ENSLAVED – In Their Own Words

Μετρώντας 28 χρόνια συνεπούς πορείας οι Enslaved έχουν πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα ηγετικά σχήματα του ακραίου metal ήχου. Από το πρώιμο black metal των αρχικών δίσκων τους μέχρι το πιο πρόσφατο progressive υλικό τους, εξακολουθούν να προσφέρουν πρωτίστως ποιοτική μουσική, ανεξάρτητα από τι ταμπέλα θέλει κανείς να της βάλει.

Με αφορμή τις επερχόμενες εν Ελλάδι εμφανίσεις τους, σταχυολογήσαμε ανά τα χρόνια δηλώσεις του συγκροτήματος, που συνοψίζουν την ιδιαίτερη οπτική τους, η οποία εξακολουθεί να τους κατευθύνει σχεδόν 30 χρόνια μετά.


Ένα μακρύ, παράξενο και θαυμάσιο ταξίδι

"Δεν ξέρω που βρισκόμαστε σε σχέση με αυτό το ταξίδι, αλλά σίγουρα αισθανόμαστε ακόμα στις αρχές. Αυτόν τον καιρό νιώθουμε μια αρκετά ισχυρή σχέση με τις πρώτες μέρες γιατί συνεχίζουμε να επιστρέφουμε στο να αναγνωρίζουμε ότι για αυτό αισθανόμαστε να έχουμε τόσο δυνατό κίνητρο και τόση χαρά που είμαστε σε αυτή τη μπάντα. Η φιλοδοξία εξακολουθεί να είναι η ίδια με εκείνη που είχαμε όταν ξεκινήσαμε τότε σε εκείνα τα άθλια προβάδικα, αλλά η μία μόνο φιλοδοξία ήταν να παίζουμε μουσική που μας άρεσε και θα αντανακλούσε τις μουσικές μας προσωπικότητες. Η άλλη φιλοδοξία ήταν να προσπαθήσουμε να δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε και να σπρώξουμε τον εαυτό μας όσον αφορά την ανάπτυξη ως μπάντα αλλά και ως μεμονωμένοι μουσικοί, κι αυτό κάνουμε ακόμα"


Απέναντι στο black metal κατεστημένο

"Στο παρελθόν έπρεπε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι στον κόσμο του black metal και να δώσουμε εξηγήσεις επειδή ήμασταν πάρα πολύ θετικοί για να είμαστε black metal. Είχαμε χάσει πολλή δημοσιότητα και περιοδείες τότε, που όμως αναπληρώνουμε τώρα. Μια βρετανική εφημερίδα θέλησε να κάνει ένα άρθρο για το Σαββατοκύριακο, τέσσερις σελίδες για εμάς, αλλά για να το κάνουμε αυτό ήθελαν να κάνουμε αυτό το πράγμα όπου αντιμετωπίζαμε τα εφηβικά χρόνια μας ως σατανιστές. Ποτέ δεν υπήρξαμε σατανιστές. Ήθελαν απλώς να πούμε ότι ήμασταν, αλλά είπαμε: "Όχι, δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, να βρείτε κάποιον άλλο." Η πρόταση ότι θα είμαστε μετανιωμένοι πρώην σατανιστές ήταν εντελώς άβολη"Μουσική Βιομηχανία και περασμένα μεγαλεία

"Αποφεύγουμε να έχουμε υπερβολική νοσταλγία. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι πολλά συγκροτήματα που γνώρισαν πρώιμη επιτυχία στη δεκαετία του '90 όπως και εμείς δε μπορούν πραγματικά να ξεπεράσουν το γεγονός ότι αν τα πράγματα παρέμεναν τα ίδια θα είχαν μια πολύ διαφορετική κατάσταση ζωής αυτές τις μέρες. Βλέπουν ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ στις συναυλίες τους, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που τους ακούν, αλλά το εισόδημα δεν είναι εκεί. Υποθέτω ότι επιλέξαμε να μην ανησυχούμε για το πώς ήταν τα πράγματα. Εάν δουλέψουμε ακόμα περισσότερο, τότε θα μπορέσουμε κι έτσι να τα βγάλουμε πέρα.


Περί φιλοσοφίας

"Οι πεποιθήσεις μας διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μουσική. Η μουσική προέρχεται άμεσα από τη ζωή και τις εμπειρίες μας, τα όνειρά μας και τις σκέψεις μας. Οι πεποιθήσεις ή ακόμα σωστότερα φιλοσοφίες, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της μουσικής. Οι ρούνοι, η μυθολογία και ο μυστικισμός της Εποχής των Βίκινγκ είναι άλφα και ωμέγα για τους Enslaved και πάντα ήταν έτσι. Έχουμε αναπτύξει μια πιο μικρο-κοσμολογική προσέγγιση σε αυτό με την πάροδο των ετών, αλλά ο πυρήνας είναι ακόμα ο ίδιος. Είναι σαν να μας ενδιαφέρει περισσότερο να περιγράψουμε την ατμόσφαιρα της εμπειρίας, αντί να περιγράφουμε τις δράσεις που συνθέτουν την εμπειρία."Κοιτώντας προς το μέλλον

"Αυτό που αγαπώ όσον αφορά τη φυσική είναι ότι στο κβαντικό επίπεδο μπορείς να κάνεις ένα πείραμα και να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά τα εμπειρικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Τα κβαντικά σωματίδια δε δρουν όπως τα κανονικά σωματίδια. Δε λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω ότι έτσι διαμορφώνεται και η πορεία μας. Τρία άλμπουμ από τώρα θα μπορούσαμε ακόμα να αναλύουμε το τι κάνουμε ή θα μπορούσε να προκύψει μια απρόσμενη αλλαγή. Είναι δύσκολο να πω. Το κάνει δύσκολο για τους Enslaved κατά μία έννοια, λόγω της έλλειψης ανάλυσης και συνειδητής σχέσης με το αποτέλεσμα που προκύπτει. Θα μπορούσαμε να δούμε ένα τραγούδι ως ένα ορισμένο αριθμό επιπλέον ροών ή αντιδράσεων. Δε θα ήταν ξεπούλημα, αλλά θα ήμασταν πιο επιλεκτικοί. Αυτό θα περιόριζε τους Enslaved όμως. Δίνουμε στην οντότητα Enslaved απεριόριστη ελευθερία. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα άλμπουμ που είναι απρόσιτο και σκληρό και θορυβώδες, μπορούμε να το κάνουμε"


Υπενθυμίζουμε ότι οι Enslaved θα εμφανιστούν ζωντανά την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club στην Αθήνα και το Σάββατο 11 Μαΐου στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη.


 

Comments