Η ιστορία πίσω από το “Breaking The Law” των Judas Priest!

Ήταν μια βροχερή ημέρα σε ένα αγροτόσπιτο στο Staffordshire, όταν ο κιθαρίστας Glenn Tipton των Judas Priest είχε μια μεγάλη έμπνευση.

Το συγκρότημα ξεκίνησε τη σύνθεση του “British Steel” το 1980, και ο Tipton αποφάσισε να παρουσιάσει τη βασική δομή του κομματιού εκείνου στους έτερους συνθέτες Rob Halford και KK Downing. Μαζί, θα ολοκλήρωναν την τελική ενορχήστρωση για τις εξαιρετικές κιθάρες, τα drums και το ρεφρέν του γνωστού σε κάθε ροκά “Breaking The Law”.

 

Όπως αναφέρει ο Halford, «κατέληξε να είναι από τα μεγαλύτερα κλασικά metal riff όλων των εποχών. Αν θυμάμαι καλά, συλλάβαμε το κύριο μέρος του κομματιού όταν ήμασταν στο παλιό σπίτι του Ringo Starr, ηχογραφώντας το δίσκο. Όσο σπουδαία και αν ήταν η μουσική, είχαν και οι στίχοι σημασία. Και απλά ήρθαν ουρανοκατέβατοι! Breaking the law, πώς στην ευχή μας ήρθε το συγκεκριμένο; Δεν έχω ιδέα! Αντλούσε, όμως, από κάποια ανησυχία που δεν είχαμε καλύψει ως τότε σαν Priest».

 

Παρά το γεγονός αυτό, ο τραγουδιστής δε δυσκολεύτηκε καθόλου να μπει στον χαρακτήρα του τραγουδιού. «Προερχόμασταν όλοι από οικογένειες ανθρώπων που εργάζονταν πολύ σκληρά. Το Walsall και το West Bromwich ήταν πραγματικά ‘σκοτεινές’ περιοχές του Birmingham τότε. Μπορούσαμε όλοι να ταυτιστούμε με την ανάγκη και την επιθυμία κάποιου να προσπαθήσει να ξεφύγει από έναν φαύλο κύκλο».

Η ίδια η Columbia Records πρότεινε το “Breaking The Law” να είναι το δεύτερο single από το “British Steel”. Επιπρόσθετα, συμφώνησε να χρηματοδοτήσει ίσως ένα από τα πιο κωμικά και χαρακτηριστικά βιντεοκλίπ στην ιστορία της heavy metal. «Ήμασταν κατενθουσιασμένοι όταν το τραγούδι προκάλεσε αρκετές εντυπώσεις ώστε να αποφασίσουν να το προωθήσουν».

«Το MTV επρόκειτο να κάνει πάταγο, και το αντιληφθήκαμε αυτό αρκετά ώστε να επωφεληθούμε», αναφέρει ο Halford σχετικά με το βιντεοκλίπ και την επιλογή κιθάρων αντί για όπλα. «Αν είχαμε μείνει πιστοί στο περιεχόμενο των στίχων για το βίντεο, θα ήταν μια μεγάλη αποτυχία».

Χάρη στην απήχηση του στους οπαδούς κάθε είδους μουσικής και της συμβολής του στην ιστορία της metal, το “Breaking The Law” θεωρείται το κομμάτι εκείνο των Judas Priest που κάθε metal οπαδός οφείλει να γνωρίζει. Ο Halford επιμένει πως δεν τον ενοχλεί που το συγκρότημα είναι γνωστό περισσότερο χάρη σε μια από τις πιο αυτοσαρκαστικές στιγμές του. «Ο αυτοσαρκασμός ήταν ανέκαθεν κάτι χαρακτηριστικά Βρετανικό».

Έχοντας τραγουδήσει το σπουδαίο αυτό κομμάτι για πάνω από 24 χρόνια, αναφέρει κατηγορηματικά ότι «ποτέ» δεν τον έχει βαρεθεί. «Κάθε βραδιά είναι λίγο διαφορετική από τις προηγούμενες, και ακόμα εκτοξεύεται η αδρεναλίνη μου στα ύψη όταν ακούω τις δύο εκείνες κιθάρες να παίζουν μαζί».

Comments