Ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια δισκογραφικής σιωπής, οι Crossover επιστρέφουν με το Miserere, έναν δίσκο σκοτεινό, βιωματικό και βαθιά φορτισμένο συναισθηματικά. Με τη γνώριμη ωμότητα αλλά και μια πιο ώριμη, πολυεπίπεδη προσέγγιση, η μπάντα καταθέτει ένα έργο που κουβαλά το βάρος του χρόνου, των εμπειριών και της σύγχρονης μαυρίλας που μας περιβάλλει.
Ο Zion και ο Periz μιλούν στο RockOverdose για την πολυετή αυτή διαδρομή, τις θεματικές του άλμπουμ, τις προσωπικές τους καταθέσεις, την ελληνική σκηνή, την τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη, αλλά και τα επόμενα βήματα μιας μπάντας που ποτέ δεν έπαψε να υπηρετεί τη μουσική της με ειλικρίνεια και συνέπεια.
RockOverdose: Γεια σου Zion και Periz, συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ. 14 χρόνια όμως, είναι πολύς καιρός, θα ήθελες να μας πεις Zion, τι έγινε και αυτή την φορά πήρε τόσο πολύ για μια κυκλοφορία;
Zion: Γεια σου και σε σένα Ronin, είμαι πολύ χαρούμενος που φιλοξενούμε στο αγαπημένο rock overdose. Ευχαριστώ πάρα πολύ τα καλά σου λόγια, για το νέο μας album Miserere. 14 χρόνια όντως είναι μεγάλο διάστημα το οποίο οφείλεται κυρίως στην ρουτίνα, στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις μας. Όλο αυτό το διάστημα βέβαια είμασταν πάντα ενεργοί, με διάφορες συναυλίες και με έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Miserere ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας, των τελευταίων ετών κάτι που μας έκανε να το δουλέψουμε περισσότερο και ενδελεχώς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτήν την κυκλοφορία και να αναμένεται και η συνέχεια αυτής.
RockOverdose: Έχετε ποικιλομορφία στα κομμάτια σας και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό μιας και καλύπτει όλα τα “γούστα” αλλά δεν φαίνεται να είναι επιτηδευμένο. Αφήσατε τον εαυτό σας πιο ελεύθερο αυτή την φορά ε;
Periz: Τα κομμάτια αυτού του τέταρτου δίσκου περιλαμβάνουν εμπειρίες και βιώματα από διάφορα στάδια τα οποία βρισκόταν η μπάντα κατά τη διαδικασία της σύνθεσης. Τα διάφορα γεγονότα επηρέασαν κατά πολύ τον ήχο της μπάντας και τον τρόπο έκφρασης. Οι συνθέσεις αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που είμασταν τη δεδομένη στιγμή. Θα έλεγα ότι όλα έγιναν φυσικά και χωρίς να πιέζουμε κάτι.
RockOverdose: Ο τίτλος του δίσκου αναφέρεται στον Ψαλμό 51 της Βίβλου που ξεκινά με τις λέξεις "Miserere mei, Deus" (Ελέησον με, ω Θεέ). Πως έγινε αυτή η επιλογή;
Zion: Η έννοια του “Ελέησον” ενυπάρχει σε ολόκληρο το άλμπουμ, μιας γενικότερης μαυρίλας η οποία αντικατοπτρίζει τα βιώματα των νεότερων καιρών μας, δυστυχώς. Με γνώμονα πάντα μια τοξική μιζέρια που έχει μείνει ως αποτύπωμα στις ψυχές μας, κάναμε αυτή μας την κατάθεση.

RockOverdose: Περίεργος τίτλος το Kosovo, έχει να κάνει με τον πόλεμο ή με κάποια προσωπική εμπειρία με αυτό;
Zion: Έχει να κάνει με αυτά τα 2 που ανέφερες και τις συνέπειες μιας οδυνηρής κατάστασης για περήφανους λαούς των Βαλκανίων. Η εμπειρία μου αυτή ήταν βιωματική αφού έχω ζήσει ο ίδιος 3 χρόνια περίπου σε αυτήν την γωνιά του κόσμου.
RockOverdose: Η διασκευή σε Astarte πως προέκυψε;
Zion: Με την Μαρία και τον Νίκο γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Κάναμε παρέα, είμασταν φίλοι κυρίως την δεύτερη περίοδο των Crossover (2004-2010). Καρπός βέβαια αυτής της ιδιαίτερης κοινωνικής σχέσης, ήταν η συμμετοχή και των δύο με guest φωνητικά στο τρίτο μας άλμπουμ, Pythagorized. Έπειτα μεσολάβησαν τα άσχημα γεγονότα με την υγεία της Μαρίας και αυτή η θλίψη μας βγήκε αβίαστα, επιλέγοντας το Ring of Sorrow, ως τραγούδι-διασκευή, αρχικώς για να το παίζουμε στις πρόβες μας. Όταν αυτό σοβάρεψε, το ηχογραφήσαμε λάιβ και το στείλαμε τότε στον Νίκο. Ε, αυτό ήταν…… κάπως έτσι το δουλέψαμε καλύτερα κι από δικό μας, για να τιμήσουμε έτσι την Μαρία - Tristessa. Είμαστε πολύ περήφανοι με το τελικό αποτέλεσμα της εν λόγω διασκευής.
RockOverdose: Το Σπουδαίος Και Τρανός Δεν Έγινα, το οποίο περιέργως είναι κρυφό κομμάτι, έχει στίχους από το ομώνυμο ποίημα της συλλογής Γριμόριο που κυκλοφόρησες. Θέλεις να μας το αναλύσεις και να μας μιλήσεις για το βιβλίο επίσης;
Zion: Εξ αρχής οφείλω να σου πω ότι “κρυφό” κομμάτι οι Crossover είχαν σε όλα τα άλμπουμ τους, και πάντα ήταν τα τραγούδια αυτά που είναι κάπως ιδιαίτερα και “μη συμβατικά” με το όλο ύφος του εκάστοτε άλμπουμ. Το Σπουδαίος Και Τρανός Δεν Έγινα, είναι όντως ένα από τα ποιήματα που εμπεριέχονται στην τελευταία ποιητική μου συλλογή με τίτλο Γριμόριο. Έχει ενδιαφέρον βεβαια και συνθετικά αλλά και η απεικόνιση του ελληνικού πορνό στίχου με αρχαίζουσα τεχνοτροπία στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε σ’ αυτό το ποίημα, που το κάνει ξεχωριστό ακόμη και για το Γριμόριο. Δημοσιεύθηκε σε ένα τεύχος της “Ισημερίας”, τεύχος της πορνό λογοτεχνίας και ποίησης. Το Γριμόριο, όπως προείπα είναι η τελευταία μου ποιητική συλλογή, “μαύρα” ποιήματα, το διαβατήριο για την ένταξη μου, στους νεοέλληνες “καταραμένους” ποιητές. Έχει εκδοθεί και μπορείτε να το βρείτε για λίγο ακόμη, γιατί η πρώτη έκδοση απ οτι γνωρίζω εξαντλείται ήδη, από τις εκδόσεις Όστρια.
RockOverdose: Zion, 35 χρόνια στη σκηνή (μαζί με τους HOCUS), είσαι “παλαίουρας” και από τα άτομα που έκαναν ότι μπορούσαν να την στηρίξουν χωρίς ανταλλάγματα, απώτερους σκοπούς ή ψεύτικες διαθέσεις. Πως βλέπεις την κατάσταση και εξέλιξη της φάσης μας πλέον? Πιστεύεις είναι καλύτερα ή χειρότερα;
Zion: Η απάντηση δεν είναι μονόπλευρη. Σε άλλα θέματα υπάρχει εξέλιξη ενώ σε άλλα δυστυχώς νοσεί και μάλλον “σαπίζει” θα λέγαμε με ακάθαρτα λιμνάζοντα ύδατα που γιγαντώνονται χρόνια τώρα εις βάρος της. Εμείς καλό είναι να συνεχίσουμε την ίδια γνωστή πορεία, με σκοπό το να υπηρετούμε την σκηνή και την αγαπημένη μας μουσική, αφού είναι και το προσωπικό μας “καταφύγιο”, αλλά και από ότι φαίνεται μια βαθύτερη εσωτερική μας ανάγκη.
RockOverdose: Για την εμφάνιση του Α.Ι. ποια είναι η γνώμη σας και γενικά, αλλά και συγκεκριμένα στη μουσική που αγαπάμε? Θεωρώ έχεις ακούσει δείγματα δημιουργημένα εξ’ολοκλήρου με αυτόν τον τρόπο.
Periz: Το Α.Ι. ήρθε για να μείνει. Έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και βοηθάει πάρα πολύ σε όλους τους τομείς. Τώρα στο κομμάτι της δημιουργίας τέχνης τα πράγματα είναι αρκετά θολά. Το να συνθέσεις έναν πίνακα, ένα μουσικό κομμάτι μέσω A.I. κάποιοι το θεωρούν ΟΚ αλλά είναι ελλιπές. Πίσω από ένα γλυπτό, έναν πίνακα, ένα μουσικό κομμάτι κ.α. υπάρχει μια σκέψη και μια ακόμη μεγαλύτερη ιστορία που ο καλλιτέχνης αποτυπώνει στο έργο του. Στην περίπτωση του Α.Ι. είναι απλά οδηγίες. Για να παίζουμε και να κάνουμε μικρά project το επικροτώ και το ασπάζομαι αλλά όταν πρόκειται για προβολή στο ευρύ κοινό στο οποίο θέλεις να μεταδώσεις και την ψυχοσύνθεση σου και τα μηνύματα σου εκεί είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός. Όχι μόνο για τα προβλήματα πνευματικής ιδιοκτησίας τόσο όσο για το άψυχο του θέματος και την “κενή τέχνη”.
RockOverdose: Θεωρείς ότι η rock/metal μουσική έχει φτάσει στο τέλμα της, μιας και πλέον έχει χάσει μεγάλο μέρος της επαναστατικότητας, προκλητικότητας και ακρότητας του;
Periz: Δεν πιστεύω ότι η rock/metal έχει φτάσει σε τέλμα. Είναι αλήθεια πως κάποτε παρουσιαζόταν μέσα από το πέπλο της επανάστασης και της πρόκλησης, στοιχεία που η σύγχρονη κοινωνία έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό αφομοιώσει. Οι νέοι σήμερα βομβαρδίζονται από υπερβολική πληροφορία και αυτό επηρεάζει όλο το οικοσύστημα: σκηνές, παραγωγούς και συγκροτήματα.
Ναι, ο ήχος ίσως να έχει χάσει λίγη από την ωμότητα των παλιών σχημάτων, αλλά ο πυρήνας του παραμένει ζωντανός. Τα γήπεδα συνεχίζουν να γεμίζουν, νέα αξιόλογα συγκροτήματα εμφανίζονται, και το είδος εξελίσσεται – όπως έκανε πάντα. Τέλμα δεν υπάρχει, μόνο αλλαγές και προκλήσεις.
RockOverdose: Συναυλιακά πλάνα υπάρχουν;
Zion: Τα πλάνα περιλαμβάνουν πέραν των 2 release parties σε Αλεξανδρουπολη στο Rock n Roll Bar, 9 Γενάρη 2026 και Κομοτηνή στο Valhalla, 23 Γενάρη, 2 live σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη 30 και 31 Γενάρη μαζί με τους “θρύλους” Spider Kickers και τους φίλους Golden Serpent, Morra, Wanian. Έπειτα μιλάμε με πολλά fests για το καλοκαίρι και κανονίζουμε και μια περιοδεια εντος Ελλάδας ως τον Μάη του 26, με πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως παλιά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επανασυστηθούμε και τώρα είναι η ευκαιρία μας.
RockOverdose: Να υποθέσω δεν θα περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια για επόμενο δίσκο ναι;
Zion: Σωστά υποθέτεις. Έτσι το βλέπουμε τώρα. Άλλωστε ήδη δουλεύουμε την επόμενη μας κυκλοφορία, την επανακυκλοφορία δηλαδή του πρώτους μας άλμπουμ Debauchery μαζί με τα πρώτα ντέμο μας, σε ένα σύνολο με όλες τις “δουλειές” μας πριν από την Sleaszy Rider Records. Το οφείλουμε πρωτίστως, σε όλους αυτούς που μας ζητάνε τις πρώτες μας δουλειές. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2026. Μετά σίγουρα θα ακολουθήσει νέο υλικό για το πέμπτο μας άλμπουμ “V”.
RockOverdose:Τα τελευταία λόγια δικά σας φυσικά…
Zion & Periz: Σε ευχαριστούμε Δημήτρη ιδιαίτερα για την ανταπόκριση και το βήμα που μας προσφέρεις. Το Rock Overdose το στηρίζουμε και το ακολουθούμε και είναι πάντα κοντά μας. Συνεχίστε να ακούτε και να αγαπάτε το μέταλ, είναι αυτό που μας δίνει ζωή κι ελπίδα στις ζοφερές τούτες ημέρες. Είναι το μήνυμα του, τόσο διαχρονικό και είναι εκπληκτικά βιωματικό. Όσον αφορά τον κόσμο που θέλει να μας βοηθήσει και να μας στηρίξει, μπορεί εύκολα από τα παρακάτω links.
Spotify: https://found.ee/crossover_miserere/ms-spotify-1
Apple Music: https://music.apple.com/ro/album/miserere/1844419976
Amazon Music: https://music.amazon.com/albums/B0FTZN2M7C?tag=fndcmpgns-20
Bandcamp: https://sleaszyrider.bandcamp.com/album/crossover-miserere
Youtube: https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_mH_ZN0VOwYdPlLzED2eRrJPbZ-Ia51S4I
Για το RockOverdose,
Δημήτρης «Ronin»










