Οι DEEP PURPLE στο California Jam: Οι 400.000 θαυμαστές και το ‘όργιο’ της καταστροφής.

 

 

 Το 1974 οι Deep Purple παίξανε σε ένα από τα πιο τρελά Αμερικάνικα φεστιβάλ rock n roll που έγινε ποτέ, το ‘California Jam’ σε μια φάση η οποία κατέληξε με τον Ritchie Blackmore να επιτίθεται στον κάμεραμαν. Ο David Coverdale και ο Glenn Hughes το θυμούνται πολύ καλά.

 

 

Το California Jam είναι το τελευταίο πιο γαμηστερό φεστιβάλ rock n roll της Αμερικής σύμφωνα με τα λεγόμενα του David Coverdale ο οποίος έπαιξε εκεί με μια επιταγή των χιλίων δολαρίων να είναι χωμένη στην κωλότσεπη του τζιν του. Το φεστιβάλ έλαβε χώρο στον αυτοκινητόδρομο του Ontario στην Καλιφόρνια στις 6 Απριλίου του 1974 μπροστά σε 200.000 φανατικούς ροκάδες.. ή τουλάχιστον αυτή ήταν η επίσημη αναμενόμενη παρουσία. Ανεπίσημα όμως ήταν τουλάχιστον ο διπλάσιο κόσμος εκεί. Οι Deep Purple οι οποίοι μόλις είχαν προσλάβει τον Coverdale ως τον κύριο τραγουδιστή τους ήταν το Νο. 1 σε πωλήσεις δίσκων συγκρότημα στην Αμερική εκείνη την εποχή. Βρισκόντουσαν στη μέση της μεγάλης περιοδείας τους για την προώθηση του ‘Burn’ το πρώτο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε από την ΜΚ ΙΙΙ σύσταση του συγκροτήματος τους Ritchie Blackmore (κιθάρα), Jon Lord (πλήκτρα), Ιan Paice (τύμπανα) και τα ‘νεούδια’ Glenn Hughes (μπάσο) και τον David Coverdale (φωνητικά). Οι τελευταίοι δυο είχαν αντικαταστήσει τους Roger Glover και Ian Gillan αντίστοιχα το 1973.

 

Το California Jam ήταν ένα χιουμοριστικό ζήτημα. Μεγάλα τμήματά του μεταδίδονταν από το κανάλι της Αμερικής το ABC το οποίο ήταν κιόλας σπόνσορας του show. Κι άλλες μπάντες βρισκόταν στον κατάλογο του φεστιβάλ όπως οι Black SabbathBlack Oak ArkansasThe EaglesEmerson Lake & Palmer, Earth Wind & Fire and, erm, Rare Earth and Seals & Crofts και άλλοι όμως οι Deep Purple ήταν οι star της όλης φάσης.

 

Η εντυπωσιακή ερμηνεία τους τροφοδοτούμενη από κάποια παρατράγουδα στα παρασκήνια κορυφώθηκε σε ένα καταστροφικό ‘όργιο’ από τον Ritchie Blackmore. Στο τέλος του κομματιού ‘Space Truckin’’ κοπάνησε επαλειμμένα την κιθάρα του στον φακό του χειριστή της κάμερας. Πήγε να καταστρέψει κάμποσες ακόμα κιθάρες πριν την ‘πιο-τρελή-απο-ότι-φανταζόντουσαν’ έκρηξη από τους Marshall ενισχυτές του με αποτέλεσμα μια στοίβα απο τα μαλλιά του να πιάσουν φωτιά, όπως και του Ian Paice αλλά και των περισσότερων μελών της ομάδος της περιοδείας. Αρκετά εντυπωσιακή φάση έτσι? Ειδικά αν το όνομά σου είναι Christopher Guest.

Τελικά, οι Deep Purple έφυγαν με ελικόπτερο από τον χώρο της συναυλίας, αποφεύγοντας την σύλληψη του Blackmor από τις αρχές.

 

Η εμφάνιση των Deep Purple στο California Jam ήταν ένα απο τα πρώτα ροκ shows τα οποία βιντεοσκοπήθηκαν και βγήκανε στην αγορά εκείνη την εποχή σε μια νέα μορφή βίντεο. Και το 2005 κυκλοφόρησε σε DVD με πολύ πλούσιο χαρακτηριστικό bonus υλικό συν την πρόσθεση του ‘Lay Down, Stay Down’ το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική κυκλοφορία.

 

 

Για το Rock Overdose,
Γιώργος Τσιαπανίτης

ΠΗΓΗ

Comments