DIO: Τα 14 + 1 καθοριστικά τραγούδια της καριέρας του!

 

Από μπασίστας στους The Vegas Kings, σε rockabilly σχήμα 1957, στην εποχή των Rainbow, Black Sabbath και στη σόλο πορεία του, ο Ronnie James Dio είχε μία καριέρα όπως λίγοι στον χώρο της σκληρής μουσικής.

 

 


Με τον θάνατο του  Ronnie James Dio τον Μάιο του 2010, η μουσική σκηνή έχασε μία θρυλική φιγούρα. Ο άνθρωπος που με την τρανή φωνή του έντυσε την μουσική των Rainbow, Black Sabbath, Dio και Heaven and Hell είχε ένα μοναδικό ταλέντο. Φωνή με πρωτοφανή δυναμική και εκφραστικότητα, αξέχαστη μελωδικότητα, κομψός στιχουργός και εξαιρετικός μυθοπλάστης με πλούσια φαντασία.

Υπήρχε μαγεία στα λόγια και στη φωνή του Dio και αυτά είναι τα 14 τραγούδια του καθόρισαν την καριέρα του.

 


 

Ronnie Dio & The Prophets – Gonna Make It Alone

Αυτό το Single κυκλοφόρησε το 1963 από την Lawn Label. Αν και πρόκειται για ένα απλό R&B (Rhythm & Blues)  κομμάτι χωρίς καμία ιδιαιτερότητα ωστόσο εδώ, στα πρώτα βήματα του καλλιτέχνη, αχνοφαίνονται ψεγάδια της χαρισματικής και της ιδιαίτερης φωνής του.

 

 

 

 

 

ElfGambler, Gambler

Από το ντεμπούτο των Elf, το line-up των οποίων θα γινόταν η πρώτη ενσάρκωση των Rainbow, γίνεται εμφανές η ανακάλυψη της πλήρης δυναμικής των Deep Purple από τον Dio. Μπορείτε να τον ακούσετε να παίρνει την καλλιτεχνική θέση που θα καθόριζε την μετέπειτα πορεία του.

 

 

 

 

 

 

Rainbow – The Temple Of The King

Απλά για να αποδείξουμε πως δεν ήταν, οτιδήποτε έκανε το Dio με τους Rainbow, δυναμικό , εδώ μιλάμε για ένα μπαλαντοειδές κομμάτι. Αποδεικνύεται η ικανότητα του Dio να ντύνει τις μελωδίες σε μεσαιωνικό στυλ με περίσσια απλότητα.

 

 

 

 

RainbowStargazer

Ο ορισμός του Epic metal. Η Dio-εποχή των Rainbow στα ντουζένια τους. Ένα επικό κομμάτι γεμάτο με μυστήριο και μαγεία, διάχυτο με δυναμικότητα και πάνω από όλα μία τιτάνια φωνητική ερμηνεία.

 

 

 

 

RainbowLady Of The Lake

Αν και πολλοί πίστεψαν ότι ο Ritchie Blackmore και ο Dio ήταν ξοφλημένοι γιατί ο τελευταίος ήθελε η μπάντα να πάρει έναν πιο εμπορικό δρόμο, αυτό το κομμάτι είναι δείχνει ότι ακόμα και έτσι ο Dio μπορεί να μεγαλουργήσει ισορροπώντας στον pop και στον rock ήχο.

 

 

 

 

 

Black SabbathHeaven And Hell

Όπως και σε πολλούς δίσκους που συμπεριλαμβάνουν τον Ronnie James Dio, είναι δύσκολο να διαλέξεις μόνο ένα κομμάτι από το Heaven And Hell. Το ομώνυμο κομμάτι όμως είναι αυτό που αντιπροσωπεύει επάξια αυτό που έφερε μαζί του ο Dio στους Black Sabbath.

 

 


Black Sabbath Voodoo

Αν το Heaven And Hell οδήγησε του Black Sabbath σε πιο συμφωνικά μονοπάτια, τότε το Mob Rules ήταν απλά ένας heavy δίσκος. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα δυναμικό κομμάτι οδηγούμενο από τα φωνητική ικανότητα του Dio να θερίζει και ταυτόχρονα να έχει τον πλήρη έλεγχο.

 

 

DioHoly Diver

Ίσως το πιο γνωστό, στο ευρύ κοινό, κομμάτι της λίστας. Ατμοσφαιρικό που σε στοιχειώνει και χτίζει σταδιακά την ένταση ώστε να σε υποδεχτεί η φωνή του  ίδιου του Dio, ο οποίος αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει όμοιός του στο να γράφει μυθικούς στίχους, με στοχευμένο μήνυμα, και να τους φέρει τόσο επιδέξια στη ζωή.

 

 

 

 

 

DioWe Rock

Ο τίτλος τα λέει όλα. Με τα Devils Horns και σηκωμένες γροθιές στον αέρα η μπάντα του Dio γίνεται ένα με το κοινό μέσω αυτού του ύμνου. Ο τραγουδιστής δίνει χρωματισμό και ζωντάνια μέσω ενός, κατά τα άλλα, πολύ απλού κομματιού.

 

 

 

 

 

DioRock NRoll Children

Μόνο ο Dio μπορεί διαποτίσει τέτοιους στίχους με ειλικρίνεια και δεξιοτεχνία ώστε να τους μετατρέψει σε ένα έργο λογοτεχνίας. Μπορείς να ακούσεις το συναίσθημα, τη ζωτικότητα, την ανάσα σε κάθε λέξη, που σε προσκαλούν σε αυτό το κομμάτι. Είναι μία ερμηνεία αγνής φωνητικής θεατρικότητας.

 

 


HearN Aid - Stars

Ο Dio είναι αυτός που κατάφερε να μαζέψει ένα dream team μουσικών (Yngwie Malmsteen, Judas Priest, Iron Maiden, Quiet Riot, Dokken, Mötley Crüe, Twisted Sister, Queensrÿche, Blue Öyster Cult, Journey, W.A.S.P. , Night Ranger…)για να κυκλοφορήσουν ένα single για φιλανθρωπικό σκοπό (για την αντιμετώπιση της πείνας στην Αιθιοπία). Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ένα Dio κομμάτι. Ο ίδιος ήταν αυτός που κατάφερε να ξεχωρίσει από όλους τους μουσικούς του εγχειρήματος.

 

 


Dio – All The Fools Sailed Away

Υποδηλώνει πολλά το γεγονός ότι όποτε αναφέρεις το όνομα Dio για ένα κομμάτι η συζήτηση στρέφεται γύρο από τα φωνητικά. Πολλές φορές είναι ο ίδιος που έφερε το κομμάτι σε αυτό το ύψος. Το All The Fools Sailed Away είναι ένα άψογο παράδειγμα. Προσπαθήστε να το φανταστείτε χωρίς αυτά τα φωνητικά στον πυρήνα του. Απίθανο έτσι;

 

 


Heaven And Hell – Bible Black

Όταν επέστρεψαν οι Heaven And Hell πολλοί οπαδοί είχαν αμφιβολία αν θα έβγαζαν κάτι αντίστοιχο του ονόματός τους, αυτή τη φορά. Δεν έπρεπε να υπάρξει αμφιβολία. Κυκλοφόρησαν έναν πολύ καλό metal δίσκο. Τα φωνητικά του Dio (ειδικά σε αυτό το κομμάτι) ήταν εκτός συναγωνισμού.

 

 

DioElectra

Η τελευταία studio ηχογράφηση του Ronnie James Dio πριν διαγνωστεί με καρκίνο. Οτιδήποτε δημιουργούσε ο Dio ήταν άπιαστο, πολλές φορές μέχρι και σήμερα. Αυτό αποδεικνύει ότι ήταν ένας από τους καλύτερους metal τραγουδιστές που πέρασαν από αυτόν τον κόσμο.

 

 


+ Tenacious DKickapoo

Αν και φαινομενικά πρόκειται για ένα ασήμαντο κωμικό κομμάτι της ταινίας Pick Of Destiny και παρόλο που κάνει απλά ένα πέρασμα λίγων λεπτών  ωστόσο και πάλι ο Dio κατάφερε να αφήσει το στίγμα του. Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο της ηχογράφησης, του εν λόγο κομματιού, το αντιμετώπισε με άκρα σοβαρότητα και δεξιοτεχνία με το ανάλογο άρτιο τελικό αποτέλεσμα, ανοίγοντας τις πόρτες να τον μάθει μία καινούργια γενιά (στην οποία ανήκει και ο υποφαινόμενος).

 


 

Πηγή

 

Για το RockOverdose,

Πάρις Καραγιαννόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

Comments