Ανταπόκριση: TORI AMOS @ Theater 11, Zurich (06/05/2026)

.

.

Όταν η μοίρα σε φέρνει στην ίδια πόλη στην οποία εμφανίζεται η Tori Amos κάνεις τη σωστή επιλογή και κλείνεις εισιτήριο. Η Αμερικανίδα μουσικός βρίσκεται σε περιοδεία για την προώθηση του νέου της δίσκου με τίτλο "In Times Of Dragons" κατά την οποία πέρασε και από τη Ζυρίχη στην οποία έτυχε να βρεθώ την ίδια ημέρα οπότε δεν μπορούσα να χάσω την ευκαιρία.

.

.

Την βραδιά άνοιγε ο Isaac Levi ένας folk/pop μουσικός με την ακουστική του κιθάρα. Έργο δύσκολο μπροστά σε 1500 άτομα - καθώς όπως είπε ο ίδιος, πριν από αυτή την περιοδεία το μεγαλύτερο κοινό στο οποίο είχε παίξει ήταν 150 άτομα - αλλά μπορώ να πω τα κατάφερε περίφημα. Με αρκετό χιούμορ ανάμεσα στα κομμάτια, μέσα σε μισή ώρα μας παρουσίασε υλικό από τον πρώτο του δίσκο που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Τα τραγούδια κυρίως είχαν μελαγχολικό χαρακτήρα και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο χωρισμός ήταν το κυρίο θέμα και έμπνευση στα περισσότερα από αυτά, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η διασκευή του "Iris" των Goo Goo Dolls στο οποίο το κοινό βοήθησε πολύ τραγουδώντας τους στίχους.

.

.

Όταν η Tori Amos ανέβηκε στη σκηνή, η ατμόσφαιρα μέσα στο Theater 11 άλλαξε αμέσως. Γνωστή για το ότι δεν επαναλαμβάνει ποτέ την ίδια συναυλία δύο φορές, η Amos διαμόρφωσε ένα setlist που ισορρόπησε ανάμεσα σε νεότερες συνθέσεις από το "In Times Οf Dragons" και σε διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια από όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

.

.

Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούσε από εκρηκτικές στιγμές να περάσει σε σχεδόν ψιθυρστές ερμηνείες που έκαναν όλο το Theater 11 να βρίσκεται σε απόλυτη σιγή και ταυτόχρονα να φαίνεται πως όλο αυτό είναι μέρος του show. Για παράδειγμα στα κομμάτια "Bells For Her" και "Your Cloud" ήταν λες και όλοι κρατούσαν την ανάσα τους για να μην ακουστεί το παραμικρό ενώ σε κομμάτια όπως το "Precious Thing" η αίθουσα ήταν σαν να ζωντάνευε. Δεν ήταν μία απλή συναυλία. Ήταν μία βιωματική εμπειρία - οριακά θα μπορούσα να την περιγράψω και ως τελετή - στην οποία το κοινό αποτελούσε εξίσου βασικό μέρος όσο και η μπάντα.

 

 

Ανάμεσα στα κομμάτια δεν ήταν λίγες οι φορές που η Amos αφιέρωσε χρόνο για να μιλήσει με χιούμορ αλλά και με συγκίνηση για τις περιοδείες και το πόσο διαφορετικό ρόλο παίζει το κάθε μέρος στο οποίο εμφανίζεται. Εξίσου όμως συγκινημένος πολλές φορές ήταν και ο κόσμος και μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν έμαθα μετά το live σε συνομιλίες με τον κόσμο πόσο αφοσιωμένο κοινό έχει.

.

.

Το encore — με τα "Tombigbee" και "Cornflake Girl" — έκλεισε τη βραδιά με έναν σχεδόν γιορτινό τόνο, αφήνοντας το κοινό της Ζυρίχης εμφανώς συγκινημένο και γεμάτο ενέργεια.

.

.

Δυστυχώς δεν ακούσαμε το πανέμορφο "Winter" πράγμα το οποίο για μένα είναι μεγάλο αλλά και το μοναδικό αρνητικό μίας πολύ ωραίας βραδιάς.

.

.

Setlist:

.

Fire To Your Pain / Shush / Caught A Lite Sneeze / In Time Of Dragons / Horses / Fast Horse / Little Amsterdam / Bells For Her / Your Cloud / Sweet Sangria / Black-Dove (January) / Josephine / A Sorta Fairytale / Precious Things

.

Encore:

 

Tombigee / Cornflake Girl

.

.

Για το RockOverdose.gr

.

Απόστολος "Astaldo" Πανταζόγλου

.

.

Comments

rockoverdose.gr