Ανταπόκριση: NEED, Calyces @Gagarin 205, Αθήνα (20/5/22)

Η live παρουσίαση του “Norchestrion: A Song for the End” ήταν κάτι που περίμενα εναγωνίως από τότε που κυκλοφόρησε πέρυσι τον χειμώνα, όταν το άκουσα για πρώτη φορά και το είδα απευθείας να σκαρφαλώνει στην κορυφή των αγαπημένων μου δίσκων για το 2021, κατακτώντας τελικά την πρώτη θέση. Και όπως αποδείχθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, δεν ήμουν η μόνη! 

 

Οι Need αποδεικνύουν ξανά και ξανά ότι έχουν ένα από τα πιο “αφοσιωμένα” κοινά που έχω δει και το καλύτερο είναι ότι το αξίζουν. 100%. Κι αυτό, γιατί είναι η ζωντανή απόδειξη ότι progressive δεν σημαίνει τεχνική αρτιότητα, χωρίς συναίσθημα. Πώς θα μπορούσε κανείς να τους προσάψει κάτι τέτοιο, όταν βλέπει ολόκληρο το Gagarin να γκαρίζει συγκινημένο τους στίχους τους απέξω κι ανακατωτά;

 

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί δεν πρέπει να παραληφθεί η συνεισφορά των Calyces, τους οποίους ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει ξανά, αλλά σαφώς ήταν εξαιρετική επιλογή για να ανοίξουν τη βραδιά. Ελπίζω μέσα από την εμφάνισή τους αυτή να κέρδισαν πολυάριθμους fans, στους οποίους σαφώς ανήκω πλέον κι εγώ.

 

 

Οι Calyces έχουν κυκλοφορήσει ένα full length album με τίτλο “Impulse To Soar”, από το οποίο είχαμε τη χαρά να ακούσουμε αρκετά κομμάτια. Με την ήρεμη δύναμή τους, τον ρυθμό και το prog στυλ τους, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και μας έκαναν μια εξαιρετική προθέρμανση. Φυσικά, το γεγονός ότι έχουν κυκλοφορήσει μόνο έναν δίσκο ως Calyces, δεν σημαίνει ότι τους λείπει η εμπειρία, αφού όλα τα μέλη της μπάντας έχουν ιστορία στην ελληνική σκηνή.

 

Αυτό άλλωστε βγήκε προς τα έξω, στον τρόπο που μας ξεσήκωσαν και μας έκαναν να “κουνηθούμε” στο ρυθμό τους, με αποτέλεσμα να τους καταχειροκροτήσουμε. Και εις ανώτερα, παιδιά! Τώρα σίγουρα περισσότεροι από εμάς θα σας έχουμε στα ραντάρ μας.

 

Setlist:

Those Flames Are Dancing Wild

Parasites

False Awakening

Wired Crown

Unfair Labor

Ego Dries Up The Ocean

 

Και κατά τις 22:30 εμφανίζονται στη σκηνή οι Need, με τη συνοδεία του "Loud, Loud, Loud" των Aphrodite’s Child στα ηχεία, προφανώς σαν φόρο τιμής προς τη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Δεν θα προσποιηθώ ότι κατανοώ πώς επέλεξαν το συγκεκριμένο, αλλά σίγουρα ήταν ταιριαστό με το concept, χάρη στο ηχηρό κοινωνικό μήνυμά του, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

 

Πριν μας εισάγουν στον τελευταίο τους δίσκο, οι Need επέλεξαν να ξεκινήσουν το setlist τους με ένα blast from the past: Το “Lifeknot” και το “Alltribe” από τους δύο προηγούμενους δίσκους τους. Και μετά ήρθε το "Circadian". Εεεεεδώ είμαστε, αυτό περιμέναμε όλοι και το υποδεχτήκαμε όπως του άξιζε, τραγουδώντας και επευφημώντας σαν να μην υπάρχει αύριο. Θα έλεγα ότι αυτό ήταν το peak της βραδιάς, αν δεν έβλεπα τι θα συνέβαινε στη συνέχεια.

 

 

Από το “Norchestrion: A Song for the End” ακούσαμε επίσης τα “Beckethead”, “Bloodlux”, “Avia”, “Nemmortal”. Όπως ήταν φυσικό, τα “Avia” και “Nemmortal” ήταν επίσης σημαντικά highlights της βραδιάς, με τον Γιάννη Βογιαντζή να μας παροτρύνει να τραγουδήσουμε κι εμείς μαζί - και ποιοι είμαστε εμείς για να πούμε όχι! Κάπου εκεί συνειδητοποίησα τι είναι αυτό που μου αρέσει στα live των Need, τα οποία άλλωστε παρακολουθώ ανελλιπώς από το 2017: Το κοινό είναι απασχολημένο με το να τραγουδάει τα κομμάτια, να κάνει headbanging και να επευφημεί τα μπάντα, δεν έχει χρόνο να πιάσει ψιλοκουβέντα, κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό να γίνεται δίπλα σου σε ένα live (παραδέξου το, είτε το έχεις κάνει, είτε σε ενοχλεί όταν το κάνουν). Όπως είπα στην αρχή, πολύ αφοσιωμένο κοινό. Και αυτό βοηθάει στην ατμόσφαιρα.

 

Άλλα τρία αγαπημένα κομμάτια των fans ακούστηκαν, τα “Rememory”, “Tilikum” και “Mother Madness”. Ειλικρινά, νόμιζα πως το “Rememory” ήταν το ιδανικό κομμάτι για άνοιγμα συναυλίας, αλλά τελικά λειτουργεί άψογα σε όποιο σημείο κι αν το βάλεις, όπως φαίνεται. Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός των παρευρισκόμενων για όλα αυτά τα κομμάτια δεν κρύβεται. Είναι αυτά που κάθε φορά ελπίζουμε να ακούσουμε και δεν πρόκειται να τα βαρεθούμε. Ποτέ. 

 

“Norchestrion” και “Kinwind” για τη συνέχεια. Φυσικά, στο studio version του “Kinwind” τραγουδά ο Ακύλλας Καραζήσης, αλλά στο live είχαμε μια διαφορετική version από τον Γιάννη Βογιαντζή και τον Γιώργο Τζαβάρα. Και ΓΑ-ΜΗ-ΣΕ, μιλάμε για δέος και ανατριχίλα, κάτι για το οποίο δεν ήμουν προετοιμασμένη, αλλά προφανώς ήταν καλοδεχούμενο. 

 

 

Όταν ανακοίνωσαν ότι περνάμε στο τελευταίο τραγούδι της βραδιάς, η αλήθεια είναι ότι περίμενα το “Ananke”;!;;! Για του λόγου το αληθές, ήμουν πολύ ενθουσιασμένη που θα το άκουγα και ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία την επόμενη φορά. Όχι ότι με παίρνει να γκρινιάζω, γιατί το “Hegaiamas” είναι πάντα καλοδεχούμενο. Αυτό δεν είναι ένα τραγούδι, είναι μια ολόκληρη ιστορία που ξετυλίγεται σε κάτι λιγότερο από 20 λεπτά, αν και μπορεί να νιώσεις ότι περνά σε μια ανάσα. Σίγουρα η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, όταν όλο το Gagarin σύσσωμο τραγουδούσε “A Song For Freedom”, όπου και το πιο κυνικό καθίκι θα λύγιζε. 

 

Το “Hegaiamas” τελειώνει, η μπάντα κάνει να φύγει από τη σκηνή, αλλά επιστρέφει αμέσως μόλις ακούει το πλήθος να φωνάζει “κι άλλο, κι άλλο”. Ο Βογιαντζής μας δείχνει ότι η setlist δεν έχει τίποτα άλλο για τη βραδιά, αλλά μας ενημερώνει ότι ένα μόνο κομμάτι ξέρουν να παίξουν ακόμα, καθότι είναι “σκουριασμένοι” αυτό το διάστημα. Τζίζους κράιστ μαν, μόλις κάνατε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις σας (και αυτό λέει πολλά, ειδικά για εσάς) και νιώθετε σκουριασμένοι; Τέλος πάντων, κάπως έτσι αδράξαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και το “Lie Before You Sleep”, ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα κομμάτια των Need.

 

 

Μετά από όλα αυτά, με τι λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα που μου δημιούργησε η βραδιά; Οι Need λειτουργούν σαν ένα καλο-κουρδισμένο ρολόι, όλα τα μέλη της μπάντας είναι μάστορες σε αυτό που κάνουν και ξέρουν να εμπνέουν το κοινό από την πρώτη, έως την τελευταία νότα. Κάνουν ένα setlist δύο ολόκληρων ωρών και δεν τους χορταίνουμε. Αυτός είναι ο λόγος που δεν βαριόμαστε να πηγαίνουμε ξανά και ξανά να τους δούμε. Όσο για τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό για να τους παρακολουθήσουν, ειλικρινά τους καταλαβαίνω. 

 

Επόμενη στάση στην περιοδεία τους είναι στη Θεσσαλονίκη στις 27 του μηνός και στη συνέχεια θα παίξουν στις 28/5 στον Βόλο και 29/5 στη Λάρισα. Και πραγματικά, δεν μπορώ να παροτρύνω τους ντόπιους αρκετά, πηγαίνετε να τους δείτε και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το μετανιώσετε.

 

Όσο για εμάς εδώ, until next time!

 

Setlist:

Lifeknot

Alltribe

Circadian

Beckethead

Rememory

Bloodlux

Avia

Tilikum

Nemmortal

Mother Madness

Norchestrion

Kinwind

Hegaiamas

Encore:

Lie Before you Sleep

 

Για το Rock Overdose,

Δάφνη Γεωργαδάκη

Comments