Deaf Radio στο RockOverdose: “Με το “Arsenal Of Hope” εδραιώσαμε την ταυτότητα μας.”

Αυτή η συνέντευξη βρίσκει τους Deaf Radio λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της περιοδείας στα πλαίσια του νέου , εξαιρετικού άλμπουμ με τίτλο “Arsenal Of Hope”.

Θα έλεγε κανείς ότι όσο περνάν τα χρόνια , το συγκρότημα ωριμάζει και ταυτόχρονα πειραματίζεται με κοινό σημείο την παραγωγή αξιόλογης μουσικής, κάτι που επάξια έχει θέσει τους Deaf Radio ως μία από τις πιο σταθερά ανερχόμενες μπάντες από το 2015 μέχρι και σήμερα.

 

Οπότε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους:


 

RockOverdose: Αρχικά, πως προέκυψε το όνομα Deaf Radio; Συμβολίζει κάτι για εσάς ή ήταν κάτι τυχαίο που έκατσε καλά στα αυτιά σας;

Deaf Radio: Ψάχναμε κάτι εύηχο, το οποίο να ταιριάζει σε ύφος με την μουσική μας και παράλληλα να έχει και έναν συμβολισμό. Το Deaf Radio τικάρει όλα τα κουτάκια και αντιπροσωπεύει ένα κενό επικοινωνίας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας.

 

RockOverdose: Ξεκινώντας ως συγκρότημα, πείτε μας μερικά από τα αγαπημένα σας τραγούδια που τζαμάρατε στο studio και που ενδεχομένως να τζαμάρετε ακόμα, πέραν του δικού σας υλικού.

Deaf Radio:Η αλήθεια είναι πως από την αρχή ξεκινήσαμε δουλεύοντας δικές μας ιδέες. Ένα από τα πρώτα κομμάτια που παίξαμε όλοι μαζί ωστόσο ήταν το Berlin των Black Rebel Motorcycle Club. Μας άρεσε αυτός ο συνδυασμός αλητείας και σκοτεινής ατμόσφαιρας που βγάζει. Το παίζαμε και στα live μας για κάποιο διάστημα στην αρχή αρχή.

 


RockOverdose:  2017 λοιπόν και φτάνουμε στην κυκλοφορία του “Alarm”. Πώς νιώθουν οι Deaf Radio του σήμερα για το ντεμπούτο άλμπουμ τους; Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο “Alarm” τι θα ήταν αυτό;

Deaf Radio: Η αλήθεια είναι πως πήγε πολύ καλύτερα από ότι υπολογίζαμε σε όλα τα επίπεδα. Σίγουρα αν το φτιάχναμε τώρα πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά ωστόσο είμαστε φοβερά χαρούμενοι με το ότι καταφέραμε και δώσαμε το 100% επομένως θα πω ότι δεν θα αλλάζαμε τίποτα απολύτως. Μπορέσαμε και αποτυπώσαμε με ακρίβεια αυτό που είχαμε τότε στο κεφάλι μας με τη βοήθεια των ανθρώπων που δούλεψαν μαζί μας στον δίσκο αυτό δηλαδή τους Ηρακλή Βλαχάκη, Νίκο Τριανταφύλλου και Μάριο Νάρη. Ήταν επίσης η πρώτη σοβαρή μας προσπάθεια για παραγωγή, μια φοβερά εκπαιδευτική διαδικασία από την οποία πήραμε πολλή εμπειρία.

 

 

 

RockOverdose:  Δύο χρόνια αργότερα , τον Ιούνιο του 2019, βγαίνει το single από το “Modern Panic” , το “Astypalea”. Ένα τραγούδι που έφτασε μέχρι και στο KEXP ! Αλήθεια, πως έγινε αυτό; Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποια στιγμή τους Deaf Radio σε live show στο KEXP ;

Deaf Radio: Το story πίσω από αυτό είναι τελείως αστείο. Ένας φίλος της μπάντας απλώς έστειλε request με το Astypalea στο KEXP live την ώρα που γινόταν η εκπομπή και από το πουθενά ο παραγωγός το έβαλε. Προφανώς μας πέσαν και μας τα σαγόνια με αυτό. Μπορεί να προσπαθείς μια ζωή με τους κλασσικούς ορθολογικούς τρόπους και ξαφνικά από το πουθενά γίνονται κάτι τέτοια επιβεβαιώνοντας πως πάντα χρειάζεται και λίγη τύχη.

 

RockOverdose:  Το Νοέμβριο του 2020 κυκλοφορείτε ένα acoustic session , το Live at Mellowshoppy. Προσωπικά, λατρεύω τις acoustic εκδοχές rock τραγουδιών. Είναι και κάτι που οι QOTSA (θεωρώ μια από τις μπάντες που έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ύφος σας σαν συγκρότημα) έχουν κάνει πάμπολλες φορές. Είναι το acoustic κάτι που θα ξαναδούμε/ξανακούσουμε από τους Deaf Radio στο μέλλον;

Deaf Radio: Ναι και μεις το λατρεύουμε και για αυτό το κάναμε. Το συζητούσαμε πολύ καιρό και το lockdown μας έδωσε την αφορμή. Θεωρούμε πως πέτυχε γενικά και σίγουρα είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας μια και τα κομμάτια μας λόγω της μελωδικότητάς τους προσφέρονται για τέτοιους πειραματισμούς. Επομένως ναι, είναι πολύ πιθανό να κάνουμε κάτι αντίστοιχο μελλοντικά.

 

 

 

RockOverdose:  Το 2021 και –ξανά- εν μέσω lockdown , λαμβάνετε μέρος και είστε μία από τις 3 νικήτριες μπάντες! Κατ’αρχάς, συγχαρητήρια για αυτή σας τη διάκριση. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία και πώς επηρέασε αυτή η νίκη τις επόμενες κινήσεις σας όσον αφορά ζωντανές εμφανίσεις στο εξωτερικό και την ηχογράφηση του “Arsenal Of Hope”;

Deaf Radio: Ευχαριστούμε! Η εμπειρία ήταν όμορφή αλλά και δύσκολη μιας και είχε συμμετοχή σε πολλά workshops, βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση live υλικού και άλλα πολλά ωστόσο ήταν μια εποικοδομητική διαδικασία μέσα από την οποία μάθαμε πάρα πολλά πράγματα, γνωρίσαμε σημαντικούς ανθρώπους του χώρου και φυσικά τα βασικά για το πως λειτουργεί η βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο. Μας έδωσε επίσης το εισιτήριο για μια από τις σημαντικότερες μας στιγμές σαν μπάντα, την συμμετοχή μας στο Exit festival στην Σερβία το 2021. To προτείνουμε ανεπιφύλακτα και σε άλλες μπάντες καθώς μόνο να κερδίσεις έχεις από αυτή την διαδικασία, ειδικά αν είσαι DIY μουσικός χωρίς μεγάλη εταιρεία από πίσω σου.

 

 

RockOverdose:  Καλοκαίρι 2022 και συμμετοχή στο Release Festival στην Αθήνα και σε ένα πραγματικά all-star line-up κατά την άποψή μου. ΛΔΛΜ,Blues Pills, Hellacopters και φυσικά Clutch. Σαφώς δεν ήταν η πρώτη φορά που μοιράζεστε το σανίδι με σημαντικά ονόματα του χώρου, ωστόσο θα ήθελα να μας πείτε συγκεκριμένα για αυτή την εμφάνισή σας. Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε ίσως μια συναυλία σας , ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

 

Deaf Radio: Ήταν σίγουρα από τις πιο δυνατές συναυλιακές μας εμπειρίες. Πάντα το να παίζεις δίπλα σε τόσο μεγάλα ονόματα προκαλεί ενθουσιασμό ακόμη και όταν το έχεις ήδη κάνει. Επίσης, η πλατεία νερού είναι από τους αγαπημένους συναυλιακούς χώρους. Δεν είναι λίγο να παίζεις live και να βλέπεις θάλασσα. Από κει και πέρα άλλες εμφανίσεις που έχουμε ξεχωρίσει είναι τα live με τους Planet of Zeus το 2018 που ίσως ήταν από τα πρώτα πολύ μεγάλα μας live και παίξαν ρόλο στην πορεία μας και φυσικά το τελευταίο μας live στο Gagarin για την παρουσίαση του Arsenal που ήταν και το μεγαλύτερό μας live μέχρι στιγμής.

 

 

RockOverdose:  Με τα πολλά, φτάνουμε στο σήμερα και στο “Arsenal Of Hope” και σε μια ερώτηση που σίγουρα έχετε απαντήσει αρκετές φορές ως τώρα. Πώς προέκυψαν τα synths ; Ήρθαν και θα μείνουν ή ήταν ένα πετυχημένο πείραμα το οποίο η μπάντα θα αφήσει πίσω για να εξερευνήσει κι άλλα μονοπάτια;

 

Deaf Radio: Όπως έχουμε πει η μουσική που γράφουμε δεν μπαίνει σε λούπες και κανόνες, θέλουμε να κρατήσουμε την δημιουργική διαδικασία όσο το δυνατό πιο ελεύθερη και αυθόρμητη. Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια ακούμε περισσότερη ηλεκτρονική μουσική και αυτός ο πειραματισμός μας κέρδισε πολύ το ενδιαφέρον. Σίγουρα συνέβαλλαν και τα lockdowns μιας και μας ανάγκασαν κατά κάποιο τρόπο να δουλέψουμε τις ιδέες μας περισσότερο στο σπίτι παρά σε studio. Μελλοντικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Δεν προσπαθούμε να το προκαθορίσουμε. Κάνουμε ουσιαστικά πάντα αυτό που μας ευχαριστεί. Για αυτό ξεκινήσαμε να γράφουμε μουσική και έτσι θα πορευτούμε. Αυτό που πετύχαμε με το Arsenal είναι να εδραιώσουμε την ταυτότητα μας σαν μπάντα. Αν αυτή θα εκφράζεται μόνο με κιθάρες ή και με synths και beats δεν έχει και πολλή σημασία.

 

 

RockOverdose:  Το “Arsenal Of Hope” αποτελείται από 10 πραγματικά εξαιρετικά τραγούδια, που το καθένα από αυτά σίγουρα έχει την ιστορία του. Έχετε μιλήσει για το “Lisbon Hills” , για το ομώνυμο του δίσκου και το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας» και σίγουρα και για άλλα τραγούδια. Προσωπικά , θα ήθελα πολύ να μάθω περισσότερα για το τραγούδι που κλείνει το δίσκο , το γλυκόπικρο “Bermondsey”.

Deaf Radio: Το Bermondsey είναι ένα κομμάτι το οποίο αρχικά ήταν υπό συζήτηση για το αν θα μπει στον δίσκο καθώς ήταν διαφορετικό αρκετά από ότι έχουμε κάνει. Παρόλα αυτά λόγω του ότι θεωρούμε πως είναι μια πάρα πολύ καλή και δυνατή σύνθεση που θα μπορούσε να κλείσει εξαιρετικά τον δίσκο μιας και τα συναισθήματα που σου γεννά είναι φοβερά έντονα, όλοι μας συμφωνήσαμε πως το θέλαμε μέσα. Πρόκειται για ένα βιωματικό κομμάτι, την ιστορία ενός ζευγαριού και το πως αυτή εξελίχθηκε στον χρόνο μέχρι και τέλος του. Μια πολύ συναισθηματική και προσωπική στιγμή στο Arsenal που καταφέρνει να περάσει αυτό το γλυκόπικρο συναίσθημα μέσα από μουσική και στίχους.

 

RockOverdose: Πρόσφατα ολοκληρώσατε το πρώτο σκέλος της περιοδείας σας στα πλαίσια του “Arsenal Of Hope” , κάτι που σημαίνει ότι στο κοντινό μέλλον να περιμένουμε το δεύτερο σκέλος. Τι λένε τα πλάνα; Έμφαση στο εξωτερικό ή/και στο εσωτερικό;

Deaf Radio: Ακριβώς! Το δεύτερο σκέλος της περιοδείας μας ξεκινά την επόμενη Πέμπτη στις 2/2. Έχουμε περίπου 11 ακόμη live σε Ευρώπη και Βαλκάνια και μια μικρή έκπληξη για τις 13/2 αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα.

 

RockOverdose: Πριν κλείσουμε αυτήν την συνέντευξη , πείτε μας μερικά άλμπουμ ή καλλιτέχνες που έχετε ξεχωρίσει μέσα στο 2022 . Ένα άτυπο Top 5 της χρονιάς αν θέλετε.

Deaf Radio: Fontaines DC, Wet Leg, The Smile, Just Mustard, Sam Fender

 

RockOverdose:  Τέλος , ένα μήνυμα σε όσους δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι οι Deaf Radio ακόμα!

Deaf Radio: Ξεκινήστε ακούγοντας το Arsenal of Hope που είναι και η πιο αντιπροσωπευτική δουλειά μας αυτή τη στιγμή και φυσικά σας περιμένουμε σε ένα από τα live μας.

 

Για το RockOverdose,

Ερωτήσεις: Βαγγέλης 'Αρκουδα' Κατσής

 

 

 

Deaf Radio Store: https://deafradio.bandcamp.com/

Spotify: https://spoti.fi/2TYS9IB

FB: www.facebook.com/deafradioband

Instagram: www.instagram.com/deaf.radio

Comments