Flashback: Σαν Σήμερα πριν 33 χρόνια η πρώτη εμφάνιση των Motörhead στην Ελλάδα!

 

 Πριν από 33 χρόνια, στις 12-13 και 14 Μαρτίου του 1988, οι Motörhead επισκέπτονται για πρώτη φορά την Αθήνα δίνοντας στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ στην Αθήνα τρεις ανεπανάληπτες συναυλίες με support τους Flames!

 

 

Οι Motörhead ήρθαν στην Ελλάδα σε μία από τις καλύτερες περιόδους τους για την περιοδεία του RNR και ο απόηχός του κολασμένου εκείνου τριημέρου αποτυπώθηκε σε ένα 7” δισκάκι που συνόδευε το LP τους “Nö Sleep At All” [Roadrunner, 1988],  με τα κομμάτια “Metropolis (Acropolis)/ Orgasmatron”! 

 

Set list (12.3.88):
Doctor rock
Stay clean
Traitor
Metropolis
Dogs
Ace of spades
Eat the rich
Built for speed
Deaf forever
Just cos you got the power
No class
Orgasmatron
Stone deaf in the usa
Kill by death
Overkill
Το νεανικό περιοδικό της εποχής «Αγόρι» (#569, 6/4/1988) λίγες μέρες μετά τις συναυλίες έγραφε :   «Με απόλυτη επιτυχία έγιναν στην Αθήνα και οι τρεις συναυλίες των “βασιλιάδων του απόλυτου ροκ” Motörhead. Την πρώτη μέρα (12/3) υπήρξαν ορισμένα προβλήματα: Περίπου 200 νεαρά άτομα έφθασαν από τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να παρακολουθήσουν το σούπερ γκρουπ, δίχως όμως να έχουν εφοδιαστεί με εισιτήρια εκ των προτέρων. Ως γνωστόν τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί για την πρώτη συναυλία αρκετό καιρό πριν. Υπήρχαν μόνο για τη δεύτερη και τρίτη μέρα. Όμως, οι Θεσσαλονικείς, έπρεπε να επιστρέψουν πίσω την επόμενη μέρα Κυριακή. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο.   Δεκάδες νεαροί Αθηναίοι θέλησαν να βρουν εισιτήρια για την πρώτη μέρα, μόνο που κι αυτοί το σκέφθηκαν την τελευταία στιγμή. Επίσης συγκεντρώθηκε μεγάλη μερίδα, νεαρών κυρίως ατόμων, που είχαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν τις συναυλίες δωρεάν. Είναι το βίτσιο του Νεοέλληνα. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ήταν επόμενο να υπάρξουν ορισμένες μικροσυμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και χεβιμεταλάδων, που η τύχη τους θέλει να τρώνε ξύλο.   Καθώς η αστυνομία είχε περικυκλώσει το τετράγωνο –του Σπόρτινγκ– και επέτρεπε μόνο σε όσους είχαν εισιτήριο να εισχωρήσουν μέσα σ’ αυτό, άρχισαν τα πρώτα επεισόδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ορισμένοι νεαροί, οι οποίοι στην συνέχεια έσπασαν πέντε-έξι αυτοκίνητα στην τύχη, δυο-τρεις βιτρίνες και έριξαν βόμβα μολότοφ έξω από κοντινή τράπεζα, δίχως να προξενήσουν βαριές ζημιές. Κατά την διάρκεια όλων αυτών των συμβάντων οι Motörheadαποθεώνονταν από 2500 περίπου ακροατές, οι οποίοι τους κάλεσαν τρεις φορές στην σκηνή να ξαναπαίξουν μετά τη συναυλία. Ο Lemmy και η παρέα του δεν άργησαν να εμφανιστούν και να πουν κοφτά και σταράτα πως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά αν τους ζητηθεί θα ξανάρθουν και πάλι οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό σημαίνει πως γούσταραν και με το παραπάνω. Όλα αυτά έγιναν στην πρώτη συναυλία 12/3/1988.

Η δεύτερη ήταν καλύτερη από πλευράς ήχου και συμπεριφοράς ακροατηρίου. Καταγράφηκαν αποσπάσματα της συναυλίας από το κανάλι 2 της ΕΤ για λογαριασμό του μουσικού TV προγράμματος “Μουσικό Καλειδοσκόπιο” του Κώστα Σγόντζου. Ο σταθμός Αθήνα 9,84 FM Stereo ήταν ο πρώτος που απέσπασε συνέντευξη για την εκπομπή “Heavy Metal 9,84”.   Η τρίτη συναυλία του συγκροτήματος (14/3) ήταν απογοητευτική από άποψη κόσμου, συμπεριφοράς και κυρίως από τον ήχο. Όμως πρέπει να τονίσω πως σε γενικές γραμμές αυτές οι συναυλίες ήταν απαραίτητες για την εκτόνωση της νεολαίας. Οι Motörheadήρθαν αργά στον τόπο μας, αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ. Έμειναν κατενθουσιασμένοι με το ελληνικό κοινό, και έδωσαν την υπόσχεση πως είναι σε θέση να ξανάρθουν “any fucking time”…». 

 

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από την  εκπομπή του Κώστα Σγόντζου - Μουσικό Καλειδοσκόπιο με πολλά στιγμιότυπα από τις ιστορικές αυτές συναυλίες αλλά και συνέντευξη των Motörhead!

 

 

Κάπου στη συνέντευξη ο Lemmy λέει: "Το rock n' roll είναι το μόνο πράγμα που σε σώζει από το θάνατο"... κ κάπως έτσι ο Θεός έγινε ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments