CARACH ANGREN στο Rock Overdose:’Ανυπομονούμε πολύ να φέρουμε το φρικιαστικό μας set στην Ελλάδα!’

Λίγοι μπορούν να αρνηθούν ότι οι Carach Angren είναι ένα από τα ωραιότερα σχήματα στο χώρο της extreme metal μουσικής σκηνής της εποχής μας. Οι Ολλανδοί symphonic black metallers  έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με ένα μοναδικό τρόπο, συνδυάζοντας μακάβρια στοιχεία και ιστορίες τρόμου με ιδιαίτερα κομψή ενορχήστρωση και θεατρική προσέγγιση.

 

 

Το Rock Overdose και η Σοφία Ντούσκα είχε την τιμή να διεξάγει πρόσφατα μια συνέντευξη με τον Clemens "Ardek" Wijers, τον άνθρωπο πίσω από τα πλήκτρα στο συγκρότημα, και ιθύνων νους στην ενορχήστρωση.

 

 

Παρακάτω μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το ξεχωριστό "Horror Metal" των Carach Angren, καθώς και για την ιστορία της μπάντας, τα τρέχοντα και τα μελλοντικά τους σχέδια, και άλλες ιστορίες τρόμου! Φυσικά, ο Ardek δεν παραλείπει να αφήσει το μήνυμα του στους Έλληνες οπαδούς, προσκαλώντας τους στις επερχόμενες εμφανίσεις των Carach Angren μαζί με τους Dark Funeral στη χώρα μας – 10 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Eightball και 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στο Kύτταρο (+Hour Of Penance).

carach-angren-2012-21-1024x518

RockOverdose: Καλώς όρισες στο RockOverdose! Πώς είστε αυτή την περίοδο;

 

Ardek: Γεια! Είμαστε μια χαρά - ευχαριστώ! Μόλις τελειώσαμε την ηχογράφηση των drums για το νέο μας άλμπουμ. Η ηχογράφηση έγινε με παραγωγό τον Peter Tägtgren (σσ Hypocrisy, PAIN) στα studio του, Abyss, στη Σουηδία.

 

 

RockOverdose: Δεδομένου ότι είναι η πρώτη μας συνέντευξη, αρχικά, πες μου λίγο για την ιστορία της μπάντας. Πότε και πώς άρχισαν όλα;

 

Ardek: Ξεκινήσαμε την μπάντα αρχικά ως ένα project το 2003, αλλά το επόμενο έτος εξελίχθηκε γρήγορα σε μια πιο σοβαρή μπάντα. Πρώτα ηχογραφήσαμε και κυκλοφορήσαμε ένα demo με τίτλο "The Chase Vault Tragedy" και αμέσως μετά την εν λόγω κυκλοφορία αποφασίσαμε να διηγούμαστε ιστορίες φαντασμάτων/τρόμου μέσα από τη μουσική και τους στίχους μας.

 

Έτσι, από τότε όλα τα άλμπουμ μας αποτελούν πλήρεις ιστορίες, μερικές φορές βασισμένες σε μύθους και παραμύθια και άλλες με βάση την φαντασία μας ή συνδυασμό αυτών των δύο. Ο τρόμος και τα παραφυσικά γεγονότα ήταν ανέκαθεν κάτι γοητευτικό για εμάς και με τον καιρό γίναμε όλο και καλύτεροι σε αυτό.

 

 

RockOverdose: Πώς θα περιέγραφες το style μουσικής των Carach Angren, σε κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με αυτό;

 

Ardek: Το αποκαλούμε Horror Metal. Λέμε ιστορίες τρόμου μέσα από τη μουσική μας, που βρίσκει τις ρίζες της στο black και death metal συν μία δόση από κλασική μουσική. Λόγω της φύσης της αφήγησης των ιστοριών, έχουμε αρκετή ποικιλία και πολύπλοκα  περάσματα στη μουσική μας, αλλά ποτέ δεν παραλείπουμε να περιλαμβάνουμε πιασάρικα και αξιομνημόνευτα μέρη στα κομμάτια μας, τα οποία θα σε κάνουν οπωσδήποτε να χτυπηθείς.

Οι ιστορίες είναι τα κύρια στοιχεία στη μουσική μας και όπως κάθε καλή αφήγηση έτσι και εμείς, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε στα συναισθήματα. Έτσι, τα τραγούδια μας δεν είναι μόνο σκοτάδι και μαυρίλα όλη την ώρα, αλλά υπάρχει και μια ροή με διαφορετικά θέματα, σκηνές και εναλλαγές στην ατμόσφαιρα.

carach_angren-h2-bw-bg-cnegakinu-1024x724

RockOverdose: Το όνομά σας είναι εμπνευσμένο από το έργο και τον φανταστικό κόσμο του JRR Tolkien (σσ. “Carach Angren” μεταφράζεται ως "Σιδερένια Σαγόνια" στην φανταστική γλώσσα των ξωτικών Σίνταριν, που δημιούργησε ο συγγραφέας). Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό και πώς προέκυψε;

 

Ardek: Το ενδιαφέρον είναι ότι ποτέ μας δεν είχαμε σκοπό να είμαστε μια μπάντα εμπνευσμένη από τον Tolkien. Μια μέρα, όταν ξεκινήσαμε την μπάντα, συζητούσαμε ένα όνομα, και στη συνέχεια ο Seregor ήρθε και είπε ότι είχε αυτό το όνομα και έδειξε ένα κομμάτι χαρτί που έλεγε “Carach Angren”. Το λατρέψαμε αμέσως λόγω της ισχυρής και βαρύγδουπης προφοράς του. Γι 'αυτό και το επιλέξαμε, λόγω της αισθητικής.

 

 

RockOverdose: Μιας όμως και είμαστε στο θέμα Tolkien - Αν μπορούσες να επιλέξεις ένας μέρος στη Μέση Γη για να ζήσεις, ποιο θα ήταν και γιατί;

 

Ardek: Νομίζω ότι οπουδήποτε θα ήταν ωραία, καθώς θα μετατρέπαμε τα πάντα τόσο σκοτεινά όσο στη Mordor, χαχα.

 

 

RockOverdose: Σας αρέσουν και οι ταινίες τρόμου, να υποθέσω; Ποιες είναι μερικές από τις αγαπημένες σας;

 

ArdekΈνα από τα αγαπημένα μου προσωπικά είναι το "The Grudge" / "Ju-On". Μου αρέσουν γενικά όλες αυτές οι ταινίες τρόμου με ασιατικό style. Κατά τη γνώμη μου, είναι πραγματικά τρομακτικές, δεδομένου ότι βασίζονται σε κάποιες πολύ λεπτομερείς και ίσως ακόμη και καθολικές έννοιες και είναι πραγματικά τρομακτικό.

 

Στο Grudge βλέπεις αυτή τη γυναίκα, αυτό το φάντασμα που σέρνεται κάτω από τις σκάλες και κινείται με τόσο αφύσικο τρόπο που πυροδοτεί ένα βασικό φόβο, τουλάχιστον σε μένα. Ίσως αυτό σχετίζεται με το φόβο της απρόβλεπτη κίνησης, όπως ένα αρπακτικό ή έντομο που κινείται ξαφνικά προς το μέρος σου.

 

Νομίζω ότι ο σκηνοθέτης αυτής της ταινίας πάντως  το γνωρίζει αυτό και χρησιμοποιεί αυτήν την έννοια αρκετά καλά. Μου αρέσει πολύ!

1647270_orig

RockOverdose: Πίσω στη δισκογραφία σας, όπως είπες όλα σας τα άλμπουμ έχουν ένα θέμα που περιστρέφεται γύρω από ιστορίες τρόμου, θρύλους και λαϊκές παραδόσεις. Πώς γίνεται συνήθως η επιλογή πάνω στα θέματα αυτά;

 

Ardek: Πραγματικά, είναι πλέον μια φυσική διαδικασία. Ο Seregor τείνει να παρακολουθεί πολλές ταινίες και εγώ συνθέτω μουσική όλη την ώρα. Μέσα σε αυτή την περίοδο, θα συζητήσουμε θέματα και ξαφνικά μια ιδέα μπορεί να έρθει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες που έχουμε τώρα θα μετατραπούν σε ένα άλμπουμ αμέσως, μερικές φορές παίρνει χρόνια.

 

Το τελευταίο άλμπουμ μας είχε να κάνει με την ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ στην ουσία της, είχαμε αυτή την ιδέα για πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από την προηγούμενη μας δουλειά. Σε κάθε άλμπουμ μας αρέσει να επιλέγουμε πράγματα που μας συναρπάζουν και πάντα να ενσωματώνουμε νέες ιδέες, και να αναπτύσσουμε τις ιστορίες με το δικό μας τρόπο, να το πω έτσι.

 

Οι οπαδοί μας το αξίζουν αυτό και εμείς με τη σειρά μας, είμαστε μουσικοί και καλλιτέχνες και αυτό είναι το πάθος μας. Πρέπει να είμαστε πραγματικά εκεί με όλη μας την ψυχή σε αυτό που κάνουμε αλλιώς δεν λειτουργεί.

 

 

RockOverdose: To “This Is No Fairytale” του 2015, ήταν εξαιρετικό. Όπως λες, έχει να κάνει με τη γνωστή ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ. Πες μου λίγο ακόμα γι 'αυτό και πώς κάνατε τις δικές σας μετατροπές στην ιστορία, Carach Angren style!

 

Ardek: Ναι, όπως είπα είχαμε την ιδέα ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να έχει να κάνει με παραμύθια και όταν αρχίσαμε να γράφουμε το τελευταίο   άλμπουμ αποφασίσαμε πως τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή. Μια μέρα, ο Seregor μου τηλεφώνησε και είπε ότι είχε μια ιστορία για ένα τραγούδι. Άρχισε να μιλάει και ουσιαστικά μου είπε ολόκληρη την ιστορία που ακούς τώρα στο άλμπουμ, χαχα. Μου φάνηκε πραγματικά ωραία και του το είπα, όπως επίσης είπα ότι θα μπορούσαμε εύκολα να γεμίσουμε ολόκληρο το άλμπουμ με αυτή την ιστορία, έτσι και κάναμε.

 

Η ιστορία είναι αρκετά μεγάλη και έχει πολλά twists και αλλαγές και έτσι η προσέγγιση μας αυτή τη φορά είναι ξεκάθαρα αφηγηματική. Αποφασίσαμε να το αφηγηθούμε έτσι, όπως θα διαβαζόταν σε ένα παιδικό βιβλίο. Σχεδόν καμία ερμηνία, σύντομες προτάσεις, λέγοντας τα πράγματα όπως είναι, αλλά πάντα με ένα σκοτεινό τρόπο. Το κλασικό παραμύθι πηγαίνει κάπως έτσι:  “Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα σπίτι καλυμμένο με σοκολάτα”, ενώ εμείς λέμε “Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένας καταχρηστικός πατέρα που κατέστρεφε την οικογένειά του”.

 

Οι αντιδράσεις των ανθρώπων σχετικά με το στυλ μας σε αυτό το άλμπουμ ήταν λίγο τρομακτικές, γιατί ήταν αρκετά διαφορετικό από το ποιητικό και πιο περιπετειώδη τρόπο που προσεγγίσαμε τα σε προηγούμενα άλμπουμ μας.  Είχαμε την αίσθηση ότι αυτός ήταν ο τρόπος για να το κάνουμε, αισθάνθηκε πρωτότυπο και σκοτεινό για εμάς.

a1683979843_10

RockOverdose: Πώς ήταν η διαδικασία της σύνθεσης και ηχογράφησης του δίσκου; Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο από την κυκλοφορία του, είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και την ανταπόκριση του κόσμου;

 

ArdekΝαι, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό. Επίσης, όσον αφορά και το live κομμάτι, τα τραγούδια αυτά είναι μια σπουδαία στην δισκογραφία μας. Στην τελευταία μας περιοδεία στις ΗΠΑ παίξαμε το κομμάτι "Killed And Served By The Devil", που είναι το ταχύτερο κομμάτι που έχουμε γράψει ποτέ. Δούλεψε άψογα ζωντανά. Η ανταπόκριση ήταν επίσης  πάρα πολύ καλή, πολλοί άνθρωποι ενθουσιάστηκαν με αυτό.

Μερικοί πάλι, προτιμούν την προσέγγιση που είχαμε στους προηγούμενους δίσκους μας   και αυτό είναι κάτι που επίσης είναι εντάξει για εμάς. Το θέμα είναι, ότι όταν δεν εξελίσσεσαι, οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι μένεις στάσιμος και αντιγράφεις τον εαυτό σου. Όταν πάλι εξελίσσεσαι, παραπονιούνται ότι έχεις αλλάξει πάρα πολύ. Επίσης, θυμάμαι όταν είχαμε κυκλοφορήσει το “Lammendam”, κάποιοι άνθρωποι διαμαρτύρονταν πως δεν ήταν καθόλου πρωτότυπο, όμως τώρα το επαινούν με πάθος.

Όλα αυτά είναι οκ, τα πράγματα και οι καταστάσεις αλλάζουν όλη την ώρα. Είμαστε σε περίοδο σύνθεσης του νέου δίσκου τώρα, και ο τρόπος που το βλέπω εγώ τουλάχιστον είναι και πάλι διαφορετικό από το This Is No Fairytale. Ανυπομονώ να ακούσω τι θα σκεφτεί ο κόσμος σχετικά με αυτό!

 

 

RockOverdose: H διαδικασία της σύνθεσης στο συγκρότημα, πως συμβαίνει γενικά; Έχει ο καθένας σας συγκεκριμένα “καθήκοντα” ή συμβάλλετε όλοι μαζί με οποιοδήποτε τρόπο;

 

Ardek: Έχουμε μια πολύ σταθερή προσέγγιση που έχει δουλευτεί για χρόνια. Συνήθως, εγώ αρχίζω με τη σύνθεση όλων των τραγουδιών με ορχηστρικές οργανώσεις, σε συνδυασμό με τύμπανα στον υπολογιστή, μπάσο και μερικές φορές ακόμη και κιθάρες.

 

Στη συνέχεια, όταν έχω κάνει όλα τα τραγούδια, τα άλλα παιδιά αρχίζουν να κάνουν τα μέρη τους. Το τελευταίο στάδιο είναι οι στίχοι που εφαρμόζονται και προσαρμόζονται, και,  στη συνέχεια, όλα πηγαίνουν συνήθως πολύ γρήγορα. Μου αρέσει πραγματικά αυτός ο τρόπος εργασίας.

 

Προσωπικά, πάντα ήμουν συνθέτης και είμαι πολύ ευγνώμων που τα παιδιά με εμπιστεύονται με αυτή τη θέση. Επίσης, όταν τελειώνω εγώ, ο Namtar για παράδειγμα, μπορεί να καταλήξει σε ένα εντελώς διαφορετικό μοτίβο στα drums για ένα μέρος ενός κομματιού, το οποίο είναι πραγματικά τέλειο, επειδή αυτό μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την προοπτική ενός τραγουδιού.

 

Ένα άλμπουμ είναι κάτι περισσότερο από το ότι απλά γράφεις τη μουσική. Με εμάς είναι η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών εφέ και του τρόπου που θέλουμε να παρουσιάσουμε το άλμπουμ. Σε αυτό όλοι έχουμε καθήκοντα, επειδή υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει!

 

 

RockOverdose: Ανέφερες στην αρχή ότι μόλις τελειώσατε με τα drums για το νέο δίσκο. Πως πάει αυτό; Πότε μπορούμε να περιμένουμε τη νέα σας δουλειά;

 

Ardek: Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση της ηχογράφησης για το επόμενο άλμπουμ μας και κοιτάμε για μία νέα κυκλοφορία το 2017. Πρόκειται και πάλι να περιέχεται φρίκη και τρόμος σε όλο το μεγαλείο τους, αλλά αυτή τη φορά εμπλέκεται περισσότερη μελωδία! Ανυπομονούμε πραγματικά να το κυκλοφορήσουμε!!

carach_angren_pitkings_3

RockOverdose: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι σε μια extreme metal μπάντα που αποτελείται από μόνο τρία μέλη;

 

Ardek: Το μεγαλύτερο pro είναι σίγουρα το ότι είμαστε μαζί για πολλά χρόνια τώρα και έχουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο που εργαζόμαστε, πράγμα το οποίο είναι ακλόνητο. Ο καθένας έχει το δικό του ταλέντο και την δική του προσωπικότητά και όσο περισσότερο είμαστε μαζί, τόσο περισσότερο σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε αυτά τα χαρακτηριστικά για μέγιστη παραγωγικότητα.

 

Δεν βλέπω πραγματικά οποιαδήποτε μειονεκτήματα, για να είμαι ειλικρινής. Έχω υπάρξει μέλος σε μεγαλύτερες μπάντες και τα πράγματα μπορεί εύκολα να πάρουν μια πιο περίπλοκη τροπή, όπως όταν για παράδειγμα υπάρχουν πολλοί καπετάνιοι σε ένα πλοίο κλπ Όσο μεγαλύτερο είναι το γκρουπ τόσο πιο περίπλοκη μπορεί να γίνει η κατάσταση κατά τη γνώμη μου. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που θέλω να επισημάνω. Παρά το γεγονός ότι αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι μόνο οι τρεις μας, είχαμε τεράστια βοήθεια από μια μεγάλη ομάδα φίλων και οικογένειας γύρω μας.

 

Σκεφτείτε τους καταπληκτικούς μουσικούς που μας βοηθούν στις ζωντανές εμφανίσεις, τις φωτογραφήσεις και το artwork, το crew, και όλα αυτά  τα πράγματα που μας βοηθούν να τρέχουμε αυτό το συγκρότημα ομαλά. Χωρίς όλα αυτά θα είχαμε έναν τραχύ και δύσκολο δρόμο να διασχίσουμε.

14485113_691308967695998_3739448480305404845_n

RockOverdose: Αυτό το Σαββατοκύριακο θα εμφανιστείτε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαζί με τους Dark Funeral. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τις επερχόμενες συναυλίες;
Πώς θα περιέγραφες ένα live show των Carach Angren;

 

Ardek: Ναι, πραγματικά ανυπομονούμε πολύ να φέρουμε το φρικιαστικό μας set στην Ελλάδα! O κόσμος μπορεί να περιμένει κάτι περισσότερο από μερικά παιδιά που παίζουν κάτι κομμάτια επί σκηνής. Προσπαθούμε πραγματικά να αφηγηθούμε τις ιστορίες των κομματιών μας μέσα από την απόδοση και τα οπτικά γραφικά μας. Ειδικά ο Seregor παραμονεύει εκεί έξω, έτοιμος να σας παρασύρει στον κόσμο μας δελεάζοντας σας με την επιθετική και θεατρική προσέγγισή του!!

 

 

RockOverdose: Ευχαριστώ για το χρόνο σου και τα λέμε το Σάββατο! Ο επίλογος αυτής της συνέντευξης είναι δικός σου, μοιράσου ένα μήνυμα για τους οπαδούς και τους αναγνώστες του Rockoverdose.gr!

 

Ardek: Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και ελπίζουμε να δούμε όλους τους τρελούς Έλληνες  horror fanatics αυτό το Σαββατοκύριακο στις συναυλίες!

 

Για το Rock Overdose

Σοφία Ντούσκα

Comments