Esa Holopainen (AMORPHIS) στο RockOverdose:”Χάρη στον Covid-19 μπόρεσα να κάνω το project Silver Lake”

 

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Esa Holopainen, κιθαρίστα των Amorphis, σχετικά με το νέο solo project του, "Silver Lake". Μάθαμε για τους special guests του νέου δίσκου, τις επιρροές, τη θεματολογία του, αλλά και για τον νέο δίσκο των Amorphis, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές του 2022.

 

Enjoy!

 

Rock Overdose: Καλωσήρθες στο Rock Overdose! Πώς είσαι αυτό τον καιρό;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Είμαι πολύ καλά, περιμένω να ανοίξουν ξανά τα πάντα και προετοιμάζομαι για το εμβόλιό μου, αν όλα πάνε καλά, θα το κάνω σε δύο εβδομάδες.

 

 

Rock Overdose: Εξαιρετικά! Κι εγώ έχω ήδη κάνει και τις δύο δόσεις.

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Συγχαρητήρια!

 

 

Rock Overdose: Οπότε νομίζω είμαστε έτοιμοι για συναυλίες.

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Ναι, σίγουρα.

 

 

Rock Overdose: Και ας ελπίσουμε να επανέλθουν σύντομα. Λοιπόν, πώς αποφάσισες να κυκλοφορήσεις ένα solo album και ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Βασικά, πέρυσι χάσαμε όλες τις ζωντανές μας εμφανίσεις, όπως και όλες οι άλλες μπάντες και δεν είχα τίποτα άλλο να κάνω, όταν μου τηλεφώνησε ο φίλος μου από ένα studio εδώ, ο οποίος είναι επίσης και παραγωγός για το τελευταίο album Silver Lake. Με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω το δικό μου solo album και κάπως έτσι έγινε.

 

 

 

Rock Overdose: Οπότε πήρες την απόφαση λόγω του lockdown.

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Στην ουσία ναι, χωρίς αυτό δε νομίζω ότι θα είχα χρόνο να αφοσιωθώ σε αυτό το project, αλλά χάρη στον Covid-19 μπόρεσα να το κάνω.

 

 

Rock Overdose: Θα περίμενε κανείς ότι ένας κιθαρίστας θα κυκλοφορούσε έναν δίσκο πιο προσανατολισμένο στην κιθάρα, αλλά αυτό είναι κάτι παραπάνω. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για τον δίσκο και τους μουσικούς που δούλεψαν για αυτόν;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Πρώτα απ΄ όλα, δεν είμαι μεγάλος fan των solo albums από κιθαρίστες, επειδή… βασικά εξαρτάται, αν δεν σε ενδιαφέρει, τότε είναι βαρετό να ακούς μουσική που δεν μπορείς να ανακαλέσεις μετά από δύο τραγούδια, δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται ή τι ήταν όλο αυτό. Τέλος πάντων, ήθελα να εστιάσω στους τραγουδιστές και τα τραγούδια σε αυτό το album, για να δημιουργήσω μια κοινή μουσική θεματική. Μουσικά, είχα βοήθεια από τους μουσικούς του studio, που με βοήθησαν με τα πλήκτρα, τα ντραμς και το μπάσο, προφανώς εγώ έπαιξα όλες τις κιθάρες και φυσικά είχα βοήθεια από εξαιρετικούς τραγουδιστές.

 

 

Rock Overdose: Θέλεις να μας πεις για τους τραγουδιστές; Έχεις τους τραγουδιστές των Katatonia, των Leprous, την Anneke…

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Ναι! Το νόημα ήταν το να διαλέξω καλλιτέχνες που σέβομαι και μου αρέσουν πραγματικά. Οπότε έχουμε τον Jonas Renkse των Katatonia, που έκανε δύο τραγούδια στο album, τον Björn Strid από Soilwork, τον Einar Solberg των Leprous, την Anneke van Giersbergen και φυσικά τον Tomi Joutsen από Amorphis. Έπειτα, έχουμε και δύο τραγουδιστές που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος, έναν folk τραγουδιστή από τη Φινλανδία και έναν Φινλανδό ηθοποιό για να απαγγείλει στα Φινλανδικά τους στίχους σε ένα τραγούδι.

 

 

Rock Overdose: Και υποθέτω πως όλοι ανταποκρίθηκαν γρήγορα, γιατί ήθελαν να συνεργαστούν μαζί σου.

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Δεν ήθελα να στείλω στους τραγουδιστές κομμάτια στην τύχη και να ελπίζω ότι κάποιος θα πιάσει κάποιο από αυτά, ήθελα να εστιάσω στις ιδιαιτερότητες και το μεγαλείο των τραγουδιστών, όλα όσα αγαπώ σε αυτούς και σε τι είδους τραγούδια θα ήθελα να τους ακούσω, οπότε τους έδωσα τραγούδια με βάση όλα αυτά. Είμαι σίγουρος πως όλοι τους ένιωσαν άνετα με τα τραγούδια που τους διάλεξα και ο καθένας τους έκανε εξαιρετική δουλειά.

 

 

 

Rock Overdose: Κι αν μπορούσες να επιλέξεις μόνο ένα αγαπημένο σου τραγούδι από το album Silver Lake, ποιο θα ήταν;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Μόνο ένα; Δύσκολο! Θα έλεγα πως είναι το “Alkusointu”, οι στίχοι είναι στα Φινλανδικά και απαγγέλονται, ενώ το κομμάτι καθεαυτό μουσικά περιγράφει πολύ καλά την όλη ατμόσφαιρα του δίσκου, όπως και οι στίχοι. Ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει τους στίχους, επειδή είναι στα Φινλανδικά, αλλά η ιδέα έχει να κάνει με τη δημιουργία του κόσμου σύμφωνα με τη φινλανδική μυθολογία, το πώς πίστευαν οι άνθρωποι ότι δημιουργήθηκε ο κόσμος. Οπότε αν έπρεπε να επιλέξω ένα τραγούδι, θα ήταν αυτό.

 

 

Rock Overdose: Και έχεις 9 τραγούδια στη λίστα. Υπήρχαν κι άλλα τραγούδια που έμειναν εκτός της κυκλοφορίας;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Όχι, κυκλοφόρησα όλο το υλικό που είχα και ο λόγος είναι ότι το συνέθετα ενώ ηχογραφούσα το δίσκο. Δεν είχα άλλους τραγουδιστές στο μυαλό μου και ήμουν πολύ χαρούμενος με το υλικό όταν τελείωσα τα κομμάτια. Νομίζω πως αυτά τα 9 αντιπροσωπεύουν πραγματικά τον μουσικό κόσμο που ήθελα να δημιουργήσω με αυτό το album.

 

 

 

 

Rock Overdose: Έχεις σχέδια για μια δεύτερη κυκλοφορία Silver Lake στο μέλλον;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Λογικά ναι, αλλά δεν ξέρω πότε θα έχω χρόνο για να αφοσιωθώ σε αυτό. Μάλλον θα αρχίσω να γράφω καινούργια τραγούδια κάποια στιγμή, σιγά σιγά, αλλά φυσικά, ελπίζω πως δεν θα έχω τόσο ελεύθερο χρόνο, όσο είχα πέρυσι και όσο είχαμε όλοι. Ελπίζω να ξαναμπούμε στους ρυθμούς μας σύντομα, στις περιοδείες και τις ζωντανές εμφανίσεις. Αλλά κάποια στιγμή, ναι.

 

 

Rock Overdose: Και τι γίνεται με τους Amorphis; Ακυρώσατε πολλές εμφανίσεις λόγω της πανδημίας. Σχεδιάζετε να κυκλοφορήσετε τον νέο σας δίσκο πρώτα ή να βγείτε σε περιοδεία;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Είμαστε στο studio αυτή τη στιγμή, ηχογραφούμε το νέο δίσκο. Λογικά θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες συναυλίες φέτος, δεν έχουμε ακυρώσει όλες τις συναυλίες με τους Amorphis, οπότε αν όλα πάνε βάσει σχεδίου και αρθούν τα πιο αυστηρά μέτρα που ισχύουν για τα live, θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια φέτος. Αλλά το επόμενο album και η περιοδεία που το συνοδεύει θα γίνουν του χρόνου.

 

 

 

Rock Overdose: Οπότε θα συνδυάσετε νέο δίσκο και περιοδεία.

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Ναι, συνήθως έτσι πάει, νέος δίσκος και μετά περιοδεία.

 

 

Rock Overdose: Οπότε πώς πάει η διαδικασία των ηχογραφήσεων για το νέο δίσκο;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Πηγαίνει καλά, είμαστε περίπου στα μισά των ηχογραφήσεων. Όλα τα ντραμς, το μπάσο και οι ρυθμικές κιθάρες πρέπει να ηχογραφηθούν και νομίζω θα τελειώσουμε ηχογραφήσεις το καλοκαίρι. Η κυκλοφορία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2022, οπότε είμαι πολύ ενθουσιασμένος, πολύ χαρούμενος με το υλικό.

 

 

Rock Overdose: Και η μουσική του κατεύθυνση;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Είναι σίγουρα Metal, θα έλεγα πως είναι ό,τι έχουμε κάνει και με το “Under the Red Cloud” ή το “Queen of Time”, με μερικά progressive στοιχεία εδώ κι εκεί. Είναι δύσκολο να πει κανείς ακριβώς πώς θα είναι το αποτέλεσμα.

 

 

 

Rock Overdose: Τι αναμνήσεις έχεις από τη χώρα μας;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Το Gagarin ήταν ένας εξαιρετικός χώρος στην Αθήνα, αυτό θυμάμαι από όταν παίξαμε εκεί, αλλά παίξαμε και στη Θεσσαλονίκη. Εξαιρετική πόλη, περάσαμε υπέροχα και φάγαμε καταπληκτικό φαγητό, καλοί άνθρωποι, ωραίος καιρός, όλα τέλεια. Μπορώ να πετάξω προς τα κει;

 

 

Rock Overdose: Οπότε υποθέτω πως σου άρεσε πολύ.

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Πάρα πολύ. Φανταστική κουλτούρα και πανέμορφη χώρα.

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελες να αφήσεις κάποιο μήνυμα στους Έλληνες fans;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Ελπίζω πως θα σας δούμε σύντομα, ελπίζω με τους Amorphis να έρθουμε στην Ελλάδα το 2022, όταν ξεκινήσουμε την περιοδεία για το νέο δίσκο. Εν τω μεταξύ, κρατήστε ανοιχτό μυαλό και ακούστε το Silver Lake.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν άλλα νέα που θα ήθελες να αποκαλύψεις για το Silver Lake, μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Βασικά δουλεύουμε άλλο ένα βίντεο που θα κυκλοφορήσει στο τέλος της εβδομάδας, νομίζω θα είναι πολύ καλό, έχει γυριστεί στη Φινλανδία και δεν έχω δει ακόμα το τελικό αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται πολύ ωραίο. Οπότε αυτό πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, όπως και ο δίσκος.

 

 

Rock Overdose: Μέσω της Nuclear Blast Tonträger Produktions.

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Ναι, πρέπει πάντα να προσθέτουμε το "Tonträger Produktions", γιατί είναι άλλη Nuclear Blast.

 

 

Rock Overdose: Θέλεις να μας πεις για τη συνεργασία σας με την εταιρεία;

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Είναι πάρα πολύ καλή, με τους Amorphis και τώρα με το Silver Lake τίποτα δεν έχει αλλάξει, έχουμε τους ίδιους ανθρώπους να δουλεύουν για αυτά και είμαι αρκετά χαρούμενος. Δεν έχω δει δραματικές αλλαγές, οπότε έχουμε το album Silver Lake και έπειτα το νέο album Amorphis που θα κυκλοφορήσει και σε βινύλιο, κάτι που είναι σημαντικό για μένα, το να έχω δηλαδή τη φυσική μορφή του album και όχι μόνο την ψηφιακή, οπότε όλα είναι καλά.

 

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη, σου εύχομαι τα καλύτερα και ελπίζω να γνωριστούμε και από κοντά όταν έρθεις στην Ελλάδα.

Esa Holopainen (AMORPHIS, SILVER LAKE): Εννοείται, σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς

Επιμέλεια Ερωτήσεων: Βιβή Ζαμπαντιώτου

Μετάφραση: Δάφνη Γεωργαδάκη

 

 

 

 

 

 

Comments