Bernemann (SODOM) στο Rock Overdose:”Η Ελλάδα είναι η Νότια Αμερική της Ευρώπης.”

Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που έδωσε ο Bernemann, κιθαρίστας των Sodom, στο Rock Overdose και τον Σωτηρέλη Κωνσταντίνο. Ο Bernemann μίλησε για το νέο άλμπουμ της μπάντας, "Decision Day", τις διαφορές του με το προηγούμενο, την Ελλάδα καθώς και επόμενα πλάνα τους!

Απολαύστε τον!

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Bernemann, καλώς ήρθες στο Rock Overdose! Πώς είναι τα πράγματα στους Sodom αυτή τη περίοδο;

 

Bernemann: Αυτή τη περίοδο παίζουμε σε πολλά Open Air festivals. Μόλις χθες γυρίσαμε από την Σλοβακία. Τους τελευταίους μήνες παίξαμε μερικά πολύ πετυχημένα shows σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά. Έχουμε όλοι πολύ καλή διάθεση μετά τις πρώτες εξαιρετικές κριτικές του νέου μας άλμπουμ, «Decision Day».

 

Rock Overdose: To τελευταίο  σας άλμπουμ, “Decision Day”,  κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου. Πώς αισθάνεστε;

 

Bernemann: Πραγματικά ανυπομονούσαμε για την κυκλοφορία του. Αυτή τη φορά είμαστε 100% ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Κατά την διάρκεια της προπαραγωγής και των ηχογραφήσεων, νιώθαμε ότι αυτό το CD θα γίνει πολύ ιδιαίτερο.

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες γι’ αυτό;

 

Bernemann: Το “Decision Day” δεν είναι concept album, περιέχει 10 ολοκαίνουργια κομμμάτια, συν μια νέα εκδοχή του single “Sacred Warpath” του 2014. Επιπλέον, ηχογραφήσαμε 2 bonus tracks. Το “Inside My Crosshairs” θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά ως special edition σε βινύλιο για το Γερμανικό “Rock Hard” και το “Predatory Instinct”, θα είναι διαθέσιμο στην έκδοση βινυλίου του “Decision Day”.

 

Sodom

 

Rock Overdose: Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων;

 

Bernemann: Δεν υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες. Είχαμε εκτεταμένη και λεπτομερή προπαραγωή και έτσι ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις πολύ καλά προετοιμασμένοι. Αλλά ακόμη κι έτσι βρήκαμε τον χρόνο να δοκιμάσουμε διαφορετεικά πράγματα. Διαφορετικά γεμίσματα στα ντραμς, διαφορετικά σόλο ή φωνές κτλ. Απολαύσαμε πολύ το να έχουμε τον χρόνο για βελτιώσεις και καινοτομίες. Με κάθε τραγούδι που ηχογραφούσαμε, αποκτούσαμε περισσότερο κίνητρο. Σίγουρα, κάποιες φορές ήταν πολύ εξουθενωτική δουλειά, αλλά κάθε δευερόλεπτο άξιζε τον κόπο. Βέβαια, έναν βασικό ρόλο για την καλή ατμόσφαιρα έχει ο παραγωγός μας, “Corny”, ο οποίος βρήκε τον τέλειο ήχο για μας και μας ενέπνευσε με τις ιδέες του.

 

Rock Overdose: Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι διαφορές του με το προηγούμενο άλμπουμ;

 

Bernemann: Πιστεύω ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι οι οποίοι κάνουν αυτήν την παραγωή τόσο ιδιαίτερη για μας. Πρώτα από όλα, είχαμε αρκετό χρόνο. Κατά την διάρκεια της προπαραγωγής, δοκιμάζαμε και συζητούσαμε διάφορα σημεία και ιδέες. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την δομή των κομματιών. Ο Makka είναι ακόμη πιο κοντά στη μπάντα πλέον, ύστερα από 6 χρόνια. Είμαστε πιο δεμένοι και εμπνέουμε ο ένας τον άλλον. Έτσι, βρήκαμε τον δρόμο μας για την σωστή ηχογράφηση. Προτιμούμε να δουλεύουμε ξεκούραστοι στο σπίτι ή στο προβάδικό μας. Δεν μας απασχολεί που είναι ακριβό το στούντιο. Αυτή η ελευθερία μας δίνει πολύ περισσότερο χρόνο για να είμαστε πιο δημιουργικοί, ώστε να βελτιώνουμε τα πράγματα. Ποτέ δεν ήταν όλη η μπάντα τόσο συγκεντρωμένη στην παραγωγή. Ο Makka έκανε τα ντραμς με τον Corny στο προβάδικο, εγώ ηχογράφησα τις κιθάρες μόνος στο σπίτι. Μόνο ο Tom πήγε στο μικρό στούντιο του Corny για τα φωνητικά και το μπάσο. Όλα συντονίζονταν από τον Corny. Ήταν εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για μας ως ακούραστος παρακινητής και φυσικά ως έμπειρος ηχολήπτης.

 

Rock Overdose: Σκοπεύετε να περιοδεύσετε για την προώθηση του άλμπουμ;

 

Bernemann: Αυτή τη χρονιά θα παίξουμε μόνο κάποια shows σε clubs. Αλλά κοιτάμε για το 2017. Ένα μεγάλο tour είναι πολύ πιθανό να γίνει.

 

Rock Overdose: Είναι η Ελλάδα στα πλάνα σας;

 

Bernemann: Η Ελλάδα είναι η Νότια Αμερική της Ευρώπης. Έχουμε παίξει αξέχαστα shows στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουμε. Υποθέτω ότι αυτό θα γίνει τον επόμενο Γενάρη.

 

Sodom_Bernemann

 

Rock Overdose: Παρόλο που έχετε 16 άλμπουμ, ακόμη παίζετε thrash metal όπως μας το διδάξατε στα 80s. Πολλές thrash metal μπάντες ρίχνουν τις ταχύτητες, αλλά οι Sodom δεν ακολουθούν αυτό το μονοπάτι. Πως τα καταφέρνετε;

 

Bernemann: Δεν γνωρίζω πραγματικά, δεν μιλάμε μεταξύ μας ούτε κάνουμε πλάνα για το πόσο γρήγορα, σκληρά ή αργά θα είναι τα επόμενα τραγούδια μας. Κάνουμε αυτό που πάντοτε κάναμε, γράφουμε την μουσική που αγαπάμε. Μια μπάντα πρέπει να είναι αυθεντική και εμείς είμαστε. Ειδικά οι metalheads έχουν αίσθηση αυτού. Ποτέ μην  προσπαθείτε να γίνετε κάποιοι άλλοι και μη προσπαθείτε να κοροϊδέψετε τους φανς. Τότε, μπορείτε να παίζετε όσο γρήγορα ή αργά θέλετε. Ίσως το επόμενο Sodom album να είναι μαζί με ορχήστρα ή με gospel χορωδία. Γάμησέ το, ποτέ (γέλια).

 

Rock Overdose: Το thrash metal είναι πολύ δημοφιλές και πάλι. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

 

Bernemann: Το thrash metal είναι ειλικρινές, είναι τρόπος ζωής. Είμαι αρκετά μεγάλος για να πω ότι πουθενά δεν βρήκα καλύτερους ανθρώπους, απ’ ότι στα festivals. Το να περνάς καλά με τους φίλους σου, να πίνετε μερικά ποτά, να σέβεστε ο ένας τον άλλον και να ακούτε γαμάτη μουσική, τι μπορεί να είναι καλύτερο; Έχουμε ταξιδέψει όλο τον κόσμο αρκετές φορές, αλλά οι οπαδοί πάντοτε είναι ίδιοι σε κάθε χώρα. Αυτό με κάνει πολύ περήφανο. Το thrash metal είναι extreme, βρώμικο, δυνατό, επιθετικό και φυσικά δεν είναι για τον καθένα. Αλλά αυτό είναι καλό!

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Ο τελευταίος λόγος δικός σου.

 

Bernemann: Θα ήθελα να αφιερώσω τις τελευταίες μου λέξεις στους πιστούς μας Έλληνες οπαδούς. Ευχαριστώ φίλοι μου! Ευχαριστώ για την αφοσίωσή σας όλα αυτά τα χρόνια. Πρώτη φορά ήρθα στην Ελλάδα το 1998 στο Rock Wave festival στην Αθήνα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό το κοινό. Party on Malaka!!

 

 

 

Για το Rock Overdose,

 

Συνέντευξη και μετάφραση: Σωτηρέλης Κωνσταντίνος

Comments