Ευθύμης Καραδήμας (Nightfall) στο RockOverdose για το νέο άλμπουμ:”O καταθλιπτικός δεν είναι τέρας,γελάει & έχει καλές στιγμές”

 

 

 Οι Nightfall αποτελούν αδιαμφισβήτητα μία από τις μπάντες-ναυαρχίδες της ελληνικής σκηνής, μετρώντας ήδη τρεις γεμάτες δεκαετίες ζωής. Ξεκινώντας από τη Γαλλική “HolyRecords” το 1991, επιμένουν γαλλικά με τη “Season of Mist” με την οποία κυκλοφορούν το νέο τους album το Μάρτιο. Η κυκλοφορία θα μπορούσε από μόνη της να είναι το νέο της χρονιάς, αλλά απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν διαβάσαμε τα πρώτα δελτία τύπου για το θέμα με το οποίο καταπιάνεται: την κατάθλιψη.

 

To RockOverdose και ο Ηλίας Περόγαμβρος είχε την τιμή να συνομιλήσει με τον Ευθύμη Καραδήμα, mainman του συγκροτήματος και έναν από τους πλέον εμβληματικούς Έλληνες μουσικούς.

 


 

RockOverdose: Καλησπέρα Ευθύμη, χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την επάνοδο των Nightfallκαι ανυπομονούμε για την πλήρη κυκλοφορία. Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη γνωστή δισκογραφική Season of Mist;

 

Ευθύμης Καραδήμας: Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση Ηλία. Η Season of Mist μου είναι γνώριμη πολλά χρόνια τώρα, και έχοντας ακούσει φίλους εκεί για τη δουλειά που κάνει ο Michael, είπα εκεί πρέπει να πάμε. Η Γαλλική κουλτούρα μας κάθεται πιο καλά από οποιαδήποτε άλλη εκεί έξω τελικά. Συνεννοούμαστε καλύτερα.

 

 

RockOverdose: Θεωρείς πως υπήρχε μια εσωτερική ανάγκη ψυχικής κατάθεσης πίσω από τη νέα δουλειά;Πώς και αποφάσισες κάτι τέτοιο τώρα; Τάσεις εξωστρέφειας ίσως;

 

Ευθύμης Καραδήμας: Το «τώρα» είναι πολύ σχετικό. Με τον Μιχάλη μιλήσαμε τέλος 2017 για τη συνεργασία μας, ο Φώτης ανέβηκε στο άρμα το 18, και ο Κώστας αρχές 20. Οι μακροχρόνιες παύσεις δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Ξέρεις, όταν δεν έχουμε να πούμε κάτι, σιωπούμε. Δε με φοβίζει η παύση. Μας θρέφει. Το "At Night We Prey" και η SoM σηματοδοτούν την 4η περίοδο της μπάντας.

 

Και οι 4 χωρίζονται σε δεκαετίες και εταιρείες. Δεν το κάναμε επίτηδες. 90ς Holyrec, 00ς Black Lotus – η πιο ελπιδοφόρα Ελληνική Εταιρεία, που έληξε γρήγορα και άδοξα, 10ς Metal Blade, και τώρα στην 4ησεζόν στα 20ς, με Season of Mist. Δεν είναι φοβερό; Μπορείς να βάλεις κάτω όλη τη δισκογραφία των Nightfall και κυριολεκτικά να ταξιδέψεις στο χρόνο.

 

 

RockOverdose: Ακούγεται αρκετά «προσωπικός» ο λόγος που επανέρχονται οι Nightfall. Οι συνθέσεις ήταν συλλογική δουλειά; Αν θέλεις πες μας λίγα πράγματα για τη συνθετική και παραγωγική διαδικασία που ακολουθήσατε.

 

Ευθύμης Καραδήμας: Πάντα είναι συλλογική η δουλειά των Nightfall. Ακούω τελευταία για μουσικούς που προσλαμβάνουν “hiredguns”, sessionάδες για να κάνουν τη δουλειά τους, και δεν το καταλαβαίνω. Η διαφορά μιας μπάντας με έναν σόλο καλλιτέχνη, ή ένα ντουέτο είναι ακριβώς αυτή. Το ότι στη μπάντα έχουν όλοι άποψη και λειτουργούν σαν ομάδα προς όφελος της ομάδας. Είναι κάτι που τιμώ με όλους όσους παίζω. Και είναι και ενδιαφέρον γιατί το κάθε lineup προσφέρει μια διαφορετική, πιο φρέσκια προσέγγιση κάθε φορά, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα μοναδικό.

 

 

 

 

RockOverdose: Πώς σε έχει επηρεάζει ο εγκλεισμός αυτής της περιόδου που διανύουμε; Για πολλούς ανθρώπους το διάστημα αυτό είναι επιζήμιο ψυχολογικά, για άλλους αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημιουργικό.

 

Ευθύμης Καραδήμας: Η πρώτη καραντίνα ήταν δημιουργική. Αυτή τώρα είναι πιο βαριά και αρχίζει και κουράζει. Δεν παραπονιέμαι όμως. Είναι κάτι αναγκαίο και πιστεύω θα περάσει. Η εσωστρέφεια μου και η αγάπη μου για το διάβασμα, σίγουρα βοηθάει.

 

RockOverdose: Ένα αγαπημένο βιβλίο της Alice Miller, «Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας», πραγματεύεται τον αντίκτυπο που έχει η «μάσκα» που συχνά αναγκάζεται ένα παιδί να φορέσει για να είναι αρεστό και πώς αυτό επηρεάζει την ψυχολογία του ως ενήλικα, αλλά και διαιωνίζεται στις επόμενες γενιές.Πόσο έχουν καθορίσει τις αποφάσεις σου τα παιδικά και εφηβικά σου βιώματα;

 

Ευθύμης Καραδήμας: Πάρα πολύ. Η όλη μου ενασχόληση με τη μουσική ξεκίνησε από την ανάγκη μου να κοινωνικοποιηθώ. Όπως είπα, ήμουν και είμαι εσωστρεφής. Δύσκολα ανοιγόμουν, και ακόμα πιο δύσκολα εμπιστευόμουν.

Η μουσική μου προσέφερε μια εναλλακτική. Όταν άρχισα να γνωρίζω και άλλα άτομα που νιώθανε όπως εγώ, το πράγμα έγινε πολύ ενδιαφέρον. Ήταν τα χρόνια της αλληλογραφίας. Το Underground,που λέμε σήμερα. Και στη συνέχεια με τις περιοδείες και τις ηχογραφήσεις έξω, αυτό μετουσιώθηκε σε μια μικρή σοφία, που είτε θέλω, είτε όχι με χαρακτηρίζει.

Γνωρίζοντας άλλες κουλτούρες, άλλους ανθρώπους, καταλαβαίνεις τη μικρότητα του κόσμου σου, και το μεγαλείο του όλου. Δεν πολώνεσαι, δεν μισείς, και ακόμα και τη «βλακεία» την αντιμετωπίζεις σαν μια διαφορετική προσέγγιση, από την οποία μπορείς να διδαχτείς κάτι. Γεμίζει ο εσωτερικός σου χώρος γνώση, και δε μένει σπιθαμή για «ειδωλολατρικά τοτέμ» δογματικού χαρακτήρα.

 

 

 

 

RockOverdose: Μπορούμε τελικά να συγχωρήσουμε τους γονείς μας; Πόσο δύσκολο είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη τους, ακόμα και αν τα αναγνωρίζουμε;

 

Ευθύμης Καραδήμας: Η συγχώρεση είναι ότι πιο κοντά στο θείο. Το πιστεύω αυτό. Και φυσικά το εξασκώ στο βαθμό που επιτρέπει η λειψή, ανθρώπινη φύση μου. Τα λάθη τους θα τα επαναλάβουμε σίγουρα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, απλά γιατί έτσι έχουμε μάθει. Η μάθηση συντίθεται εκ των αρχών που παίρνουμε από τους γονείς. Τι είναι σημαντικό, τι είναι ασήμαντο, καθορίζεται από την αρχή, και εκεί πάνω χτίζεται όλο μας το είναι.

 

 

RockOverdose: Έχεις εκφραστεί ανοιχτά για την κατάθλιψη, ιδίως και με την αφορμή της νέας σας δουλειάς. Είμαι σίγουρος πως μας διαβάζουν άνθρωποι που έχουν αντίστοιχα βιώματα. Παρότι είναι θέμα ευαίσθητο και ιδιαίτερο για κάθε άνθρωπο, υπάρχει κάτι που έμαθες μέσα από προσωπικές σου διεργασίες και θα ήθελες να περάσεις ως μήνυμα;

 

Ευθύμης Καραδήμας: Το μήνυμα είναι να μιλάτε ανοιχτά, και να ζητάτε ιατρική βοήθεια. Προσωπικά μου πήρε χρόνια να το καταλάβω, και αυτό γιατί δεν είχα σωστή καθοδήγηση.

 

Οι προηγούμενες γενεές θεωρούσαν τα θέματα ψυχικής υγείας αστειότητα. «Τράβα δούλεψε στο χωράφι ρε, να δεις πως θα κοιμάσαι το βράδυ μια χαρά», ή «τα λες αυτά επειδή έχεις ένα πιάτο φαΐ, αν ήσουν στην πείνα τώρα να σε έβλεπα αν θα τα έλεγες» και άλλα τέτοια.

 

Ο στιγματισμός, η απόρριψη, το επιθετικό πείραγμα στις νεότερες ηλικίες, σε αποτρέπει από το να μιλήσεις. Ακόμα και να το παραδεχτείς. Και επειδή ο καταθλιπτικός δεν είναι τέρας, γελάει, έχει καλές στιγμές, και με λίγη προσπάθεια φαίνεται μια χαρά, ξεχνιέσαι και καμιά φορά νομίζεις ότι είσαι καλά, το ξεπέρασες. Και μετά τα ίδια πάλι.

 

Και επειδή οι άλλοι δε γνωρίζουν, σε χαρακτηρίζουν τοξικό. Και σε πετάνε από τη ζωή τους, στο όνομα αυτής της τοξικότητας που λέει να είμαστε θετικοί και να διώχνουμε ότι θεωρούμε αρνητικό από τη ζωή μας. Λες και ξέρουμε τι είναι αρνητικό.

 

 

RockOverdose: Υπάρχει οργή μέσα στην κατάθλιψη που μπορεί να εκδηλωθεί μέσω της μουσικής σου; Σε βοηθά ο extreme χαρακτήρας της μουσικής των Nightfall στην έκφραση αυτή; Παρατήρησα μια στροφή προς πιο σκληρές φόρμες αυτή τη φορά;

 

Ευθύμης Καραδήμας: Η οργή είναι φυσικό επόμενο ενός ζωντανού οργανισμού που έχει εγκλωβιστεί σε πεθαμένες προκαταλήψεις. Όταν η κοινωνία θεωρούσε την κατάθλιψη, κάτι σαν τρέλα, παλαβομάρα, τότε είναι δύσκολο πολύ να αναπνεύσεις μέσα της. Σκας.

 

Η μουσική πλατφόρμα, το μέταλ στην προκειμένη, δεν έχει σχέση με την κατάσταση που περιγράφουμε. Υπάρχουν και πιο ακραία μουσικά ήδη. Όσο δε για την πιο σκληρή γραμμή που αναφέρεις, ναι, συμφωνώ, και απορρέει από το lineup αυτό κάθε αυτό. Το προηγούμενο, της 3ης σεζόν J, είχε άλλη προσέγγιση. Πιο old school. Έχει να κάνει με αυτό που είπα και πριν, το ευγενικό άθλημα της συνεργασίας. Μαζί οι χαρές πολλαπλασιάζονται, και οι λύπες διαιρούνται.

 

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τον μονόλογο του Ευθύμη Καραδήμα στo Athens Voice σχετικά με την μάχη του με την κατάθλιψη

 

 

 

 

RockOverdose: Τι ακούς αυτό τον καιρό; Υπάρχουν μη metal καλλιτέχνες που να σε έχουν επηρεάσει μουσικά και εικαστικά;

 

Ευθύμης Καραδήμας: Από τα πάντα επηρεάζομαι. Στην κυριολεξία. Ακούω όλα τα είδη μουσικής και προσπαθώ να πιάσω αυτό που θέλει να περάσει ο/η καλλιτέχνης. Όσο πιο δύσκολο, τόσο πιο πολύ με ιντριγκάρει.

 

 

RockOverdose: Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες του RockOverdose;Σε ευχαριστώ πολύ!

 

Ευθύμης Καραδήμας: Εγώ σε ευχαριστώ Ηλία. Ακούστε το At Night We Pray και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα ελάτε να μας ακούσετε από κοντά.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Ηλίας Περόγαμβρος

 

 

Follow Nightfall:

http://www.nightfallofficial.com

https://www.facebook.com/nightfallbandofficial

https://nightfall-cult.bandcamp.com

https://nightfallofficial.bandcamp.com

https://www.instagram.com/nightfallband

 

 

Comments