Ανταπόκριση: CARPENTER BRUT, Sierra live @ Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη (30/09/2022)

 

Περιμέναμε πολύ καιρό το πέρασμα του Carpenter Brut στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έσκασε από το πουθενά. Μάλιστα, ήμουν έτοιμη να κλείσω εισιτήρια για εξωτερικό μέχρι που τελικά έγινε γνωστό ότι θα εμφανιστούν και στη σκηνή του Principal. Δε βλέπουμε σχεδόν καθόλου τέτοια ονόματα στην χώρα γενικά, πόσο μάλλον και στη Θεσσαλονίκη ενώ ταυτόχρονα ότι υπάρχει στην πόλη που να καλύπτει τον ηλεκτρονικό ήχο, προφανώς και δεν κάνει ποτέ τον κόπο να ασχοληθεί με ανάλογους καλλιτέχνες. Επομένως, με την προσθήκη της Sierra στη συνταγή, το live ήταν άχαστο.

 

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γαλλίδα εμφανίστηκε μπροστά σε πολύ μικρή ποσότητα του κόσμου που έμελλε να καταφτάσει στο Principal και προς το τέλος η αφίξεις ήταν πέρα από ικανοποιητικές. Solo εμφάνιση και πάνω στη σκηνή, όπου ρυθμίζει τα πάντα η ίδια και έχει πλήρη έλεγχο της εικόνας της. Φλερτάροντας αρκετά με το techno, αλλά διατηρώντας ανά διαστήματα μία πιο hardcore αύρα, έδειξε γιατί μπόρεσε να ταιριάξει γάντι σε αυτό το billing και να είναι από τα καταλληλότερα opening acts. Πλήρως επαγγελματική εμφάνιση από μία γλυκύτατη και πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνιδα.

 

 

Ο Carpenter Brut είναι ο συνδυασμός του heavy metal και του electro τυλιγμένο στην vintage αισθητική ενός συγκεκριμένου νοσταλγικού, σκοτεινού, ακόμα και παρακμιακού, οράματος της δεκαετίας του '80. Πλέον μπροστάρης στο σκηνή του synthwave, με πλέον 3 δίσκους, ο τελευταίος ονόματι “Leather Terror” που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και soundtracks διαφόρων ειδών, έχει κατακτήσει μεγάλο έδαφος όσον αφορά την ηλεκτρονική μουσική, ενώ οι συνεχείς αναφορές στις metal επιρροές καθώς και οι συνεχείς συνεργασίες με ανάλογα ονόματα, δημιουργούν ένα αξιέπαινο και ξεχωριστό αποτέλεσμα. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, δεν ήταν ούτε αναπάντεχη η προσέλευση του κόσμου αλλά ούτε και η ποικιλομορφία του, καθώς το Principal γύρω στις 10 είχε γεμίσει από ανθρώπους κάθε background και ηλικίας.

 

 

Εκεί που η ηλεκτρονική μουσική είναι επίφοβη, είναι το κομμάτι της live αποτύπωσης, καθώς παίζεται το στοίχημα στο τι μερίδα του τελικού ήχου είναι ηχογραφημένοι και τι όχι. Εκεί έρχονται να βοηθήσουν η προσθήκη των drums και της κιθάρας, που πλαισιώνουν τον Franck Huesco, απογειώνοντας τη live εμπειρία. Το συγκρότημα καλλιεργεί την εικόνα του, συνδεδεμένη με τη δεκαετία του '80, καθώς και από τους ήχους των dark synths, τις σκληρές κιθάρες αλλά και τα φωτορυθμικά και τις οθόνες στο background να απεικονίζουν βίντεο σαφώς εμπνευσμένα από B movies. Αρκεί το “Opening” από τον τελευταίο δίσκο για να σφυρίξει την έναρξη και ξεκινάει ο πανικός. Σαφώς και το μεγαλύτερο κομμάτι του set αποτελείται από κομμάτια του “Leather Terror”, αλλά δεν λείπουν οι εναλλαγές με λίγες προσθήκες από το “Leather Teeth” και μία ικανοποιητική μερίδα των τριών EPs, που μαζί συνθέτουν το μεγαλειώδες “Trilogy”.

 

 

Κομμάτια σαν το “The Widow Maker”, “Imaginary Fire” το ομώνυμο “Leather Terror”, με τον Johannes Andersson των Tribulation, και άλλα κομμάτια στα οποία υπάρχει συμμετοχή στα φωνητικά, αυτά ακούγονται σαφώς ηχογραφημένα, αλλά αυτό δε μας πτοεί καθώς έχουμε να εστιάσουμε στο κάτι διαφορετικό το οποίο παρουσιάζει η μπάντα σε αυτά τα κομμάτια, όπως για παράδειγμα ελάχιστη επιβράδυνση και αλλαγή στα drum patterns. Πέρα λοιπόν από όλα αυτά τα κομμάτια που συνθέτουν μία από τις καλύτερες setlist που θα μπορούσαν να έχουν, δεν μπορούσε να λείπει η διασκευή του “Maniac” στο οποίο κουνηθήκαμε άπαντες.

 

 

Ο Carpenter Brut ξέρει πώς να κάνει το πλήθος να χορεύει, ακόμα και τους μεταλλάδες. Σε λίγο λιγότερο από 1,5 ώρα, το set ήταν κάτι πέρα από αρκετό και ισοδυναμεί με μία από τις πιο must μουσικές εμπειρίες εκεί έξω. Ας ελπίσουμε ότι δεν ήταν ευτύχημα της μίας φοράς, όπως άλλωστε γίνεται πολύ συχνά στην πόλη μας, και θα καταφέρουμε να ξαναδούμε Carpenter Brut – στο κοντινό μέλλον πάντα.

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Γεωργία Λαδοπούλου

 

 

 

Setlist:

 1. Opening Title
 2. Straight Outta Hell
 3. The Widow Maker
 4. Roller Mobster
 5. Meet Matt Stryker
 6. Paradise Warfare
 7. Run, Sally, Run!
 8. Day Stalker
 9. Night Prowler
 10. Lipstick Masquerade
 11. Inferno Galore
 12. Disco Zombi Italia
 13. Imaginary Fire
 14. Color Me Blood
 15. Monday Hunt
 16. Hairspray Hurricane
 17. Leather Terror
 18. Turbo Killer
 19. Le Perv
 20. Maniac

 

Comments