Christofer Johnsson (THERION) στο Rock Overdose:”Στις συναυλίες μας στην Ελλάδα θα παίξουμε και ένα δυο κομμάτια από το ‘Beloved Antichrist’.

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς, είχαν τη χαρά να έχουν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον κιθαρίστα-τραγουδιστή  (και όχι μόνο αυτά) των THERION Christofer Johnsson, ο οποίος μίλησε για τον νέο δίσκο του συγκροτήματος “Beloved Antichrist”, καθώς και για τις επερχόμενες συναυλίες τους στην Ελλάδα, σε Θεσσαλονίκη (8/3/2018) και Αθήνα (9/3/2012).

 

Ας δούμε τι μας είπε…

 

 

 

Rock Overdose: Γεια, Chris, και καλωσόρισες στο Rock Overdose! Πρόκειται να επισκεφθείτε την Ελλάδα για ακόμη μια φορά. Ποια είναι τα συναισθήματα σας;

 

Therion: Είναι τέλεια! Βέβαια, είναι λίγο παράξενο όταν σου κάνουν αυτού του είδους τις ερωτήσεις. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποια χώρα στην οποία δε μας αρέσει να πηγαίνουμε. Αν έχουμε οπαδούς, τότε μας αρέσει να ερχόμαστε στη χώρα σας.

 

 

Rock Overdose: Και κυκλοφορείτε έναν καινούργιο δίσκο, με τίτλο “Beloved Antichrist”, σε μερικές μέρες.

 

Therion: Ναι, για την ακρίβεια, δεν είναι δίσκος… Θα ‘λεγα… Το “Jesus Christ Superstar” δε θα το αποκαλούσες δίσκο. Είναι ένα rock musical- ή, καλύτερα, ένα metal/rock musical με δικά μας φωνητικά, και αυτή είναι η studio εκδοχή του. Για οικονομικούς λόγους, είναι ανάγκη να κυκλοφορήσουμε πρώτα την studio εκδοχή, με το θεατρικό – την παράσταση – να ακολουθεί αργότερα. Είναι, κατά μια έννοια, το αντίστροφο, όπως καταλαβαίνεις· είναι σα να κυκλοφορείς πρώτα το soundtrack και μετά την ταινία, αλλά δεν έχουμε κι άλλη επιλογή, για οικονομικούς λόγους. Επομένως, όταν θα ακούσετε αυτή την εκδοχή, να έχετε κατά νου ότι η μουσική αντανακλά όσα συμβαίνουν επί σκηνής.

 

Για να το κατανοήσετε πλήρως, είναι φυσικά απαραίτητο να δείτε την παράσταση, όμως όταν θα δείτε το βιβλίο, θα υπάρχει – τουλάχιστον – μια περιγραφή. Δε γνωρίζω αν εσείς, οι δημοσιογράφοι, παίρνετε- το έχετε λάβει… Πιστεύω ότι θα χαθείτε, αν βλέπετε απλά τους στίχους… Αφού η περιγραφή της σκηνής λέει τι συμβαίνει σε κάθε σκηνή και αφού καταλάβετε τι συμβαίνει, η μουσική βγάζει περισσότερο νόημα. Πιστεύω ότι πολλή από τη μουσική – κομμάτια όπως τα “Classical Theory” και “Anyway” – μπορείτε να την ακούτε σαν να είναι από κανονικό δίσκο. Υπάρχει, όμως, πραγματικά πολύ… περίεργη μουσική για να είναι Therion, όπως το “The Palace Ball”, που είναι ένα φοβερό κομμάτι – το λατρεύω – αλλά απέχει πάρα πολύ από τον συνηθισμένο ήχο των Therion. Το “The Palace Ball”… Πρόκειται για ένα χορευτικό κομμάτι που παίζεται σε μια αίθουσα χορού, οπότε προφανώς πρέπει να ‘ναι μαγευτικό και σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση [μουσικά].

 

Επίσης, αν δείτε κομμάτια όπως το “Shoot Them Down!”, και της τρίτης πράξης, θυμίζει περισσότερο Motörhead με πειραγμένα φωνητικά… Είναι σαν μουσική μάχης, ένα κομμάτι για καυγά στο δρόμο. Είναι αναγκαίο να έχεις ένα πολύ διαφορετικό είδος μουσικής γι’ αυτό. Το “Jewels From Afar”, για παράδειγμα, που είναι ένα κομμάτι για τον έρωτα και τα άστρα… Όπως καταλαβαίνετε, συνθέσαμε ελαφρώς διαφορετική μουσική απ’ ό,τι συνήθως.

 

 

Rock Overdose: Και η διάρκεια του είναι τρεις ώρες…

 

Therion: Είναι μόνο τρεις ώρες· [για την ακρίβεια] τρεις ώρες και τέσσερα λεπτά. Αυτή, βέβαια, είναι η περικομμένη εκδοχή. Στην πραγματικότητα, συνθέσαμε μουσική για τέσσερις ώρες, συνειδητοποίησα όμως ότι τέσσερις ώρες παραείναι πολύ και ότι δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε κάτι τέτοιο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ηχογραφήσουμε τρεισήμισι ώρες και, όταν άκουσα τις ηχογραφήσεις μετά τη μίξη, σκέφτηκα, «Είναι υπερβολικά πολύ. Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο». Επομένως, κόψαμε κι άλλες σκηνές και, πλέον, είμαστε στις 46 σκηνές, και στις τρεις ώρες και τέσσερα λεπτά.

 

           

 

Rock Overdose: Κατάλαβα… Λοιπόν, τι πρόκειται να δούμε στη συναυλία σας εδώ στην Ελλάδα;

 

Therion: Πρόκειται να κάνουμε μια συνηθισμένη περιοδεία πρώτα επειδή συνειδητοποίησα ότι πολλοί οπαδοί… Απλά θέλουν έναν καινούργιο δίσκο και μια συνηθισμένη περιοδεία. Δε θέλουν… Όπως ξέρετε, δεν έχουμε κυκλοφορήσει έναν συνηθισμένο, κανονικό δίσκο από το 2010. Είναι πολύς καιρός! Επομένως, στην περιοδεία, θα το θεωρήσουμε ως δίσκο και θα παίξουμε κάνα δύο κομμάτια, σε μια κανονική εμφάνιση των Therion και απλά θα παίξουμε μουσική. Επιπλέον, θα έχουμε μια setlist με κλασικά κομμάτια και θα υπάρξουν και κάποια παλιά τραγούδια που δεν έχουμε ξαναπαίξει ποτέ. Καταλαβαίνετε, πάντα κάτι καινούργιο… Είναι, δηλαδή, η συνηθισμένη αίσθηση όταν υπάρχει μια νέα κυκλοφορία. Στο τέλος της χρόνιας, θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε την σχετική παράσταση.

 

 

Για να ‘μαι, όμως, ειλικρινής, δεν είναι απαραίτητο να παίξουν οι Therion στην παράσταση. Αν δείτε γενικά τα musical, κανείς δε νοιάζεται ποιος έκανε το αυθεντικό. Αν πάτε να δείτε το Jesus Christ Superstar, δε θα πείτε, «Ε, πού στα κομμάτια είναι ο Ian Gillan; Ποιος θα υπογράψει το CD μου;» Αυτό το είδος κοινού απλά ψάχνει έναν νέο τρόπο ψυχαγωγίας, κάτι καινούργιο όπως το να βλέπεις ταινία στον κινηματογράφο. Δε γνωρίζουν ποιοι είναι οι Therion και δε δίνουν δεκάρα ποιοι είναι οι Therion. Είναι σαν τους ανθρώπους που δε δίνουν δεκάρα ποιος σκηνοθέτησε μια ταινία. Απλά πάνε και την βλέπουν, και θέλουμε αυτό το είδος mainstream κοινού για να το ανεβάσουμε αυτό επειδή είναι τεράστιο… Είναι μια τεράστια παραγωγή και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι οπαδοί των Therion θα μπορούσαν, ίσως, να ξεπουλήσουν τα εισιτήρια της πρώτης παράστασης… Ωστόσο, σε μια παραγωγή που θες μια μέρα να την ανεβάσεις, άλλη μια να την κατεβάσεις, άλλη μια να τη μεταφέρεις μπορείς να πας μόνο σε μεγάλες πόλεις και χρειάζεται να δώσεις, τουλάχιστον, τρεις με τέσσερις παραστάσεις στη σειρά στην ίδια πόλη. Επομένως, πρέπει να στοχεύσουμε προς αυτό το mainstream κοινό για να τα καταφέρουμε οικονομικά.

 

Μετά, έχουμε την περίπτωση όπου δε δίνουν δεκάρα ποιοι είναι οι Therion, ακόμα κι αν ξέρουν ποιοι είναι. Τότε, δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστούν οι Therion. Καταλαβαίνετε… Μπορούμε να το κάνουμε franchise· εφόσον γίνει καλά, δεν έχει σημασία ποιος θα παίξει. Επίσης, υπάρχει θέμα εάν το συγκρότημα πρόκειται να παίξει, καθώς όταν βάζεις ένα συγκρότημα…

 

 

Rock Overdose: Φοβάμαι ότι δε μας μένει πολύς χρόνος… Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι [θα έχετε] μαζί σας ένα Ελληνικό συγκρότημα, τους Enemy Of Reality. Ποια η γνώμη σας για εκείνους;

 

Therion:  Εμ, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Δε γνωρίζω όλα τα συγκροτήματα που θα έχουμε ως support σε αυτή την περιοδεία, επειδή είναι μια τόσο μεγάλη περιοδεία. Έχουμε, νομίζω, έξι με επτά συγκροτήματα ως support για διαφορετικά μέρη της περιοδείας και είναι απόλυτα χαοτικό, οπότε…

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, πριν να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη, θα θέλατε να αφήσετε ένα μήνυμα για τους Έλληνες οπαδούς σας;

 

Therion: Λοιπόν, θα είναι τέλειο να ξαναπαίξουμε εκεί και πρόκειται να είναι μια γ**άτη περιοδεία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περιοδεία που έχουμε κάνει ποτέ στην ιστορία του συγκροτήματος. Νομίζω ότι έχουμε εξήντα-τρεις συναυλίες σε Ευρώπη και Ισραήλ και, κατόπιν, συνεχίζουμε με, θαρρώ, άλλες είκοσι συναυλίες στη Λατινική Αμερική. Νομίζω, όμως, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της, οπότε είστε στην καλύτερη θέση. Θα έχουμε κάνει την προθέρμανση μας και δε θα είμαστε εξαντλημένοι ακόμη, επομένως…

 

  

 

Rock Overdose: Τέλεια! Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να αποκαλύψετε μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

 

Therion: Όπως ξέρετε, μόνο το ότι δεν μιλάμε για έναν δίσκο· πρόκειται για ένα rock musical. Υπάρχει μια παρανόηση σχετικά μ’ αυτό… Όλοι πιστεύουν ότι είναι ένας καινούργιος δίσκος βασισμένος σε μια ιστορία, ενώ είναι το soundtrack για ένα musical, κατά κύριο λόγο.

 

 

Rock Overdose: Θα είναι τέλειο να το δούμε!

 

Therion: Όσοι έχουν ένα CD player, σίγουρα καλό θα ήταν να αγοράσουν το CD, και να μην αγοράσουν την ψηφιακή μορφή ή να το ακούσουν μέσω Spotify, καθώς οι στίχοι και το βιβλιαράκι έχουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με το τί συμβαίνει σε κάθε σκηνή, οπότε είναι καίρια στο να κατανοήσετε αυτό [το soundtrack].

 

 

Rock Overdose: Κατάλαβα. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα παίξετε κλασικά κομμάτια και μερικά από τα καινούργια σας τραγούδια.

 

Therion: Ναι, μόνο κάνα δύο από τα καινούργια τραγούδια, και τα υπόλοιπα θα είναι κλασικά και κάποια ‘σπάνια’ κομμάτια… Επειδή λατρεύω να παίζουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναπαίξει – καταλαβαίνετε – εδώ και δεκαετίες, ή ακόμα και κάποια κομμάτια που δεν έχουμε παίξει ποτέ. Κάθε φορά που πάτε σε μια συναυλία των Therion, πρέπει να είναι κάτι καινούργιο· όχι πάντα τα ίδια πράγματα, ξανά και ξανά.

 

 

Rock Overdose: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνέντευξη! Αντίο!

 

Therion: Αντίο!

 

 

 

Για το Rock Overdose,

 

Ζήσης Πετκανάς

 

Απομαγνητοφώνηση/ Μετάφραση

 

Στέργιος Γκουτσίδης

 

 

Comments