Cyanide4 στο RockOverdose: “Στο AmaΛgamA αναμείξαμε όλα τα “μεταλλικά στοιχεία” μας με την Hard και Sleaze Rock κληρονομιά μας!”

Οι Cyanide 4 επέστρεψαν με την τρίτη ολοκληρωμένη τους δουλειά, με τίτλο “Amalgama”, που κυκλοφόρησε εντός του 2022. Πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό album για τους λάτρεις του Glam / Hard Rock και όχι μόνο, για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να μας μιλήσουν αναλυτικά, παρουσιάζοντας παράλληλα και τα μελλοντικά τους σχέδια.

 

Διαβάστε τη συνέντευξή μας μαζί τους παρακάτω:

 

Follow Cyanide 4:

https://www.facebook.com/Cyanide4/
https://www.instagram.com/cyanide_4official
https://www.youtube.com/user/Cyanide4band


 

 

RockOverdose: Σας καλωσορίζουμε παιδιά. Amalgama λοιπόν ο τίτλος του πρόσφατου άλμπουμ σας. Ας ξεκινήσουμε από τον τίτλο λοιπόν. Πως προέκυψε;

 

Cyanide4: Καλησπέρα στην ομάδα του Rockoverdose και τους αναγνώστες του κι από εμάς! Υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία πίσω από τον τίτλο. Στην Αρχαία Ελλάδα, οι αλχημιστές, των οποίων το σύμβολο ήταν το κηρύκειο του Ερμή, συνήθιζαν να δημιουργούν κράματα αναμειγνύοντας κυρίως υδράργυρο με άλλα διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία. Ένα τέτοιο μείγμα λοιπόν ονομαζόταν, όπως ξέρουμε, "αμάλγαμα". Έτσι, αυτή ήταν η έμπνευση πίσω από τον τίτλο του 3ου μας δίσκου, περιγράφοντας την προσπάθειά μας να αναμείξουμε επιτυχώς όλα τα "μεταλλικά στοιχεία" που είχε ο καθένας μας και να τα συνδυάσουμε με την Hard και Sleaze Rock κληρονομιά των Cyanide 4, οδηγώντας τελικά στη "φυσική εξέλιξη" του 2ου άλμπουμ μας, του "Nekyia"! Οπότε, ιδού…"AmaΛgamA"!

 

 

RockOverdose: Που διαφοροποιείται το Amalgama σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές σας; Τι κάνατε κατά τη γνώμη σας καλύτερα σε σχέση το παρελθόν στο θέμα της δημιουργίας και της παραγωγής;

 

Cyanide4: Σίγουρα, όπως είπαμε και προηγουμένως, είναι η φυσική εξέλιξη του προηγούμενου album μας, ηχητικά. Σε επίπεδο παραγωγής προσπαθήσαμε να κάνουμε βήματα παραπάνω, πράγμα που θεωρούμε πως το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχοντας και λάβει και αρκετά καλό feedback για την παραγωγή, αλλά και στο συνθετικό κομμάτι το ίδιο. Π.χ. το 1ο album “Everyday is a Masquerade” με το “AmaΛgamA” έχουν μεγάλη διαφορά και ηχητικά και συνθετικά/παικτικά, αλλά και στο γενικότερο “vibe” τους. Βέβαια, τα ‘χωρίζει’ και σχεδόν μια δεκαετία, οπότε, είναι κατά κάποιον τρόπο, λογικό.

 

 

 

 

RockOverdose: Πως εσείς οι ίδιοι θα χαρακτηρίζατε τον σημερινό ήχο των Cyanide 4; Τι επέδρασε σε μουσικό επίπεδο στη δημιουργία των συνθέσεων; Τι είχατε στο μυαλό σας πριν μπείτε στη διαδικασία να “κτίσετε” το Amalgama;

 

Cyanide4: Πιστεύουμε πως ο ήχος του συγκροτήματος είναι πολύ κοντά -αν όχι ακριβώς 100%- σε αυτό που φανταζόμασταν και θέλουμε να αποκαλούμε «δικό μας ήχο». Παρόλο που είμαστε «στα χαρτιά» μια Glam/Sleaze Metal μπάντα, πρακτικά, αυτό δεν ακούγεται τόσο πλέον, έχει «φιλτραριστεί» αρκετά, προσεγγίζοντας ένα ηχητικό αποτέλεσμα που αναμιγνύει όλες τις επιρροές μας φυσικά, αλλά ακούγεται με έναν κάποιον πιο μοντέρνο ηχητικό «αέρα». Δε νομίζω ότι υπήρχε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, από άποψη έμπνευσης, αλλά όπως και να’χει, καταφέραμε να προσεγγίσουμε αρκετά τον ‘ηχητικό’ αλλά και συνθετικό στόχο που είχαμε από την αρχή.

 

RockOverdose: Ποιος είναι υπεύθυνος για την δημιουργία της μουσικής και των στίχων; Με ποιο τρόπο εργάζεστε ως συγκρότημα για να καταλήξετε σε μια σύνθεση;

 

Cyanide4: Η σύνθεση των τραγουδιών στο 'Amalgama' έγινε κυρίως από τους κιθαρίστες, αλλά και οι υπόλοιποι βάλαμε την "πινελιά" μας -έστω και μικρή- όπου και όταν χρειάστηκε. Συνολικά, οι περισσότεροι στίχοι γράφτηκαν από τον G.A. Sinn αλλά και ο Adrian έχει συνεισφέρει με ένα τραγούδι.

 

 

RockOverdose: Πως σας φαίνεται η μέχρι τώρα ανταπόκριση για το “Amalgama”; Καλύπτει τις αρχικές προσδοκίες σας;

 

Cyanide4: Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό τι σχολιάζει ο κόσμος για το άλμπουμ μας καθώς και η γενικότερη ανταπόκριση των media, όπου γενικώς γίνεται αναφορά για τον καλύτερό μας δίσκο μέχρι τώρα... Νομίζω ότι τα σχόλια που έχουμε ήδη λάβει είναι πάρα πολύ θετικά... Ωστόσο, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι η πραγματική, η ουσιαστική "ανταπόκριση" και μέτρηση της "αξίας" του δίσκου θα είναι οι ζωντανές εμφανίσεις... Πάνω στη σκηνή βρίσκονται τα αληθινά συναισθήματα για κοινό και μουσικούς, οπότε εάν το κοινό διασκεδάζει πραγματικά ακούγοντας ζωντανά αυτά τα νέα τραγούδια, τότε μιλάμε όντως για επιτυχία και σίγουρα θετικό πρόσημο ως προς την ανταπόκριση που είχε ο νέος αυτός δίσκος μας.

 

 

RockOverdose: Στο συναυλιακό τομέα τι να περιμένουμε; Ετοιμάζεται κάτι; Κάποιο tour ενδεχομένως;

 

Cyanide4: Σίγουρα λατρεύουμε να παίζουμε ζωντανά, γιατί εκεί βρίσκεται το πραγματικό κέφι, η διασκέδαση, τα συναισθήματα -όπως προαναφέραμε- για μουσικούς και κοινό! Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η κατάσταση για εμάς είναι λίγο περίπλοκη με μετακομίσεις μεταξύ χωρών, κτλ., αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κλείσουμε μερικές συναυλίες στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό, ελπίζοντας παράλληλα πως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια σειρά συναυλιών στην Ευρώπη για 1η φορά. Είμαστε ήδη σε συζητήσεις γι' αυτό, όπως και για κάποιες εμφανίσεις σε καλοκαιρινά φεστιβάλ... Ελπίζουμε να επιστρέψουμε στη σκηνή πολύ σύντομα και να χαρούμε όλοι μαζί τα νέα μας κομμάτια!

 

 

RockOverdose: Είστε ένα συγκρότημα που ο ήχος σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “εμπορικός” με την καλή έννοια πάντα. Πόσο δύσκολο είναι σήμερα την εποχή των social media και του streaming να καταφέρεις να φτάσεις την δουλειά σου σε πλατιές μάζες; Ή και ποιες είναι οι ευκολίες που παρέχει το διαδίκτυο ενδεχομένως σε σχέση με το παρελθόν;

 

Cyanide4: Ξεκινάμε από τα - φαινομενικά τουλάχιστον- θετικά. Σίγουρα το internet και όλες οι πλατφόρμες έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλά συγκροτήματα να προβάλουν τη μουσική τους. Αυτό είναι δεδομένο! Αλλά προσωπικά πιστεύω ότι με την τόσο μεγάλη ποσότητα πληροφοριών πλέον, χάνεται λίγο η «μπάλα»… Και τι εννοώ ακριβώς, θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με ένα παράδειγμα/παραλληλισμό. Μου έχει τύχει -όπως και σε πολλούς μας πιστεύω- πάρα πολλές φορές να θέλω να δω μια ταινία βράδυ μετά τη δουλειά, να χαλαρώσω. Ανοίγω λοιπόν Netflix… περνάνε 15-20 λεπτά και απλά scrollάρω χωρίς να μπορώ να καταλήξω στο τι θα δω. Εκτός αν πάω ‘καρφί’, στοχευμένα! Πιστεύω κάπως έτσι είναι πλέον και με την μουσική στο internet... Μπαίνεις spotify και χάνεις μπάλα, από related artists σε related artist, οκ μπορεί να λειτουργήσει, μπορεί και όχι! Εγώ πάντως Dokken θα βάλω και στο spotify, καλώς ή κακώς, χαχα! Ενώ παλιότερα, πήγαινες δισκάδικο, έβλεπες ένα ωραίο εξώφυλλο και «τζόγαρες» τα λεφτά σου…Μπορεί να πήγαινες μεγάλο κουβά, αλλά αν σου «έβγαινε», σίγουρα ερωτευόσουν το συγκρότημα, ήταν άλλη η σχέση μετά, χαχαχα!

Από την άλλη, στο θέμα των social, για να μπορέσουν να πιάσουν τόπο τα λεφτά σου και τα promo campaigns/ads, σίγουρα θέλει γνώση -αν το κάνεις μόνος- ή κάποιον που πραγματικά να ξέρει πως να το κάνει, γιατί έχει αρχίσει και γίνεται «επιστήμη» κι αυτό… it’s called Digital Marketing! Παλιότερα δεν υπήρχαν αυτά, αλλά είδαμε ακόμα και στο facebook, ότι τα απλά page posts πλέον εδώ και χρόνια χρειάζονται κατάλληλο ‘προγραμματισμό’ και “boostάρισμα”/promo για να έχουν απλά και μόνο κάποια reactions/comments…Όπως και να’χει, είναι μεγάλη κουβέντα αυτή για το internet/social. Πραγματικά, δεν πιστεύω πως έχει μόνο αρνητικά, αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν και μόνο θετικά και δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να ακούγεται/φαίνεται, τουλάχιστον… Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση!

 

 

RockOverdose: Τι σας χαλάει και τι σας σας αρέσει στον τρόπο που λειτουργεί ευρύτερα η μουσική βιομηχανία στις μέρες μας σε Ελλάδα και εξωτερικό;

 

Cyanide4: H απάντηση της ερώτησης αυτής μπορεί να σε κάνει -σχεδόν πάντα- να ακούγεσαι ‘γραφικός’, μίζερος, κτλ.-κτλ., είναι άλλη μια πραγματικά μεγάλη κουβέντα…Είναι αρκετά πράγματα πιστεύω, αυτά που θα έπρεπε ή που θα θέλαμε να αλλάξουν!
Σίγουρα το “money makes the world go round” είναι κάτι που θα ήταν ωραίο να μην είχε το ρόλο/θέση που έχει και βασικά όχι μόνο στη μουσική βιομηχανία, αλλά στην κοινωνία μας γενικότερα, αλλά εντάξει…Τα πράγματα είναι όπως είναι, αν δε μπορούμε να τα αλλάξουμε, πρέπει να τα αποδεχόμαστε και να κοιτάμε να πορευτούμε ως έχει, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο! Και στο κάτω-κάτω, αυτό είναι και το σημαντικότερο…Αν κάνεις τη δουλειά σου, αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις κι έχεις υπομονή αλλά και λίγο τύχη, όλα παίρνουν το δρόμο τους, αργά ή γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα…Keep the faith, όπως λέει κι ένα «παιδί» από το New Jersey.

 

 

RockOverdose: Υπάρχει στα σκαριά κάποιο νέο υλικό ή είναι νωρίς ακόμα για να κλείσει ο κύκλος για το “Amalgama”;

 

Cyanide4: Πρακτικά, το “Amalgama” είναι δίσκος του 2018-19… Τέλη “18 ξεκίνησε η σύνθεση και άρχισε να ηχογραφείται το Μάρτη του 2019. Χωρίς να έχει παιχτεί ακόμα live δυστυχώς, δε μπορούμε να πούμε ότι έκλεισε ο κύκλος του ή τουλάχιστον δεν έχει κλείσει ακόμα όπως του πρέπει…Αλλά όπως και να’χει, θεωρητικά, έχει ήδη γίνει ένα «ξεκαθάρισμα» ιδεών και προχωράμε σιγά-σιγά…Υπάρχουν περίπου 17 τραγούδια στο συρτάρι, το πλάνο είναι μέχρι τέλη της χρονιάς να τελειώσουμε την προ-παραγωγή του δίσκου και σε 1 χρόνο περίπου από τώρα, την Άνοιξη του “24 να μπούμε στο studio για να γράψουμε τον 4ο δίσκο μας. Να είστε σίγουροι πως για ότι νεότερο υπάρξει, θα ενημερωθείτε άμεσα! Τα καλά του internet, που λέγαμε, χαχα!

 

RockOverdose: Παιδιά ευχαριστούμε για την συζήτηση και την παρουσία σας! Για το τέλος θα θέλαμε να μας αναφέρεται τα επόμενα σχέδια του συγκροτήματος για το 2023.

 

 

Cyanide4: Κι εμείς ευχαριστούμε για την φιλοξενία σας και ελπίζουμε να τα πούμε σύντομα με όλους σας από κοντά, σε κάποιο stage! Αυτό είναι και το μεγαλύτερο και βασικότερο σχέδιο για το 2023, τα lives, ώστε όπως είπαμε, να κλείσει και τυπικά ο κύκλος του «AmaΛgamA» και να προχωρήσουμε στον επόμενο δίσκο με όρεξη κι ενέργεια από αυτές τις εμφανίσεις! Να ‘στε όλοι καλά και…Rock on!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments