FREE DOWN NOIZE στο Rock Overdose: “Αναφερόμαστε σε κοινωνικά προβλήματα, διαπροσωπικές σχέσεις, ασυμφωνίες χαρακτήρων”

Με χαρά σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που έδωσε ο Γιώργος Αρβανιτίδης των Free Down Noize στο Rock Overdose και τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη.

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Γιώργο, καλώς ήρθες στο Rock Overdose. Πες μας λίγα λόγια το ιστορικό και το line up των Free Down Noize.


Γιώργος Αρβανιτίδης: Γεια σου Κώστα,καλώς σας βρήκα. Free Down Noize ονόμασα το πρώτο μου προσωπικό ΕΡ που έβγαλα στις 10 Δεκ.2017. Θα ήθελα να τονίσω πως πίσω από το Free Down Noize «κρύβομαι» μόνο εγώ κι ο παραγωγος, δεν είναι  δουλειά μπάντας δηλαδη,απλως αποφάσισα να το κάνω κάπως πιο «ανοιχτο», κάτι σαν crew. Παρ’όλα αυτά είμαι σε διαδικασία  χτισίματος μπάντας  για να μπορέσει να παίξει το υλικό live αν χρειαστει. που κάποια στιγμή θα χρειαστεί σίγουρα.

Παραδειγματίστηκα από τους δίσκους του Slash,του Kid Rock,ακόμα και του Gus G που είχαν αρκετές  συμμέτοχες και αποφάσισα  να βάλω φίλους/γνωστούς να πάρουν μέρος στην δουλειά μου. Το σταθερό line up δηλαδή ήμουν μόνο εγώ και ο παραγωγός. Κάποια στιγμή απ’ότι καταλαβαινεις ηρθε το πλήρωμα του χρόνου και πήρα την απόφαση να κάνω κάτι δικό μου. Και αφού ολοκληρωθεί αυτό, η εκτέλεση είναι απλά θέμα χρόνου!

 

 

Rock Overdose: Πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσατε το EP σας. Τι θα ακούσει κανείς σε αυτό;

 

Γιώργος Αρβανιτίδης: Επιθετικό groove, δυναμικές, 2 πολύ ταλαντούχους ντράμερ, 3 τραγουδισταράδες και μια εν δυνάμει ανερχόμενη γυναικεία φωνή!

 

 

 

Rock Overdose: Παίζετε ένα είδος το οποίο μεγαλούργησε στο 1990. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μαζέψεις κοινό στην Ελλάδα του 2018 σε αυτό το είδος;



Γιώργος Αρβανιτίδης: Κατά τη γνώμη αν δεν ειναι ακατόρθωτο, είναι δυσκολο,έχεις δίκιο. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι αυτό το στυλ είναι ανύπαρκτο στην Ελλαδα,όχι μόνο από ακροατές, αλλά και από μουσικούς που να το παίζουν. Όχι ότι είναι κάτι δύσκολο να παιχτεί, απλά όλα αυτά τα είδη της  εναλλακτικής ροκ σκηνης, ακόμα και outsider θα τα έλεγα, δεν έχουν απήχηση. Εδώ ο κόσμος προτιμάει το ορθόδοξο κλασικό πατροπαράδοτο ροκ, παρ’ολο που αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτό που παίζω εγώ θεωρείται παρωχημένο. Τι να πω; Βέβαια, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα ! Επίσης η καραμέλα της τελευταίας 5ετιας (ίσως και λίγο παραπάνω) είναι πως όλοι όσοι έπαιζαν ροκ ,πλέον τείνουν στο  stoner και δεν αναφέρομαι στην Ελλαδα, το stoner βλέπω οτι είναι μια μόδα παγκοσμίως. Βέβαια κάποια στιγμή θα σκάσει κι αυτή η φούσκα και θα πάμε παρακάτω . Πάντως το σίγουρο είναι πως όποιος παίζει ένα πεντατονικό ριφ δεν σημαίνει ότι παίζει stoner!

 

Rock Overdose: Πόσο καιρό σας πήρε η σύνθεση και πόσο η ηχογράφηση των κομματιών;

 

Γιώργος Αρβανιτίδης: Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν 26/7 πέρσι το καλοκαίρι και τελείωσαν 7/12 με αρκετά μεγάλες παύσεις ενδιάμεσα.Τα κομμάτια τα είχα έτοιμα στον υπολογιστή μου αρκετούς μήνες πριν,οπότε η σύνθεση προϋπήρχε.Τύμπανα στο  EZ Drummer,κιθαρα και μπάσο εγώ γραμμένα κανονικά. Μόνο οι φωνές έλειπαν, στα 2 από τα 5 κομμάτια είχα γράψει στίχους και φωνή απλά τα παιδιά βαλαν την φωνή τους επάνω στο οδηγό που τους τραγούδησα.

 

Rock Overdose: Που έγιναν οι ηχογραφήσεις;

 

Γιώργος Αρβανιτίδης: Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε 3 στουντιο,στα Νέμεσις στην Καβάλα,στα Valve και στα Fireball εδώ στην Θεσ/νικη. Η τελική μίξη έγινε στα Νέμεσις επειδή ζούσα εκεί τότε οπότε μου ήταν πιο ευκολο, ειμαστε και φίλοι με αυτόν που τα έχει.

 

Rock Overdose: Στιχουργικά με τι θέματα καταπιάνεστε; Η καθημερινότητα σας επηρεάζει στους στίχους;

 

Γιώργος Αρβανιτίδης: Όχι μόνο τους στίχους ή την μουσική, αλλά κάθε μορφή τέχνης είναι βιωματική. Ο κάθε συνεργάτης στο ΕΡ έχει διαφορετική θεματολογία. Σε συλλογική δουλειά σαν την δικη μας αναφερόμαστε σε κοινωνικά προβλήματα, διαπροσωπικές σχέσεις, ασυμφωνίες χαρακτήρων. Συν του ότι την τελευταία 8ετια είμαστε κάτω από το οικονομικό πλήγμα της κρίσης…(και λέω «οικονομικό» διότι όπως ξέρουμε η κρίση είναι γενικότερη).

 

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι μεγαλύτερές σας επιρροές;

 

Γιώργος Αρβανιτίδης: Ακούγοντας κανείς το υλικό μπορεί να συναντήσει επιρροές όπως : Soundgarden,Alice in Chains,Infectious Grooves,Fu Manchu,Rage Against the Machine. Ακόμη μερικοί μου είπαν ότι το κομμάτι που το ερμήνευσε η κοπέλα του ΕΡ τους θύμισε Evanescence. Από κει και πέρα ο καθένας ότι θέλει διαπιστώνει. Εγώ ακούω κι άλλα διάφορα που δεν χρειάζεται να τα αναφέρω τώρα διότι είναι λίγο ετερόκλητα, μερικά πιο σκληρά, καποια άλλα πιο σοφτ και πάει λέγοντας.

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα; Συναυλίες ή σύνθεση νέου υλικού για την κυκλοφορία ενός full length album;

 

Γιώργος Αρβανιτίδης: Ναι,υπαρχουν πλάνα για live μόλις στηθεί σχημα,το επόμενο album που θα βγει,θα είναι full length, ήδη έχω 6 κομμάτια έτοιμα από τα οποία απουσιάζουν οι φωνές και θα το κρατήσω σαν crew παλι. Θα συνεργαστώ με άλλους μουσικούς με τους οποίους δεν είχα ποτέ την τύχη να συνυπάρξω μουσικά σε κάποια μπάντα φερ' ειπείν.

 

Rock Overdose: Που μπορεί κανείς να βρει το υλικό σας αλλά και να ενημερώνεται για την μπάντα;

 

Γιώργος Αρβανιτίδης: Προς το παρόν μόνο youtube…σύντομα  facebook κλπ

 

Rock Overdose: Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σένα.

 

Γιώργος Αρβανιτίδης: Και εγώ σ’ ευχαριστώ πολύ Κώστα για την ευκαιρία που μου έδωσες να επικοινωνήσω μαζί σου καθως κσι με τους αναγνώστες του Rock Overdose. Είμαι χαρούμενος που ένα κομμςάτι της δουλειάς μου γίνεται γνωστό σε όλους αυτούς οι οποίοι είναι φαν του είδους αλλά κι όχι μόνο! Και πάλι σ’ ευχαριστώ, ελπίζω να τα ξαναπούμε.

 

Comments