CARACH ANGREN στο Rock Overdose: “Οι συναυλίες μας στην Ελλάδα θα είναι σκοτεινές, άρρωστες και επικές!”

 

Oι Carach Angren είναι ένα από τα ωραιότερα σχήματα στο χώρο της extreme metal μουσικής σκηνής της εποχής μας. Οι Ολλανδοί symphonic black metallers  έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με ένα μοναδικό τρόπο, συνδυάζοντας μακάβρια στοιχεία και ιστορίες τρόμου με ιδιαίτερα κομψή ενορχήστρωση και θεατρική προσέγγιση.

 

Το Rock Overdose και η Σοφία Ντούσκα είχαν την τιμή να έχουν πρόσφατα μια φιλική κουβέντα  με τον Clemens "Ardek" Wijers, τον άνθρωπο πίσω από τα πλήκτρα στο συγκρότημα, και υπεύθυνο των ενορχηστρώσεων των τραγουδιών της μπάντας, ο οποίος είπε πολλά και διάφορα για όλα όσα συμβαίνουν στο στρατόπεδο των Carach Angren αυτή την περίοδο, τα μελλοντικά τους σχέδια, αλλά και για την ιδιαίτερη σχέση τους με τις ταινίες τρόμου και τον J.R.R. Tolkien.

 

Το συγκρότημα, θα φέρει το ξεχωριστό του “Horror Metal” στη χώρα μας για πρώτη φορά ως headliners, σε δύο ξεχωριστές εμφανίσεις, την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα (Κύτταρο) και το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (Eightball).

 

 

 

 

 

Rock Overdose: Γεια και καλωσόρισες στο Rock Overdose! Πώς είσαι και πώς είναι οι Carach Angren αυτή την περίοδο;

 

Ardek: Είμαστε πολύ καλά, ευχαριστώ. Έχουμε μερικές πολύ γεμάτες εβδομάδες μπροστά μας καθώς έχουμε πολλές προγραμματισμένες περιοδείες.

 

 

 

Rock Overdose: Το προηγούμενο άλμπουμ σας, "Dance And Laugh Among The Rotten", έχει λίγο περισσότερο από ένα χρόνο που έχει κυκλοφορήσει. Πως νιώθετε για αυτο? Πώς ήταν η ανταπόκριση του κοινού;

 

Ardek: Ναι, η ανταπόκριση τόσο από τους οπαδούς όσο και από τα μέσα ενημέρωσης ήταν απολύτως εκπληκτική. Το άλμπουμ πήρε πολλές υψηλές βαθμολογίες και οι οπαδοί το αγάπησαν. Έχουμε παίξει πολλά νέα τραγούδια ζωντανά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και αυτό που είναι σπουδαίο είναι ότι αυτά τα τραγούδια ταιριάζουν και «δουλεύουν» πολύ καλά στα live μας, συν το ότι ενσωματώνονται τέλεια με το παλαιότερο μας υλικό.

 

 

 

Rock Overdose: Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει πάντα ένα concept πίσω από κάθε άλμπουμ σας, που συνήθως περιστρέφεται γύρω από ιστορίες τρόμου, θρύλους και λαογραφία. Ποια είναι η διαδικασία και πώς καταλήγετε στις στην τελική σας επιλογή;

 

Ardek: Συνήθως ως κύριος συνθέτης αρχίζω να δουλεύω πολύ νωρίς, για παράδειγμα, τώρα συνθέτω ήδη νέα μουσική για το πιθανό επόμενο άλμπουμ. Αρχικά, υπάρχει συνήθως μια ιδέα, λιγάκι ασαφής για το τι θέλουμε να κάνουμε στη συνέχεια. Μερικές φορές δουλεύουμε πάνω σε μια ιστορία που υπάρχει ήδη, και άλλες φορές απλά δουλεύουμε γύρω από ένα θέμα που επεκτείνουμε και εμπλουτίζουμε με τον δικό μας τρόπο.

 

Μόλις έχω μια ιδέα σχετικά με το θέμα και την ιστορία που θα ασχοληθούμε, αρχίζω να γράφω μουσική με αυτό το πνεύμα και αυτό στο μυαλό μου. Μετά από αυτή την αρχική φάση, σειρά έχει πολύ σκληρή και συνεχής δουλειά πάνω σε αυτό και στη συνέχεια σταδιακά, όλα τα τμήματα του παζλ αρχίζουν να ενώνονται.

 

 

 

Rock Overdose: Το "Dance And Laugh Among The Rotten" δεν ακολουθεί ακριβώς μια συνεχή ιστορία όπως τα προηγούμενα άλμπουμ σας. Αντίθετα, περιέχει πολλαπλές, διαφορετικές ιστορίες που παρόλα αυτά έχουν κάτι κοινό. Αυτό ήταν κάτι που σχεδιάσατε;

 

Ardek: Στην πραγματικότητα, κατά κάποιον τρόπο συνδέονται, αλλά αφήσαμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, έτσι ώστε οι οπαδοί να μπορούν να το ερμηνεύσουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και όπως αυτοί θέλουν. Η γενική ιστορία όπως είχαμε την πρόθεση να παρουσιάσουμε είναι πως ένα κορίτσι χρησιμοποιεί ένα ouija-board, έρχεται σε επαφή με έναν άλλο κόσμο και μετά πανικοβάλλεται και προσπαθεί να ξεφύγει, ξεχνώντας όμως να κλείσει την πύλη, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα φαντάσματα και δαίμονες να ξεγλιστρούν στον κόσμο. Ο ακροατής μπορεί να το παρακολουθήσει όλο αυτό, καθώς με το που τελειώνει το πρώτο τραγούδι, ακολουθούν άλλες ιστορίες μέσω του ouija-board που είναι ακόμα "ανοιχτό".

 

Έτσι όλα τα τραγούδια μετά από αυτό, παρουσιάζουν ιστορίες διαφορετικών οντοτήτων, μερικές φορές γνωστών, όπως ο Charles Francis Coghlan, μερικές φορές πιο ανώνυμα, όπως στο κομμάτι "In de Naam van de Duivel". Στο τέλος, επιστρέφουμε στην αρχική σκηνή και αποκαλύπτεται ότι το κορίτσι είχε πάρει ένα στοιχειωμένο μαύρο κουτί (σ.σ. αναφέρεται στο κομμάτι Pitch Black Box), ένα καταραμένο αντικείμενο ένα μήνα νωρίτερα. Έτσι, η υπόθεση ότι οι δαίμονες ήρθαν από το ouija-board ήταν λάθος. Τα γεγονότα ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, από το στοιχειωμένο μαύρο κουτί. Στη συνέχεια, στο τέλος του δίσκου μια φωνή απευθύνεται απευθείας στον ακροατή ρωτώντας τον: "Άνοιξες και εσύ το κουτί πριν ακούσεις αυτό το τραγούδι;”.

 

Αυτή είναι μια άμεση αναφορά στο γεγονός ότι το digipack έρχεται μέσα σε ένα πραγματικό μαύρο κουτί. Έτσι, ο ακροατής είναι τώρα και αυτός το ίδιο στοιχειωμένος. Όπως βλέπεις, υπάρχει μια προσεκτικά προγραμματισμένη βαθιά ιστορία εδώ, αλλά αυτό που είναι διασκεδαστικό για μένα είναι ότι μερικοί άνθρωποι το κατάλαβαν και άλλοι φαντάστηκαν και πήραν κάτι διαφορετικό από αυτό, το οποίο ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε.

 

Διότι, κατά την πεποίθησή μου ένα concept album πρέπει να έχει και μεμονωμένα τραγούδια που είναι δυνατά και μπορούν να «σταθούν» από μόνα τους, καθώς και μια γενική ιστορία που είναι ευχάριστη σε όσους θέλουν να πλοηγηθούν μέσα σε αυτήν.

 

 

 

 

Rock Overdose: Αναφέρεις ότι έχεις αρχίσει να συνθέτεις ήδη μουσική για το επερχόμενο album. Αυτό σημαίνει ότι έχετε ήδη αποφασίσει πάνω σε κάποιο concept; Μπορείς να μοιραστείς κάποιες πληροφορίες πάνω σε αυτό;
Τι
μπορούμε να περιμένουμε σε ένα νέο album;

 

Ardek: Βασικά, δεν θα αποκαλύψω κάτι, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω κάνει πολλές έρευνες τους τελευταίους μήνες πάνω σε διάφορα θέματα που θα ήθελα να συνδυάσω σε μια νέα ιστορία. Έχω διαβάσει αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία, μίλησα με μερικούς επιστήμονες και επισκέφτηκα μέρη. Επίσης, δουλεύω πάνω σε νέα μουσική και θα πάρουμε σιγά-σιγά τα πράγματα από εκεί. Αυτό που μπορείτε να περιμένετε είναι ένα ακόμη πιο σκοτεινό, συναρπαστικό Horror δίσκο, γιατί αυτό είναι αυτό που θέλουμε με να κάνουμε όπως πάντα.

 

 

 

Rock Overdose: Πώς είναι η συνήθης διαδικασία σύνθεσης των τραγουδιών με τους Carach Angren; Είναι κάτι που συμβαίνει με ομαδικό τρόπο, ή κάθε ένας από εσάς έχει το δικό του συγκεκριμένο ρόλο;

 

Ardek: Έχω αναπτύξει τον εαυτό μου ως συνθέτης όλο και περισσότερο καθ 'όλη τη διάρκεια όλων αυτών των ετών και τα παιδιά με εμπιστεύονται με αυτό το έργο, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων. Έτσι, συνήθως είμαι εγώ αυτός που αρχίζω να συνθέτω τα τραγούδια, από πολύ πρώιμο στάδιο. Στη συνέχεια, όταν έχω μορφοποιήσει την αρχική ιδέα, μοιράζομαι το αποτέλεσμα με τον Seregor και τον Namtar και αυτοί με τη σειρά τους προσθέτουν το όραμά τους σε αυτό.

 

Στο τελευταίο album έγραψα στίχους για μερικά τραγούδια και η ιστορία και το concept ήταν κάτι δικό μου. Στο προηγούμενο album ήταν κάτι που έκανε εξ’ ολοκλήρου ο Seregor ("This Is No Fairytale"). Έτσι, σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε ποιος έχει ιδέες και αισθάνεται σίγουρος ότι θα συνεχίσει με αυτές. Ο Namtar είναι ο πιο πολύ ταλαντούχος στην τεχνική πλευρά των πραγμάτων. Για παράδειγμα, αυτός είναι που κατασκευάζει πολλούς τρελούς μηχανισμούς για τη σκηνή που έχουμε τώρα και ο Seregor έχει γίνει πολύ ταλαντούχος σε ότι αφορά την οπτική παρουσία μας. Κατασκευάζει μάσκες, τις φοράει στη σκηνή και ακόμη έχει και το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα.

 

Έτσι, υπήρξε μια εξέλιξη καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών, όπου όλοι μας βελτιωθήκαμε σε ένα συγκεκριμένο τομέα και ταυτόχρονα συμβάλλαμε στο σύνολο.

 

 

 

Rock Overdose: Αυτό είναι τέλειο! Τώρα, θα ήθελα να σου κάνω μερικές ερωτήσεις για να εξοικειωθεί και το νεότερο κοινό με το συγκρότημα. Πες μου λίγο για την ιστορία της μπάντας. Πώς γεννήθηκαν οι Carach Angren;

 

Ardek: Το συγκρότημα αρχικά ξεκίνησε ως project το 2003. O Seregor και εγώ ήμασταν ήδη μαζί καθώς ήμασταν μέλη μιας άλλης μπάντας εκείνη την εποχή, που ονομαζόταν Vaultage. Μοιραζόμασταν μια  αγάπη για τις ιστορίες και concept τρόμου, γενικότερα το horror σαν αισθητική, και το black metal, οπότε ξεκινήσαμε με βάση αυτό. Ο αδελφός μου, ο Namtar εντάχθηκε αμέσως, καθώς εξελιζόταν γρήγορα ως drummer.

 

Στη συνέχεια, από το πρώτο κιόλας demo είχα την ιδέα ολόκληρη η κυκλοφορία να αφορά μία μόνο ιστορία, βασικά κάτι σαν soundtrack. Αυτό συνεχίσαμε να κάνουμε μέχρι να υπογράψουμε το πρώτο μας συμβόλαιο με τη γερμανική "Maddening Media" το 2007. Ήταν μέσω αυτής που κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας full-length album "Lammendam" το 2008.

 

Από εκεί και πέρα τα πράγματα άρχισαν σιγά-σιγά να απογειώνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς και τώρα, ακριβώς δέκα χρόνια αργότερα, έχουμε κυκλοφορήσει πέντε full-length albums, έχουμε κάνει πολλές περιοδείες και συνεχίζουμε να φέρνουμε τον τρόμο μας παντού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rock Overdose: Το όνομα της μπάντας πηγάζει από τα έργα του J.R.R. Tolkien (σ.σ. “Carach Angren” μεταφράζεται ως "Σιδερένια Σαγόνια" στην φανταστική γλώσσα των ξωτικών Σίνταριν, που δημιούργησε ο συγγραφέας). Εκτός από πηγή για το όνομα του συγκροτήματος, ήταν ο φανταστικός του κόσμος μια έμπνευση και για τη μουσική σας; Από πού πηγάζει η έμπνευσή σας γενικότερα;

 

Ardek: Ο Seregor ήταν οπαδός του έργου του Tolkien όταν ήταν νεότερος, οπότε ήταν αυτός που είχε το συγκεκριμένο όνομα σαν ιδέα. Στη συνέχεια, όταν έπρεπε να αποφασίσουμε για ένα όνομα για τη μπάντα, πρότεινε αυτό και μας άρεσε ο τρόπος που ακούγεται και βασικά το επιλέξαμε σαν το όνομα μας από εκεί και έπειτα.

Πράγματι, δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτού που κάνουμε και του Tolkien, είναι απλά μόνο το όνομα. Η έμπνευση μπορεί να πηγάσει από παντού. Μου αρέσει να διαβάζω ιστορίες τρόμου, αλλά και non-fiction. Διαβάζω γενικά πολλά πράγματα και με κάποιο τρόπο αυτό κάνει το μυαλό μου να σκέφτεται αυθεντική μουσική και ιδέες για ιστορίες. Στον Seregor αρέσουν πάρα πολύ οι ταινίες, οπότε βλέπει πολλές και αντλεί έμπνευση από εκεί.

 

 

 

Rock Overdose: Και τι γίνεται με τις μουσικές σας επιρροές; Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες/συγκροτήματα που θαυμάζετε περισσότερο ή που σας ενέπνευσαν όταν ξεκινήσατε;

 

Ardek: Όλοι μας επηρεαστήκαμε πολύ από το black και death metal, ειδικά καθ’ όλη την διάρκεια της εφηβείας μας. Έιναι εδώ και εκεί και φαίνεται, ιδιαίτερα όταν σχεδιάζεις την δική σου ταυτότητα. Και αυτό που μου άρεσε πολύ σε αυτή τη μουσική είναι ότι πραγματικά μπορείς να κάνεις οτιδήποτε. Δεν υπήρχε ποτέ μια βαρετή, απλή δομή στα κομμάτια του είδους, είναι πραγματικά λες και ανοίγει μια πόρτα σε μια άλλη διάσταση. Προσωπικά ως πιανίστας και συνθέτης πάντα έβρισκα έμπνευση και επηρεάστηκα από πιο κλασικούς και avant-garde συνθέτες. Όπως για παράδειγμα ο Tchaikovsky και ο Stravinsky.

 

 

 

 

Rock Overdose:  Το ντεμπούτο σας album "Lammendam" έγινε φέτος 10 ετών! Πρώτα απ 'όλα, συγχαρητήρια! Ποιες είναι οι σκέψεις σου πάνω σε αυτό το ορόσημο; Πώς θα περιέγραφες την εξέλιξη των Carach Angren κατά τα τελευταία 10 χρόνια;

 

Ardek: Σε ευχαριστώ πολύ! Ο χρόνος κύλησε πολύ γρήγορα και κατά κάποιο τρόπο δεν νιώθω καθόλου ότι έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια. Η δημιουργία του “Lammendam” ήταν κάτι τόσο μεγάλο για εμάς, επειδή ήταν η πρώτη μας ευκαιρία να κάνουμε ένα full-length album και θυμάμαι μέχρι και σήμερα πόσο ενθουσιασμένος ήμουν για αυτό, και εξακολουθώ να είμαι. Είμαι πολύ ευγνώμων στον Philip Breuer (Maddening Media) και τον Patrick Damiani (Tidal Wave Studio) που πίστεψαν στο συγκρότημα και συνεργάστηκαν μαζί μας από την πρώτη στιγμή.

 

Η εξέλιξη ήταν σταθερή και αισθάνομαι ότι έχουμε εξελιχθεί από μια black metal μπάντα που αφηγούνταν ιστορίες σε ένα horror musical act. Αυτό που εννοώ με αυτό είναι ότι δημιουργήσαμε τον δικό μας τρόπο με τον οποίο κάνουμε πράγματα, τόσο στα albums μας, όσο και στη σκηνή. Αυτό ήταν κάτι που έγινε σταδιακά, ακολουθώντας τη διαίσθησή μας για αυτό που θέλαμε να κάνουμε πάντα.

 

 

 

 

Rock Overdose: Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να έχετε μια επερχόμενη περιοδεία στη Β. Αμερική που θα διαρκέσει έναν ολόκληρο μήνα. Πώς είναι να είσαι σε μια μπάντα που είναι συνεχώς σε περιοδείες και μάλιστα περιοδείες που συνήθως διαρκούν τόσο πολύ; Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι έχεις κουραστεί με όλο αυτό;

Ardek: Καταρχάς, ανυπομονούμε πολύ για αυτήν την περιοδεία. Προσωπικά, είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Το θεωρώ προνόμιο να μπορούμε να βγαίνουμε έξω, να συναντήσουμε όλους τους οπαδούς μας και να παίζουμε για αυτούς. Είναι κάτι που ποτέ δεν παίρνω ως δεδομένο και ίσως εξαιτίας αυτού αγνοώ εύκολα άλλες μικρές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε κατά τη διάρκεια των tours και όταν ταξιδεύουμε συνεχώς. Θέλω να πω, αυτό είναι κάτι που πάντα θέλαμε να κάνουμε και τώρα συμβαίνει, είναι εκπληκτικό!

 

 

 

Rock Overdose: Πριν από δύο χρόνια εμφανίσατε στην Ελλάδα για πρώτη φορά μαζί με τους Dark Funeral. Οι εμφανίσεις αυτές ήταν απίστευτες και γνωρίζω ότι κερδίσατε πολλούς νέους οπαδούς και εκπλήξατε ακόμη περισσότερους. Τώρα, επιστρέφετε για δύο εμφανίσεις. Πώς ήταν η εμπειρία στην Ελλάδα από την δικιά σας μεριά;

 

Ardek: Ήταν πραγματικά συναρπαστικό και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε πίσω σε λίγες μέρες. Ξέραμε ότι είχαμε ένα υπέροχο fan-base στην Ελλάδα, γι 'αυτό και είναι κάτι πολύ ευχάριστο και ιδιαίτερο για εμάς. Ανυπομονούμε να φέρουμε το Horror μας για άλλη μια φορά!

 

 

 

 

Rock Overdose: Πώς θα περιέγραφες μια συναυλία των Carach Angren σε ένα άτομο που δεν σας έχει δει ποτέ; Και τι μπορούμε να περιμένουμε από τις επερχόμενες εμφανίσεις στην Ελλάδα;

 

Ardek: Μια συναυλία των Carach Angren δεν είναι μόνο μερικοί μουσικοί που παίζουν στη σκηνή, αλλά μια βόλτα με ένα τρένο τρόμου! Ανάλογα με το πού είμαστε στον κόσμο και με βάση τα λογιστικά, προσπαθούμε πάντα να εφοδιάσουμε την εμφάνιση μας με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. Πρώτα απ 'όλα θα πρέπει να περιμένετε ένα εκτεταμένο setlist, αφού αυτή τη φορά μπορούμε να παίξουμε πολύ περισσότερο από την προηγούμενη. Θα παίξουμε υλικό από το “Dance and Laugh Among the Rotten” και φυσικά δεν θα ξεχάσουμε τα προηγούμενα albums. Οι συναυλίες μας θα είναι σκοτεινές, άρρωστες και επικές!

 

 

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη! Ο επίλογος είναι δικός σου. Μπορείς να  μοιραστείς ένα μήνυμα για τους έλληνες οπαδούς των Carach Angren και τους αναγνώστες του Rock Overdose!

 

Ardek: Ευχαριστώ πάρα πολύ και θα σας δούμε όλους σύντομα!

 

 

Για το Rock Overdose,

Σοφία Ντούσκα

Comments