DEVISER: 24 χρόνια Unspeakable Cults, το άλμπουμ ορόσημο της Βlack Μetal σκηνής!

 

 

 

 

DEVISER: Unspeakable Cults, το άλμπουμ ορόσημο της παγκόσμιας black metal σκηνής - 24 χρόνια μετά...

 

Unspeakable Cults (αρχικός τίτλος: Unaussprechlichen Kulten) είναι ένας τίτλος ενός βιβλίου που εμφανίζεται στις ιστορίες του Robert Howards.

Σύμφωνα με το μύθο, γράφτηκε από έναν Γερμανό που βρέθηκε νεκρός με γρατσουνιές από νύχια στο σώμα του.

Ένας φίλος του, πήρε τις σημειώσεις του, τις έβαλε όλες μαζί, τις διάβασε-μελέτησε κι  έπειτα τις έβαλε φωτιά και έκοψε τις φλέβες του με ξυράφι. Ήταν για ξεχασμένες και ανείπωτες λατρείες και για πράγματα που παραμονεύουν στα σκοτεινά μέρη της γης.

 

Για ξεχασμένες κι ανείπωτες λατρείες η θεματολογία του, ηχογραφημένο και μιξαρισμένο στα "φημισμένα" Praxis studios με παραγωγή από τον εξαιρετικό μουσικό και φημισμένο παραγωγό Coti K., Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 1996.

 

Τα τότε μέλη των Deviser, οι:

Nick Christogiannis Bass, Keyboards, Vocals (backing)
Nick Samakouris Drums
George Triantafillakis Guitars (lead)
Matt Hnaras Vocals, Guitars (rhythm), Lyrics

Ενώ συνεργάστηκαν επίσης και οι:
Coti K. Keyboards, Engineering, Mixing, Producer
Katerina Keyboards
Ippokratis Navridis Photography
Christophe "Volvox" Szpajdel Logo art

 

 

 

 

 

 

Η ελληνική black metal σκηνή έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και μοναδικά άλμπουμ σε όλα τα είδη του metal. Αυτά τα άλμπουμ έχουν πνεύμα και αίσθηση που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, το Unspeakable Cults έχει τον ελληνικό ήχο ως λάβαρο, ωστόσο εννοείται ότι επίσης υπάρχει μια εξέλιξη καθώς παίρνει έννοιες που βρίσκονται σε άλλα άλμπουμ από τη σκηνή όπως το Walpurgisnacht των Varathron και το Non Serviam των Rotting Christ, και τις επεκτείνει αρκετά.

 

 

Το Unspeakable Cults είναι κυρίως ένα άλμπουμ που βασίζεται στην ατμόσφαιρα, είναι αρκετά μελωδικό με μερικά από τα τραγούδια να συνορεύουν ακόμη και με το gothic. Η χρήση πλήκτρων είναι καθολική και πρωτοπόρα για την εποχή, καθώς εμφανίζονται σε κάθε κομμάτι κι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ήχου, για να δημιουργήσουν μια ζοφερή σκοτεινή αύρα. Οι κιθάρες επηρεάσμένες από το κλασικό heavy metal και επιθετικές όπου χρειάζεται, τα riff τείνουν να έχουν πιο σκοτεινή υφή. Τα ντραμς κυριαρχούν στο mix, με αρκετά blats-beats ακόμη και στα πιο μελωδικά riff. Το μπάσο δυστυχώς είναι λίγο πιο πίσω, αν και από αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το συνολικό παιχνίδι της μίξης είναι απολύτως κατάλληλο ολιστικά. Τα φωνητικά είναι πιο "μπροστά" μαύρα μεταλλικά και "σχιστά" γεμάτα πάθος.

 

 

Όλα τα τραγούδια είναι συναρπαστικά και αξέχαστα και το άλμπουμ ρέει αρκετά ομαλά με έναν καλό συνδυασμό ταχύτερων τραγουδιών και μερικών πιο αργών, ακούγεται και με την μία θα λέγαμε, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο κι έχω βάλει και λινκ πιο κάτω για να το απολαύσετε φουλ, χωρίς σταματημό.

 

 

 

1989 και από την Κρήτη, ο Μάνθος βρίσκεται Αθήνα κι έπειτα από "ζυμώσεις" φθάνει μαζί πλέον με μόνιμους συνοδοιπόρους σ' αυτο το πρώτο άλμπουμ και μέσω της Mascot Records το κυκλοφορούν. Πράγμα πολύ σπουδαίο για την εποχή, η υπογραφή συμβολαίου με εταιρία εξωτερικού.

 

 

 

 

Η κυκλοφορία του "Unspeakable Cults" ήταν αυτό που έκανε τους Deviser ως ένα από τα top πρωτοεμφανιζόμενα ονόματα του ήχου στον Ευρωπαϊκό metal τύπο, να παίξουν στο εξωτερικό και να μοιραστούν τη σκηνή με συγκροτήματα όπως Ancient Rites, Rotting Christ, Venom και Emperor.

 

 

 

Επισης θεωρώ εξίσου, σημαντικό κομμάτι για την μουσική τους κατεύθυνση την παρότρυνση του Euronymous (Mayhem), λίγο πριν την δολοφονία του, για τα σκοτεινά συναισθήματα και την ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να έχει η μουσική των Deviser , πράγμα που αποτυπώθηκε πρωτίστως στο "Τhy Blackest Love" demo, αλλά και στο "Unspeakable Cults", αφού για αρκετό καιρό κρατούσαν επαφή μαζί του.

 

Στο "Unspeakable Cults", στιχουργικά, είναι πιο συγκεκριμένο το όλο concept του δίσκου εμπνευσμένο από τον Robert Howard - H.P. Lovecraft κτλ, όπου γίνεται προσπάθεια για να ταξιδέψει ο ακροατής, μέσω της μουσικής και των στίχων και να περιγράψουνε έτσι, ότι πιο ακατανόμαστο και σκοτεινό έχει νιώσει αυτος που θα διαβεί το μονοπάτι του δίσκου έτσι ακριβώς όπως αποτυπώνεται και στο εξώφυλλο του.

 

 

 

TRACKLIST:

 

1. Stand & Deliver 03:52
2. Darkness Incarnate 05:52
3. Threnody 03:53
4. When Nightmares Begin 04:29
5. The Rape of Holiness 05:36
6. Ritual Orgy 03:24
7. Dangers of a Real and Concrete Nature 03:21
8. The Fire Burning Bright 03:56
9. In the Horror Field 03:06
10. Afterkill 01:20

 

 

Προμηθευτείτε το καινούριο merch των DEVISER από:

 

https://www.facebook.com/Deviser-135734023147260

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε και το teaser από την Sleaszy Rider Records για την επανακυκλοφορία του "Unspeakable Cults".

 

 

 

 

 

 

 

Ακούστε εδώ το "Έπος" Threnody σε remastered έκδοση.

 

 

 

 

 

 

Ακούστε ολόκληρο το "Unspeakable Cults"... εδώ!!!

 

 

 

 

 

 

Σήμερα και λόγω αύτης της επετείου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο "Unspeakable Cults", στην εκπομπή "Zion's Extreme Mix" (κάθε Τετάρτη 8 με 10 το βράδυ). Εως τότε ακούστε από την σελίδα μας στο Mixcloud την εκπομπή αφιέρωμα στους Deviser και την συνέντευξη του Νίκου Χρηστογιάννη.

 

https://www.mixcloud.com/RockOverdoseWebRadio/zions-extreme-mix-october-14th-2020-interview-with-nick-christogiannis-of-deviser/

 

 

Ευχαριστώ το Metal View (Γιάννης Χαρτζανιώτης) για την πολύτιμη βοήθεια του.

Comments