Exumer – “Fire and Damnation” Review

25 χρόνια είναι πολλά, αρκετά για να γίνεις από οργισμένος  πιτσιρικάς thrasher, αστός οικογενειάρχης με άλλες προτεραιότητες και πολλά απωθημένα. Ευτυχώς οι Exumer δεν είναι τέτοιοι, ποτέ δεν ήτανε. Ποτέ δεν υπήρξαν συγκρότημα ευρείας αναγνώρισης, ποτέ δεν θεωρήθηκαν μέρος της Αγίας Τευτονικης Thrash Τριάδας (Kreator, Sodom, Destruction), ωστόσο για τον γράφοντα τον αξεπέραστο Possessed By Fire του 1986 συμπεριλαμβάνεται στο top 10 του σαρωτικού ευρωπαϊκού thrash, ever, εύκολα.

Το Fire and Damnation δεν αποτελεί κάποια εξωπραγματική επιστροφή που θα ταράξει συθέμελα τον thrash κόσμο. Είναι όμως αυτό που περιμένει κανείς από τους Γερμανούς, με δεδομένο το 25ετές lag: λυσσασμένο και ανελέητο γερμανικής κοπής thrash metal, με πιο προσεγμένη παραγωγή αυτή τη φορά, της οποίας επιμελείται ο Waldemar Sorychta και πολλά γκάζια!

Τα πεμπτουσιακά thrash riffs που μπήκαν στο χρονοντούλαπο το 1987 ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια και πιο καλογυαλισμένα αυτή τη φορά πετάνε φωτιές. Κοφτή η εκφορά των στίχων από Μem Stein (classic but favorite) ενώ και τα διάσπαρτα solos «λένε» και αυτά! Ο δίσκος τις έχει τις κομματάρες του (ομότιτλο, «Vermin of The Sky», «Walking The Fire», «Tribal Furies») τα έχει και τα ψιλοαδιάφορα filler-άκια του, ομολογουμένως  («Crashing Point»).

Εν ολίγοις στο Fire and Damnation θα βρείς όλους τους λόγους για τους οποίους αγαπάς τους Exumer.Το σημαντικό που του λείπει είναι το στοιχείο της έκπληξης των δύο πρώτων δίσκων. Και όταν μια αγαπημένη retro μπάντα επιστρέφει μετά από 25 χρόνια, το στοίχημα είναι ακόμα πιο μεγάλο, δεν έχει να διαδεχθεί απλά δύο πολύ καλούς δίσκους, έχει να αναπληρώσει  ένα-τέταρτο-του-αιώνα απουσίας. Και για όσους με «εννοούν» , σας παραπέμπω στο Omega Wave των Bay Area θρύλων Forbidden, παρόμοια περίπτωση, μόνο που οι Forbidden δεν το «διαλύσανε» στα ντουζένια τους. Η πολυετής αποχή τους, και το «αρκετά καλό αλλά….αχχχχ γαμώτο!» με την ακρόαση του Omega Wave, σχεδόν το ίδιο σκηνικό.  Παρ’ όλα αυτά, ας είμαστε ειλικρινείς (και λιγότερο ρομαντικοί ίσως) αυτός δεν είναι λόγος να μην απολαύσει κανείς το Fire and Damnation.

Bαθμολογία: 70/100

Tracklist:

1. Fire & Damnation

2. Vermin of the Sky

3. The Weakest Limb

4. New Morality

5. Waking the Fire

6. Fallen Saint

7. Crushing Point

8. Devil Chaser

9. I Dare You

10. Tribal Furies

 

 

 

Για το RockOverdose.gr:  Μάριος Πιτσαλίδης

Comments