Ανταπόκριση: ARCHIVE, Sugar For The Pill @ Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη (15/06/2024)


Οι Βρετανοί Archive γνώρισαν αρκετά μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τα ατμοσφαιρικά progressive rock κομμάτια τους με trip-hop επιρροές, αποτέλεσαν ουκ ολίγες φορές το μουσικό χαλί προσωπικών συναισθηματικών στιγμών μας και έτσι απέκτησαν ένα πιστό κοινό που τους λατρεύει.

 

Όταν ανακοινώθηκε η άφιξή τους στη χώρα μας, πολύς κόσμος εξέφρασε τη χαρά του, ωστόσο η τιμή του εισιτηρίου (45€) αποτέλεσε θέμα συζήτησης και εν τέλει όπως διαπιστώθηκε, απέτρεψε αρκετό ενδιαφερόμενο κόσμο από το να τιμήσει το event. Μπορώ να πω πως παρατήρησα ότι η εμφάνιση αυτή περισσότερο στόχευε τη σύνδεση με τους σκληνοπυρηνικούς οπαδούς της μπάντας, παρά στην προσπάθεια εισαγωγής καινούργιου κοινού. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη Μονή Λαζαριστών, το Σάββατο 15/6.

 


Οι πόρτες της Μονής άνοιξαν στην ώρα τους σύμφωνα με το πρόγραμμα, και στις 20:20 ανέβηκε στη σκηνή η supoort μπάντα της βραδιάς, οι Αθηναίοι εκπρόσωποι του Shoegaze/Dream Pop ιδιώματος, Sugar for the Pill.

 

Τα παιδιά έπαιξαν ωραία και το setlist τους με άφησε πολύ ικανοποιημένη, καθώς το αυτί μου χόρτασε γλυκές, ζεστές και όμορφες ατμοσφαιρικές μελωδίες με 80s post rock και 90s dream pop/shoegaze επιρροές, με κυριότερη αυτή των Slowdive (η οποία προδίδεται και από το όνομά τους). Τη στιγμή που έπαιζαν παρακινήθηκα να ψάξω τα τραγούδια, αφού πραγματικά μου έκαναν κλικ, τα οποία διαπίστωσα ότι προερχόταν κυρίως από τον μοναδικό τους δίσκο "Wanderlust". Οι Sugar for the Pill έπαιξαν ένα τιμιότατο σετ περίπου μιας ώρας, και μας ζέσταναν αρκετά για την εμφάνιση των Archive.

  

 

Οι Βρετανοί ανέβηκαν ταπεινά στη σκηνή λίγο μετά τις 21:30 και ο κόσμος είχε μαζευτεί. Άνοιξαν το σετ με το "Mr. Daisy" ένα από τα πιο ενεργητικά κομμάτια του πιο πρόσφατου δίσκου τους "Call To Arms & Angels", στα πλαίσια της προώθησης του οποίου πραγματοποιούν και την εν λόγω περιοδεία.

 

 

Το πρώτο μισό του setlist σε σύγκριση με το δεύτερο μισό μου φάνηκε πιο υποτονικό και τραβούσε πιο δύσκολα την προσοχή μου. Γενικά συμπεριλήφθηκαν αρκετά παλιά κομμάτια, όπως το εξαιρετικό "Lights", αλλά η έμφαση φανερά δώθηκε στον νέο δίσκο ο οποίος κατέλαβε τις 8 από τις 18 επιλογές στο setlist. Το συγκεκριμένο setlist θεωρώ πως περιείχε κομμάτια που μπορούσαν να εκτιμηθούν πιο εύκολα από τους φανς που ήδη ακολουθούν το συγκρότημα και γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τη δισκογραφία τους, παρά από το νέο κοινό.

 

  

Ωστόσο, το δεύτερο μισό του setlist ήταν πολύ δυνατό (με highlights τα "Enemy" και "Gold") και το encore ("Fuck U", "Bullets", "Again") ήταν απίστευτα συγκινητικό και δυναμικό, και για μένα η κορυφαία στιγμή του live που ουκ ολίγες φορές με ανατρίχιασε.

 

Οι Archive μας χάρισαν ένα άκρως ατμοσφαιρικό και συναισθηματικό live, το οποίο θα μπορούσε να είναι πιο άμεσο και να περιέχει περισσότερα κομμάτια που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο. Παρ' όλα αυτά είναι τόσο καλοί σε αυτό που κάνουν, που και πάλι κατάφεραν να μας χαράξουν στη μνήμη αξέχαστες στιγμές.

 

 

Για RockOverdose,

Κατερίνα Μήτικα

Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγεωργίου - Dimitris Photoshooter Concert Photography 

 


Comments