Colin H. van Eeckhout (AMENRA) στο RockOverdose: “Χρειάζεται να δουλέψεις πολύ σκληρά για να ακουστείς και να σε προσέξουν.”

 

Λίγες μέρες πριν από τη ζωντανή εμφάνιση των AMENRA στην Αθήνα, το RockOverdose.gr επικοινώνησε με τον τραγουδιστή και ιδρυτή του συγκροτήματος Colin H. van Eeckhout , ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας για την πιο πρόσφατη εκπληκτική τους κυκλοφορία αλλά και για άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές του ιδιαίτερου αυτού βελγικού σχήματος.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη και μη χάσετε την ευκαιρία να τους παρακολουθήσετε ζωντανά!

 

Event info: AMENRA w/ Sevengill live @ Gagarin205, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, Αθήνα

 


 

RockOverdose: Είναι από εκείνες τις φορές που δεν περιμέναμε την επιστροφή σας τόσο νωρίς, μετά το "Mass VI". Έπαιξε ρόλο η καραντίνα έτσι ώστε το "De Doorn" να βγει σε περίπου τριάμισι χρόνια;

 

CHVE (Amenra):  Συνήθως μεσολαβεί περισσότερος χρόνος ανάμεσα στα albums. Αυτή τη φορά ήρθε πιο γρήγορα. Ο Covid ανέβαλε για λίγο την κυκλοφορία του "De Doorn", το οποίο είχε γραφτεί λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία. .

 

 

RockOverdose: Θα ακουστεί περίεργο αν λέγαμε πως ένα φως ελπίδας αναδεικνύεται μέσα από τη μουσική σας , η οποία συνήθως συνδέεται με τον πόνο και τους αγώνες της ζωής; Θα έλεγα πως το album "De Doorn" βγάζει μια διαφορετική ατμόσφαιρα ως μια άλλη πτυχή της λύτρωσης στο τέλος.

 

CHVE (Amenra): Προφανώς παράγει διαφορετικό vibe, κυρίως επειδή γράφτηκε με διαφορετικό τρόπο. Και επίσης επειδή έγινε αλλαγή line up θα έλεγα. Δεν υπάρχει «κύριος τραγουδοποιός» στους AMENRA, αυτό αλλάζει από album σε album και έτσι υπάρχει μια συλλογική απελευθέρωση και συγγραφή μουσικής.

Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος «διαβάζει» ή ζει τη μουσική με διαφορετικό τρόπο. Δεν υπήρχε «πρόθεση» να επιδοθεί  αυτή η αίσθηση της ελπίδας ή κάτι παρόμοιο.

 

Photo Credit: CHVE picture by Guy Kokken

 

RockOverdose: Πρώτο album μέσω της Relapse Records και επίσης πρώτο album μόνο στα φλαμανδικά. Μια τολμηρή κίνηση τουλάχιστον. Θα θέλαμε να μάθουμε πώς πήρατε την απόφαση να κάνετε συμβόλαιο με τη Relapse, μιας και γνωρίζουμε ότι προσέχεις τις κινήσεις σου και επίσης πόσο πιο εύκολο ή απαιτητικό είναι να τραγουδάς στη μητρική γλώσσα σου και αν αποδόθηκε κάτι πιο βαθύ αυτή τη φορά εξαιτίας αυτού.

 

CHVE (Amenra):  Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν είχα πειραματιστεί ποτέ ξανά με τη μητρική μου γλώσσα. Καθώς η γενιά μας δεν έχει πολλούς αναγνωρισμένους Φλαμανδούς καλλιτέχνες ή μουσική για να εμπνευστεί. Καθώς εξερευνούσαμε τη μουσική στη χώρα μας από τη δεκαετία του '70 ήταν σαν να άνοιξε μια πόρτα και κάπως έτσι τόλμησα να γράψω στίχους στη γλώσσα μας.

Με την υπογραφή μας στη Relapse έγινε ακόμη πιο προφανές ότι αυτή ήταν μια σωστή κίνηση για τους AMENRA. Μπορέσαμε και ήρθαμε πιο κοντά στην κληρονομιά μας και στον δικό μας πολιτισμό. Η Relapse μας εμπιστεύτηκε και ενώ θα ήταν πιο προφανές να προσπαθούσαμε να ευχαριστήσουμε ένα μεγαλύτερο πλήθος , αυτό μας ώθησε να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο! Το να γράψουμε στίχους στα φλαμανδικά ήταν κατά κάποιο τρόπο μια «αντικίνηση»!

 

RockOverdose: Επίσης είναι το πρώτο album που δεν περιλαμβάνεται στη σειρά "Mass". Ξέρουμε ότι προήλθε ως αποτέλεσμα των τελετουργιών της φωτιάς που γίνονταν, ξέρατε από την αρχή ότι ήταν κάτι διαφορετικό ή βρήκε την τελική του μορφή κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων;

 

CHVE (Amenra):  Ποτέ δεν καταλαβαίνουμε ότι δημιουργούμε ένα album. Όπως αναφέρεις, γράφουμε μουσική ή παρτιτούρες σε διάφορα τελετουργικά και συγκεντρώσεις της φωτιάς που έχουμε συγκεντρώσει όλα αυτά τα 20 χρόνια της ύπαρξής μας. Κάπως έτσι συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε γράψει πάνω από 60 λεπτά μουσικής. Έτσι λίγο πολύ γράψαμε το album και αποφασίσαμε να το κυκλοφορήσουμε, και εκεί αναρωτηθήκαμε αν αυτό ήταν το "Mass VI". Αλλά σύντομα καταλάβαμε πως όχι,  ήταν κάτι άλλο.

Εφόσον το νιώσαμε διαφορετικά και είδαμε πως είναι κάτι περισσότερο από κάποιο άλλο album που γράφουμε και κυκλοφορούμε, είναι ένα φυσιολογικό βήμα στην πορεία μας. Έχει τη θέση του στην «ιστορία».

 

RockOverdose: Λέτε στους στίχους σας:  "what you lose in the fire, you find in the ashes". Από την κυκλοφορία του Mass VI" μέχρι την κυκλοφορία του "De Doorn", βρήκατε κάτι ως άτομα ή ως group συνολικά που να σας ολοκλήρωσε εσωτερικά; 

 

CHVE (Amenra):  Εκείνο ή εκείνον που χάνεις μέσα σε μια ζωή, μπορείς να τον βρεις μέσα σου - αν του επιτρέψεις να βρεθεί. Αυτό το μήνυμα δίνει η μεταφορά αυτή.

Για να απαντήσω στην ερώτησή σου, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μια στιγμή με τον ηχολήπτη μας Hein Devos σε μια περιοδεία στην Ιαπωνία που βρεθήκαμε σε ένα ναό και είχαμε ανάψει το λιβάνι, αγοράσαμε γούρια κλπ... Ο Hein είπε αυτή την φράση "The Lost thing shall be found" και πραγματικά πιστεύω πως μετά από αυτό συνδεθήκαμε σε ένα μετα-επίπεδο που από τότε όλα αλλάξαν προς το καλύτερο. Ήταν απολύτως λογικό για εμάς τότε, έβγαζε νόημα καθώς μας "εγκατέστησε" μια συγκεκριμένη ελπίδα μέσα μας.

Πιστεύω ότι  εκείνη την ημέρα πήρα αυτό το μήνυμα και από εκεί προέκυψε ο στίχος.

 

 

RockOverdose: Θεωρώ τον Tim De Gieter μια πολύ σημαντική προσθήκη στο συγκρότημα και βλέπω με χαρά να βοηθά με τα σκληρά φωνητικά στις συναυλίες. Ποια νέα στοιχεία πιστεύετε ότι έφερε στο group και πόσο διαφορετικές έγιναν οι συναυλίες σας από τότε;

 

CHVE (Amenra): Η αχαλίνωτη νεανική του ενέργεια και το πάθος του μας πάει σε ένα νέο επίπεδο, και προφανώς για εμάς τους υπόλοιπους αυτό είναι ένα όμορφο δώρο που συνοδεύει την προσθήκη του. Είναι μια όμορφη ψυχή. Και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες που επέλεξε να έρθει μαζί μας όταν το ζητήσαμε. Και οι συναυλίες είναι συναυλίες, μέσο που μπορεί μέχρι και βουνά να μετακινήσει!

 

RockOverdose: Έχει γίνει καλή συνήθεια να σας βλέπουμε στην Ελλάδα πλέον! Σε λιγότερο από επτά μήνες μετά την εμφάνισή σας εδώ, θα σας ξαναδούμε! Το καλοκαίρι ήταν η πρώτη σας εμφάνιση σε ανοιχτό φεστιβάλ, ποιες διαφορές εντοπίζεις σε σύγκριση με τα club και πώς σου φάνηκε που έβλεπες το πιο αγαπημένο σου κοινό υπό διαφορετικές συνθήκες;

 

CHVE (Amenra): Οι κλειστοί χώροι πάντα μας παρακινούν, μιας κι εκεί η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη (ή θα έπρεπε να είναι). Αλλά τα φεστιβάλ είναι ιδανικοί χώροι για να δεις ή να παίξεις με συγκροτήματα με τα οποία συνήθως δεν θα παίζατε και για να εκπλαγείς από άγνωστα συγκροτήματα. Και επίσης μπορείς επίσης να παίξεις μπροστά σε νέο κοινό που δε σε έχει ακούσει ξανά..

 

 

RockOverdose: Είναι πολύ νωρίς υποθέτω για να μιλήσετε γι' αυτό, αλλά θα υπάρξει συνέχεια πέραν των κυκλοφοριών του "Mass" στο μέλλον; Θα επιχειρούσες ξανά να τραγουδήσεις μόνο στη γλώσσα σας ή είναι κάτι που αποφασίζει τελικά η μουσική που γράφετε; Πώς λειτούργησε αυτή τη φορά και γιατί έγινε τόσο διαφορετικό;

 

CHVE (Amenra):  Πολύ πιθανό - χρειαζόμαστε απλώς νέες εμπειρίες για να γράψουμε. Η γλώσσα και το πώς θα τραγουδήσω έρχεται με τη μουσική που γράφεται. Η μουσική απαιτεί συγκεκριμένες αποφάσεις, δεν τα καθορίζουμε εκ των προτέρων. Δεν κάνουμε μελλοντικά σχέδια για το συγκρότημα, δε λειτουργούμε έτσι, όπως είπα και πιο πάνω.

 

RockOverdose: Δεν μπορώ να μην σας επαινέσω για το album "Absent In Body". Το "Plague God" έχει πράγματι ένα εις βάθος υλικό. Ξέρουμε ότι αργότερα συνέβησαν δυσάρεστα πράγματα που καλύτερα να τα αφήσουμε ... Βλέπεις μια συνέχεια σε αυτό το έργο και πώς ήταν η συνεργασία με έναν θρύλο όπως ο Iggor ή ο αδελφός του Max να επαινεί τη δουλειά σας;

 

CHVE (Amenra):  Είμαι πολύ περήφανος με αυτό που δημιουργήσαμε σε αυτό το album. Φαίνεται πως οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν για αυτήν την κυκλοφορία και ήταν η πιο ευχάριστη διαδικασία που είχα ποτέ! Για τον Mathieu και εμένα, το να παίζω με τον Iggor και τον Scott ήταν προφανές ότι ήταν εξωπραγματικό,  με έναν ιδιαίτερο τρόπο, γιατί όντως ήμασταν θαυμαστές τους από τότε που ήμασταν έφηβοι.

Είναι κατά κάποιο τρόπο μια πολύ ικανοποιητική εμπειρία, και για έναν καλλιτέχνη,  ένα κομπλιμέντο από τα «είδωλα» μας, να μιλούν για εσένα και να συνεργάζονται μαζί σου ισότιμα. Για μένα είναι ένα ταπεινό μετάλλιο τιμής κατά κάποιο τρόπο.

 

 

 

RockOverdose: Μετά από τόσα χρόνια που τα έχουμε πει σε συνεντεύξεις, πιστεύεις ότι ο πόνος έχει αρχίσει να παίρνει τη μορφή του; Μιλήσαμε για το πως παίρνεις ένα μέρος του πόνου και το τοποθετείς μέσα σου σαν μια πολύτιμη εμπειρία. Νιώθεις πιο γεμάτος και σίγουρος όσο περνούν τα χρόνια ή η πραγματικότητα είναι ένας καθημερινός αγώνας που αντανακλάται στη μουσική σου και σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις;

 

CHVE (Amenra):  Υπάρχει η ώθηση να συνεχίσω όσο είμαι ζωντανός, καθώς η ιστορία πρέπει να ειπωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Πιστεύω πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περπατώ σε αυτή τη γη, προς το παρόν. Η ζωή δεν έχει μορφή, και θα παραμείνει πάντα έτσι. Καθένας και ό,τιδήποτε ψάχνει πάντα έναν τρόπο να καταλάβει τι είναι η ζωή και γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι.

Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας να εγκαταστήσουμε την αγάπη μέσα στη βαριά μουσική και τη φροντίδα.

 

 

RockOverdose: Το "De Doorn" ήταν προσωπικό αγαπημένο album για το 2021, θα είχε ενδιαφέρον να μας πεις ποια albums ξεχωρίζεις η σου έκαναν αίσθηση τον τελευταίο καιρό, από οποιοδήποτε είδος. 

 

CHVE (Amenra): Σε ευχαριστώ πολύ, το εκτιμω.

Δεν ξεχωρίζω κάποιο, πραγματικά. Κάθε album, στέκεται εκεί από μόνο του. Είναι δύσκολο να συγκρίνεις τη δουλειά σου με κάποιου αλλού.

 

RockOverdose: Η βελγική σκηνή φαίνεται πως μεγαλώνει τελευταία, group όπως οι Evil Invaders ή οι Schizophrenia κυκλοφόρησαν απίστευτα album. Παρατηρείς κάτι διαφορετικό η ξεχωριστό να συμβαίνει στα συγκροτήματα του Βελγίου που τα κάνει πιο παραγωγικά και δημιουργικά;  

 

CHVE (Amenra):  Πάντα υπήρχε αυτό το θέμα με το Βέλγιο, το γεγονός ότι είμαστε μια από τις μικρότερες χώρες στον κόσμο δε σημαίνει πως το ταλέντο περιορίζεται στα σύνορά μας.  Δε μπορώ να πω πως έχω διακρίνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με άλλες χώρες. Αν μπορώ να αναφέρω κάτι είναι πως ίσως έχουμε το σύνδρομο του Ναπολέοντα, δηλ. χρειάζεται να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να δουλέψουμε πολύ πιο σκληρά για να ακουστούμε και να μας προσέξουν.

 

 

RockOverdose: θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε θερμά για το χρόνο σου να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Ευχαριστούμε που μας προσφέρεις το ιδιαίτερο vibe της τέχνης σας και που είστε εκεί έξω χωρίς να συμβιβάζεται την ακεραιότητα σας. 

Τα τελευταία λόγια δικά σου, στείλε αν θες ένα μήνυμα στους θαυμαστές σας στην Ελλάδα.  

 

CHVE (Amenra):  Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη. Συγνώμη αν οι απαντήσεις μου δεν ήταν τόσο περιεκτικές αλλά κάνω πολλές συνεχόμενες συνεντεύξεις αυτό το διάστημα. Ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξη σας!

 

 

 

For RockOverdose.gr, 

Angelos Katsouras

 

 

Amenra - main photo © Stefaan Temmerman

Comments