Γενέθλια για τον Bruce Springsteen, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 75του χρόνια!


 

Ένας από τους πλέον καταξιωμένους ροκ καλλιτέχνες παγκοσμίως, το “Boss” κατά το ψευδώνυμο του, Bruce Springsteen κοινώς, κλείνει σήμερα τα 75 του χρόνια.

 

Born in the U.S.A. και συγκεκριμένα στο Long Branch του New Jersey, μεγάλωσε σε καθολική οικογένεια που τον έστειλε σε αντίστοιχο σχολείο, δυσάρεστη εμπειρία κρίνοντας από το γεγονός ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τις μοναχές και απέρριπτε τις τιμωρίες που του επέβαλαν.  Πάντως έχει δηλώσει ότι η Καθολική του ανατροφή επηρέασε έντονα τη μουσική του, περισσότερο μάλιστα από την πολιτική του ιδεολογία. Θεωρεί επιπλέον πως η πίστη, του έχει δώσει μια πολύ δραστήρια πνευματική ζωή αλλά και μια πολύ δύσκολη σεξουαλική!

Από τα επτά του χρόνια εξέφρασε την επιθυμία να ασχοληθεί με τη μουσική, εμπνευσμένος από τον Elvis Presley τον οποίο παρακολούθησε στην εκπομπή “The Ed Sullivan Show”.  Η μητέρα του, του αγόρασε στα 13 την πρώτη του κιθάρα αξίας 18 δολλαρίων και τρία χρόνια αργότερα πήρε δάνειο ώστε να του πάρει μια ακριβότερη Kent. Οι σχέσεις του με τον πατέρα του δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές και όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του: «Όταν μεγάλωνα, υπήρχαν δύο πράγματα που δεν ήταν αποδεκτά στο σπίτι μου. Το ένα ήμουν εγώ και το άλλο η κιθάρα μου».

Αυτό δε φάνηκε να τον επηρεάζει και πολύ, αφού έδειχνε σε όλους πως το σχολείο και οι σπουδές τον άφηναν αδιάφορο και πως προτεραιότητα του ήταν η τέχνη που αγαπούσε. Στην τρίτη Γυμνασίου μπήκε σε δημόσιο σχολείο αλλά σύμφωνα με τους τότε καθηγητές του «ήταν μοναχικός, και το μόνο που ήθελε ήταν να παίζει την κιθάρα του». Δεν παραβρέθηκε καν στην τελετή αποφοίτησής του ενώ και το κολλέγιο το εγκατέλειψε πολύ σύντομα.

 

Το 1965 απευθύνθηκε στους αδελφούς Vinyard , οι οποίοι χρηματοδοτούσαν νεανικά συγκροτήματα της πόλης και τον βοήθησαν να γίνει κιθαρίστας και εν συνεχεία τραγουδιστής των The Castile. Όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στο Βιετνάμ, στα 18 του χρόνια, απέτυχε τελικά στις εξετάσεις, γεγονός που οφείλεται στην σε μεγάλο βαθμό σκόπιμη «τρελή» συμπεριφορά του και στην διάσειση που είχε υποστεί λίγες μέρες πριν σε ένα ατύχημα με τη μηχανή του. Έχοντας πια στη διάθεση του ένα χαρτί που τον χαρακτήριζε ακατάλληλο για να προσφέρει τις στρατιωτικές του υπηρεσίες, ήταν πλέον ελεύθερος να συνεχίσει την ενασχόληση του με τη μουσική με πλήρες ωράριο. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Springsteen περνά τον περισσότερο χρόνο του στο Asbury Park του New Jersey, παίζοντας με διάφορα σχήματα, ενώ αρχίζει να σφυρηλατεί τον μοναδικό ήχο του και συστήνει στο κοινό την γρεζάτη βαρύτονη φωνή του, για την οποία θα γινόταν αργότερα διάσημος.

 

Σύντομα ξεκινά να πραγματοποιεί εμφανίσεις με ένα τριμελές γκρουπ, τους Earth, παίζοντας σε club της περιοχής και την ίδια εποχή του κολλάνε και το παρατσούκλι “The Boss” λόγω της συνήθειας του, να εισπράττει τη νυχτερινή τους αμοιβή και να τη μοιράζει στους τρεις τους. Αν και δεν του αρέσει ιδιαίτερα το συγκεκριμένο ψευδώνυμο, λόγω της απέχθειάς προς τα αφεντικά του, φαίνεται να το έχει αποδεχτεί. Για δύο χρόνια σχηματίζει τους Steel Mill και μέσα από τις εμφανίσεις του συγκεντρώνει αρκετή φήμη. Μέχρι τα μέσα του 1972 προσπαθεί να διαμορφώσει ένα δικό του μουσικό και λυρικό στυλ, δημιουργώντας διάφορα σχήματα και κάπου εκεί υπογράφει δισκογραφικό συμβόλαιο με την Columbia Records.

 

 

 


Με το ντεμπούτο άλμπουμ, “Greetings from Asbury Park” που κυκλοφόρησε με μουσικούς του New Jersey, τους  The E Street Band,  το 1973, αρχίζει να κάνει μια πρώτη αίσθηση στο χώρο, με πολλούς να τον συγκρίνουν με τον Bob Dylan για τους εσωστρεφείς στίχους και το ποιητικό του ύφος, αλλά αυτό δεν βοήθησε τον καλλιτέχνη άμεσα να κάνει την μεγάλη επιτυχία. Αυτή ήρθε τελικά, τον Αύγουστο του 1975, μέσα από την κυκλοφορία του άλμπουμ “Born to run” που έφτασε την 3η θέση του Billboard 200. Βασισμένο κατ’ εξοχήν στις New Jersey ρίζες του μουσικού, ο δίσκος πρόσφερε υψηλού επιπέδου κιθαριστική δουλειά, αστικό ρομαντισμό και ένα επαναστατικό πνεύμα που κατάφερε να αιχμαλωτίσει τη ουσία του αμερικανικού ονείρου και να εκφράσει ένα ευρύ ακροατήριο όλων των ηλικιών. Τρία χρόνια αργότερα το “Darkness on the Edge of Town” σε πιο μελαγχολικό ύφος, με κομμάτια που έκαναν λόγο για την χαμένη αγάπη, την κατάθλιψη και την υπαρξιακή δυστυχία, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κοινού και κριτικών, έστω και σε πιο συγκρατημένο βαθμό από πριν.

 

Το 1980, ο μουσικός αλλάζει μουσικό ύφος και στον καθιερωμένο pop ήχο του προσθέτει μπόλικα ροκ στοιχεία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έρχεται η στιγμή να κατακτήσει τον μουσικό κόσμο μέσα από το άλμπουμ “Born in the U.S.A.”. Μετά την καταιγιστική εμπορική επιτυχία του δίσκου, ο Springsteen συνάντησε και παντρεύτηκε την ηθοποιό Julianne Phillips, το 1985. Ο γάμος τους όμως γρήγορα άρχισε να καταρρέει κι εκείνος ξεκίνησε δεσμό με την τραγουδίστρια Patti Scialfa, που έκανε δεύτερα φωνητικά στους E Street Band. Το διαζύγιο με την Phillips ήρθε το 1989 κι εκείνος συνέχισε με την νέα του σύντροφο, με την οποία παντρεύτηκαν το 1991 και απέκτησαν τρία παιδιά. Βαθιά επηρεασμένος από την γεμάτη συγκρούσεις ερωτική του ζωή και τον αποτυχημένο γάμο του, έγραψε και κυκλοφόρησε το 1987, το “Tunnel of Love”, που διαπραγματευόταν ζητήματα αγάπης, απώλειας, σύγχυσης και θλίψης.

 

Δύο χρόνια αργότερα, διέλυσε τους E Street Band και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην California. Το πρώτο μισό της δεκαετίας των 90’s τον βρήκε απ’ τη μια ν’ απολαμβάνει την βελτιωμένη προσωπική του ζωή, απ’ την άλλη όμως να μην μπορεί να συνθέσει τραγούδια της συναισθηματικής έντασης του παρελθόντος, που τον έκαναν τόσο διάσημο. Δέχθηκε σοβαρές επικρίσεις απ’ τους οπαδούς του και η επαγγελματική του καριέρα σημείωσε κάμψη.  Άρχισε ν’ ανακτά το χαμένο έδαφος το 1995, με την κυκλοφορία του "The Ghost of Tom Joad” που ήταν περισσότερο μια κιθαριστική σόλο δουλειά και ξανασχημάτισε  τους E Street Band, κάνοντας μια πετυχημένη περιοδεία μαζί τους και βγάζοντας και νέο δίσκο το 2002, το "The Rising", που τον επανέφερε και πάλι γερά στα μουσικά πράγματα, κερδίζοντας τις θετικές αντιδράσεις του κόσμου και των κριτικών. Με στίχους που διαπραγματεύονταν τον πόνο, την οργή και την αγωνία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, το άλμπουμ αποκατέστησε το status του καλλιτέχνης ως ένας από τους πιο εμβληματικούς μουσικούς της Αμερικής.

 

Παράλληλα με τη δημιουργία αρκετών ακόμη άλμπουμ ως σήμερα, με τελευταία του δουλειά το Only the Strong Survive (2022) έχει ανακατευτεί με τα πολιτικά δρώμενα της χώρας του, συμμετέχοντας ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του  Barack Obama το 2008. Ο Bruce Springsteen, έχει πουλήσει πάνω από 120 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο και έχει στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων είκοσι βραβεία  Grammy, δύο χρυσές σφαίρες και ένα όσκαρ. Η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ταινίες, ενώ έχει γράψει και ο ίδιος αρκετά soundtrack.

Ο Bruce Springsteen είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της αμερικανικής μουσικής κουλτούρας και κληρονομιάς, με τα τραγούδια να  αναδεικνύουν την ποικιλία της αμερικανικής εμπειρίας και όχι μόνο, Αδιαμφησβήτητα είναι ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

 

 

 


 

 

Comments