David Ellefson (DIETH) στο RockOverdose: “Με το “To Hell And Back” σπάμε τα δεσμά με το παρελθόν μας!”

DIETH - μια νέα death/thrash μπάντα - με εμβληματικό line-up που αποτελείται από τους μπασίστα David Ellefson (ex-Megadeth), κιθαρίστα/τραγουδιστή Guilherme Miranda (ex-Entombed A.D.) και drummer Michał Łysejko( ex-Decapitated)

Τo debut album της με τίτλο "To Hell And Back" κυκλοφορεί μέσω της Napalm Records, από τις 2 Ιουνίου 2023!

Το Rockoverdose.gr είχε την ευκαιρία να μιλήσει λεπτομερώς με τον David Ellefson για αυτό το ολοκαίνουργιο ξεκίνημα, το οποίο όπως ξεκαθαρίζει δεν είναι απλώς ένα άλλο side project ή «supergroup», αλλά μάλλον μια ομαδική "μετενσάρκωση" τριών δυνάμεων του heavy metal χώρου, οι οποίοι αξιοποιώντας τις εμπειρίες και τα "μαθήματα - παθήματα" από το παρελθόν τους,  περνούν σε ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο!

 

Pre-Order album: https://lnk.to/DIETH-ToHellAndBack

 

DIETH online:

WEBSITE
FACEBOOK
INSTAGRAM
NAPALM RECORDS

 


 

RockOverdose: Γεια σου David! Πώς είσαι!

David Ellefson (DIETH): Καλημέρα! Είμαι καλά! Χαίρομαι που σε βλέπω.

 

RockOverdose: Πάει καιρός από τότε που σε φιλοξενήσαμε στο webzine μας τελευταία φορά! Λοιπόν, τώρα είμαστε πάλι εδώ με το ολοκαίνουργιο συγκρότημα - Dieth! Πώς σχηματίστηκε; Πώς βρεθήκατε εσείς οι τρεις μαζί;

 

David Ellefson (DIETH): Λοιπόν, ήταν μια πρόταση που μου έγινε μέσω email τον Ιανουάριο του 2022, από τον αγαπημένο μου φίλο Christian Lawrence των Dead By Wednesday, ο οποίος μια μέρα μου είπε ότι ο Guilherme (πρώην μέλος των Entombed A.D.) ξεκινά ένα νέο συγκρότημα, μιας κι εγώ ήμουν σε post-Megadeth φάση σε εκείνο το σημείο, και ο Michal ο drummer ήταν σε post-Decapitated φάση, δέσαμε! Έτσι η νέα χρονιά είχε νέες φιλίες - νέα μουσική, όλα ήταν φρέσκα! Όλα πήγαν καλά για όλους μας, είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι και σε εκείνο το σημείο δημιουργούσαμε εξ αποστάσεως , γιατί δεν είχαμε βγει από τον Covid ακόμη. Λίγους μήνες αργότερα ταξίδεψα στην Ευρώπη, στο Gdańsk (Πολωνία) καθώς συζητούσαμε να γυρίσουμε ένα βίντεο για το πρώτο μας τραγούδι "The Hall Of The Hanging Serpents" και στην πραγματικότητα εκείνη ήταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε από κοντά. Είναι ένα φρέσκο νέο ταξίδι για όλους μας!

Ξέρεις, έχω πει ναι σε πολλά πράγματα, για μένα οι μουσικές μου φιλίες είναι ίσως οι καλύτερες φιλίες που έχω, γιατί κοίτα τώρα εδώ μιλάμε για κάτι καινούργιο, που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο!

 

 

RockOverdose: Σωστά, το debut album σας κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου μέσω της Napalm Records με τον τίτλο "To Hell And Back". Είναι προφανές ότι εσείς οι τρεις μοιράζεστε κατά κάποιο τρόπο ένα κοινό "παρελθόν", καθώς όλοι έχετε "πάει και έχετε γυρίσει από την κόλαση" ("To Hell And Back) και τώρα με αυτό σαν τίτλο είναι σαν να κάνετε δήλωση ότι ξαναγεννηθήκατε! Είναι έτσι;

 

David Ellefson (DIETH): Ναι! Νομίζω ότι το έθεσες πολύ κομψά και τέλεια, αυτό ακριβώς είναι! Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο κόσμος, βασικά το όνομά μας το έβγαλα εγώ πάνω σε μια συζήτηση, και σημαίνει το θάνατο του παρελθόντος.

Αν και δεν είμαι από αυτούς που κλείνουν την πόρτα και δεν κοιτά ποτέ ξανά πίσω, πιστεύω πως είναι εντάξει να κοιτάζεις στο παρελθόν καθώς υπάρχουν καλές αναμνήσεις αν και ήταν κάπως σκληρό, κρατάς ό,τι έχεις μάθει από αυτό και παίρνεις ό,τι μπορείς και προχωράς. Τώρα ήρθε η ώρα για νέα πράγματα! Και έχεις δίκιο, είναι ένα νέο ταξίδι τώρα!

 

 

RockOverdose: Θα ήθελες να κάνεις κάποιο σχόλιο για κάθε έναν από τα υπόλοιπα μέλη των Dieth; Τι θαυμάζεις περισσότερο σε εκείνους; Τί ήταν αυτό που σε έκανε να τους εμπιστευτείς και να συνεργαστείτε;

 

David Ellefson (DIETH): Λοιπόν, ο Guilherme ήταν ο πρώτος από τους δύο που μίλησα μέσω email και μετά στο τηλέφωνο κλπ. Έχει επιβλητικό παρουσιαστικό, ο ήχος της κιθάρας του και η φωνή του είναι ογκώδης! Δεν ντρέπεται να βγει μπροστά και μου αρέσει αυτό σε αυτόν. Κάθε ομάδα χρειάζεται κάτι τέτοιο, μια τέτοια προσωπικότητα. Εγώ προσωπικά (σε πολλές μπάντες στις οποίες έχω συμμετάσχει) είμαι κάπως στα μετόπισθεν.

Η πρώτη φορά που συνάντησα τον Michal ήταν στα γυρίσματα του πρώτου μας video. Πάντα αστειευόμαστε ότι είναι πολύ "Πολωνός", έχει αυτό το στωικό βλέμμα, έχει όμορφη ψυχή, έχει ένα μεταδοτικό γέλιο! Είναι επίσης μια πολύ κυρίαρχη παρουσία.

Νομίζω ότι είναι ωραίο που είμαστε τρεις διαφορετικές προσωπικότητες και όλοι έχουμε πολύ διαφορετικούς ρόλους στο συγκρότημα. Κάθε μέλος της μπάντας έχει έναν ρόλο μέσα στο group και είναι διασκεδαστικό να δουλεύεις με τρεις ανθρώπους γιατί σε ορισμένα επίπεδα είναι πιο εύκολο επειδή είναι λιγότεροι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις.

Αυτοί οι δύο κύριοι είχαν και οι δύο την εμπειρία τους σε διεθνείς ηχογραφήσεις και περιοδείες, οπότε νομίζω πως πρώτα απ' όλα αυτό είναι ένα στοιχείο που με έκανε να τους εμπιστευτώ, δεν έχω να κάνω με ερασιτέχνες ή τύπους που έχουν ακόμα αυταπάτες και νομίζουν ότι είναι σταρ. Γιατί όταν δεν έχεις πραγματικά ζήσει το rock n' roll, υπάρχει πάντα μια μικρή αυταπάτη για το τι είναι και πώς πρέπει να είναι. Όταν έχεις περάσει από τη διαδικασία να κάνεις δίσκους και να γράφεις τραγούδια και να κάνεις περιοδείες και να κάνεις την προώθηση και όλα αυτά τα πράγματα ... την όλη διαφορά την κάνει πλέον η επικοινωνία. Λάτρεψα αμέσως το γεγονός πως τρία άγνωστα μεταξύ τους άτομα κάναμε «κλικ» τόσο καλά, όχι μόνο μουσικά αλλά και σαν προσωπικότητες! Τώρα θα ζήσουμε μαζί εδώ, μέχρι στιγμής κανείς δεν φαίνεται να έχει προβλήματα με το ποτό, τα ναρκωτικά ή άλλα πράγματα, τα έχω περάσει όλα αυτά ο ίδιος και η υπομονή μου είναι περιορισμένη για κάτι τέτοιο. Προτιμώ κάποιον που έχει όλο το πακέτο!

 

RockOverdose: Οι Dieth είναι ασφαλώς κάτι πιο heavy από άλλες δουλειές σου. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς ως συγκρότημα να δημιουργήσετε μαζί έναν νέο ήχο χωρίς να επηρεαστείτε από τον ήχο του παρελθόντος σας;

 

David Ellefson (DIETH): Λοιπόν, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, αλλά φαίνεται να είναι η γενική άποψη - αυτό που είπες. Δηλαδή, ότι είναι το πιο heavy πράγμα που έχω κάνει. Αν και έχω δημιουργήσει αρκετά heavy δουλειές και με άλλους, το να δημιουργείς κάτι μόνος σου είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό.

Αρχικά, ο Guilherme δούλεψε στις αρχικές ιδέες, που έθεσαν πώς θα είναι οι μπασογραμμές και η ένταση. Νομίζω ότι παίζουμε ό,τι παίζουμε γιατί είμαστε ακριβώς αυτό που είμαστε. Έτσι, το υλικό μας σε κάποιο επίπεδο έχει λίγη από την προσωπική μας υπογραφή, αλλά νομίζω ότι δείχνει την ωριμότητα και των τριών μας καθώς βρεθήκαμε σε μια κατάσταση και αποδεχθήκαμε τι είναι και τι πρέπει να κάνουμε μέσα σε αυτήν. Υπάρχουν φορές που, με έπαιρναν πχ τηλέφωνο και μου ζητούσαν να παίξω ως sessionist γιατί ήθελαν απλά τον ήχο του David Ellefson. Υπάρχουν επίσης και άλλες φορές όπως αυτή που ξεκινήσαμε κάτι ολοκαίνουργιο, είναι όπως ένας λευκός καμβάς που πάνω σε αυτόν δημιουργήσαμε τον δικό μας ήχο, στίχους, ιστορίες ... έτσι γίνεται και πιστεύω πως επειδή και οι τρεις μας είμαστε μουσικοί με εμπειρία στο studio, αυτό αποδίδει καρπούς! Υπάρχει σεβασμός ο ένας στον άλλον, δεν παραβλέπουμε τις ιδέες κανενός, είναι ένα νέο πράγμα που το αντιμετωπίζουμε με μια νέα αξία! Δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό, ξέρεις; Απαιτεί να αφήσεις πίσω τον εγωϊσμό σου, το πλούσιο βιογραφικό σου και όλα αυτά, χρειάζεται να είσαι υγιής σε συναισθήματα και επίσης χρειάζεται ευφυΐα ώστε να μπεις μέσα σε αυτό και να δημιουργήσεις μουσική, να την απολαύσεις και να διασκεδάσεις!

Πρέπει να είσαι ο ίδιος λάτρης της μουσικής σου! Αν δεν είσαι, πώς μπορείς να το μεταδώσεις σε κάποιον άλλο; Ο ενθουσιασμός είναι μεταδοτικός και όταν μπορείς να τον νιώσεις, μπορείς να τον ακούσεις σε μια συζήτηση όπως εμείς σήμερα, μπορείς να τον δεις σε ένα βίντεο... που είναι επίσης μεταδοτικό και εξαπλώνεται όμορφα.

 

 

 

RockOverdose: Είχατε στο μυαλό σας κάποιο ιδιαίτερο concept ή απλά αφήσατε τα συναισθήματά σας να κυλήσουν ενώ γράφατε τα τραγούδια; Το ρωτάω γιατί ακούγοντας το album μου έδωσε την αίσθηση ότι κατά κάποιο τρόπο τα τραγούδια συνδέονται μεταξύ τους. Το album ξεκινά πολύ δυναμικά και στο τέλος δίνει αυτή την αίσθηση ανακούφισης… Έγινε επίτηδες;

 

David Ellefson (DIETH): Ναι! Νομίζω  το πέτυχες 100% και όχι, δεν ξεκινήσαμε ως concept, αλλά αποδείχθηκε ότι τελικά ήταν, έτσι δεν είναι; Το ακούς πραγματικά, όταν ξεκινά με το "To Hell & Back" και μετά περνάει όλο αυτό το ταξίδι με το "Free Us All", "Walk with me forever" κλπ και τελειώνει με το "Mark of Cain" και το "Severance". Νομίζω ότι το τελευταίο τραγούδι "Severance" μιλά αν και δεν έχει στίχους μιας και είναι instrumental. Είναι ένα είδος επανάληψης αν μπορώ να το πω έτσι, σαν να επιστρέφεις στην αρχή για να ολοκληρώσεις τη σκέψη. Και ξέρεις, δεν λειτουργούν πολλοί δίσκοι έτσι. Μόλις χθες άκουσα ένα παρόμοιο, είναι ο πρώτος δίσκος που αγόρασα, το Bachman-Turner Overdrive / Not Fragile όπου στο τέλος υπάρχει ένα τραγούδι που ονομάζεται "Givin' It All Away" όπου έχει τον στίχο από το το πρώτο τραγούδι που "Not Fragile"! Οι Ghost επίσης το έκαναν στον τελευταίο τους δίσκο "Impera", έχουμε επίσης ακούσει και τον Robert Plant να το κάνει όταν έβγαλε solo album, απλώς μια υπενθύμιση ότι αυτός είναι ο τύπος από τους Led Zeppelin (λες και τη χρειαζόμασταν, αλλά γιατί όχι;) ...

Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ έξυπνο και μου αρέσει ο τρόπος που το κάναμε. Το τελευταίο μας τραγούδι νομίζω ότι δένει με το "To Hell And Back". Μπορείς να το ακούσετε, μπορείς να ακούσεις την ένταση, την ιστορία, είναι μια ολοκληρωμένη καταγραφή της σκέψης μας και μετά στο τέλος κόβεις τα δεσμά - δεν είσαι πλέον συνδεδεμένος με το παρελθόν! Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα! Είναι η διακοπή της σχέσης με την παλιά ζωή σου!

 

RockOverdose: Είσαι πάντα πολύ δραστήριος και δημιουργικός, πιστεύω ότι επιτέλους βρήκες τον εαυτό σου με την έννοια ότι δεν είσαι απλώς ο μπασίστας ενός group αλλά να χρησιμοποιείς πραγματικά όλες τις μουσικές σου και καλλιτεχνικές ικανότητες. Είναι κάτι που πάντα ήθελες και τελικά έχεις την ευκαιρία να το εκπληρώσεις;

 

David Ellefson (DIETH): Αρχικά σε ευχαριστώ που το πρόσεξες και το αναγνώρισες! Έχεις δίκιο, είναι αλήθεια! Ξέρεις, σε κάθε συγκρότημα έχεις έναν ρόλο, έχω υπάρξει σε διάφορα μουσικά περιβάλλοντα ως μπασίστας, μερικές φορές ως τραγουδοποιός, backvocal τραγουδιστής ή ό,τι κι αν είναι αυτό, είναι ένας μεγάλος κύκλος ζωής για μένα, γιατί προφανώς έχω περάσει τόσα χρόνια με ένα συγκεκριμένο συγκρότημα, που δημιούργησε μια συγκεκριμένη ταυτότητα για μένα και το πώς με βλέπει ο κόσμος! Το ίδιο συμβαίνει και με τους ηθοποιούς πολλές φορές! Μερικοί άνθρωποι είναι τόσο "χαρακτηρισμένοι" από ένα ρόλο που δεν μπορείς εύκολα να τους διαχωρίσεις από αυτό. Ποτέ δεν ήθελα να συνεχίσω solo, δεν είμαι solo τύπος. Είμαι περισσότερο της παρέας. Θα συμφωνήσω ότι αυτό είναι ένα είδος αναγέννησης για εμένα και επαναφοράς! Είναι επίσης ένα είδος επιστροφής στο παρελθόν για να ολοκληρώσω τον κύκλο της μουσικής μου ζωής, γιατί ξέρεις... άρχισα να παίζω μπάσο όταν ήμουν 11-12 χρονών και είχα το πρώτο μου συγκρότημα, ήταν ένα trio και ήμουν ένας από τους δύο τραγουδιστές, οπότε είναι κάπως αστείο ότι το ξανακάνω αυτό στη ζωή μου. Στο πρώτο μου συγκρότημα ήμασταν φίλοι, ήμασταν κολλητοί και με αυτούς τους τύπους τον Guilherme και τον Michał υπάρχει μια αμοιβαία φιλία που τα κάνει όλα πιο εύκολα. Δεν ήταν η φάση,  χρειαζόμαστε μπασίστα, έλα να υπογράψεις το συμβόλαιο, δεν ήταν έτσι, ξεκίνησε με φιλία και μουσική.

 

 

RockOverdose: Είστε μια ισχυρή τριάδα έμπειρων μουσικών, σας βοήθησε αυτό να προωθήσετε το υλικό σας πιο εύκολα ή πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να είναι εμπόδιο στα επόμενα βήματά σας;

 

David Ellefson (DIETH): Λοιπόν, επειδή πρόκειται για heavy μουσική νομίζω πως αυτό σίγουρα βοηθάει. Αν ήταν ένας δίσκος jazz θα είχε τόσο ενδιαφέρον. Είναι ένας δίσκος heavy metal και σίγουρα το παρελθόν μας τραβάει την προσοχή. Αλλά δεν το πουλάμε έτσι. Είμαστε εμείς ως συγκρότημα, όχι ένα supergroup τριών διάσημων τύπων. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να βγάλουμε το τραγούδι, "In The Hall Of The Hanging Serpents",  είναι το πρώτο πράγμα που κάναμε ενώ ακόμα δεν είχε ανακοινωθεί το συγκρότημα! Μόλις εμφανίστηκε ένα απόγευμα στο facebook τράβηξε απίστευτα την προσοχή του κόσμου! Νομίζω ότι είναι πάντα ο σωστός τρόπος αυτός. Όπως έχει πει και ο Joe Perry, "Άφησε τη μουσική να μιλήσει..." - "Let the music do the talking..."! 

 

 

RockOverdose: Έχεις απόλυτο δίκιο! Λοιπόν, ξέρω ότι έχετε ανακοινώσει κάποιες εμφανίσεις σε φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι. Όχι μόνο με τους Dieth αλλά και με τους Kings Of Thrash. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για επίσκεψη στην Ελλάδα;

 

David Ellefson (DIETH): Είναι όλα ανοιχτά τώρα! Το πρώτο πράγμα είναι να βγάλουμε τη μουσική, κάθε φορά που βγάζουμε ένα νέο τραγούδι, όσες περισσότερες συνεντεύξεις κάνουμε, τόσες περισσότερα shows ανακοινώνουμε. Αυτή τη στιγμή ενημερώνουμε τον κόσμο για την ύπαρξή μας, να μας μάθει αρχικά ως μπάντα και πλέον με το διαδίκτυο είναι εύκολο. Κάθε φορά που βγάζουμε κάτι καινούργιο, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Φυσικά θα θέλαμε να έρθουμε στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρω πότε, πού ή πώς ακόμα...

 

RockOverdose: Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο και ελπίζω κάποια μέρα να σε ξαναδούμε στην Ελλάδα γιατί ο κόσμος εδώ υποστηρίζει τη δουλειά σας. Είσαι πολύ γενναίος Dave,  σε αυτόν τον σκληρό κλάδο που μπορεί εύκολα να σε ακυρώσει, εξακολουθείς να στέκεσαι πιο δυνατός από ποτέ. Νομίζω ότι είσαι αρκετά τυχερός που έχεις τέτοια υποστήριξη. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο!

 

David Ellefson (DIETH): Ευχαριστώ πολύ! Το εκτιμώ! Στέλνω τα χαιρετίσματά μου σε όλους!

 

 

Για το RockOverdose,

Βιβή Ζαπαντιώτου

 

Main photo credits:. Oskar Szramka Photography Oskar Szramka

Comments