποια καλά πράγματα εξαφανίζονται, αλλά από την άλλη, δεν χάνω τις περιοδείες χωρίς GPS, κινητά τηλέφωνα και email. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική βιομηχανία. Λατρεύω το βινύλιο, αλλά μου αρέσει επίσης να μπορώ να ακούω τη μουσική που αγαπώ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου μέσω streaming. Μου αρέσει η πρόοδος!

 

 

 

 

RockOverdose: Αρκετοί θαυμάσιοι καλλιτέχνες ή συγκροτήματα έχουν ζητήσει τη συμβολή σου όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθούν να το κάνουν. Από όλες τις συνεργασίες που είχες μέχρι τώρα, αυτή με τους Napalm Death ήταν ίσως η πιο απροσδόκητη! Σου έδωσαν πλήρη ελευθερία σε ό,τι θα προσθέσες στο υλικό τους ή είχες κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις;

 

 

Anneke Van Giersbergen:Εξαρτάται. Η συνεργασία με τους Napalm Death έγινε με ανταλλαγή αρχείων, αλλά φυσικά ήταν υπέροχο να δουλέψω με ένα τόσο πρωτοποριακό συγκρότημα. Μου αρέσει επίσης να ηχογραφώ στο ίδιο δωμάτιο με τους ανθρώπους που έγραψαν τα τραγούδια, όπως έχω κάνει πολλές φορές με τον Devin Townsend και τον Arjen Lucassen. Είναι έντονο και πάντα πολύ ιδιαίτερο.

 

 

 

RockOverdose: Πιστεύεις ότι ο τραγουδιστής/συνθέτης/καλλιτέχνης γενικά «ακούει» τη μελωδία όταν πρόκειται να δημιουργήσει ένα τραγούδι; Ή μήπως είναι κάτι που μπορεί να προκύψει ξαφνικά με την εξάσκηση; Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο δουλεύεις το υλικό σου και πόσο μπορεί να πάρει περίπου;

 

 

Anneke Van Giersbergen: Μπορώ πάντα να γράφω και είμαι τυχερή που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο μπλοκ σημειώσεων. Το να βρω χρόνο για να μπορέσω να εστιάσω στη σύνθεση τραγουδιών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά όταν το κάνω απλά ξεφεύγω από όλους και από όλα και αρχίζω να γράφω. Είναι υπέροχο!

 

 

 

RockOverdose: Ήμουν τυχερός που ήμουν παρών όταν ο Trey Azagthoth των Morbid Angel έγραψε ένα γράμμα για εσένα στη Θεσσαλονίκη, λέγοντάς σου πόσο μαγεύτηκε από τη φωνή σου και είδαμε την έκπληξή σου όταν σου το παρέδώσε. Φήμες λένε ότι συναντήθηκες μαζί του αργότερα, αλήθεια ή ψέματα; ΟΛΟΙ οι θαυμαστές θέλουν να μάθουν τι πραγματικά συνέβη και αν συνεχίσατε να είστε σε επαφή μετά από αυτό.

 

 

Anneke Van Giersbergen:Αυτό ήταν τόσα χρόνια πριν! Ο αδερφός μου και εγώ ακούγαμε τους Morbid Angel όταν ήμασταν μικροί, οπότε ήταν αστείο να λάβουμε ένα γράμμα από τον Trey. Τον συνάντησα μερικές φορές στη δεκαετία του '90, αλλά δεν κάναμε ποτέ παρέα ή τίποτα.

 

 

 

 

 

RockOverdose: Επισκέπτεσαι τη χώρα μας για άλλη μια φορά, δείχνοντας πάντα πόσο άνετα νιώθεις εδώ. Πιστεύεις ότι είναι κάτι περισσότερο από μια ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα και τους θαυμαστές της; Μας έχεις πει στο παρελθόν ότι το νιώθεις σαν το δεύτερο σπίτι σου, αφού μας έλειψες πολύ αυτή τη φορά, τι να περιμένουμε στις συναυλίες που έρχονται;

 

 

Anneke Van Giersbergen: Πράγματι, αγαπώ την Ελλάδα! Μου αρέσει να ταξιδεύω και μερικές φορές νιώθεις μια άμεση σύνδεση με μια χώρα, το κλίμα, το φαγητό, τη γενική διάθεση των ανθρώπων, μερικές φορές απλά κάνει κλικ και πάντα το ένιωθα αυτό με την Ελλάδα. Πριν από μερικά χρόνια ήμουν τόσο απασχολημένη που ήθελα να χαλαρώσω, έτσι πέρασα μια εβδομάδα μόνη μου στην Ελλάδα και ήταν τόσο απολαυστικό!

 

 

 

RockOverdose: Θα ήθελες να αφήσεις ένα μήνυμα στους θαυμαστές σου, ειδικά σε αυτούς που θα παρακολουθήσουν τα live σας;

 

 

Anneke Van Giersbergen: Αγαπητοί φίλοι στην Ελλάδα, ανυπομονώ να περάσω περισσότερο χρόνο στη χώρα σας. Έχω ένα όμορφο set list που σίγουρα θα απολαύσετε. Η παράσταση θα είναι οικεία και ελπίζω να δω και να γνωρίσω πολλούς από εσάς!

 

 

 

RockOverdose: Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο σου και που εξακολουθείς να είσαι ακόμα ενεργή μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για εσένα αυτή τη στιγμή; Υπάρχουν σχέδια; Ανυπομονώ να τα πούμε από κοντά!

 

 

Anneke Van Giersbergen:Είμαι απασχολημένη με περιοδείες για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου έτους. Μόλις ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα νέο album, οπότε θα περάσω πολύ χρόνο στο στούντιο και το 2023.

 

 

Για το RockOverdose,

 

Άγγελος Κατσούρας

 

Μετάφραση: Βιβή Ζαπαντιώτου

 

Comments