Αδελφές Βουγιουκλή: Οι γυναικείες φωνές του νέου δίσκου των Nightfall αποκλειστικά στο RockOverdose!

 

Το RockOverdose είχε την τιμή να μιλήσει με τις αδερφές Βουγιουκλή, Ελένη και Σουζάνα, ένα φωνητικό ζευγάρι που καθηλώνει με τις ιδιαίτερες ερμηνείες του!

 

Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών καθώς και δικές τους συνθέσεις. Στον χώρο του πιο "ακραίου" ήχου είναι περισσότερο γνωστές για τις συνεργασίες τους με τους Rotting Christ και Nightfall.

 

«Απογειώνουν» ό,τι και να τραγουδήσουν, ενώ έχουν δώσει συναυλίες σε σημαντικές διοργανώσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

 

 Enjoy!

 

 

 


 

RockOverdose: Καλώς ήρθατε στο Rock Overdose!

 

Ελένη & Σουζάνα: Καλώς σας βρήκαμε! Χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτή μας τη συνομιλία, Ζήση!

 

 

RockOverdose: Πώς σας επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού ως καλλιτέχνες; Ποιές είναι οι προβλέψεις σας σχετικά με το μέλλον στη μουσική βιομηχανία; Θετικές – αρνητικές.

 

Ελένη & Σουζάνα:

 Μας λείπουν αφάνταστα οι συναυλίες και ειδικά η ζωντανή διάδραση με το κοινό. Οι ζωντανές παραστάσεις είναι αυτό που αγαπάμε περισσότερο και αυτό που μας δίνει ενέργεια και έμπνευση. Υπάρχει μεγάλη στεναχώρια στον χώρο μας - κι όχι μόνο. Οι κρίσεις συνοδεύουν τον άνθρωπο σε όλη την πορεία της ιστορίας του, είτε αυτές είναι οικονομικές, είτε πολιτικές, είτε υγειονομικές. Μας έλαχε πανδημία. Μια πανδημία που μας φέρνει αντιμέτωπους με όλα τα ζητήματα που είχαμε αφήσει άλυτα κι απ’ό,τι φάνηκε δε βρήκε καθόλου καλά προετοιμασμένο τον Δυτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα για τον κόσμο της τέχνης, η πανδημία εκτός των άλλων, φανέρωσε την έλλειψη ομαδικότητας που έχουμε ως κλάδος. Βρεθήκαμε να παλεύουμε μόνοι για τα δικαιώματά μας. Όλο αυτό πηγάζει από την όλη εμπορευματοποίηση της τέχνης και τις διόλου καλλιτεχνικές αρχές που τη χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου η τέχνη συνδέεται άμεσα με την κοινωνία και λειτουργεί μέσα σε αυτήν. Έτσι, αντιμετωπίζουμε τώρα μια πρωτόγνωρη κατάσταση εντελώς απροετοίμαστοι και χαομένοι.

Η μουσική βιομηχανία πιστεύουμε ότι περνάει και θα περάσει μια πολύ δύσκολη φάση, αλλά θα επανέλθει. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία κρίση που περνάει στην ιστορία της. Πολλοί συζητούν για “αλλαγή εποχής” στον τρόπο που γίνoνται οι συναυλίες, οι παραστάσεις, με μικρότερα κοινά, με live streaming κ.α. Αλλά ανεξάρτητα με το πώς θα γίνονται τελικά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αναλλοίωτο στοιχείο στο χώρο και το χρόνο είναι η ζωντανή παράσταση, το ζωντανό δρώμενο, η παράσταση με φυσική παρουσία του καλλιτέχνη και του κοινού απέναντί του.

 

 

RockOverdose: Ποιά ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική; Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για τα πρώτα σας βήματα και την μέχρι σήμερα πορεία σας;

 

Ελένη & Σουζάνα: Η μουσική ήταν πάντα μέσα στη ζωή μας. Μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι με πολλή μουσική και γενικότερα με πολλή αγάπη για την τέχνη και την επιστήμη. Είμαστε τυχερές γιατί είχαμε ένα τεράστιο φάσμα ακουσμάτων…από κλασική μέχρι hard rock και από παραδοσιακή μέχρι avant garde, από όλο τον κόσμο. Ειδικά όμως όσον αφορά την πα-ραδοσιακή, είχαμε την τύχη να έχουμε τη γιαγιά μας, από τη μεριά της μητέρας μας, η οποία ήταν πηγή παραδοσιακών τραγουδιών, με μια απίστευτη φωνή! Οπότε ουσιαστικά, παραδοσιακά μάθαμε με τον παλιό τον τρόπο… Δίπλα σε έναν “μάστερ”- δάσκαλο του είδους, και όχι σε κάποιο ωδείο.

Φυσικά από πολύ νωρίς ξεκινήσαμε και κλασική μουσική στα ωδεία, με πιάνο, κιθάρα, θεωρητικά. Η αλήθεια είναι ότι πρώτα μάθαμε να διαβάζουμε νότες και μετά γράμματα. Έτσι, μεγαλώνοντας και στο ίδιο σπίτι, καταλάβαμε και νιώσαμε από πολύ νωρίς τί θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σαν παιχνίδι με τις δύο φωνές και σιγά σιγά “χτίσαμε” αυτό που κάνουμε μέχρι και σήμερα.

 

 

 

RockOverdose: Έχετε συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες από όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής, από τα παραδοσιακά, τα έντεχνα μέχρι και τα πιο ακραία όπως οι Rotting Christ και πρόσφατα οι Nightfall. Υπάρχουν είδη μουσικής με τα οποία δεν έχετε ασχοληθεί ακόμα ή που θα θέλατε να ασχοληθείτε περισσότερο στο μέλλον;

 

Ελένη & Σουζάνα:

Στην πραγματικότητα τη μουσική τη βλέπουμε σαν κάτι ενιαίο. Τα είδη είναι κάτι που χρησιμοποιούμε οι άνθρωποι για να συνεννοηθούμε κάπως καλύτερα μεταξύ μας. Αλλά μήπως τελικά απλά μας μπερδεύουν αυτοί οι διαχωρισμοί? Μήπως αντί να συνεννοούμαστε καλύτερα, βγάζουμε λάθος συμπεράσματα επειδή ουσιαστικά κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπική αισθητική, τους δικούς του ορισμούς για την τέχνη και τα είδη της;

Εμείς βλέπουμε την πετρώδη ροκιά σε ένα πολυφωνικό ηπειρώτικο, τη λυρικότητα σε ένα μέταλ, τη λαϊκότητα σε μια άρια, τη διανόηση σε ένα λαϊκό τραγούδι! Οπότε ναι, υπάρχουν άπειρες πτυχές της μουσικής που μας εξιτάρουν και που θα θέλαμε να ασχοληθούμε στο μέλλον.

 

 

RockOverdose: Πείτε μας πως προέκυψε η συνεργασία σας με τους Rotting Christ και Nightfall; Πως ήταν η συνεργασία μαζί τους;

 

Ελένη & Σουζάνα: Και οι δύο συνεργασίες ήταν άψογες! Είναι μουσικοί που είναι δοσμένοι σε αυτό που κάνουν κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς .
Ο Σάκης Τόλης (Rotting Christ) είχε επικοινωνήσει μαζί μας, μετά από μια συναυλία μας και μας είχε προτείνει να διασκευάσουν το Cine Iubeste si lasa, ένα ρουμάνικο τραγούδι που τραγουδάμε. Ενθουσιαστήκαμε!! Μας έστειλε ένα δείγμα του πώς το σκέφτεται και φυσικά μπήκαμε στο στούντιο και το ηχογραφήσαμε!

Ελένη: Μάλιστα το συγκεκριμένο τραγούδι βραβεύτηκε στη Ρουμανία και είχε ταξιδέψει η Σουζάνα στο Βουκουρέστι για να το ερμηνεύσει ζωντανά μαζί τους επί σκηνής!

Σουζάνα: Ήταν πραγματικά μια απίστευτη εμπειρία!
Ελένη & Σουζάνα: Η συνεργασία μας με τους Nightfall από την άλλη μεριά, είναι αρκετά διαφορετική κι αυτό είναι πολύ ωραίο, γιατί μας αρέσει να δοκιμάζουμε και να πειραματιζόμαστε από άλλη οπτική κάθε φορά. Έτσι, δουλέψαμε πάνω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που είχε ο Ευθύμης, για φωνητικά που θα λειτουργούν ως όργανα και που θα δημιουργούν ατμόσφαιρες-ατμόσφαιρες όμως, που δεν μπορείς να προσδιορίσεις επακριβώς: φωνές, μελωδεία και πολλές φορές στίχοι, που δημιουργούν έναν ιδιαίτερο “χώρο” στον ήχο. Ήταν κάτι που μας ιντρίγκαρε πολύ και που το κάναμε με μεγάλη χαρά και όρεξη κι ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το καινούργιο album!

 

 

RockOverdose: Ποιά η γνώμη σας για την metal μουσική; Έχετε metal ακούσματα;

 

Ελένη & Σουζάνα: Η μέταλ μουσική έχει πολύ έντονο το στοιχείο της τελετουργίας, κάτι που μας ενδιαφέρει και μας συγκινεί πρωταρχικά στην τέχνη. Μορφολογικά τη νιώθουμε πολύ κοντά στην κλασική μουσική. Δεν κρίνουμε με βάση τα όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάποιο τραγούδι, αλλά με βάση τον τρόπο με τον οποίο αυτά παίζονται. Είναι ο τρόπος της μέταλ που μας αγγίζει, ίσως γιατί είναι κοντά στον δικό μας τρόπο. Και φυσικά έχουμε μέταλ ακούσματα.

Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στη “συγγένεια” που νιώθουμε με τη μέταλ μουσική παίζει και το κοινό της. Είναι ψυχή τε και σώματι παρόν στη συναυλία. Το ενδιαφέρει η μέθεξη, η κάθαρση. Από τα βασικότερα στοιχεία που αναζητάμε κι εμείς σε αυτό που κάνουμε.

 

 

RockOverdose: Έχετε δώσει παραστάσεις σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ, σε ιδιαίτερες «αίθουσες», όπως το Carnegie Hall, σε αρχαία θέατρα κ.α. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες χαρακτηριστικές αναμνήσεις από αυτές τις εμπειρίες σας; Επηρεάζει τον καλλιτέχνη ο χώρος που δίνει την παράστασή του και σε ποιον τομέα;

 

Ελένη & Σουζάνα:Για εμάς παίζει πολύ σηματικό ρόλο ο χώρος μέσα στον οποίο δρούμε. Τα vibes, οι δονήσεις που παίρνουμε από αυτόν. Η ιστορία που μπορεί να κουβαλάει ένας χώρος αποτελεί μέρος της όλης αισθητικής μιας παράστασης. Χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια σπουδαία παράσταση ακόμα και μέσα σ’ένα μαύρο κουτί.

Έχουμε πολύ δυνατές αναμνήσεις από τις συναυλίες μας σε θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ξεχωριστή μνεία στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, όπου δώσαμε την παράστασή μας στο πολυπολιτισμικό κοινό της Νέα Υόρκης και ήταν απίστευτα! Τα δύο χρόνια παραστάσεών μας στο διατηρητέο βαγόνι του Orient Express του “Τρένου στο Ρουφ” αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό σταθμό στην πορεία μας. Επίσης, η συναυλία μας στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων με τον Goran Bregovic είναι μια εμπειρία αξέχαστη! Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε μία μαγική μουσική συνάντηση που κάναμε πριν από κάποια χρόνια στην αρχαία πόλη Μπακταπούρ, στο Νεπάλ, μια σύμπραξη με μουσικούς από το Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Κατμαντού, μέσα σε μία από τις ιερές παγόδες!

 

 

RockOverdose: Ποιά θεωρείτε την πιο σημαντική σας συνεργασία;

 

Ελένη & Σουζάνα: Φυσικά δεν μπορούμε και δε θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε μόνο μία! Αισθανόμαστε πραγματικά τυχερές και περήφανες για όλους τους καλλιτέχνες με τους οποίους έχουμε συναντηθεί και συνεχίζουμε να συναντάμε και να συμπράττουμε. Είναι όλοι τους καλλιτέχνες που έχουμε πρότυπα. Τους βρήκαμε, μας βρήκανε, έγιναν και τα δύο ταυτόχρονα μ’ένα μαγικό τρόπο. Κάποιες φορές είναι σα να “ζητάει” καλλιτεχνικά ο ένας τον άλλο παράλληλα, ανεξαρτήτως του σημείου του πλανήτη που ο καθένας βρίσκεται.

 

 

RockOverdose: Με τόσο μεγάλο μουσικό φάσμα, αν ήθελε κάποιος να χαρακτηρίσει την μουσική σας πως θα μπορούσε να την ονομάσει; Μπορεί να βάλει κάποιος ταμπέλες στη μουσική γενικά;

 

Ελένη & Σουζάνα: Όπως είπαμε και νωρίτερα για εμάς η μουσική είναι μία και οι ταμπέλες στη μουσική πολλές φορές δημιουργούν παρανοήσεις, οπότε το αποφεύγουμε.
Δεν ξέρουμε πού θα μπορούσε να μας κατατάξει κανείς. Πάντως κατά καιρούς έχουν περιγράψει αυτό που κάνουμε με ευφάνταστους τρόπους. Δύο από αυτές τις περιγραφές που θυμόμαστε και μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το “avant garde παραδοσιακό” και το “ethnic cabaret”. Πραγματικά εμπνευσμένα!

 

 

RockOverdose: Ζούμε σε μια εποχή που το καλλιτεχνικό περιβάλλον είναι αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις αντιμετωπίζοντας ολοένα και συχνότερα παραδείγματα φίμωσης ή ακόμη και αφορισμού… Θεωρείται πως πρέπει να υπάρχουν όρια στην καλλιτεχνική έκφραση και γιατί;

 

Ελένη & Σουζάνα: Είμαστε της άποψης ότι στην τέχνη πρέπει να υπάρχει πλήρης ελευθερία έκφρασης.
Πράγματι ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχει ένας συνεχής, ύπουλος φόβος, που δεν κραυγάζει…αλλά υποβόσκει, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ένας φόβος που έχει αποδυναμώσει την κρίση μας. Μπορεί να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε άποψη για όλα, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε πιο άβουλοι από ποτέ. Με κριτήρια αβαθή. Μοιραία βλέπουμε μια πλήρη κυριαρχία της εικόνας και του φαίνεσθαι έναντι της ουσίας. Πράγμα το οποίο είναι και το αποκορύφωμα της υποκρισίας. Θα λέγαμε ότι είναι μία εποχή “επιφανειακή”.
Είναι όμως και μια εποχή όπου αναγκαστικά γίνεται επαναπροσδιοριμός των όρων, και η τέχνη θα είναι αυτή που θα θέσει τα βασικά ερωτήματα. Θα είναι αυτή που θα αναγκάσει τις κοινωνίες να προάγουν το φιλοσοφικό τους σύστημα με στόχο την ελευθερία σε όλα τα επίπεδα. Γιατί η τέχνη προηγείται της κοινωνίας και λειτουργεί σαν παγοθραυστικό σε αυτόν τον συντηρητισμό και τον συντηρητισμό της κάθε εποχής. Όσο κι αν θέλουν να τη φιμώσουν.

 

 

RockOverdose: Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια ή κάποιο project που ετοιμάζετε;

 

Ελένη & Σουζάνα: Πολλά σχέδια και πολλά πρότζεκτ που δυστυχώς δεν είναι ανακοινώσιμα ακόμα. Είναι κυρίως για την περίοδο του καλοκαιριού. Πρέπει να δούμε όμως, πώς θα είναι τα πράγματα με την πανδημία και πότε θα ξαναξεκινήσουν οι παραστάσεις και οι συναυλίες. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε τα καινούργια μας τραγούδια έτοιμα για να τα ηχογραφήσουμε. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να βγούνε σύντομα!

 

 

RockOverdose: Ποιό είναι το αγαπημένο σας κομμάτι από το "At Night We Prey";

 

Ελένη & Σουζάνα: Δύσκολο που πρέπει να επιλέξουμε… Θα επιλέξουμε με κριτήριο τον στίχο, ο οποίος είναι πολύ δυνατός στον συγκεκριμένο δίσκο.

Σουζάνα: Εγώ θα πω το “Giants of Anger”!

Ελένη: Κι εγώ το  “Meteor Gods”!

 

 

RockOverdose: Στείλτε ένα μήνυμα στους αναγνώστες – ακροατές μας.

 

Ελένη & Σουζάνα: Να συνεχίσουν να “αναζητούν” τη μουσική και τη μέθεξη σε αυτήν!

 

 

Links:
Spotify: https://open.spotify.com/artist/79VbME0BwbZWULI6PBVHEy
Youtube:https://www.youtube.com/user/SouzanaEleni
Facebook: https://www.facebook.com/vougioukli
Website: http://vougioukli.gr/

 

 

 

Για το RockOverdose,

Ζήσης Πετκανάς

Ερωτήσεις - Επιμέλεια: Βιβή Ζαπαντιώτου

 

 

 

 

 

 

Comments