Μία είδηση-βόμβα χτύπησε τη διεθνή metal κοινότητα: οι Arch Enemy ανακοίνωσαν επίσημα την αποχώρηση της Alissa White-Gluz, της γυναίκας που σφράγισε την πιο μοντέρνα εποχή του συγκροτήματος και αποτέλεσε βασικό κομμάτι του παγκόσμιου τους comeback. Οι οπαδοί σε όλο τον κόσμο ήδη συζητούν τι πρόκειται να ακολουθήσει — και, όπως φαίνεται, το 2026 ανοίγει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο.
«Όπου υπάρχει τέλος, υπάρχει και αρχή»: Η επίσημη δήλωση
Σε μια λιτή αλλά ισχυρή ανακοίνωση, οι Arch Enemy ανέφεραν:
«Οι Arch Enemy χωρίζουν επίσημα τους δρόμους τους με την Alissa White-Gluz. Είμαστε ευγνώμονες για τον χρόνο και τη μουσική που μοιραστήκαμε και της ευχόμαστε τα καλύτερα. Όπου υπάρχει ένα τέλος, υπάρχει πάντα και μια αρχή. Ραντεβού το 2026».
Η ξαφνική αποχώρηση προκαλεί τεράστια έκπληξη, καθώς η Alissa θεωρούνταν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του ήχου και της σκηνικής ταυτότητας του συγκροτήματος.
Η εποχή Alissa: Μια δεκαετία δυναμικής αναγέννησης
Η συνεργασία της Alissa με τους Arch Enemy ξεκίνησε το 2014 με το «War Eternal», ένα άλμπουμ που άλλαξε ριζικά την πορεία της μπάντας. Η φρεσκάδα, η επιθετικότητα και το εύρος της φωνής της έδωσαν νέα πνοή στο συγκρότημα, ενώ η ίδια κατέκτησε αμέτρητες σκηνές και festivals παγκοσμίως.
Το 2017 οι Arch Enemy επέστρεψαν με το «Will To Power», εισάγοντας πιο μελωδικά και πειραματικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και την πρώτη καθαροτραγουδισμένη power-ballad της ιστορίας τους, το «Reason To Believe».
Το 2022 (ή 2023 ανά χώρα) κυκλοφόρησαν το «Deceivers», ένα album που πολλοί fans θεωρούν από τα πιο στιβαρά της καριέρας τους. Ανελέητα riffs, κινηματογραφικές μελωδίες, τυφώνας drums και οι επιβλητικές ερμηνείες της Alissa δημιούργησαν έναν δίσκο που στέκεται άνετα δίπλα στα κλασικά «Anthems Of Rebellion», «Doomsday Machine» και «Wages Of Sin».
Λίγη ιστορία για τους νεότερους
Οι Arch Enemy ιδρύθηκαν το 1995 από τον Michael Amott (ex-Carcass) και τον Johan Liiva. Από το ντεμπούτο «Black Earth» (1996) και την αναγέννηση του death metal, μέχρι την εποχή της Angela Gossow και την κορύφωση με «We Will Rise», «Doomsday Machine» και «Rise Of The Tyrant», οι Σουηδοί υπήρξαν πάντα καθοριστική δύναμη στο melodic death metal.
Με την Angela πλέον στο management από το 2014, η σκυτάλη πέρασε στην Alissa — και το κεφάλαιο αυτό τώρα κλείνει, αφήνοντας πίσω του μια ισχυρή παρακαταθήκη.
Τι έρχεται το 2026;
Η ίδια η μπάντα άφησε υπονοούμενα ότι κάτι μεγάλο έρχεται. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι Arch Enemy μπαίνουν σε μια νέα εποχή — με νέα φωνή, νέο δυναμισμό και, όπως όλα δείχνουν, νέους στόχους.
Το Rock Overdose θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις.















