Ανταπόκριση: CRADLE OF FILTH, W.E.B. @ Gagarin 205, Αθήνα (2/6/2018)

 

Ένα άκρως ενδιαφέρον δίδυμο ανακοινώθηκε προ μηνών για το πρώτο, αμιγώς καλοκαιρινό, βράδυ Σαββάτου του Ιούνη. Οι CRADLE OF FILTH από τη Μ. Βρετανία περιοδεύουν για το “Cryptoriana - The Seductiveness Of Decay”, έναν άκρως ικανοποιητικό δίσκο που συνεχίζει να τους βρίσκει σε σωστό και δημιουργικό οίστρο όπως και το “Hammer Of The Witches”. Mαζί τους, οι W.E.B., οι οποίοι με τα “For Bidens” και “Tartarus” έχουν καταφέρει να αυξήσουν κατακόρυφα τη δημοτικότητά τους και εκτός συνόρων.

 

Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία των τελευταίων ήταν το καλύτερο «τυράκι» για να βρεθούμε στο Gagarin στις 2 Ιουνίου για μια σκοτεινή τελετουργία. Εξαρχής είχα την εντύπωση ότι κακώς οι Cradle of Filth θα έχουν για support τους W.E.B. διότι οι Αθηναίοι dark metallers είναι έτοιμοι και διψασμένοι να τα σαρώσουν όλα στο πέρασμά τους τώρα που τους δίνεται η ευκαιρία. Τουτέστην, ο Dani και η παρέα του, ενδεχομένως, να έβγαιναν χαμένοι από τη σύγκριση μεταξύ των δύο συγκροτημάτων επί σκηνής.

 

Φτάνοντας στο χώρο, έβλεπες μια σκηνή στολισμένη επαγγελματικά με όλα τα ατού των W.E.B. και εκείνοι δεν άργησαν να κάνουν ντου με το “Morphine For Saints”. Οι συναυλίες στο πλευρό των Μοοnspell τούς έχουν δώσει πολύτιμες εμπειρίες, κάτι που φαίνεται από το στήσιμό τους πάνω στη σκηνή. Η συνέχεια περιελάμβανε κομμάτια, κυρίως, από το “Tartarus”, όπως το ομώνυμο, το εκπληκτικό “Ave Solaris”, το συγκινητικό “Dragona” και το “Thanatos Part I – Golgotha”. Θα ήθελα πολύ να ακούσω το “The Prince Of 1000 Frozen Suns” αλλά χαλάλι τους.

 

 

Ηγέτης της μπάντας είναι σίγουρα ο Σάκης Πρέκας, το όραμα του οποίου για τους W.E.B. φαινόταν στα μάτια του όταν είχα την τύχη να γνωρίσω αυτόν και όλη τη μπάντα προσωπικά, στην επίσημη προακρόαση του “Tartarus” το Σεπτέμβρη, και να συνομιλήσω μαζί τους για τα μελλοντικά τους σχέδια. Ο ήχος ήταν πολύ δυναμικός, σαρωτικός θα έλεγα και η Θ-Ε-Α Ελίνα (Hel Pyre) έχει δέσει εντελώς με την υπόλοιπη μπάντα. Το τέλος ήρθε με το “Eligos” και οι, λουσμένοι με αίμα δια χειρός Σάκη, οπαδοί των Αθηναίων ανταπέδωσαν με ένα ζεστό χειροκρότημα. Πλέον, ήταν η σειρά των Cradle of Filth να απαντήσουν.

 

H αρχική μου ένσταση αφορούσε την επιλογή των κομματιών. Γιατί μόνο 2 από το “Cryptoriana…”, τη στιγμή που ο δίσκος έχει ένα σωρό συναυλιακά τραγούδια για όλα τα γούστα και η περιοδεία αφορά την προώθησή του; Ας είναι όμως, καθώς μετά από μία 10λεπτη καθυστέρηση ακούγεται η εισαγωγή του “Ave Satani” που τη διαδέχεται το “Gilded Cunt” και ενώπιόν μας ένα συγκρότημα σαν θεατρική ομάδα. Άψογο στήσιμο, παίξιμο και ήχος. Μπροστάρης, ο μαυροφορεμένος κοντός που καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας κουμάνταρε τη φωνή του χωρίς να κάνει έκπτωση στις τσιρίδες του.

 

 

Ουσιάστικά το πρόγραμμα χωρίστηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο, ξεχώρισαν τα “Blackest Magick in Practice”, “Heartbreak and Seance”, “The Death of Love”, “Dusk and Her Embrace” και φυσικά το ΕΠΙΚΟ “Bathory Aria”. H Lindsay Schoolcraft στάθηκε άψογα σε πλήκτρα και δεύτερα φωνητικά, ο τρελάρας Richard Shaw είναι μια κατηγορία μόνος του και ο Martin Škaroupka ο ιδανικός ντράμερ για να εκτελεί με την ίδια άνεση κομμάτια από όλη τη δισκογραφία των Βρετανών. Μικρό διάλειμα και έπεται η συνέχεια.

Set 1:
Ave Satani (intro)
1. Gilded Cunt
2. Beneath the Howling Stars
3. Blackest Magick in Practice
4. Heartbreak and Seance
5. Bathory Aria: Benighted Like Usher / A Murder of Ravens in Fugue / Eyes That Witnessed Madness
6. Dusk and Her Embrace
7. The Death of Love
8. You Will Know the Lion by His Claw

 

Με την επανεμφάνιση του συγκροτήματος όλοι περίμεναν τις μεγάλες επιτυχίες. Στο “Nymphetamine (Fix)”, η γλυκύτατη Lindsay είχε το δύσκολο έργο να μπει στα…γοβάκια της Liv Kristine και τα κατάφερε ξανά, στο “Her Ghost in the Fog” το κοινό το πήρε όλο πάνω του στο ρεφρέν, το “Born in a Burial Gown” μου θύμησε την πρώτη μου επαφή με τους Cradle of Filth πριν 17 χρόνια και το “From the Cradle to Enslave” έκλεισε τη συναυλία αυτοκρατορικά. Μιάμιση ώρα και βάλε πάνω στη σκηνή ο Dani και οι συμπαίκτες του έδωσαν μαθήματα τρόμου και μαύρου heavy metal. Η εξαιρετική τους φόρμα φάνηκε και στο σανίδι και νέες σελίδες δόξας αναμένονται για τη μπάντα που, όπως διαπιστώθηκε, έχει μεγάλη πέραση στο ωραίο φύλο.

 

 

Set 2:
A Bruise Upon the Silent Moon (intro)
9. The Promise of Fever
10. Nymphetamine (Fix)
11. Her Ghost in the Fog
12. Born in a Burial Gown
13. From the Cradle to Enslave
Blooding the Hounds of Hell (outro)

 

 

Για το Rock Overdose ,
Μιχάλης Τσολάκος

Φωτογραφίες: Γιάννης Λιβανός (John Metalman Photography)

 

 

 

Comments