Αφιέρωμα ΕMPEROR: H σημαντικότητα του “In the Nightside Eclipse”!


 

Emperor δημιουργήθηκαν κάπου στο 1991 από τους Ihsahn (Vegard Tveitan) και Samoth (Tomas Haugen) στο Notodden (Telemark) της Νορβηγίας. Ξεχώρισαν μονομιάς, καθώς ήταν το πρώτο black metal συγκρότημα της χώρας που εισήγαγε συμφωνικές ενορχηστρώσεις από πλήκτρα στη μουσική του. Μετά από δύο κυκλοφορίες, τα “Wrath Of The Tyrant” και “Emperor” το 1992 και ’93 αντίστοιχα, ήρθε η ώρα για το εκπληκτικό ντεμπούτο τους, που κυκλοφόρησε επισήμως στις 21 Φεβρουαρίου 1994 μέσω της Candlelight Records. Το In the Nightside Eclipse έκλεισε φέτος 30 χρόνια ύπαρξης και η σημασία του στην μετέπειτα διαμόρφωση του black metal ήχου παραμένει ξεχωριστή.

 


Primary


 

Την ίδια χρονιά οι Νορβηγοί κυκλοφορούν και το As the Shadows Rise EP και φέτος μας επισκέπτονται, μετά από 27 χρόνια, στο Floyd το Σάββατο στις 6 Απριλίου μαζί με τους Lucifer's Child για ένα μοναδικό show που δεν χάνεται.

 

Primary


 

Γιατί όμως αυτός ο δίσκος θεωρείται τόσο σημαντικός; To “In the Nightside Eclipse”, ακόμα και 30 χρόνια μετά, ακούγεται το ίδιο μαγευτικό και ξεχωριστό όσο όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Κάτι που κατόρθωσαν τότε οι Emperor ήταν να δείξουν και να πείσουν πως το black metal μπορεί να είναι άκρως δημιουργικό, με προσωπικότητα και ταυτότητα. Είχαν υπάρξει κι άλλα άλμπουμ που έδωσαν ώθηση στο συγκεκριμένο ιδίωμα, αλλά το “In the Nightside Eclipse” δεν έμοιαζε με κανένα. Ο Ihsahn, frontman και βασικός συνθέτης, ήταν ακόμα νεαρός, μακριά από το πολύ αλκοόλ, όπως οι μεγαλύτεροί του, αλλά με ξεκάθαρο όραμα στο να αλλάξει το παιχνίδι στον black metal χάρτη. Ναι, τα κύρια χαρακτηριστικά του μαυρομεταλλικού ήχου είναι παρόντα, αλλά είναι η χρήση των συμφωνικών πλήκτρων που κάνουν όλο το δημιούργημα τόσο ξεχωριστό. Η αίσθηση της μελαγχολίας, οι ακραίοι ήχοι, τα φωνητικά, η παραγωγή, όλα μαζί βγάζουν κάτι το συναισθηματικό και το προσθέτουν στο δίσκο.

 

 

Όσο παγωμένο ακούγεται το “A Blaze In The Northern Sky”, εδώ είναι τα πλήκτρα που σε οδηγούν στη σκοτεινιά του “Into The Infinity Of Thoughts” και στην παράνοια του “Cosmic Keys To My Creations & Times”. Το “In the Nightside Eclipse” είχε μια μοναδική επιρροή στο είδος. Ναι, είναι ανακριβές να πούμε πως έβγαλε το black metal από τα όρια του underground και το έκανε εμπορικό. Η ακραία μουσική πάντα θα πουλά λιγότερο, έπεσε όμως πάνω σε μια ιδιαίτερα γόνιμη περίοδο, με δίσκους σαν τα “De Mysteriis Dom Sathanas”, “Battles In The North” και “Transilvanian Hunger” να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο την ίδια χρονιά, ενώ ακολούθησε και το “For All Tid” ένα χρόνο αργότερα.

 


Secondary, 15 of 28


 

Στο στιχουργικό κομμάτι, Ihsahn (κιθάρα, φωνητικά και keyboards) και Samoth (ρυθμική κιθάρα) ανέλαβαν το βάρος, ενώ στα “Cosmic Keys To My Creations & Times” και “I Am The Black Wizards” συναντάμε τον Mortiis. Μπάσο παίζει ο Tchort, ντραμς ο Faust, ενώ την παραγωγή ανέλαβε ο Eirik Hundvin, γνωστός κι ως Pytten, εμπλεκόμενος μεταξύ άλλων και στα “De Mysteriis Dom Sathanas” και “Burzum”, αλλά και σε δίσκους των Immortal, Enslaved, Satyricon, Gorgoroth, Borknagar και Taake. Το εξώφυλλο είναι σχέδιο του Kristian Wåhlin ή αλλιώς Necrolord και απεικονίζει ένα πλήθος από ορκς που βρίσκονται καθ' οδόν προς την Minas Morgul.

Η πορεία του συγκροτήματος τα επόμενα χρόνια περιελάμβανε ένα ακόμα υπεραριστούργημα, το “Anthems To The Welkin At Dusk”, τα “IX Equilibrium” και “Prometheus - The Discipline Of Fire & Demise”, καθώς και αρκετές live κυκλοφορίες. H μπάντα διέλυσε ουσιαστικά το 2001, αλλά μέχρι το πρώτο επίσημο reunion του 2005, έκαναν επιλεκτικές εμφανίσεις και μικρές περιοδείες.

 


Secondary, 7 of 28

 

 

Οι Νορβηγοί black metal θρύλοι επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια! Support θα είναι οι Έλληνες occult black metallers, Lucifer's Child του Γιώργου Εμμανουήλ.

 

 


Tickets are available here: https://www.viva.gr/tickets/music/emperor/


 

Comments