Ανταπόκριση: ANNEKE VAN GIERSBERGEN, Jaded Star @ Gazarte, Αθήνα (05/10/2022)

Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού Anneke van Giersbergen βρισκόταν στην Ελλάδα για μία εκτεταμένη ακουστική περιοδεία που θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Το βράδυ της Τετάρτης Σαββάτου 05/10/2022  εμφανίστηκε στην Αθήνα μαγεύοντας με την αιθέρια φωνή της όσους μουσικόφιλους βρέθηκαν εκεί. Όπως ήταν λογικό, λοιπόν, ο κόσμος που ήθελε να παρευρεθεί ήταν αρκετός και άρχισε να γεμίζει, τον άρτια δομημένο, πολύ φιλόξενο και ζεστό χώρο του Gazarte από αρκετά νωρίς, με αποτέλεσμα το event να γίνει sold out.

 

 

Γύρω στις 21:00 την εμφάνισή τους έκαναν στην σκηνή οι Αθηναίοι Jaded Star και βάλθηκαν να μας βάλουν στο κλίμα των ακουστικών εκτελέσεων με ένα σύντομο σετ που όμως φάνηκε να μαγνητίζει τον κόσμο. Ως διμελές σχήμα, απαρτιζόμενοι φυσικά από την ψυχή και frontwoman της μπάντας, Maxi Nil και τον πολυπράγμων Άγγελο Βαφειάδη στα πλήκτρα, μας παρουσίασαν, μέσω του 40λεπτου σετ τους, στιγμές και από τους δύο δίσκους τους. Εστιαζόμενοι κυρίως στη τελευταία τους δουλειά  «Realign», ήταν καθηλωτικοί - όπως πάντα – χάρη στο εξαιρετικό ταλέντο τους και της υψηλής αισθητικής σκηνικής τους παρουσίας. Άψογη η διασκευή στο πολυαγαπημένο «Edge Of Thorns» των Savatage.

 

Setlist

Breathing Fire

Stars

Children Of Chaos

Maybe

Rise Up

Higher Than Love

Edge Of Thorns

Adrian

Pain All Mine

Keep On Fighting

 

 

Κάπου στις 22:00 η Anneke, μαζί με την ηλεκτροακουστική της κιθάρα και ντυμένη με ένα  φλοράλ τοπ που έδενε άψογα και «αγκάλιαζε» τα τατουάζ της, σε συνδυασμό με τη ντίσκο λαμέ παντελόνα της και τα εναλλακτικά παπούτσια της, ανέβηκε στην σκηνή και από την πρώτη νότα έπεσε μια νεκρική σιγή. Η ατμόσφαιρα που επικράτησε εκείνη τη στιγμή , ήταν σαν σε ιεροτελεστία και όλο το κοινό έμοιαζε να έχει μαγευτεί πλήρως από τη μεγάλη αυτή φωνή αλλά και το πανέμορφο και τεράστιο χαμόγελο της, που γέμιζε και φώτιζε όλο τον χώρο.

 

 

Στα 80 λεπτά που διήρκεσε το set της, ακούσαμε επιλογές σχεδόν από ολόκληρη την καριέρα της, καθώς και από την τελευταία της συνεργασία με τον Arjen Lucassen. Από τον καινούργιο δίσκο μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα: «Lo and Behold», το ραδιοφωνικό «I Saw a Car»,  καθώς και το encore, που είναι και βίντεο κλιπ «Hurricane». Εξαιρετικά και τα τρία αυτά κομμάτια. Μέσα σε όλα είχαμε και ορισμένες τρομερές έως «ανατριχιαστικές» διασκευές σε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια όπως το  “Wish you Were Here” των Pink Floyd, το «Running Up That Hill (A Deal With God)» της Kate Bush και το  «Wasted Years» των Iron Maiden μεταξύ άλλων.

 

 

H Anneke σε όλη τη διάρκεια του set ήταν άκρως επικοινωνιακή με το κοινό, σχολιάζοντας και εξιστορώντας μία χιουμοριστική ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι. Ανάμεσα από κάθε τραγούδι δεν παρέλειψε να μας μεταφέρει προσωπικές τις εμπειρίες τόσο από την καριέρα της όσο και την προσωπική της ζωή και να μας ευχαριστεί διαρκώς, δείχνοντας μας την εκτίμησή και την ευγνωμοσύνη της προς εμάς.

 

 

Ο χρόνος κύλισε υπερβολικά γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε έφτασε η ώρα για το τελευταίο τραγούδι και με το που μας καληνύχτισε ο κόσμος δεν σταματούσε το χειροκρότημα για αρκετά λεπτά «εγκλωβίζοντας» ουσιαστικά την καλλιτέχνιδα στη σκηνή του μαγαζιού, . Μία χαρισματική καλλίτεχνις, που όταν την κοιτάζεις ή όταν ακούς τη φωνή της, νιώθεις ότι είναι από έναν άλλο κόσμο, εξωπραγματικό και θεϊκό συνάμα.

 

Setlist

Beautiful One (Agua de Annique cover)

Love You Like I Love You

Agape

My Mother Said

Losing You

Running Up That Hill (A Deal With God) (Kate Bush cover)

Strange Machines (The Gathering song)

Lo and Behold

Hallelujah (Leonard Cohen cover)

Wish You Were Here (Pink Floyd cover)

Mental Jungle

Valley of the Queens (Ayreon cover)

I Saw a Car

Circles

I Want to Know What Love Is (Foreigner cover)

Wasted Years (Iron Maiden cover)

Like a Stone (Audioslave cover)

Hurricane

 

Για το Rock Overdose,

Νίκος Μαθιόπουλος

 

 

 

 

 

Comments