Ανταπόκριση: Blaze Bayley @ Nostos Bar, Ξάνθη (30/5/2017)

Μετά το πολύ επιτυχημένο ROCKOVERDOSE party που έγινε στον ίδιο χώρο στις 27-5-2017 όπου το μαγαζί γέμισε από ροκάδες και μεταλλάδες που ήρθαν να ακούσουν καλή rock-hard rock-heavy metal μουσική από τον ΖΗΣΗ ΠΕΤΚΑΝΑ, κι αφού όλοι φύγαμε με δωράκι από τα πάρα πολλά δώρα που κληρώθηκαν, περιμέναμε με ανυπομονησία την Τρίτη 30-5-2017 για να ακούσουμε και να δούμε έναν πολύ σημαντικό καλλιτέχνη που δισκογραφεί από το 1984 με συγκροτήματα όπως οι WOLFSBANE, IRON MAIDEN, αλλά και με πολλούς προσωπικούς δίσκους , ο τελευταίος των οποίων ENDURE ANDSURVIVE, κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα και ο BLAZE BAYLEY περιοδεύει για να τον προωθήσει.

Είχα μεγάλη ανησυχία για το αν και πόσο κόσμο θα μαζέψει,  αλλά ευτυχώς αυτή τη φορά ο κόσμος ανταποκρίθηκε και γέμισε το μαγαζί.

Το λάιβ ξεκίνησε σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 8:30, όταν ανέβηκαν στη σκηνή οι Εβρίτες από την Αλεξανδρούπολη, DEFISION (George Keivanidis - Guitar/Vocals
Stratos Vrachiolias - Guitar
Giannis Kaltsidis - Guitar
Periklis Epitropou - Bass Guitar
Christos Panagis – Drums),
για τους οποίους ό,τι έχω γράψει στην προηγούμενη εμφάνιση τους στην Ξάνθη πριν λίγες μέρες ως support των SEVI, ισχύει απόλυτα και τώρα. «… ένα heavy metal group με ετερόκλητες επιρροές που δε μπορείς να το κατατάξεις πουθενά γιατί είναι λίγο απ’ όλα. Το POWER συναντά το DEATH που παντρεύεται και εναλλάσσεται με το SPEED και το THRASH κι όλα αυτά συναντούν το CLASSIC METAL και το PROGRESSIVE. Ένα άκρως δυνατό, δεμένο και ενδιαφέρον σύνολο, που αν συνεχίσει έτσι, και εμβαθύνει τους πειραματισμούς και το μουσικό ψάξιμο και σε άλλα ακούσματα, θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Ο τραγουδιστής και ο lead guitarist του συγκροτήματος μπορούν να κάνουν πολλά σε αυτόν τον τομέα. Ο πρώτος γιατί επιτυχημένα εναλλάσσει τα καθαρά και συχνά μελωδικά με τα brutal φωνητικά και ο lead guitarist με το παθιασμένο παίξιμό του κυρίως στα σόλα έδειξαν ότι ψάχνονται σε πολλά είδη μουσικής και μαζί με τους υπόλοιπους μπορούν να καταφέρουν πολλά. Πολύ καλό και σταθερό το rhythm section αλλά και ο ρυθμικός κιθαρίστας του συγκροτήματος. Θα ήθελα το συγκρότημα να εκμεταλλευτεί περισσότερο στο μέλλον τους 2 κιθαρίστες με πολλές και μελωδικές φόρμες, περάσματα και δισολίες, εναλλαγή στα σολαρίσματα και από τους 2, και μελέτη και από τους 2 κιθαρίστες, τεχνικών παιξίματος των ULI JON ROTH, ALEX SKOLNICK, TONY MAC ALPINE, ERNIE C, VERNON REID, που έχουν να τους μάθουν πολλά στο παίξιμο, στο συναίσθημα, στην ψυχεδέλεια που πρέπει να δουλέψουν και να βγάζουν στο παίξιμο τους. Έχω βαρεθεί να ακούω ελληνικές μέταλ μπάντες των οποίων οι κιθαρίστες συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον στο ποιος παίζει πιο γρήγορα, αλλά τους λείπει μαζικά το συναίσθημα, το να «μιλάει» η κιθάρα και να διηγείται από μόνη της την ιστορία των στίχων του τραγουδιού. Τα παιδιά έχουν πολύ μέλλον, αγάπη και μεράκι γι αυτό που κάνουν, έμπνευση και ταλέντο και στο χέρι τους είναι να δουλέψουν σκληρά και να καταφέρουν πολλά.». Πολύ δεμένο, ακόμα καλύτεροι αυτή τη φορά, έπαιξαν 6 δικά τους τραγούδια, στο ύφος που περιέγραψα πριν, και θα βρίσκονται την Κυριακή 4 Ιουνίου σε METAL FESTIVAL στο πολύ καλό λαϊβαδικο MODU, στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Αθήνας. Το συγκρότημα, με σωστές επιλογές και σωστές κινήσεις, είναι σε άνοδο, σε όλα τα επίπεδα και τους εύχομαι σύντομα να ανοίξουν τα φτερά τους και στο εξωτερικό.

DEFISION-Setlist:

The fallen demon

World in chains

Slave to the dark

Paragon of misery

Another tomorrow

Medal of honor

Δεύτερο support group εμφανίστηκαν οι Ξανθιώτες COWBOYS FROM HELL για τους οποίους δε μπορώ να πω πολλά αφού έπαιξαν μόνο διασκευές. Πολύ καλοί μουσικοί όλοι τους, στον τραγουδιστή ταιριάζει περισσότερο το MOTORHEAD/ROTTING CHRIST/VENOM/PANTERA στυλ και εφόσον ηχογραφήσουν και δικά τους κομμάτια, η γνώμη μου είναι ότι έχει τη χροιά του προαναφερόμενου στυλ και ανάλογα κομμάτια θα του ταιριάζουν πολύ. Πολύ καλό το rhythm section, o Γαβρίλος με τον Γρηγόρη, πολύ καλά απέδωσαν τις διασκευές και οι 2 κιθαρίστες, Παναγιώτης και Τάσος. Τους εύχομαι πολλά λάιβ στο μέλλον με πολλές και καλοδουλεμένες από αυτούς διασκευές.

COWBOYS FROM HELL-Setlist:

Overkill-MOTORHEAD

King of a stellar war-ROTTING CHRIST

Fighting the world-MANOWAR

Creeping death-METALLICA

Symptom  of the universe-BLACK SABBATH

Hail and kill-MANOWAR

Tρίτο και τελευταίο support group, εμφανίστηκαν οι MAPLERUN (Nick -Vocals/Guitar
Orestis - Guitar
Chris "Jo" - Drums
Nickthe Moor” – Bass),  τους οποίους βλέπω και ακούω για πρώτη φορά και μου έκαναν, όπως και σε όλο τον κόσμο, μεγάλη και πολύ καλή εντύπωση. Ένα πολύ ενδιαφέρον, στακάτο, ρυθμικό, δυναμικό, καλοκουρδισμένο NU METAL/ALTERNATIVE ROCK group, που υπάρχει και δισκογραφεί από το 2007 έχοντας κυκλοφορήσει 2 cdHOUSE ON FIRE και RESTLESS και το PARTYCRASHER που είναι η τρίτη τους προσωπική δουλειά,είναι ήδη διαθέσιμο στα live τους, και μέσω της σελίδας τους, http://maplerun1.com/,  στο bandcamp και σύντομα θα υπάρξει και κυκλοφορία σε βινύλιο.Οι επιρροές τους Metallica, System of a Down, DreamTheater, Porcupine Tree, Tool, Coldplay, Radiohead, Katatonia, Godsmack, CreedStaind. Ένα συγκρότημα που περιοδεύει συνεχώς σε εσωτερικό και εξωτερικό, με πολλές και πολύ καλές συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, αλλά και παραγωγούς που έχουν κάνει ηχοληψία και ηχογράφηση σε πολύ μεγάλα και γνωστά ονόματα του είδους, πράγμα που δείχνει ότι οι MAPLERUN παίρνουν πολύ στα σοβαρά αυτό που κάνουν και με πολύ σωστά βήματα, κινήσεις κι επιλογές έχουν ξεφύγει από τα εγχώρια σύνορα και τους εύχομαι καλή επιτυχία στο εξωτερικό γιατί σε τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν σε ποιότητα από τα άλλα γνωστά συγκροτήματα του είδους. Έξυπνοι ρυθμοί και ανέλπιστες αλλαγές εκεί που δε τις περιμένεις, δυναμικά ριφ, πολύ καλά σόλο, μελωδίες εναλλάσσονται με άγρια και γρήγορα ριφ και ρυθμούς. Έπαιξαν δικά τους κομμάτια που άρεσαν στον κόσμο.

MAPLERUN-Setlist:

Give it to you

Keep on staring

When you’re down

For you

Wasted

Partybomb

Και μετά τα 3 πολύ καλά support groups που μας ζέσταναν, κέρδισαν το χειροκρότημα μας και την προσοχή μας, με την ενέργεια, την τρέλα τους και τη δύναμη τους, ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε για να απολαύσουμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη, που άφησε και συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμα του στην HEAVY METAL σκηνή, και αξίζει τον σεβασμό, την εκτίμηση, την αγάπη και την προσοχή μας, πράγματα που κέρδισε επάξια από όλους μας σε αυτό το λάιβ. Ο BLAZE BAYLEY, ένας παρεξηγημένος τραγουδιστής, από τα χρόνια εκείνα που αντικατέστησε τον BRUCE DICKINSON στους IRON MAIDEN, δεν αναγνωρίστηκε ποτέ η μουσική του αξία, η πολύ καλή, γεμάτη συναίσθημα, πάθος, δύναμη, ενέργεια και ψυχή, φωνή του, ίσως γιατί και ο ίδιος ή με τις συμβουλές άλλων, προσπάθησε να την κάνει να προσεγγίσει αυτή του προκατόχου του, BRUCE DICKINSON, αντί να αφεθεί απερίσπαστος με τη δική του φωνή να ερμηνεύσει τα ως τότε τραγούδια των IRON MAIDEN, αλλά κι αυτά που ηχογράφησε μαζί τους. Αυτό ήταν και το μεγάλο του λάθος. Ο BRUCE DICKINSON, αντικατέστησε τον PAUL DI ANNO, έναν ROCK-PUNKROCK-GARAGE τραγουδιστή που έδωσε την ανάλογη δική του ταυτότητα και χροιά στον ήχο των IRON MAIDEN και που όλοι αγαπάμε, τραγουδάμε και παθιαζόμαστε με όλους αυτούς τους πρώτους δίσκους των IRON MAIDEN με τον PAUL DI ANNO στα φωνητικά.

Όταν λοιπόν ήρθε στο NUMBER OF THE BEAST ο νέος τραγουδιστής των IRON MAIDEN, να ερμηνεύσει τα τραγούδια τους, το έκανε με τη δική του μοναδική και εκπληκτική φωνή, δίνοντας κάτι τελείως διαφορετικό στο συγκρότημα. Στοιχεία επικά, οπερικά, συμφωνικά, κλασσικής μουσικής παρεισέφρησαν και μπόλιασαν τη μουσική των IRON MAIDEN, αφήνοντας όλους εμάς εμβρόντητους και με ανοιχτό το στόμα, που δεν πιστεύαμε αυτό που ακούγαμε. Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε να έχει συμβεί και με τον BLAZE BAYLEY, ένα μεγάλο όνομα στη Βρετανική METALσκηνή που μεσουρανούσε με το συγκρότημά του, τους WOLFSBANE, και ήταν η πιο κατάλληλη επιλογή για τους IRON MAIDEN. Αν άφηνε ο ίδιος ελεύθερο τον εαυτό του, και τη δική του φωνή με τα δικά του προσωπικά στοιχεία να ερμηνεύσει IRON MAIDEN, θα είχε σίγουρα πετύχει. Το τι ακολούθησε, είναι γνωστά και είναι πια ιστορία. Επανερχόμενοι στο παρόν, αυτό που είδαμε στο λάιβ και μας εντυπωσίασε όλους, είναι ένας γλυκύτατος, υπερδυναμικός, τρυφερός, χαμογελαστός, με αυξημένη αίσθηση του χιούμορ, πανέξυπνος, αποφασισμένος να πετύχει και κυρίως ήρεμος και ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟΣ BLAZE BAYLEY, να ερμηνεύει με τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ φωνή χωρίς καμία προσπάθεια μιμητισμού, τα τραγούδια των ΙRON MAIDEN που ερμήνευσε μαγικά, υπέροχα και δυναμικά, μέσα από την καρδιά και την ψυχή του και αν συνεχίσει με τη δική του φωνή και τις δικές του δυνάμεις να προσπαθεί, σίγουρα θα πετύχει και σίγουρα θα πατήσει και πάλι γερά στα πόδια του και έχει πολλά ακόμα να δώσει στην αγαπημένη μας μουσική.

Άξιος προσοχής ο τρόπος που μας προσέγγισε, μας άπλωσε και μας έσφιξε το χέρι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο τρόπος που μας μίλησε από την καρδιά και την ψυχή του και παρότι Βρετανός, μιλούσε αγγλικά τόσο αργά, δυνατά και καθαρά που όλοι καταλάβαιναν τί έλεγε όταν απευθυνόμενος στην Ελλάδα και στους Έλληνες οπαδούς, είπε ότι ήταν από τους ελάχιστους που τον στήριξαν σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια που οπαδοί άλλων χωρών τον χλεύαζαν, και οι δισκογραφικές εταιρίες του έλεγαν ότι δε μπορεί ποτέ να γίνει τραγουδιστής, και παρότι έπεσε κάτω, σηκώθηκε χάρη σε αυτούς που πίστεψαν σε αυτόν, στη φωνή του και στις δυνατότητές του, και να που είναι εδώ στην σκηνή, ζωντανός, γεμάτος ενέργεια, δύναμη, με την υπέροχη ομολογουμένως φωνή του, να ερμηνεύει τραγούδια των WOLFSBANE, IRONMAIDEN αλλά και από όλες του τις προσωπικές δουλείες και την πολύ καλή τελευταία του προσωπική του δουλειά. Η μεγάλη του Ελληνική περιοδεία και το πανέμορφο μπλουζάκι που έχει στα λάιβ στην Ελλάδα με όλες τις πόλεις που επισκέπτεται, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ του παρεξηγημένου και μεγάλου αυτού καλλιτέχνη στους Έλληνες μεταλλάδες οπαδούς που τον αγαπάνε, τον στήριξαν και τον υποστήριξαν από τα δύσκολα εκείνα χρόνια έως και σήμερα. Στην περιοδεία του τον ακολουθούν 3 ακόμα εκπληκτικοί άνθρωποι και μουσικοί, μέλη του Βρετανικού heavy metal group ABSOLVA (CHRIS APPLETON, MARTIN MCNEE, KARL SCHRAMM),που μαζί με τον μάνατζερ MARK APPLETON, ξεκίνησαν την περιοδεία προώθησης του ENDURE AND SURVIVE, και που έχουν αγκαλιάσει όλοι οι οπαδοί, όχι μόνο των IRON MAIDEN, αλλά και μικρότερες ηλικίες που αρχίζουν και ακούν, αναγνωρίζουν και γουστάρουν αυτόν τον σπουδαίο τραγουδιστή που είναι εδώ και θα ακούμε γι αυτόν για πολλά χρόνια ακόμα. Για τους μουσικούς του τι να πρωτοπεί κανείς….? Φανταστικοί και οι 3 και σαν μονάδες και σαν σύνολο. Υποκλιθήκαμε όλοι στις απεριόριστες και ανεξάντλητες δυνάμεις και δυνατότητές τους, στον CHRIS APPLETON, έναν μάγο της κιθάρας που δε τον γνωρίζαμε καν  ότι υπάρχει, αλλά άνετα μπορεί να σταθεί δίπλα στους μεγαλύτερους κιθαρίστες και να τζαμάρει μαζί τους. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τα μεγαθήρια, MARTIN MCNEE στα τύμπανα και KARL SCHRAMM στο μπάσο που έκαναν τα δικά τους σόλο και με όλη τους τη σκηνική παρουσία και τα υπέροχα φωνητικά τους απογείωσαν τον BLAZE BAYLEY, το λάιβ και εμάς. Απίστευτα καλοί, ταπεινοί, προσγειωμένοι, πρόσχαροι, χαμογελαστοί, ακομπλεξάριστοι, προσηνείς και προσιτοί όλοι τους, μαζί με τον BLAZE BAYLEY, μετά το λάιβ κάθισαν υπομονετικά στο merchandise και φωτογραφήθηκαν με όλους τους οπαδούς, υπέγραψαν αυτόγραφα και συνομίλησαν. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ !!!!

 

Setlist:
Endure And Survive / Escape Velocity / Futureal (Iron Maiden) / Blood / Silicon Messiah (Blaze) / Eating Lies / Human / Fight Back / Virus (Iron Maiden) / Calling You Home / Stare At The Sun (Blaze) / The Clansman (Iron Maiden) / Man Hunt (Wolfsbane) / Man On The Edge (Iron Maiden) / Dark Energy 265

Encore:
Lord Of The Flies (Iron Maiden) / A Thousand Years

 

 

Κλείνοντας, να δώσω συγχάρητήρια στον πολύ κόσμο που ήρθε από την αρχή, άκουσε και στήριξε τα support groups και γέμισε το NOSTOS LIVE τιμώντας αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο και καλλιτέχνη που μας συγκίνησε και μας άγγιξε με αυτά τα λόγια που είπε από καρδιάς για την Ελλάδα και τους Έλληνες οπαδούς που τον στήριξαν και στα δύσκολα χρόνια, για την αγάπη και την εκτίμηση που μας έχει. Φοβερή η διοργάνωση από την εταιρία παραγωγής MADE OF STONE PRODUCTIONS, συνεπέστατοι και πολύ οργανωμένοι οι τύποι στις ώρες που έβγαιναν τα συγκροτήματα. Εκπληκτικός για μια ακόμη φορά ο ήχος από τον μάγο ΑΛΕΞΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ αλλά και τον Γιώτη, ηχολήπτη των MAPLERUN που συνέβαλαν στο μοναδικό τέλειο ηχητικό αποτέλεσμα. Πάρα πολύ καλό και σούπερ ενημερωμένο το merchandise όλων των συγκροτημάτων σε πολύ λογικές τιμές.

 

Για το Rock Overdose,
Ανταπόκριση και φώτο

Γιάννης North

 

Comments