FACELESS GOD στο Rock Overdose: “Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό στο live της Κυριακής με τους Septicflesh!”

 

Οι Faceless God είναι ένα συγκρότημα από την Πτολεμαΐδα. Στο Rock Overdose μίλησαν όχι απλώς ως Faceless God αλλά ως ένα συγκρότημα από επαρχία λέγοντας τα υπέρ και και τα κατά μιας τέτοιας θέσης και για μια εποχή δύσκολη, όπως είναι αυτήν που διανύουμε, όσων αφορά τον τομέα της μουσικής, εκπροσωπώντας έτσι το κάθε συγκρότημα από επαρχία.

 

 

Rock Overdose : Σε αυτήν την συνέντευξη δεν θα ήθελα να σταθούμε μόνο στα συνήθη ερωτήματα όπως αυτά που αφορούν νέες δουλειές εμφανίσεις κτλ. Πέρα από αυτά θα ήθελα να μιλήσουμε και για καταστάσεις! Με αυτό εννοώ ότι δεν θα ήθελα να μιλήσετε μόνο ως Faceless God όπως είπα, αλλά και ως ένα συγκρότημα, ελληνικό, οχι από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο και σε μια εποχή που μαστίζεται από μια κάποια κοινωνική κρίση που λίγο ή πολύ έχει εισχωρήσει και στον τομέα της μουσικής.

Ας αρχίσουμε όμως από τις συνηθέστερες ερωτήσεις. Πόσο καιρό είστε οι Faceless God, από που και τι έχετε κάνει προς το παρόν όσον αφορά δουλειές.

Faceless God : Η μπαντα δημιουργηθηκε το 1993 στην Πτολεμαιδα και μεχρι στιγμης εχουμε κυκλοφορησει 2 ντεμο (The King Of Twilight,De Occulta Philosophia) ενα προμο (promo 2006) 2 ολοκληρωμενους δισκους (Faceless God,Behold The Throne Of Christian Tyranny) συν ενα 3 way split cd (Knights Of Northern Black Empire) μαζι με τους Sulferon και τους Temple Of Katharsis.

 

Rock Overdose : Μιλήστε μου για τα μελλοντικά σχέδια σας.

Faceless God : Τα μελλοντικά σχέδια μας είναι η κυκλοφορία του τρίτου μας ολοκληρωμένου δίσκου μιας και ήδη υπάρχει υλικό για κάτι τέτοιο.

 

Rock Overdose : Την 15η του Απριλίου θα ανοίξετε το live των Septicflesh στο πλάι των Αθηναίων Afterblood. Σίγουρα ένα live που πολλοί περιμένουν οχι μόνο από την Καστοριά αλλά και από τα γύρω περίχωρα. Τι σκοπεύετε να παρουσιάσετε εκεί;

Faceless God : Τραγούδια από όλες σχεδόν τις κυκλοφορίες μας με μια μικρή έκταση στις τελευταίες δουλειές μας, συν μια συνεργασία έκπληξη!

Rock Overdose : Πιστεύετε πως ένα συγκρότημα από την επαρχία έχει λιγότερες ευκαιρίες για ανάδειξη από ένα συγκρότημα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης;

Faceless God : Εννοείται και χωρίς δεύτερη σκέψη. Αρχικά είσαι μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων, αν και τα τελευταία χρόνια μέσω του ίντερνετ αυτό έχει αλλάξει έστω και λίγο. Από εκεί και πέρα άλλο είναι να γνωρίζεις ιδιοκτήτες μαγαζιών, δισκογραφικών εταιριών ή διοργανωτές προσωπικά και άλλον είναι να τους μιλάς από το ίντερνετ. Ενα απλό παράδειγμα σε περίπτωση μιας συναυλίας ενός μεγάλου συγκροτήματος στην Αθήνα ας πούμε, εννοείται ότι ο διοργανωτής θα προτιμήσει μια τοπική μπάντα για support που την γνωρίζει προσωπικά, παρά μια μπάντα από την Πτολεμαΐδα, λόγου χάρη, που δεν την έχει δει και ποτέ να παίζει ζωντανά.

 

Rock Overdose : Οκ, αυτήν την ερώτηση την αποφεύγω αν και θέλω κολασμένα (!) να την κάνω σε κάποιο συγκρότημα, γιατί ίσως είναι λίγο δύσκολη. 
Είμαστε στην 4η ή 5η θέση παγκοσμίως ως χώρα, όσον αφορά την ύπαρξη μέταλ συγκροτημάτων σε σχέση με τον πληθυσμό . Αυτό σημαίνει αρκετά συγκροτήματα. Αρκετά εις διπλούν για την ακρίβεια. Και θα μπορούσα να πω ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βγαίνουν και συγκροτήματα που οκ θα το πω ευθέως, δεν ξέρουν να παίζουν και πιστεύουν ότι δεν λαμβάνουν αρκετή δημοσιότητα επειδή επίσης πιστεύουν ότι δεν έχουν όση υποστήριξη θα έπρεπε από το κοινό. Πέρα από αυτά τα συγκροτήματα, υπάρχουν και αυτά που πραγματικά αξίζουν. Αλλά τι θα λέγαμε ότι αξίζει? Δεν είναι άκρως υποκειμενικό το να πει κανείς αν ένα συγκρότημα αξίζει η όχι, μόνο και μόνο από τον ρυθμό που έχει; Οπότε τι θα λέγαμε ότι μένει; Ας θεωρήσουμε για λίγο ότι αυτό που κάνει ένα συγκρότημα να αξίζει ή όχι είναι οι θέσεις που έχουν. Οι θέσεις γύρω από τον χώρο, γύρω από το ίδιο το συγκρότημα και και γύρω από την ίδια την μουσική ως έννοια.
Εσείς τι πιστεύετε πως είναι η Μέταλ, τι είναι αυτός ο χώρος που ονομάζουμε ελληνική ροκ και μέταλ σκηνή που τον θαυμάζουμε και συγχρόνως τον μισούμε για τα υπέρ και τα κατά του, ποια πιστεύετε κιόλας ότι είναι αυτά τα υπέρ και τα κατά, τι θα έπρεπε να αλλάξει τι όχι, και τέλος τι θέση έχουν οι Faceless God σε αυτόν τον κόσμο και τι θέλουν να κάνουν.

Faceless God : Eμείς πιστεύουμε ότι μια μπάντα, είτε κουλή είτε όχι, θα πρέπει να γράφει καλά τραγούδια. Αλλωστε αυτό είναι που μετράει πιο πολύ. Από εκεί και πέρα αν μπορεί να στηρίξει αυτά τα τραγούδια με δυναμικά live, ακόμα καλύτερα! Αν έχεις καλά τραγούδια και μπορείς να τα στηρίξεις με δυνατές συναυλίες, ο κόσμος θα σε προσέξει. Στην μέταλ η υπερβολή πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, άλλωστε ένας από τους λόγους που μας αρέσει αυτή η μουσική, είναι ακριβώς αυτός. Τα τελευταία χρόνια ίσως να έχουν ξεφύγει λίγο τα πράγματα σε αυτό τον τομέα. Σημάδια των καιρών θα λέγαμε εμείς.
Ετσι βλέπουμε μπάντες να έχουν υιοθετήσει κάθε λογής ακραία ή "περίεργη" θέση και πιστεύω σε σημείο μερικές φορές να φτάνουν στα όρια του γέλιου και της ηλιθιότητας. Το ίδιο φυσικά θρέφει και για τους οπαδούς. Αν κάτι θα έπρεπε να αλλάξει ίσως είναι αυτό. Οσο για εμάς, το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να παίζουμε μουσική.

Rock Overdose : Πιστεύετε πως αυτήν η οικονομική κρίση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει τα συγκροτήματα; Οχι με την έννοια των χρημάτων που και σαφέστατα χρειάζονται για την δημιουργία κάποιου δίσκου, αλλά με την έννοια της αμοιβής. Βλέπουμε ότι αρκετά συγκροτήματα δέχονται ως αμοιβή την δημοσιότητα και μόνο που θα κερδίσουν από το εκάστοτε live και πολλά από αυτά δεν θεωρούν καν ότι πρέπει να αμοίβονται με μετρητά επειδή τις περισσότερες φορές δεν είναι και τόσο γνωστά.

Faceless God : Σίγουρα και έχει επηρρεάσει!
Εδώ η κατάσταση είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί καταλαβαίνεις ότι λεφτά δεν περισσεύουν σε κανέναν. Οπότε δεν μπορείς να έχεις και πολλές απαιτήσεις. Από την άλλη όμως μια μπάντα δεν μπορεί επ'άπειρον να χρηματοδοτεί τα πάντα από μόνη της γιατί πολύ απλά δεν θα μπορεί πλέον να το κάνει! Καλή η δημοσιότητα που θα λάβεις και σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να διαφημιστεί μια μπάντα είναι οι συναυλίες. Οταν γυρίσεις σπίτι σου όμως και έχεις αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς για να καλύψεις τα έξοδα της συναυλίας, τότε τι κάνεις;
Και την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πας σε μια συναυλία θα μπορέσεις; Εδώ ίσως μια μέση λύση είναι να παίζεις μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συναυλίες που ξέρεις τουλάχιστον ότι τα λεφτά που θα ξοδέψεις θα πιάσουν τόπο.

 

Rock Overdose : Και τέλος θα ήθελα να δώσετε ένα κάποιο μήνυμα προς το κοινό για το βράδυ της Κυριακής.

Faceless God : Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι απλό : Ελάτε όλοι στο live να περάσουμε καλά, και εμείς θα αναλάβουμε να βάλουμε φωτιά στο κοινό, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας, και μετά θα αναλάβουν με την σειρά τους οι Afterblood με τους Septicflesh να κάψουν όλο το μαγαζί!

Για το Rock Overdose,
Ευθύμης Κοκκινόπουλος

Comments