Ανταπόκριση: Blaze Bayley, Absolva @Gagarin 205, Αθήνα (12/11/2022)

Τι ωραία παρέα, τι ωραία βραδιά! Ο Blaze Bayley βγήκε παγανιά στη χώρα μας να κάνει ένα επετειακό show από τα χρόνια του στους Iron Maiden και τους δίσκους X Factor και Virtual XI σε Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα, Πάτρα. Μαζί του οι Absolva που τον ακολούθησαν από Βρετανία για να μοιραστούν μαζί μας το πόσο ωραίοι τύποι είναι και πόσο διασκεδαστικά παίζουν αγνό βρετανικό ατσάλι που αξίζει να ακούσεις.

 

Στην Αθήνα, το βράδυ του Σαββάτου το Gagarin γέμισε νωρίς νωρίς από fans με μπλουζάκια Maiden και Blaze Bayley, έτοιμους για όλα. Τώρα, η αλήθεια είναι πως έχω μιλήσει με πολλούς φανατικούς των Maiden ανά τα χρόνια, δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι το αγαπημένο του άλμπουμ είναι το Virtual XI ή το X Factor. Παρόλα αυτά, η προσέλευση ήταν ενθουσιώδης, όπως και η συμμετοχή στο live. 

 

 

Με τους Absolva άνοιξε η βραδιά, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ ωραίοι τύποι με πολύ ωραία ενέργεια και κομμάτια που υποθέτω ότι τα λες και κάπως Maiden-ικά. Ανεβαστικό heavy metal με δυνατό ήχο και όλα τα στοιχεία που κερδίζουν την προσοχή. Βέβαια, σε αυτή τη φάση η συμμετοχή του κοινού δεν ήταν τόσο θερμή, αλλά υποθέτω ότι φταίει που δεν ξέραμε τα τραγούδια, δεν έχει να κάνει με τη μπάντα.

 

 

Οι Absolva κυκλοφόρησαν νέο δίσκο φέτος, το “Fire In The Sky”. Δείγματα του δίσκου ακούσαμε στο σετ τους και είναι ό,τι πρέπει για λάτρεις του βρετανικού heavy metal. Έπαιξαν για εμάς περίπου μια ώρα, ήταν άκρως διασκεδαστικοί και ελπίζω αν και όταν ξανάρθουν να είμαστε κι εμείς ακόμα καλύτερο κοινό για αυτούς. Επίσης ελπίζω μια μέρα να έχω μαλλί σαν του μπασίστα, αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα.

 

 

Το plot twist της βραδιάς ήρθε, όταν στήθηκε το πανό του Blaze Bayley, έφτασε η ώρα να ξεκινήσει το set του και ανέβηκαν στη σκηνή… οι Absolva! Δεν ξέρω πόσοι από εμάς το γνώριζαν εκ των προτέρων και ποιοι πιάστηκαν προ εκπλήξεως, αλλά θαρρώ πως ήταν ευχάριστη η έκπληξη ότι αυτά τα παλικάρια είναι και η μπάντα του Bayley. Το “Lord Of The Flies” ξεκίνησε να παίζει και επιτέλους το κοινό ξεσηκώθηκε, με τον Bayley να ρωτάει: “Is this Αθήνα? Is this Greece? This doesn’t sound like the Greece! Forget tomorrow, forget everything outside this venue! Be with me here right now!”.

 

 

Ενέργεια ήθελε να δει από εμάς ο Blaze και ενέργεια πήρε. Από το “Lord Of The Flies” στο αγαπημένο “Sign Of The Cross” και από το “Judgement Of Heaven” στα τρία κομμάτια της προσωπικής δουλειάς του, ο κόσμος το πανηγύρισε και συμμετείχε θερμά. Συγκεκριμένα, από την προσωπική δουλειά του ακούσαμε τρία κομμάτια από το “War Within Me” του 2021. Σαν εισαγωγή για το “Warrior” ο Blaze-αρος είχε να πει ότι πολλοί λένε για εμάς τους μεταλλάδες ότι είμαστε περίεργοι που ακολουθούμε αυτό το στυλ και αυτή τη μουσική, αλλά για εκείνον, όλοι οι fans του είμαστε πολεμιστές.

 

 

Επιστρέφοντας στα κομμάτια της Maiden περιόδου, μας περίμεναν κι άλλες ευχάριστες εκπλήξεις, με βασική το “Virus” που ο Bayley είχε το παράπονο πως δεν είχαν παίξει ποτέ μαζί live σαν μπάντα. Το “The Clansman” έφερε το μεγαλύτερο χαμό της βραδιάς, όπως αναμενόταν και το “Como estais amigos” ήταν αυτό που σηματοδότησε ότι φτάνουμε προς το τέλος, με τον καλλιτέχνη να ζητά από μας να βγάλουμε τη δυνατότερη κραυγή που έχει ακουστεί στο Gagarin, δυνατότερη κραυγή από αυτή που ακούστηκε το ‘98 στο live με τους Maiden, στο πάντα κλασικό “Scream for me Athens!!”.

 

 

Μας πήρε 3-4 προσπάθειες, αλλά τελικά ικανοποιήθηκε και συνέχισε το “Man On The Edge”. Το “Futureal” σήμανε το τέλος του set, αλλά ειλικρινά, οι τύποι δεν μπήκαν καν στον κόπο να κατέβουν από τη σκηνή. Έκαναν ότι αφήνουν λίγο τα όργανα, πήγε κι ο Bayley σε μια άκρη να βλέπει τι γίνεται και υπό τους ήχους του “Είναι τρελός, είναι τρελός ο καραφλός”, ξαναγύρισε στη θέση του για να παίξει το “The Angel And The Gambler”. Αφού ευχαρίστησε τη διοργάνωση, όλους εμάς και τη μπάντα του, μας ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει με meet & greet στην είσοδο του Gagarin και αποχώρησε από τη σκηνή, μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού.

 

 

Όλα ωραία! Ωραίο το σετ, ωραία η μπάντα και η ατμόσφαιρα. Είναι ωραίο να βλέπεις το κοινό να χοροπηδάει και να τραγουδάει χαρούμενο, να ανταποκρίνεται στον καλλιτέχνη με αυτό τον τρόπο. Δεν ήμουν σίγουρη τι να περιμένω από έναν καλλιτέχνη σαν τον Blaze Bayley, για τον οποίο οι απόψεις των fans διίστανται, αλλά πήγε εξαιρετικά! Και φυσικά, αναμένουμε την εμφάνιση του Paul Di Anno μαζί με τον Gus G. το Δεκέμβριο, για να ακούσουμε ξανά τα τραγούδια από τις πρώτες μέρες των Maiden.

 

Για το Rock Overdose,

Δάφνη Γεωργαδάκη

 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καταστρόφος ( https://www.instagram.com/alexandros_kat/ )

 

Setlist:

 

Lord of the Flies

Sign of the Cross

Judgement of Heaven

War Within Me

Pull Yourself Up

Warrior

Fortunes of War

Virus

When Two Worlds Collide

The Clansman

Como estais amigos

Man on the Edge

Futureal

 

Encore:

 

The Angel and the Gambler

 

 

Comments